Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zoveel stijgen de nieuwe Vattenfall tarieven (1 oktober 2022)

Bart Koenraadt

20 reacties

Huishoudens die op dit moment een variabel energiecontract hebben bij Vattenfall gaan per 1 oktober meer dan 50 procent meer betalen. Bij een gezin dat nu 200 euro per maand betaalt voor stroom en gas, gaan de kosten dus met ruim 100 euro per maand omhoog.

Vattenfall heeft circa 2 miljoen klanten in Nederland.

250 euro per maand

Iemand met een gemiddeld verbruik van 1.200 m3 gas en 2.250 kWh stroom gaat straks iets meer dan 250 euro in de maand betalen, stelt Vattenfall.

In de praktijk zal de energierekening bij een gemiddeld gebruik iets meer dan 81 euro per maand hoger uitvallen, blijkt uit berekeningen van deze site.

De tarieven bij Vattenfall zijn nog altijd aanzienlijk minder dan mensen die een heel nieuw energiecontract moeten afsluiten bij de leverancier. Dan betaal je ruim 550 euro maandelijks bij een doorsnee energieverbruik.

2 keer per jaar

Normaal gesproken worden variabele contracten twee keer per jaar aangepast, namelijk op 1 januari en 1 juli. Door de huidige energiemarkt voelt Vattenfall zich echter genoodzaakt om al eerder een prijscorrectie door te voeren. De leverancier stelt dat de inkoopprijzen zouden zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau.

Het Zweedse energiebedrijf verwacht de tarieven per 1 januari 2023 opnieuw aan te passen, al houdt het geen rekening met een extra tussentijdse correctie.

Essent

Inmiddels is bekend geworden dat ook een andere energiereus – Essent – de tarieven in oktober gaat verhogen. Wij hebben berekend dat het om een maandelijkse stijging gaat van 78 euro.

De prijscorrectie zal zo’n 1 miljoen klanten treffen.

20 reacties

 • TThieu van Bokhoven

  Dit moet bij de onderhandelingen met de regering al bekend zijn geweest zit een aap op zolder!

  Reageren
 • UUdo

  Plafond stroomprijs: maximaal € 0,70 per kWh?
  Waarom in de omliggende landen gemiddeld € 0,25 per kWh?

  Reageren
 • SSyl

  Vattenfall wil dat ik mijn bedrag verhoog naar het dubbele van wat ik verstook. Dat verdom ik, zit nog liever in de kou. Aan mij verdient dat schorem niks. Ik stook alleen een beetje om mijn huis droog te houden anders zit je straks weer met rottend hout en hogere onderhoudskosten.
  Zuinig kan best hoor. Momenteel verstook ik 2,05 kWh en 0,35 m3 per dag.
  Hopelijk wordt het geen koude winter.
  Ik vind het wel een uitdaging. Ben blij dat ik uit oorlogsgebied kom, mij krijg je niet zo gauw in de wanhoopmodus.

  Reageren
  • AAtie

   @Syl
   Waarom moet je nu stoken is toch nog niet koud?

   Reageren
   • JJ.Riva

    @Atie
    Waarschijnlijk heeft U het voordeel dat U een jonge rijtjeswoning cq appartement bewoont. Door moderne bouw met isolatie zult U langs van de warmte van Uw buren meegenieten.
    Maar een oudere vrijstaande woning met veel m3 inhoud vaak gedeeltelijke isolatie. Deze laatste woning zal eerder warmte nodig hebben dan de eerste.
    Een ander zijn boeken zijn duister te lezen.

    Reageren
 • TTuna

  Overheid en energie bedrijven blijven ons kaal plukken omdat hun van het gas afwillen worden wij genaaid! Wanneer naaien we de overheid ! Word tijd dat mensen wakker worden en de recht in eigen handen nemen ! Ik ga van straks 3 x meer betalen dus rond 350/450 alleen staande man ! Belachelijk helemaal voor andere mensen !

  Reageren
  • RRuud

   @Tuna hoezo de overheid nu weer naaien? Hoezo het recht in eigen hand nemen? Denk je nu echt dat de overheid hier iets aan kan doen? Wel eens gehoord van een oorlog in Oekraïne?

