Waar ben je naar op zoek?

Duurzame energie

Pelletkachel

De pelletkachel is een zuinige kachel waarin kleine stukjes samengeperst hout, zoals zaagsel en houtkorrels, worden verbrand. Deze brandstoffen zijn doorgaans CO2-neutraal (daarover later meer). Bovendien zijn pelletkachels ongeveer 80 procent efficiënter in het genereren van warmte dan reguliere houtkachels. Op lange termijn zijn de energiekosten van een pelletkachel lager dan bij een reguliere cv-installatie op aardgas.

Soorten pelletkachels

Er zijn kleinere pelletkachels die bedoeld zijn voor het voor het verwarmen van één ruimte en grotere kachels die kunnen worden aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. De radiatoren en ketel zijn dan aangesloten op de pelletkachel en de temperatuur kan automatisch geregeld worden.

Een pelletkachel kan een vrij lange tijd (2 tot 7 dagen) aaneengesloten stoken zonder bij te vullen, omdat pelletkachels zijn uitgerust met een grote voorraadruimte met brandstof. Houdt er wel rekening mee dat u voldoende ruimte moeten hebben om de houtpellets/houtkorrels op te slaan.

Duurzaam?

Een pelletkachel kan als een duurzaam product worden gezien, omdat hout een hernieuwbare grondstof kan zijn. Hout blijft namelijk groeien en draagt niet bij aan de netto-toename van broeikasgas in de atmosfeer als er genoeg nieuwe bomen gepland worden om de koolstofdioxide weer op te nemen. Daarnaast is het zaak dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komen.

Toch is de pelletkachel niet alleen rozengeur en maneschijn. Zo zijn er nog altijd fossiele brandstoffen nodig bij het kappen en transporteren van hout. Ook de verwerking van hout naar compacte houtpellets kost energie.

Er nog een ander probleem met de pelletkachel: luchtvervuiling. Bij het verbranden van houtpellets komt namelijk fijnstof vrij in de lucht die schadelijk is voor de gezondheid. Ook kan het verbrandingsproces stank veroorzaken. Stedelijke gebieden lenen zich dan ook niet voor de pelletkachel.

Subsidie

Particulieren en bedrijven die een pelletkachel aanschaffen kunnen in aanmerken komen voor een ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Er gelden wel een aantal voorwaarden, namelijk:

 1. De pelletkachel is bedoeld voor warmte opwekken
 2. De pelletkachel heeft een vermogen van tenminste 5 kW en maximaal 500 kW
 3. Er kan automatisch worden gestookt
 4. De kachel heeft een gesloten voorkant

Verder moet de kachel voldoen aan een aantal normen, bijvoorbeeld EN 14785 en een aantal technische eisen voor stof en gasvormige organische verbinden.

De hoogte van het subsidiebedrag is minimaal 500 euro plus 50 euro voor iedere kW aan vermogen boven de 5 kW.

Om het voor particulieren en bedrijven gemakkelijker te maken om een pelletkachel met subsidie aan te schaffen, kan men de apparatenlijst pelletkachels van de Rijksoverheid downloaden.

Staat het apparaat van jouw keuze niet op de lijst? Neem dan contact op met de leverancier of fabrikant. Zij kunnen een verzoek doen om de pelletkachel te vermelden op de lijst, mits deze uiteraard aan de voorwaarden voldoet.

Voor- en nadelen

Pelletkachels kennen duidelijk een aantal voor- en nadelen:

Voordelen

 • Gebruik van een pelletkachel kan de stroom- en gas rekening tot 30 procent verminderen
 • De brandstof die pelletkachels gebruiken zijn vrij goedkoop. Ongeveer 5 euro voor 20 kg. Daarnaast zijn de prijzen van pellets stabiel
 • De temperatuurregeling kan automatisch worden geregeld
 • Pelletkachels zijn duurzaam, zolang het fout op duurzame en verantwoorde wijze wordt gewonnen

Nadelen

 • Pelletkachels zijn relatief duur in aanschaf
 • Pelletkachels zijn niet geruisloos, zoals een verwarming. Er zit een motor en een ventilator in het systeem
 • Pelletkachels hebben meer onderhoud nodig dan een reguliere cv
 • Er komt wat fijnstof vrij bij de verbranding

Een warmtepomp is milieutechnisch over het algemeen een betere keuze dan een pelletkachel. De warmtepomp is echter duurder in de aanschaf.


Laatst bijgewerkt op: 03 oktober 2019

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank