Waar ben je naar op zoek?

Duurzame energie

Wat is duurder: groene of grijze stroom?

Alhoewel het maken van duurzame energie, van groene stroom en groen gas op dit moment duurder is dan het produceren van grijze stroom, is er niet of nauwelijks sprake van een prijsverschil. Sterker nog, er zijn zelfs energieleveranciers die een korting geven wanneer je groene stroom afneemt.

Voor alternatieve energie moeten geheel nieuwe installaties gebouwd worden. Denk maar aan windmolenparken en allerlei kleine installaties voor het opwekken van waterkracht in beken en rivieren. Daarnaast wordt heel veel uitgegeven aan de ontwikkeling van nieuwe energievormen.

Grijze stroom

Grijze stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, die mede verantwoordelijk zijn voor de vervuiling van de lucht. Doordat er al decennia op deze wijze gewekt wordt, zijn de investeringen hier lager. Daar staat tegenover dat de grijze stroom onderhevig is aan de prijs van olie op de wereldmarkt en dus alleen daardoor al op en neer gaat, waarbij op de lange duur de opgaande lijn de strijd wint. Dat betekent dat energie steeds duurder wordt.

Groene stroom

Groene stroom daarentegen zal eerder in prijs kunnen dalen. Niet zo zeer omdat de investeringen dalen, maar wel omdat particulieren ook zelf groene stroom kunnen produceren. Denk daarbij aan een eigen windmolentje. Dat is niet zo’n reusachtig apparaat, maar een klein molentje op het dak van het huis of de garage dat energie opwekt. Daarnaast kun je zonnepanelen laten plaatsen. Deze vorm van groene energie is natuurlijk goedkoper want wanneer de installatie is betaald, krijg je de energie gratis. Sterker nog de energie die je zelf niet gebruikt mag aan het energiebedrijf worden geleverd.

Er zijn energiebedrijven die helpen met het plaatsen van zonnepanelen. Je kunt met hen een contract afsluiten. Informeren kan nooit kwaad. Wie weet is dat een ideale oplossing om de energielasten te verminderen.


Laatst bijgewerkt op: 03 oktober 2019

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank