Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen

Sluipverbruik stroom

Het voorkomen van sluipverbruik kan je al snel 6 tot 8 procent aan stroom besparen op je energierekening. Voor een gemiddeld huishouden kan dat oplopen tot meer dan 200 euro per jaar.

Op deze pagina vind je:

  • Uitleg over wat sluipverbruik precies is
  • Een overzicht van sluipverbruikers
  • Tips hoe je een sluipverbruiker kunt herkennen en meten

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is het verbruiken van energie als een elektrisch apparaat niet wordt gebruikt, in stand-by modus staat of uit staat.

Een voorbeeld is een televisie of laptop die stand-by staat. Het apparaat verbruikt op de achtergrond een klein beetje energie. Dit wordt ook wel stand-by verbruik genoemd.

Overzicht sluipverbruikers

Hieronder een overzicht van de grootste en kleinste sluipverbruikers in je huishouden:

ApparaatGemiddeld sluipverbruik (kWh per jaar)Besparing mogelijk
Kleine elektrische boiler150€ 75
PC150€ 75
TV-decoder met harde schijf130€ 65
Internetmodem80€ 40
Kokendwaterkraan80€ 40
Sattellietontvanger60€ 30
Koffiemachine40€ 20
Audioset40€ 20
TV-decoder met harde schijf30€ 15
Printer/scanner28€ 14
PC-luidsprekers14€ 7
Spelcomputer12€ 6
DVD/blueray-speler10€ 5
Laptop9€ 4
LCD-TV of monitor7€ 3
Acculader4€ 2
Telefoonlader2€ 1

Bronnen: Vattenfall, Milieucentraal, wattcher

Bij de besparing wordt een stroomprijs van 50 eurocent per kWh gehanteerd.

Als je nagaat welke en hoeveel apparaten je in je huishouden hebt, kun je een aardig idee krijgen hoe hoog je sluipverbruik is.

Hoe herken je een sluipverbruiker?

Ieder elektrisch apparaat met een externe stroomtoevoer, bijvoorbeeld via een kabel of adapter, is een sluipverbruiker. Vaak tonen deze apparaten ook een klein stand-by lampje.

Ook apparaten die zijn uitgerust met batterijen zullen continu een beetje stroom blijven verbruiken, zoals afstandsbedieningen, gamecontrollers of zaklampen.

Bereken het stroomverbruik van elektrische apparaten met onze rekentool.

Geen sluipverbruik

Een elektrisch apparaat hoeft niet altijd een sluipverbruik te hebben, bijvoorbeeld een waterkoker. Wanneer een waterkoker is aangesloten op een stopcontact, maar de verwarmingsschakelaar niet is geactiveerd, is er geen stroomverbruik omdat er geen gesloten stroomcircuit is.

Soms nodig

Soms is sluipverbruik nodig, bijvoorbeeld om een bepaald signaal te kunnen blijven ontvangen, bijvoorbeeld voor de afstandsbediening van de televisie. Er zijn ook apparaten die continu aan staan, maar geen sluipverbruiker zijn, omdat er constant een stroomtoevoer nodig is. Denk aan de koelkast en vriezer.

Hoe kun je sluipverbruik voorkomen?

Er zijn genoeg maatregelen die je kunt nemen om het sluipverbruik tot een minimum te beperken.

Stekkerdoos

Plaats randapparatuur van je desktop, zoals PC luidsprekers, een printer of scanner in één stekkerdoos. Die kun je dan eenvoudig uitschakelen als je geen gebruik maakt van deze apparaten. Hetzelfde geldt voor apparatuur van je televisie en audiosysteem.

Doordrukstekker

Er zijn ook andere hulpmiddelen beschikbaar om sluipverbruik te voorkomen, zoals een doordrukstekker. Dit is een kleine stekkerdoos met een aan- en uitknop die je in het stopcontact plaatst. Handig, bijvoorbeeld voor een koffiezetapparaat, waterkoker of blender.

Standby-killer

Bij deze stekkerdoos worden alle verbonden apparaten uitgezet als één apparaat wordt uitgeschakeld door de gebruiker. Een voorbeeld: je zet de tv uit en decoder, luidsprekers en dvd-speler worden ook uitgezet. De stekkerdoos kan gemakkelijk uit het zicht worden geplaatst omdat je er niet meer bij hoeft te komen.

Standby-killer charge stop

Een standby-killer met charge stop schakelt na gebruik automatisch de stroom binnen 4 of 8 uur af. Dit is vooral handig bij apparaten die opladen


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank