Sluipverbruik elektrische apparaten

De meeste elektrische apparaten verbruiken ook stroom als ze niet gebruikt worden. Dit wordt ook wel sluipverbruik of stand-by verbruik. Door het voorkomen van sluipverbruik kun je al gauw zes tot acht procent besparen op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dat oplopen tot meer dan 80 euro per jaar.

Op deze pagina krijg je een overzicht van apparaten in jouw huishouden die over het algemeen bekend staan als sluipverbruikers. Het is namelijk niet altijd duidelijk dat een apparaat stiekem toch stoom verbruikt. Daarnaast worden tips gegeven hoe je sluipverbruik kunt voorkomen en kan besparen in het huishouden.

Hoe herkent u een sluipverbruiker?

Ieder elektrisch apparaat met een externe stroomtoevoer, bijvoorbeeld via een kabel of adapter, is een sluipverbruiker. Vaak tonen deze apparaten ook een klein stand-by lampje. Ook apparaten die zijn uitgerust met batterijen zullen continu een beetje stroom blijven verbruiken, zoals afstandsbedieningen, gamecontrollers of zaklampen.

Nieuw: bereken het stroomverbruik van elektrische apparaten met onze rekentool

Soms is sluipverbruik nodig, bijvoorbeeld om een bepaald signaal te kunnen blijven ontvangen, bijvoorbeeld voor de afstandsbediening van de televisie. Er zijn ook apparaten die continu aan staan, maar geen sluipverbruiker zijn, omdat er constant een stroomtoevoer nodig is. Denk aan de koelkast en vriezer.

Bekende sluipverbruikers

Hieronder een overzicht van de grootste en kleinste sluipverbruikers in je huishouden. Bij de besparing wordt een stroomprijs van 20 eurocent per kWh gehanteerd.

Apparaat Gemiddeld sluipverbruik (kWh per jaar) Besparing mogelijk
Kleine elektrische boiler 150 € 30,00
PC 150 € 30,00
TV-decoder met harde schijf 130 € 26,00
Internetmodem 80 € 16,00
Kokendwaterkraan 80 € 16,00
Sattellietontvanger 59 € 11,80
Koffiemachine 42 € 8,40
Audioset 40 € 8,00
TV-decoder met harde schijf 33 € 6,60
Printer/scanner 28 € 5,60
PC-luidsprekers 14 € 2,80
Spelcomputer 12 € 2,40
DVD/blueray-speler 10 € 2,00
Laptop 9 € 1,80
LCD-TV of monitor 7 € 1,40
Acculader 4 € 0,80
Telefoonlader 1 € 0,20

Bronnen: Nuon, Milieucentraal, wattcher

Als je nagaat welke en hoeveel apparaten je in je huishouden hebt, kun je een aardig idee krijgen hoe hoog je sluipverbruik is.

Hoe kun je sluipverbruik voorkomen?

Er zijn genoeg maatregelen die je kunt nemen om het sluipverbruik tot een minimum te beperken.

Één stekkerdoos

Plaats randapparatuur van je desktop, zoals PC luidsprekers, een printer of scanner in één stekkerdoos. Die kun je dan eenvoudig uitschakelen als je geen gebruik maakt van deze apparaten. Hetzelfde geldt voor apparatuur van je televisie en audiosysteem.

Doordrukstekker

Er zijn ook andere hulpmiddelen beschikbaar om sluipverbruik te voorkomen, zoals een doordrukstekker. Dit is een kleine stekkerdoos met een aan- en uitknop die je in het stopcontact plaatst. Handig, bijvoorbeeld voor een koffiezetapparaat, waterkoker of blender.

Standby-killer

Bij deze stekkerdoos worden alle verbonden apparaten uitgezet als één apparaat wordt uitgeschakeld door de gebruiker. Een voorbeeld: je zet de tv uit en decoder, luidsprekers en dvd-speler worden ook uitgezet. De stekkerdoos kan gemakkelijk uit het zicht worden geplaatst omdat je er niet meer bij hoeft te komen.

Standby-killer charge stop

Een standby-killer met charge stop schakelt na gebruik automatisch de stroom binnen 4 of 8 uur af. Dit is vooral handig bij apparaten die opladen


Vind je deze informatie nuttig?