Waar ben je naar op zoek?

Voormalige ministeries

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), opgericht in 1935, was het Nederlandse ministerie voor landbouw, natuurbeheer, bosbouw, visserij en voedsel. Centraal hierin staan: duurzaam voedsel, waardevolle natuur en vitaal platteland.

Het ministerie werkte aan een groot aantal andere onderwerpen verwant hieraan, zoals:

  • Biotechnologie
  • Dierenwelzijn
  • Duurzaam ondernemen
  • Natuur en biodiversiteit
  • Innovatie
  • Openluchtrecreatie

Functiehouders

  • Minister: Carola Schouten
  • Secretaris-generaal: J.C. Goet

Huidige beleid: landbouw, natuur en voedsel

Nederland is één van de kleinste, maar meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het zoeken van een passend evenwicht van de verschillende functies van ons landschap is daarom van groot belang.

Burgers moeten de ruimte krijgen voor werk, wonen en recreatie, maar aan de andere kan moet er ruimte zijn voor landbouw en waardevolle natuurgebieden.

Duurzame energie en samenleving

Op dit moment is de landbouwsector één van de belangrijkste veroorzakers van het klimaatprobleem. De productie van voedsel (vooral vlees) kost veel energie en resulteert daarom in uitstoot van een substantiële hoeveelheid broeikasgas.

Het is daarom zaak dat duurzame energiebronnen, zoals biomassa, windenergie en zonne-energie, de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen binnen ons landbouwsysteem gaat terugbrengen. Bovendien is het zaak om voedsel op duurzame wijze te produceren en verspilling tegen te gaan. Alleen zo krijgen toekomstige generaties de gelegenheid om gebruik te maken van alle functies die ons land biedt.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank