Energieneutraal wonen

Een huis dat net zoveel energie verbruikt als dat het zelf (duurzaam) opwekt. Dat is een energieneutrale woning of een nul-op-de-meter woning. Energieneutraal wonen betekent een flinke vermindering van de CO2 uitstoot en een forse besparing op de maandelijkse lasten.

De doelstelling van de Nederlandse overheid is om in 2020 alle nieuwbouw energieneutraal op te leveren. Maar ook bestaande woningen kunnen met wat aanpassingen een stuk energiezuiniger worden. Hoe groot die aanpassingen zijn hangt natuurlijk af van de huidige staat van de woning.

Hoe zuinig is mijn woning?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe zuinig de woning op dit moment is. Hiervoor kan je kijken naar het energielabel van de woning. Sinds 2008 is zo’n label verplicht voor alle huiseigenaren. Als de woning na 2008 is gekocht, bent u dus in het bezit van dit label.

Op het label staat de volgende informatie:

  • Het energieverbruik van de cv en het ventilatiesysteem
  • De isolatie van muren, gevel, dak, ramen en vloeren
  • Hoe de woning energiezuiniger gemaakt kan worden

Hier lees je meer over het energielabel.

De maatregelen

De maatregelen die het meest effectief zijn op het gebied van energieneutraal wonen zijn:

Deze aanpassingen leveren het hoogste rendement op. Vele procenten meer dan wanneer je het geld op een spaarrekening laat staan. Investeren in een klimaatneutrale woning is dus zeker geen weggegooid geld.

Subsidie voor huiseigenaren

De overheid stimuleert huiseigenaren om hun woning klimaatneutraal te maken. Dit werd onder andere gedaan door subsidieregelingen:

De RVO heeft bekend gemaakt dat zij sinds 26 april 2017 voldoende subsidieaanvragen heeft gehad om het beschikbare budget uit te geven. Dit betekent dat het sinds deze datum niet meer mogelijk is subsidie aan te vragen voor de isolatie van een woning.

Wel is het bij sommige gemeenten nog mogelijk om in aanmerking te komen voor een subsidie of om een gunstige lening af te sluiten. Kijk voor meer informatie hierover op de website van jouw gemeente.

Kleine aanpassingen die weinig kosten

Geen zin in ingrijpende veranderingen? Of wil je liever nog even sparen?  Geen probleem. Ook met een aantal kleine aanpassingen kan al een verschil worden gemaakt.

Enkele energiebesparende tips:

  • Zet de verwarming standaard één graad lager. Dit levert gemiddeld zo’n 80 euro besparing op jaarbasis op.
  • Investeer in nieuwe huishoudelijke apparaten. Deze verbruiken veel minder energie dan oudere apparaten.
  • Was op 30 of 40 graden in plaats van op 40 en 60 graden.
  • Douche korter. De gemiddelde Nederlander doucht 8,5 minuut per keer. Reduceer je dit tot 5 minuten dan scheelt dit jaarlijks zo’n 90 m3 gas.
  • Voorkom sluipverbuik.
  • Gebruik een slimme meter. Check bij jouw energieleverancier wanneer je een slimme meter krijgt. Dit apparaat helpt om direct inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. Zo weet je precies waarop bespaard kan worden.

Vind je deze informatie nuttig?