Waar ben je naar op zoek?

Klimaat en milieu

Asbest van het dak, zonnepanelen erop

Op veel oude daken ligt nog asbest. Dat hoeft niet perse schadelijk te zijn, namelijk als het in de dakbedekking opgesloten zit. Als de asbest als gevolg van slijtage vrijkomt, zijn er veel gevaren voor de gezondheid. Blijf er dan uit de buurt en laat deze op professionele wijze verwijderen.

Vooral in de landbouwsector komen oudere daken vaker voor, waarbij er risico bestaat dat asbest vrijkomt. De overheid wil eigenaren stimuleren om asbest te verwijderen. Na het vernieuwen van het dak bestaat er ook ruimte voor verduurzaming door middel van zonnepanelen.

Daarom: “asbest eraf, zonnepanelen erop.”

Verbod op asbestdaken

De Rijksoverheid heeft bepaald dat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Deze bepaling geldt particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen.

Iedereen met een asbest dak moet deze dan ook uiterlijk 31 december 2023 hebben verwijderd. Anders riskeert men een dwangsom van de gemeente.

Bij beschadiging of verwaarlozing van het dak kan de gemeente nu al eisen om dak te laten verwijderen.

Asbest verwijderen

Door asbest op tijd te verwijderen, voorkom je dat het dak verder beschadigd. Houd er rekening mee dat het verwijderen duurder is dan de risico’s voor de gezondheid groter zijn.

Voor het verwijderen van asbest zijn verschillende opties.

Schakel een aannemer in

Een veilige manier om asbest te laten verwijderen, is door het inschakelen van een aannemer, zoals een plaatselijk saneringsbedrijf. Deze bedrijven hebben de kennis in huis om asbest veilig weg te halen en af te voeren.

Doe het zelf

Je kunt asbest ook zelf verwijderen als deze in goede staat verkeerd en het dak niet meer dan 35 m2 in oppervlakte betreft. Ook moet in het inventarisatierapport staan dat het asbest hechtgebonden is.

Je kunt de asbest dan ook zelf afvoeren op de juiste plek. Houd er rekening mee dat er kosten door de gemeente hiervoor in rekening kunnen worden gebracht.

Kosten

Het verwijderen van asbest is vaak niet goedkoop, zeker als er gezondheidsrisico’s zijn. Dat komt omdat er allerlei licenties en certificaten nodig zijn om asbest te mogen verwijderen. Ook zijn er diverse veiligheidsvoorschriften die er voor moeten zorgen dat het asbest veilig wordt weggehaald. Daarnaast is er veel vraag naar asbestbedrijven, wat ongunstig is voor de prijs.

Het daadwerkelijke tarief voor het verwijderen van asbest is ook nog afhankelijk van andere factoren:

  • Welk materiaal moet worden verwijderd, bijvoorbeeld golfplaten, isolatiemateriaal of een ondervloer
  • Hoe goed is het dak bereikbaar
  • De totale oppervlakte dat aangepakt moet worden

Voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten kun je voor het gemak uitgaan van zo’n 25 euro per vierkante meter, inclusief btw, voorrijkosten, afvoerkosten en arbeidskosten. Hoe groter het oppervlak hoe lager de vierkantemeterprijs.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen kunnen een aantrekkelijk rendement leveren voor bedrijven en particulieren. De terugverdientijd ligt al snel op 6 a 7 jaar. Daarna zorgen de zonnepanelen voor een aantrekkelijk rendement: zo’n 5 procent op jaarbasis. Particulieren hebben geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen, tenzij je een huurhuis hebt. Voor bedrijven is een vergunning soms wel nodig.

Lees ook: Meer over zonne-energie

Aanschaf

Bij de aanschaf van zonnepanelen let je op:

  • De prijs van de panelen en installatie
  • Garantievoorwaarden en geschatte onderhoudskosten
  • De jaarlijkse opbrengst en efficiëntie van het systeem
  • De betrouwbaarheid en beoordeling van de leverancier en installateur

Tot slot is het slim om te kijken naar je huidige verbruik, maar ook hoeveel je in de toekomst denkt nodig te hebben. Misschien ga je elektrisch rijden of warmte leveren via een warmtepomp.

Rendement

Een systeem van 5.300 Wp (4.500 kWh per jaar ongeveer) kost momenteel zo’n 11.000 euro. Daarmee bespaar je ruim 1.100 euro per jaar op je energierekening.

Subsidie aanvragen

De landelijke subsidieregeling Asbest Eraf Zonnepanelen Erop is gestopt per 31 december 2019. Het subsidiebedrag bedroeg 4,50 euro per vierkante meter bij ten minste 250 m2.

Voor het installeren van zonnepanelen kun je bepaalde gevallen wel subsidie aanvragen.

Bedrijven

Als je als bedrijf investeert in zonnepanelen zijn er verschillende belastingregelingen:

  • De milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • De energie-investeringsaftrek (EIA)
  • De kleinschaligheidsaftrek (KIA)

Ook is er voor zonnepanelen subsidie middels de nieuwe SDE+ regeling.

Particulieren

Particulieren kunnen voordelig geld lenen om zonnepanelen aan te schaffen. Dit kan middels de energiebespaarlening.

Verder kunnen particulieren gebruik maken van de salderingsregeling. Hierbij wordt de opgewekte stroom door zonnepanelen verrekend met de afgenomen stroom bij de leverancier.


Geen antwoord op je vraag gevonden?

Contactformulier

Stel je vraag eenvoudig via ons contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Stuur ons een bericht

Check onze kennisbank

Antwoorden op veel vragen over energie, het klimaat en meer vind je binnen onze kennisbank.

Naar de kennisbank