Waar ben je naar op zoek?

Klimaat en milieu

Duurzaamheid – overzicht duurzame merken en winkels

Bedrijven vormen een belangrijke spil in een duurzame samenleving en toekomst.

Hieronder staat daarom een overzicht van de meest duurzame merken en winkels.

Wat is duurzaamheid?

Allereerst is het zaak om het begrip ‘duurzaamheid’ uit te leggen.

Duurzaamheid is een algemene term en eigenschap die het uithoudingsvermogen van producten, systemen en processen beschrijft.

Iets dat duurzaam is of duurzaam is ontwikkelt kan de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorzien, zonder daarbij toekomstige generaties te belemmeren in de voorziening van hun behoeften, bijvoorbeeld op het gebied van energie, voedsel of grondstoffen.

Door te verduurzamen kan klimaatverandering worden tegengegaan.

Duurzame bedrijven

Het is essentieel dat overheden en bedrijven op duurzame manier ondernemen of ontwikkelen. Hieronder staat een overzicht van bedrijven die op dat vlak het goede voorbeeld geven, aldus de Global 100 van Corporate Knights.

Bij de ranking wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende bedrijfstakken: energie, levensmiddelen, elektronica, banken, kleding, online/IT en overig.

Energie

  

ERG

Edoardo Raffinerie Garrone is een groot Italiaans energiebedrijf. Het bedrijf produceert windstroom, zonnestroom en andere duurzame energievormen in meerdere Europese landen.

Het bedrijf scoort hoog op het gebied van duurzaamheid omdat het op grote schaal en uitsluitend hernieuwbare stroom levert.

Neste

Neste is een groot Fins energiebedrijf dat geraffineerde olieproducten en hernieuwbare brandstoffen maakt. Neste wordt gezien als duurzaam merk: het is de grootste producent van hernieuwbare diesel wereldwijd.


Op jaarbasis produceert men 1,1 miljoen ton brandstof, verkregen uit afvalstoffen.

Orsted

Orsted (voorheen DONG) is het grootste energiebedrijf in Denemarken.

Afgelopen 10 jaar heeft het bedrijf al haar niet-duurzame onderdelen verkocht.
Inmiddels richt het bedrijf zich enkel op produceren van duurzame elektriciteit en warmte.

Orsted is marktleider op het gebied van offshore windmolenparken.

Levensmiddelen

CHR Hansen

CHR Hansen is een Deens biotech-bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen natuurlijke oplossingen. Het bedrijf werd onlangs verkozen tot meest duurzame bedrijf ter wereld. Met behulp van goede bacteriën werken zij aan het verminderen van voedselverspilling en het tegengaan van overmatig antibioticagebruik.

McCormick & Company

McCormick & Company is een enorm Amerikaans voedselbedrijf dat zich vooral richt op het produceren van kruidenmixen en smaakstoffen. Het bedrijf is duurzaam, omdat het haar ingrediënten op duurzame wijze verkrijgt en zich inzet voor kleine boeren. Daarnaast gebruikt het bedrijf veel gerecyclede producten en heeft het een lage CO2-uitstoot.

Coca Cola

Coca Cola zet zich actief in om zo min mogelijk materiaal te gebruiken in verpakkingen en probeert plastic, blik materiaal en karton zo veel mogelijk te hergebruiken. Het bedrijf investeert voortdurend in nieuwe technieken die het mogelijk maken beter te recyclen, minder water te gebruiken en minder CO2 uit te stoten.

Elektronica

Ericsson

Ericsson is een Zweedse multinational die zich richt op het aanbieden van telecommunicatietechnieken- en diensten. Het bedrijf investeert veel in de ontwikkeling van duurzame technologieën. Ericsson maakt zich ook sterk voor inzamelen en recyclen van oude mobiele telefoons en accessoires.

Siemens

Siemens is een Duits elektronicabedrijf dat actief is binnen de energie, industrie en gezondheidszorg. Siemens wordt gezien als duurzaam bedrijf, omdat het investeert in energie efficiëntie en zich inzet om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Siemens heeft de doelstelling om per 2030 klimaatneutraal te zijn.

Philips

Philips is een Nederlands elektronicaconcern. Een groot deel van de omzet wordt uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling van duurzame technologieën die energie besparen. Daarnaast laat het bedrijf grote inspanningen zien ter reductie van de eigen CO2-uitstoot.

Banken

Banco do Brasil S.A.

Banco do Brasil is de grootste bank in Latijns Amerika. Belangrijker: de bank wordt gezien als de meest duurzame financiële instelling ter wereld. Die titel heeft het vooral te danken aan de enorme investeringen in CO2-reductie, energie-efficiëntie, duurzame oplossingen en gebruik van natuurlijke grondstoffen.

Shinshan Financial Group

De Shinshan Financial Group beheert een van de grotere banken in Zuid Korea. De firma behoort tot ’s werelds meest duurzame bedrijven, wat men vooral te danken heeft aan het verantwoorde beleid en de duurzame ondernemingen en innovaties waarin het investeert, bijvoorbeeld in de energiesector.

BNP ParibasBNP Paribas is een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het bedrijf staat op verschillende duurzame lijstjes.

BNP Paribas groeit en investeert op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier. Dat laat het bijvoorbeeld zien door te investeren in zonne-energie en milieuverbetering.

 

Kleding en design

Adidas AG

Adidas een wereldwijd bekend sportmerk. Duurzaamheid staat bij het bedrijf hoog in het vaandel. Dat is te merken aan haar inspanningen op het gebied van productrecycling. Ook organiseert het regelmatig duurzame evenementen. Alle kantoren van Adidas wereldwijd zijn bovendien vrij van plastic.

Kering

Kering is een Franse holding van diverse luxegoederen, zoals Gucci en Yves Saint Laurent. Het bedrijf zet zich actief in om haar producten op duurzame wijze te fabriceren. Kering wil per 2025 haar milieu-impact met 40 procent terugbrengen. Een strategie die is uitgelijnd met de doelstellingen van de Verenigde Naties.

Inditex

Inditex een Spaanse modegigant, bekend van onder meer Zara en Pull&Bear. Inditex scoort hoog op duurzaamheid vanwege het gebruik van duurzame technieken die het waterverbruik en de CO2-uitstoot tot een minimum beperken.

Het bedrijf heeft serieuze doelstellingen om de impact aan het milieu te blijven beperken.

Online/IT

Dassault Systemes

Dassault Systems is een groot Frans bedrijf dat softwaretoepassingen maakt waarmee producten duurzamer kunnen worden ontworpen, geproduceerd en onderhouden. De positieve impact op het milieu is enorm. Vorig jaar stond het bedrijf op plek 1 als het gaat om duurzaamheid.

Intel
Intel is een computergigant uit de VS die de afgelopen jaren vele successen heeft geboekt op het vlak duurzaamheid, bijvoorbeeld met een groene stroomvoorziening en CO2-reducties.

Intel stond jarenlang op de eerste plek van de duurzaamheidslijst van het Amerikaanse Milieu Agentschap (EPA).

Cisco Systems

Cisco Systeems is een groot ICT-communicatie bedrijf uit de VS dat inmiddels voor ruim 25 procent van haar energievoorziening gebruik maakt van zonne-stroom.

Daarnaast levert het enorme inspanningen die bijdragen aan een circulaire economie, bijvoorbeeld door producten vaker te hergebruiken.

Overig

BMW
BMW is een Duitse autofabrikant en wordt gezien als het meest duurzame bedrijf in Duitsland. Dat hebben ze met name te danken aan de slimme wijze waarop de auto’s worden gemaakt.

Binnen een periode van 20 jaar is de gemiddelde CO2-uitstoot van BMW-motoren met 41 procent afgenomen. Daarnaast doet het bedrijf veel om het energie- en waterverbruik verder te beperken.
GlaxoSmithKline (GSK)

GSK is een grote medicijnproducent uit het Verenigd Koninkrijk. De farmaceut heeft inmiddels meerdere prijzen gewonnen op het gebied van duurzaamheid en milieu. GSK zet zich vooral op het sociale vlak in door de toegang tot medicijnen wereldwijd te vergroten. Daarnaast helpt GSK haar leveranciers om energie te besparen in de medicijnproductie.

Umicore
Het Belgische metaalbedrijf Umicore behoort tot één van de meest duurzame industriebedrijven ter wereld.

Men investeert substantieel in schone technieken, bijvoorbeeld voor autokatalysatoren en heraaldbaarbare batterijen. Daarnaast ondersteunt het bedrijf diverse unieke recycletechnologieën en de gesloten kringloopbenadering.

Hoe duurzaam zijn we?

Op dit moment geven wetenschappelijke gegevens aan dat de draagkracht van de aarde wordt overschreden. We zijn dus nog niet volledig duurzaam bezig. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de opwarming van de aarde als gevolg van sterk toegenomen CO2-uitstoot. De opnamecapaciteit van de atmosfeer is niet toereikend.

Daarnaast wordt er op grote schaal gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen en fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Op termijn zullen deze grondstoffen zijn uitgeput.

Duurzaamheid bevorderen

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven hun duurzaamheid kunnen bevorderen:

 1. Benutten van duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en geothermie.
 2. Hergebruik van materialen, bijvoorbeeld hout, plastic en metaal.
 3. Hergebruik van afval, bijvoorbeeld organische resten.
 4. Benutten of ontwikkelen van technieken om CO2-uitstoot te reduceren.
 5. Benutten of ontwikkelen van technieken om het energieverbruik te reduceren, bijvoorbeeld bij een productieproces of in de voedselvoorziening.

Voorbeelden van duurzaamheid

Hieronder staan een aantal voorbeelden van duurzaam ondernemen en ontwikkelen:

 • Niet meer vis vangen dan er door natuurlijke aanwas weer bij komt.
 • Gebruik van bacteriën ter vermindering van voedselverspilling door verse producten langer houdbaar te maken.
 • Gebruikt kantoormeubilair terugbrengen tot grondstofniveau en de verkregen producten op de markt aanbieden .
 • Repareren en opnieuw aanbieden van afgedankte elektronica, zoals mobiele telefoons.
 • Hergebruik van textiele producten, zoals kleding, schoenen, dekens en tassen.
 • De hyperloop: een manier om mensen en goederen efficiënt over lange afstanden te vervoeren.
 • Investeren van geld dat wordt gebruikt voor het ontwikkelen van innovaties die bijdragen aan duurzaamheid.

Bronnen

 • Corporateknights.com – most sustainable companies 2019
 • Epa.gov – United States Environmental Protection Agency
 • Mvonederland.nl – Maatschappelijk verantwoord ondernemen Nederland.
 • Duurzaambedrijfsleven.nl

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank