Waar ben je naar op zoek?

Energiecontract

Waarom moet ik vastrecht betalen?

Iedere energieleverancier brengt vastrecht in rekening. Let op dat gebeurt voor zowel elektriciteit als voor gas. In het vastrecht verwerken de leveranciers kosten als administratie en het gebruik van apparatuur, zoals de meter die geen eigendom is van uzelf, maar van de netbeheerder of de leverancier.

Vastrecht wordt in de jaarnota vermeld als een eenmalig jaarbedrag of als maandbedrag. Dat is per leverancier anders en het kan behoorlijk in bedrag verschillen. Deze extra kostenpost wordt overigens vaak niet meegenomen wanneer men energieprijzen vergelijkt. Dat is ten onrechte want het is op het geheel best een fors bedrag. Ook al omdat het de afgelopen jaren fors gegroeid is.

Overstappen?

Kijk bij overstap naar een andere leverancier dus ook naar het vastrecht en wat daarover gezegd wordt. Sommige aanbieders lokken met een laag vastrecht gedurende het eerste jaar en verhogen het naar de eigenlijk prijs in het tweede jaar. Zo lijkt het alsof de prijs lager is, maar helaas is dat dan slechts tijdelijk het geval.

Vastrecht staat los van het gebruik. Het is letterlijk een vast recht dat voor iedere gebruiker hetzelfde is.


Laatst bijgewerkt op: 04 oktober 2019

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank