Hoe kun je besparen op warm water?

Het gebruik van warm water is een flinke post op de jaarlijkse energierekening. We gebruiken water niet alleen in de badkamer, maar ook in de keuken en de tuin en de wc. Wassen, koken, drinken.. allemaal water. Een derde van het waterverbruik gaat op aan douchen en baden. De rest aan wassen, toilet en koken. Een gemiddeld gezin van vier personen gebruikt per maand voor zo’n € 21,- aan warm water. (bron: Nibud)

Zonde, want besparen op warm water is echt heel simpel. Op Energievergelijk staat ook een dossier met 101 tips hoe je water kunt besparen.

Tips

Hieronder volgen 9 tips die meteen toegepast kunnen worden.

  1. Sta korter onder de douche. Eén minuut korter douchen per dag, scheelt op jaarbasis al gauw € 25,-.
  2. Stap over op een energiebesparende douchekop. Je merkt er niks van tijdens het douchen, maar jouw portemonnee wel!
  3. Was op 30˚ C, dit is echt warm genoeg voor normaal vervuilde was. Overstappen op 30˚C scheelt op jaarbasis € 40,-.
  4. Zet de vaatwasser niet op de hoogste temperatuur. Dat is echt niet nodig. Vaak is 50˚ C echt warm genoeg voor een normale vaat. Nog slimmer: investeer in een nieuwe, eco-vriendelijke vaatwasser. Voor de echte die-hards: was af met een teiltje en een sopje. Gezellig én goedkoop.
  5. Plaats de boiler/ketel niet te ver van de kraan die warm water moet geven. Het scheelt ergernis: je hoeft niet meer te ‘wachten’ op warm water én het scheelt een hoop (onnodige) energie!
  6. Repareer lekkende kranen. Een lekkende kraan lekt niet alleen water, maar ook energie en geld. Zonde!
  7. Draai de kraan dicht. Ja, het klinkt heel simpel, maar draai de kraan dicht als je hem niet gebruikt.
  8. Stop met badderen. Een bad nemen is natuurlijk heerlijk, maar beperkt het tot één keer per week (liefst minder). Een badbeurt kost gemiddeld twee keer zoveel warm water als een douchebeurt.
  9. Gebruik geen warm water als het ook met koud water kan. Een open deur, maar sta er eens bij stil hoe vaak je de warme kraan opendraait terwijl het ook met koud water zou kunnen….

Neem een zonneboiler

Wil je echt besparen op de kosten, zuinig zijn met energie en de CO2 uitstoot verminderen? Dan is een zonneboiler misschien wat voor je. Bovendien is deze aan te schaffen met een flinke subsidie van de overheid. Alles over de subsidie, kosten en werking van een zonneboiler lees je hier.

Succes met sparen!


Vind je deze informatie nuttig?