Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

650.000 Nederlanders kunnen energierekening niet betalen

0 reacties

Ruim 650.000 Nederlanders kunnen hun maandelijkse stroom- en gasrekening niet of nauwelijks betalen. En dat aantal lijkt de komende tien jaar te verdubbelen als gevolg van duurzaamheidsmaatregelen. Dat meldt de krant Trouw op basis van een onderzoek van Ecorys.

De overheid stuurt er op aan dat alle woningen per 2030 van het gas af zijn. Om dat te bereiken gaat de belasting op gas fors omhoog. Een grote klap voor de 1,5 miljoen huishoudens die nu al moeite hebben met het betalen van de gasrekening.

Geen geld voor duurzame investeringen

“Miljoenen Nederlanders hebben helemaal geen geld om hun woning te verduurzamen”, stelt Koen Kuijper van Energievergelijk. “Deze groep wordt daarmee het hardst geraakt door de hogere belasting die het kabinet gaat doorvoeren.”

In 2020 gaat het gastarief met 4 eurocent per kuub omhoog. Een gemiddeld huishouden die 1.500 kuub gas per jaar verbruikt, gaat dus in één klap 60 euro meer betalen. Daarom komt bij dat energie sowieso al duurder wordt vanwege hogere productiekosten.

18 graden en nauwelijks tv

Er zijn gezinnen die nu al 10 procent van hun inkomen besteden aan energie. Dat terwijl ze nu al bezuinigen op gas en elektriciteit, bijvoorbeeld door de thermostaat niet hoger te zetten dan 18 graden en nauwelijks televisie te kijken.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.