Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen

Energieverbruik

Energie is een van de grootste kostenposten in een huishouden.

De afgelopen 15 jaar is de prijs van energie, ondanks tussentijdse dalingen, met meer dan 250% gestegen. Gezien de krimpende voorraden aan olie en andere fossiele brandstoffen zal die prijs dus alleen maar verder stijgen.

Het is dan ook zinvol om te kijken naar het verbruik van elektriciteit en gas. Want door goed na te gaan hoeveel energie wordt verbruikt, krijg je zicht op de stijging en kunnen maatregelen worden genomen om het verbruik te verminderen.

Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddelde energieverbruik voor een huishouden in Nederland ligt op 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas (Milieucentraal, 2022). Uiteindelijk hangt het energieverbruik af van een groot aantal factoren.

Hieronder wordt daar verder op ingegaan.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik is met name afhankelijk van het aantal personen in het huishouden en de elektrische apparaten die je gebruikt.

Hieronder vind je een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik aan de hand van het aantal personen in jouw huishouden:

Aantal personen in huishoudenGemiddeld stroomverbruik (in kWh)
11.900
23.000
33.600
44.100
54.400
64.700

Gasverbruik

Veel huishoudens zijn nog steeds afhankelijk van gas om het huis te verwarmen. Ook warm water wordt in veel gevallen opgewarmd met gas.

Het gasverbruik is vooral afhankelijk van:

  • Het type woning, een tussenwoning of flat heeft bijvoorbeeld minder verlies van warmte dan een vrijstaande woning. Dit beïnvloedt het gasverbruik.
  • De grootte van de woning: de centrale verwarming moet harder werken (dus meer stoken) om een grotere woning te verwarmen.
  • De isolatie: oudere woningen zijn meestal minder goed geïsoleerd. Warmte gaat daardoor sneller verloren wat zorgt voor een toename in het gasverbruik.
  • Of je gebruik maakt van een zonneboiler: een zonneboiler kan de gasrekening aanzienlijk verlagen.
  • Of je een gasfornuis of elektrische kookplaat gebruikt: bij elektrisch koken hoeft je geen gas te stoken. De elektriciteitskosten zijn echter wel weer hoger.

Het aantal personen in het huishouden is minder van belang bij het bepalen van het gasverbruik.

Hieronder een overzicht van het gemiddelde gasverbruik per woningtype:

WoningtypeGemiddeld gasverbruik (in m3)
Flat of appartement900
Rijtjeshuis of tussenwoning1.200
Hoekwoning1.450
2-onder-1 kapwoning1.600
Vrijstaande woning2.200
Grote vrijstaande woning (> 200 m2)3.000

Energieverbruik berekenen

Zoals in de vorige hoofdstukken al aan bod kwam, is het energieverbruik afhankelijk van verschillende factoren. Aan de hand hiervan kan men het stroom- en gasverbruik inschatten. Het is ook mogelijk het energieverbruik van apparaten en lampen apart te berekenen.

Dit doe je als volgt:

  1. Ga na wat het vermogen is: deze informatie staat vaak op de verpakking of het product zelf.
  2. Ga na hoeveel uren per dag het apparaat wordt gebruikt
  3. Ga na hoeveel dagen per jaar het apparaat wordt gebruikt

Vermenigvuldig wat er bij A, B en C hierboven uitkomt:

  • [aantal uren per dag] x [aantal dagen per jaar] x [vermogen in Watt] / 1000 = verbruik in kWh

Er wordt gedeeld door 1.000 omdat we van wattuur omgaan naar kilowattuur.

Voorbeeld

Een bureaulamp met een vermogen van 18 Watt wordt gemiddeld 5 keer per week gebruikt, 2 uur lang.

De lamp wordt dus vijf van de zeven dagen gebruikt voor 2 uur.

 Rekensom
Uren per dag(5 / 7) x 2 uur = 1,43 uur
Dagen per jaar(5 / 7) x 365 dagen = 260,7 dagen
Vermogen18 watt

Het jaarlijkse energieverbruik komt uit op:

  • (1,43 x 260,7 x 18) / 1.000 = 6,7 kWh

Veel nieuwe apparaten zijn standaard voorzien van een energielabel. Daarop staat het energieverbruik vaak al vermeld.

Energierekening

Dit klinkt allemaal heel logisch. Er zit echter een kink in de kabel en dat is de rekening die je jaarlijks krijgt. Hierop is niet altijd even makkelijk te achterhalen wat het verbruik daadwerkelijk was. De samengestelde rekening, waar meerdere kostenposten op vermeld staan, maakt het niet overzichtelijker.

De prijs van energie bestaat namelijk uit:

  1. De basisprijs (dit is de echte prijs, die ook omlaag en omhoog gaat)
  2. Transportkosten
  3. Gebruik netwerk kosten en vastrecht
  4. Milieukosten en Opslag Duurzame Energie
  5. Belastingen

Daarnaast wordt een vergoeding milieubelasting, de zogenaamde heffingskorting, vermeld. Dat is een bedrag dat afgetrokken wordt van het totaal. Door deze onderverdeling is het voor veel mensen heel moeilijk een afrekening goed te begrijpen. Om te achterhalen hoe het met het gebruik gesteld is, kun je natuurlijk wel via de afrekeningen van de laatste drie jaar zien of er meer of minder verbruikt is.

Zicht krijgen op het verbruik is op zich niet zo moeilijk. Door iedere maand de standen op te schrijven zie je al snel hoe het verbruik verloopt. Neem de laatste stand van de vorige afrekening als beginstand en kijk vandaag op de meter naar de stand. Zo zie je het verbruik tussen de vorige afrekening en nu.

Door iedere maand op dezelfde dag de stand in het bestand te zetten, wordt inzichtelijk hoe het verbruik loopt. Door de totaalstand bij te houden, zie je al snel of je onder of boven het totaal van verleden jaar zit. Je kunt dan of maatregelen nemen of alvast wat extra geld aan de kant zetten om niet verrast te worden met een forse nabetaling.

Nieuwkoop

Waar we niet bij stilstaan is dat ieder nieuw product een hoger energieverbruik veroorzaakt. Zo verbruikt een PC meer dan een laptop. Althans over het algemeen.

De stijging van het energieverbruik begint dus al bij de aankoop van nieuwe apparatuur. De energiewijzer helpt om te zien of een apparaat veel of weinig gebruikt. A is uiteraard weinig, F veel. De kleur duidt dat ook aan. A is groen, F is rood.

Probleem is echter dat de bedrijven van deze bekende energiewijzer afwijken. Je ziet nu veel meer A, A+, A++, A+++ of zelfs A++++. De huidige A is vergelijkbaar met de oude F. Een écht energiezuinig apparaat heeft minimaal A++.

Door achter de drie plussen extra te vermelden, geeft men aan dat het verbruik zeer laag is. Zo verbruikt een LED-TV tegenwoordig maar weinig elektriciteit. Zeker vergeleken bij een oude beeldbuis TV of een Plasmascherm.

Opvallend is dat men bij wit- en bruingoed alles duidelijk weergeeft en bij computers niet. Het loont dus om hier naar te vragen. We kijken bij laptops naar het vermogen, de mogelijkheden en programma’s, maar nooit naar het verbruik. Dat kan behoorlijk hoog zijn. Vragen kost niets, maar kan wel over een aantal jaar gezien veel opleveren.

Besparen

Een andere vorm van energiebesparing is de aanschaf van energiezuinige lampen, zoals LED-lampen. Zij zijn zuiniger dan spaarlampen. Ze hebben daarnaast nog twee voordelen. Ze gaan 20 tot 25 jaar mee. Dat is een enorm lange tijd.

Een spaarlamp heeft 1000 tot 5000 branduren. Een LED lamp, afhankelijk van het type, kan tot 50.000 branduren hebben. Het prijsverschil haalt je er dus snel uit. Een ander groot voordeel is dat spaarlampen chemisch afval zijn en LED lampen volledig recyclebaar zijn.

Het loont dus om over te stappen op LED. Dat kan ook door de lampen die het langst en vaakst branden eerst te verwisselen. Iedere maand een of twee bijvoorbeeld. Op den duur zul je op de meter zien dat het verbruik daalt. Dat geldt uiteraard alleen onder gelijkblijvende omstandigheden. Gebruik je de droger vaker dan gaat dit niet op. Doordat het verbruik bij te houden zie je al snel of het hetzelfde blijft en misschien zelfs stijgt, zodat je in kunt grijpen.

Isoleren

Het gasverbruik kan omlaag gebracht worden door:

  1. De zolder goed te isoleren. Dat kost misschien wel wat aan materiaal en tijd, maar dat betaalt zichzelf al heel snel terug. Een niet geïsoleerde zolder verstookt 26% van de warmte in huis. Dus van iedere kubieke meter gas gaat een kwart naar de mussen. Een goed geïsoleerde zolder houdt die warmte tegen.
  2. Kieren en gaten op te vullen. Kijk waar het tocht en breng daar een tochtstrip aan. Een gordijn achter een voordeur of keukendeur houdt veel warmte in huis. Dat geldt ook voor andere overgordijnen. Door die dicht te doen, gaat het verbruik aan gas omlaag.
  3. Muur- en kelder- c.q. kruipruimte isolatie levert ook veel besparing op. Gebruik voor de kruipruimte bijvoorbeeld piepschuim. Dat is een goedkoop materiaal en het isoleert voortreffelijk. Ook ontstaan er geen giftige dampen.
  4. Zet de verwarming standaard een graad lager. Een trui of sloffen helpen om het behaaglijk te hebben.
  5. Zet de verwarming een uur voor het slapen gaan op de nachtstand (maximaal 15 graden). Er is meer dan genoeg warmte in huis om het behaaglijk te houden.

Al deze maatregelen en het bijhouden van het verbruik helpen je om zicht te krijgen op het verbruik van energie. Door het verbruik bij te houden en stappen te zetten om het verbruik in ieder geval niet te laten stijgen, maar waar het kan te verminderen, bespaar je op den duur veel geld. Eigenlijk is het een redelijk makkelijke manier om geld te besparen.

Het kost wat relatief kleine investeringen, die je over een bepaalde periode kunt uitsmeren en een kleine 10 minuten per maand om de standen bij te werken. Dit kan dus al snel tientjes per maand gaan opleveren.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank