Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen

Duurzaam bouwen

Bij duurzaam bouwen wordt er tijdens de bouw van een woning of pand rekening gehouden met het energieverbruik en het milieu. Het is een term die steeds belangrijker wordt binnen onze duurzame samenleving. Dat is ook niet gek, want gebouwen nemen een aandeel in van 30 procent voor de totale wereldwijde uitstoot van CO2.

Duurzaam bouwen gaat zowel consumenten als professionals in de bouw aan. Het betreft verder het gehele werkterrein van de gebouwde omgeving op alle schaalniveaus en binnen alle sectoren.

Voordelen duurzaam bouwen

  1. Het milieu wordt minder belast en er is minder uitstoot van broeikasgassen
  2. Beter voor de gezondheid van de mens (geen of veel minder schadelijke stoffen in de lucht)
  3. Lager energieverbruik en dus een lagere energierekening
  4. Langere levensduur van het bouwwerk en minder onderhoudskosten

Thema’s duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen kan op verschillende manieren worden bereikt. Deze manieren worden per thema hieronder in kaart gebracht:

Energieverbruik

Bij duurzaam bouwen is het van belang om de energiebehoefte en het energieverbruik te minimaliseren.

Dat kan bijvoorbeeld door middel van goede isolatie. Een woning verliest namelijk warmte via de ramen, muren, het dak en de begane grondvloer. Isoleren bespaart energie en dus geld. Daarnaast hoeft er minder gestookt te worden en is de CO2-uitstoot lager. Isolatie van gevels en daken kan enorm helpen in het verminderen van het energieverbruik.

Ook kan er in sommige gevallen gebruik gemaakt worden van stadsverwarming waarbij de restwarmte van nabijgelegen elektriciteitscentrales kan worden gebruikt.

Consumenten kunnen uiteraard ook zelf stappen ondernemen om het energieverbruik te beperken, bijvoorbeeld door het voorkomen van sluipverbruik en het toepassen van energiezuinige verlichting.

Duurzame energie

Gebruik van duurzame energiebronnen, bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers of een warmtepomp verminderd het energieverbruik. Dat is goed voor het milieu en bespaart op stroom- en gaskosten.

Burgers kunnen zelf voor duurzame energie kiezen, zoals:

  • Zonnepanelen: op het dak van uw huis, maar ook voor de caravan of voor kleine toepassingen zoals zaklampen of radio’s.
  • Zonneboiler: zonne-energie wordt omgezet in warm water. Betreft een investering van 1.000 tot 2.000 euro, maar je bespaart per jaar 100 euro op de gasrekening.
  • Warmtepomp: met warmte uit grondwater wordt energie gewonnen voor verwarming van het huis. Een idee als je toch een nieuwe ketel nodig heeft. Kosten: 4.500 tot 6.800 euro.
  • Windenergie: er zijn kleine windmolens voor boot of caravan.
  • Groene stroom: kiezen voor een energieleverancier of energiecollectief die op milieuvriendelijke wijze stroom opwekt met de voorkeur voor groene stroom die in Nederland wordt opgewekt.

Bij duurzaam bouwen is het slim om bij het ontwerp rekening te houden met de zon.

Materiaalgebruik

Het is van groot belang dat bewoners bij verbouwingen en in de tuin duurzame bouwmaterialen toepassen. Vermijd bij verbouwingen (aanbouw, serre, dakkapel, tuinhuisje) het gebruik van lood, koper en zink. Wanneer deze materialen in aanraking komen met regenwater, treedt corrosie op en komen metaaldeeltjes in het oppervlaktewater terecht.

Gebruik daarom duurzame materialen. Dit zijn materialen die op duurzame manier zijn gewonnen, het milieu niet schaden en na de sloop kunnen worden hergebruikt.

Binnenmilieu

Mensen brengen gemiddeld 80 tot 90 procent van hun tijd binnenhuis door. Het is daarom belangrijk dat er een gezond binnenmilieu wordt gecreëerd, bijvoorbeeld door middel van goede ventilatie. Het gaat dan zowel om de afvoer van vocht en vervuilde lucht als om de toevoer van frisse lucht.

Een milieuvriendelijke optie is om de warmte uit de afgevoerde lucht opnieuw te gebruiken om de toevoerlucht op te warmen. Dat bespaart veel energie, vooral ’s winters.

Watergebruik

Het is belangrijk om op verantwoorde, efficiënte wijze met water om te gaan. Nederlanders gebruiken gemiddeld 126 liter per dag. Door waterbesparende voorzieningen toe te passen bij de bouw of verbouwing kan dit verbruik sterk omlaag. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een spaardouchekop
  • Sensorkraan
  • Slim toilet
  • Doorstroombegrenzer

Er bestaan ook systemen waarmee je het toilet met regenwater kunt doorspoelen.

Kleine duurzame oplossingen

Er zijn talloze kleine, groene aanpassingen die je kunt doen om het energieverbruik 25 tot 45 procent te verminderen. Hieronder een overzicht van een aantal slimme, groene aanpassingen:

  • Afdichten van kieren met tochtstrips en tochtbanden
  • Gebruik van thermostatische kranen
  • Automatische zonwering
  • Gebruik van een mos/sedumdak voor betere isolatie
  • Vervangen van bestaande lichtbronnen door energiezuinige verlichting
  • Hergebruik van materialen

Subsidies duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is over het algemeen duurder dan regulier bouwen. Echter, als woningen of panden op duurzame wijze worden gebouwd of verbouwd, is er vaak een subsidie aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op Energievergelijk staat een overzicht van deze regelingen.

Een kort overzicht van mogelijke subsidies bij duurzaam bouwen:

  • Energie Investeringsaftrek (EIA)
  • Fonds Energiebesparing Huursector (FEH)
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  • Groenregeling (voor duurzaam vastgoed)
  • NESK (voor energiezuinige scholen en kantoorpanden)

Soms is er via jouw gemeente of provincie nog extra subsidie te krijgen, naast de landelijke subsidie.

Meer informatie

Op de website van NHG staat een handige pagina met meer informatie over de financiering van woningverduurzaming.

In het dossier aardgasvrij wonen staat een handig stappenplan met oplossingen ter verduurzaming (inclusief infographic).


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank