Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen

Energietips voor studentenkamer

Studenten die in een studentenhuis of appartement wonen, kunnen flink besparen op hun energieverbruik als zij een aantal energiebesparende tips in acht nemen. Studeren is immers al duur genoeg en iedere bespaarde euro is er één. Meestal betaal je maandelijks een voorschot aan de energieleverancier. Als je minder energie verbruikt dan verwacht, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Verbruik je meer? Dan moet je aan het eind van het jaar wat extra betalen. Het kan ook zijn dat je jouw verhuurder een voorschot betaalt voor gas en elektriciteit. Hoe dan ook kun je veel geld besparen door het energieverbruik te verminderen.

Hieronder wordt besproken op welke gebieden je samen met je eventuele huisgenoten op energie kunt besparen.

Verlichting

Veel studentenhuizen hebben nog gloeilampen. Overweeg deze te vervangen door LED- of spaarlampen. Deze worden steeds goedkoper en verbruiken slechts fractie van de energie die een gloeilamp verbruikt.

Uit onderzoek is gebleken dat een gloeilamp van 60 Watt over een periode van 6 jaar gemiddeld 120 euro kost als hij 4 uur per dag brand en iedere 2 jaar vervangen moet worden. De kosten voor het verbruik en de aanschaf van een spaarlamp liggen op gemiddeld 26 euro voor dezelfde periode. Dat is een fors verschil. Zeker als je bedenkt dat je alle gloeilampen op je kamer of in je studentenhuis zou kunnen vervangen door zuinigere spaarlampen.

Een LED lamp is alleen op zeer lange termijn spaarzamer dan een spaarlamp. De aanschafprijs ligt namelijk nog erg hoog in vergelijking met een spaarlamp of gloeilamp. De verwachting is dat dit wel gaat veranderen zodra fabrikanten de LED lamp in massaproductie gaan nemen. Houdt de ontwikkelingen op dit gebied dus goed in de gaten.

Verwarming

Dat het lekker warm is binnen is natuurlijk prettig en comfortabel. Het verwarmen van je appartement of studentenhuis kost echter veel energie. Terwijl een warme trui of een extra laag kleding ook voor het gewenste effect kan zorgen. Voor iedere graad dat je de kachel lager zet, bespaar je al gauw 50 tot 80 euro per jaar aan energie. Bovendien is het uit onderzoek van TU Eindhoven gebleken dat een binnentemperatuur van circa 18 graden optimaal is voor de hersenen om te studeren.

Let er ook op dat je de verwarming uitzet wanneer je niet thuis bent of gaat slapen. Stel deze dan in op 13 a 15 graden. Dat scheelt al snel 40 euro per jaar.

Er zijn ook andere opties om te besparen op stookkosten. Deze vereisen echter wel een investering:

  • Onderhoud de gaskachel of cv-ketel goed. Dat is veiliger en voorkomt storingen. Bovendien werken ze bij goed onderhoud iets efficiënter.
  • Schaf een modulerende thermostaat aan. Het rendement van je centrale verwarming is dan optimaal.
  • Vervang een kapotte cv-ketel door een HR ketel, die zijn een stuk zuiniger.
  • Sluit de open haard af door een schoorsteenkap, hierdoor voorkom je dat koude lucht van buiten gemakkelijk binnenkomt.

Elektronica

Televisies, computers, laptops en audio-systemen zijn onmisbaar voor iedere student, maar verbruiken ook veel energie. Er zijn echter een aantal slimme manieren om toch energie te besparen:

  • Let bij aanschaf van nieuwe elektronica op het energielabel.
  • Zet de televisie of het audio-systeem niet op stand-by, maar zet ze helemaal uit. Let ook op apparaten die gebruik maken van bluetooth, WiFi of GPS. Schakel ze uit als je niet aanwezig bent.
  • Zet de televisie op een lagere helderheid als het donker genoeg is.
  • Gebruik een homecinema-set alleen als het extra geluid ook echt toegevoegde waarde heeft
  • Laptops zijn veel zuiniger dan desktops. Gebruik daarom bij voorkeur een laptop voor: surfen, tekstverwerken en films kijken. Voor zwaardere programma’s en games is gebruik van een desktop vaak onvermijdelijk. Je verbruikt dan wel meer energie.
  • Schakel je laptop of desktop uit of zet hem in de slaapstand wanneer je ze niet gebruikt.

Kortom, voorkom sluipverbruik.

Batterijen en opladers

Het besparen van energie is ook mogelijk op het gebied van batterijen en opladers. Zo kun je energie besparen door de stekker uit het stopcontact te halen zodra jouw kruimeldief, telefoon of tandenborstel klaar is met opladen. Verder is verstandig om apparaten pas op te laden als ze helemaal leeg zijn. De batterij gaat dan langer mee.

Huishoudelijk

Ook binnen het studentenhuishouden zijn er manieren om te besparen op gas, water en elektriciteit:

  • Was op lagere temperaturen (30 of 40 graden).
  • Hang je was op in plaats van gebruik te maken van de droger.
  • Zet de wasmachine of vaatwasser uit zodra hij klaar is. Gebruik eventueel een speciaal programma of tijdklok.
  • Vul de wastrommel totdat hij vol is. Vul hem echter niet teveel, want dan wordt de was niet goed schoon en zul je nog een wasprogramma moeten draaien.
  • Schaf een zuinige wasmachine aan.

Koelkast

Je zou het misschien niet verwachten, maar de koelkast- en vrieskast verbruiken gemiddeld de meeste stroom van alle apparaten in huis. Het aanschaffen van een zuinige koelkast (die misschien wat duurder is) kan op lange termijn dus een flinke kostenbesparing opleveren. Koop daarom bij voorkeur een koelkast met een A++ of A+++ label. Let bij de aanschaf ook op de grootte van de koelkast. Een grotere koelkast verbruikt logischerwijs meer energie (ook al heeft deze een beter energielabel). Koop een koelkast die bij het huishouden past.

Zet de koelkast na aanschaf ten minste 10 centimeter van de muur. De warmte die vrijkomt, gaat dan gemakkelijker weg zodat de koelkast beter kan koelen en minder energie verbruikt. Te weinig ruimte in de koelkast? Koop een nieuwe koelkast in plaats van een extra koelkast. Dat is misschien duurder, maar scheelt jaarlijks wel aanzienlijk op je energie-uitgaven.

Koken

Ook studenten moeten eten. Qua energie is het echter wel voordeliger om samen te koken. Kook als dat mogelijk is op gas, dat is zuiniger dan elektrisch koken of via een inductieplaat. Ook kunnen studenten slimmer gebruik maken van de middelen en apparaten in de keuken. De volgende bespaartips kunnen resulteren in een fors lagere energierekening:

Kookgerei

Ook in de keuken en met eten kan energie worden bespaard:

  • Als je minder eten bereid, kies je voor een kleinere pan en een kleinere pit.
  • Een pan die veel kleiner is dan de pit is niet energiezuinig, omdat er veel energie verloren gaat.
  • Een snelkookpan is zuiniger dan een normale pan, zeker als je lang moet koken
  • Zet de pit lager als het eten kookt

Waterkoker

Iets simpels als een waterkoker kan veel onnodige energie verbruiken. Zeker als deze verouderd of vervuild is.

  • Koop een zuinige waterkoker en vul hem niet met meer water dan nodig is.
  • Ontkalk de waterkoker regelmatig, hij werkt dan zuiniger

Oven

Een oven verbruikt veel energie. Door er efficiënt mee om te gaan, kan veel energie worden bespaard.

  • Houdt de oven zoveel mogelijk dicht als hij aanstaat, anders gaat veel warmte verloren.
  • Haal alle bakplaten en roosters die je niet gebruikt uit de oven
  • De heteluchtfunctie op de oven bespaart energie
  • Zet de oven een paar minuten van te voren uit voordat de bereiding klaar is. De oven blijft nog zeker 5 minuten op de juiste temperatuur (mits de ovendeur niet opengaat).

Overig

Overige bespaaropties:

  • Kies een zuinige afzuigkap
  • Het opwarmen van voedsel in de magnetron is bijna altijd energiezuiniger dan voedsel  bereiden in de oven of op het fornuis.

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank