Waar ben je naar op zoek?

Energiecontract

Hoe komt mijn energierekening zo hoog?

Deze vraag kun je makkelijk beantwoorden. Het is natuurlijk een hoog gebruik. Het kan echter ook een fout zijn die de leverancier gemaakt heeft, zoals een tikfout of iets anders. Heb je de stand bijgehouden, dan zie je snel waar de fout gemaakt is en kan contact opgenomen worden met de leverancier om het te laten herstellen. Dit geldt ook bij het gebruik van een slimme meter. Dat een leverancier een vergissing maakt, is altijd mogelijk, maar de kans daarop wordt steeds kleiner. De kans dat de meter stuk is, is eveneens klein.

Winterweer

Dus blijft die andere reden over, namelijk dat je teveel gebruikt hebt. De oorzaak kan een uitzonderlijk koude winter zijn en/of de aanschaf van een ander veel energie verbruikend apparaat. De aanschaf van een elektrische fiets of een hybride auto zal in het energieverbruik direct terug te zien zijn. Waar vaak geen rekening mee wordt gehouden is het verbruik van PC’s en laptops of gamers. Zijn er meerdere computers, laptops, tablets in huis? Dan kan dat een van de redenen zijn van een stijging.

Maandelijks voorschot

Een andere reden waarom de eindafrekening zo tegen valt, heeft te maken met het maandelijkse voorschot. Over het algemeen vraagt de leverancier een gemiddeld bedrag, daarbij uitgaand van het gebruik van de afgelopen jaren, zodat aan het eind niet veel betaald hoeft te worden. Is er echter, zoals gezegd een slechte winter of wordt er een nieuw veel energie verbruikend apparaat aangeschaft dan vergeet men wel eens om het voorschot te verhogen. Het extra verbruik drukt dan direct op de eindafrekening, waardoor die hoger dan verwacht uitvalt.

Voorkomen

Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van een account bij de energieleverancier en daar regelmatig te kijken hoe het verbruik verloopt. Door standen per maand bij te houden en te vergelijken met de standen van een jaar eerder. Zo zie je direct of het verbruik toeneemt en kan het voorschot worden verhoogd. Je kunt ook direct maatregelen nemen om het verbruik terug te brengen, bijvoorbeeld door kieren te dichten of de zolder te isoleren. Door aanschaf van LED lampen en radiatorfolie aan te brengen. Deze maatregelen helpen het verbruik terug te dringen, waardoor ook de rekening niet extreem hoog zal uitvallen.


Laatst bijgewerkt op: 04 oktober 2019

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank