‘Energietransitie kan fors goedkoper’
De kosten voor de energietransitie kunnen fors omlaag door middel van doelgericht innoveren en goede coördinatie. Bovendien zorgt de energietransitie voor aanzienlijke baten voor de economie en maatschappij. Dat stelt TNO op 4 april 2019 in hun paper.
Het beeld over de energietransitie die in het rapport naar voren komt, is een stuk optimistischer dan vaak wordt gedacht.
Innovatie zonne- en windenergie
TNO berekende bijvoorbeeld welke invloed innovatie heeft binnen de zonne- en windenergiesector. Wat blijkt? De investeringskosten voor de energietransitie vallen 10 procent lager uit wanneer de investeringskosten voor zonne- en windenergie lager uitvallen als gevolg van innovatie.
Door nieuwe technieken en toepassingen is duurzame energie een stuk goedkoper geworden. Kijk bijvoorbeeld naar offshore windenergie. Voorheen was dit nog een subsidiepost, maar inmiddels zijn de kosten voor opwekking sterk gedaald en is de opbrengst sterk toegenomen.
Kosten burgers
Door innovaties kunnen ook de kosten die burgers moeten maken voor de energietransitie sterk omlaag. Daardoor wordt het bijvoorbeeld goedkoper om te investeren in isolatie of een warmtepomp. De energietransitie kost burgers natuurlijk geld, maar er zijn ook veel baten, waaronder:
- Een lagere energierekening
- Een beter wooncomfort
Voor bedrijven geldt eigenlijk hetzelfde. Ook zij kunnen besparen op hun energierekening door te investeren in duurzame oplossingen.