Zakelijke energie vergelijken

Samenstelling huishouden

Bespaar op je zakelijke energiecontract

Duidelijk overzicht kosten

Eenvoudig overstappen

Energie zakelijk

Als je ondernemer bent, bijvoorbeeld met een B.V. of eenmanszaak, heb je mogelijk energiekosten. Door een zakelijk energiecontract af te sluiten, kun je besparen op de stroom- en gasrekening. Maar houdt er rekening mee dat een zakelijk contract niet altijd goedkoper is. Het loont zeker de moeite om ook particuliere energiecontracten met elkaar te vergelijken.

Zakelijke energie is vooral interessant als je veel energie verbruikt.

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie wordt geleverd aan panden die een zakelijke functie hebben, bijvoorbeeld kantoren, winkels en horecagelegenheden. Maar ook ZZP’ers kunnen zakelijke energie afnemen.

Voor kleinverbruikers (MKB en ZZP) is een zakelijk energiecontract overigens vergelijkbaar met een particulier contract. Zakelijke energie kan meestal ook geleverd worden op een privéadres.

Goed om te weten

Als je overweegt om een zakelijke energiecontract af te sluiten, is het raadzaam om de onderstaande informatie door te nemen:

  • Zakelijke energietarieven zijn exclusief btw, daardoor lijken ze goedkoper.
  • Zakelijke energiekosten zijn niet altijd (volledig) aftrekbaar. Als je thuis werkt bijvoorbeeld, kun je alleen een deel van de kosten aftrekken.
  • Zakelijke energieafnemers worden minder goed beschermd door de wet. Zo is er geen grens voor de opzegvergoeding en mogen contracten stilzwijgend met 1 jaar worden verlengd. Bij particuliere contracten is dit niet mogelijk.

5 bespaartips voor zakelijke energie

Wil je zakelijke energie besparen? Dan zijn de volgende tips zeker de moeite waard:

1. Schaf zuinige verlichting aan

De energiekosten van verlichting kunnen hoog oplopen. Zeker oudere TL-lampen verbruiken veel energie. Op lange termijn loont het om jouw verlichting te vervangen door energiezuinige LED-verlichting of TL-D Eco-lampen.

2. Schakel apparatuur uit

Apparaten die je na sluitingstijd/kantooruren niet meer gebruikt, kunt je beter uitschakelen. Dan bespaar je veel stroom. Hetzelfde geldt voor tijdens vakanties. Let in het bijzonder op de volgende apparaten: boilers, cv-ketels en het ventilatiesysteem.

3. Isoleer het (bedrijfs)pand

Door je pand te isoleren, nemen je energiekosten drastisch af. Denk aan:

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie

Maar er zijn ook eenvoudige isolatie-oplossingen, zoals radiatorfolie, deurdrangers en tochtstrips.

4. Attendeer uw personeel

Een energiezuinige samenleving begint bij de mens. Het is dan ook slim om jouw personeel bewust te maken van de zakelijke kosten voor energie. Door je werknemers goede instructies mee te geven, kun je veel energie besparen.

5. Innoveer

Door te innoveren kun je energie besparen. Denk aan zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Dergelijke oplossingen zijn erg aantrekkelijk om zakelijk aan te schaffen. De terugverdientijd ligt op vijf tot tien jaar.


Vind je deze informatie nuttig?