Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), opgericht in 1935, was het Nederlandse ministerie voor landbouw, natuurbeheer, bosbouw, visserij en voedsel. Centraal hierin staan: duurzaam voedsel, waardevolle natuur en vitaal platteland.
Het ministerie werkte aan een groot aantal andere onderwerpen verwant hieraan, zoals:
- Biotechnologie
- Dierenwelzijn
- Duurzaam ondernemen
- Natuur en biodiversiteit
- Innovatie
- Openluchtrecreatie
Functiehouders
- Minister: Carola Schouten
- Secretaris-generaal: J.C. Goet
Huidige beleid: landbouw, natuur en voedsel
Nederland is één van de kleinste, maar meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het zoeken van een passend evenwicht van de verschillende functies van ons landschap is daarom van groot belang.
Burgers moeten de ruimte krijgen voor werk, wonen en recreatie, maar aan de andere kan moet er ruimte zijn voor landbouw en waardevolle natuurgebieden.
Duurzame energie en samenleving
Op dit moment is de landbouwsector één van de belangrijkste veroorzakers van het klimaatprobleem. De productie van voedsel (vooral vlees) kost veel energie en resulteert daarom in uitstoot van een substantiële hoeveelheid broeikasgas.
Het is daarom zaak dat duurzame energiebronnen, zoals biomassa, windenergie en zonne-energie, de uitstoot van CO2 en schadelijke stoffen binnen ons landbouwsysteem gaat terugbrengen. Bovendien is het zaak om voedsel op duurzame wijze te produceren en verspilling tegen te gaan. Alleen zo krijgen toekomstige generaties de gelegenheid om gebruik te maken van alle functies die ons land biedt.