   Reageren
   • JJ Riva

    @Ruud

    Leg mij dan eens uit waarom de Belgen op eenderde zitten van het Nederlands tarief
    Waarom heeft de EU 3 dagen geleden vragen gesteld over waarom Nederland het laatste EU lid is die de energiekosten stijging compenseerd. Heeft dit met de Oekraïne oorlog uit te staan of verdient de Nederlandse Overheid dik geld aan de hoge energie prijzen? Slapen doen wij in bed.

    Reageren
 • LL.Naberman

  vattenval kan mij geen tarief geven omda tik een meter heb die terug draait ,maar dat geldt toch niet voor gas ?
  dus gewoon afwachten hoe je wordt geslacht .
  ik betaal nu al 375 euro per maand

  Reageren
  • HH.Wiersma

   @L.Naberman
   Heb ik ook gehad tot de mijne werd afgekeurd.
   Kon het niet langer rekken.
   Heb nu een digitale voor gas en electra dus geen slimme meter.
   Werkt ook goed.

   Reageren
 • JJacqueline

  Je moet rekenen dat je ongeveer 3 keer zoveel gaat betalen als je voor 1 juli betaalde. Ik ga van 275 naar 855 per maand.

  Reageren
  • LL Naberman

   Dan worden we genoodzaakt om uit stelen tegaan wij worden al jaren bestolen dus nu is het onze beurt.

   Reageren
 • Wwillem

  ik heb een slimme meter kunnen ze helaas de gasmeter niet mee lezen want deze zit te ver weg ik vond dat al een tijd niet kloppen maar nu blijven ze de tarieven vrhogen en als ik zelf niet bel om standen door te geven gaan ze dat middelen ofzo maar ik ben het daar totaal niet mee eens waar ligt de verantwoording ? ik heb niet gevraagd om een slimme meter of dat mijn gasmeter meer dan 20 meter bij mij vandaan zit maar de klanten service bij vattenfall is erg lachoniek en dan krijg ik te horen dat ze wel weten wat ze doen want ze hebben zoveel ervaring maar dit klopt niet en ik ben vast de enigste niet en een persoonlijk bericht heb ook ik niet gekregen moet het via de media horen van 1 oktober

  Reageren
  • DDiek

   @willem
   Die slimme meters zijn niks waard. Ik heb ‘m geweigerd. Zo’n ding kan onnauwkeurig zijn als je veel opladers in huis gebruikt. Dan geeft ie je gebruik een ‘kontje’.
   En zoals je schrijft, Vattenfall kan het aan de reet roesten. Die vinden het wel best. Je krijgt nooit contact met die club en mocht het eens lukken dan lullen ze om je probleem heen en wordt er niets opgelost. Zo lossen ze je problemen op en zo gaan ze weer lekker verder met hun bedrijvigheden.
   En je begint helemaal niks tegen hen want ze verschuilen zich handig achter de muur die Internet heet.

   Reageren
 • MMarja Nieman

  Vattenfall heeft haar voorwaarden verandert, zonder dat ik daar bericht over heb gekregen !
  Mijn vaste contract voor onbepaalde tijd is ineens verandert in een variabel contract !
  Omdat nu het vaste contract niet meer voor onbepaalde tijd kan.
  Ik vraag mij af, of dit zomaar kan ….

  Reageren
  • PPierre

   @Marja Nieman,
   Een vast contract voor onbepaalde tijd bestaat niet en heeft ook nooit bestaan. Een vast contract is altijd geldig voor een vooraf vastgelegde tijd.
   Als het einde van de looptijd van je vaste contract is bereikt, wordt bij elk energiebedrijf je contract omgezet in een variabel contract.
   Je kon dan voorheen een nieuw vast contract tegen een nieuw tarief afsluiten, maar die contracten worden nu niet, of nauwelijks, aangeboden.

   Reageren
   • Wwillem

    @Pierreheb net een uitgebreid bericht gestuurd maar kan hem niet vinden ?

    Reageren
  • JJoyce

   @Marja Nieman een vast contract voor onbepaalde tijd bestaat niet, dat beslaat altijd een vooraf afgesproken periode, bijv. 1 of 3 jaar. In die periode kunnen de tarieven niet aangepast/verhoogd worden. Waarschijnlijk heeft u een doorlopend variabel contract en dan kunnen de tarieven tussentijds wel aangepast/verhoogd worden.

   Reageren
  • Kkarin

   @Marja Nieman contract voor onbepaalde tijd bestaat wel hoor, deze heb ik ook in mijn contract gegevens van vattenfall staan en die loopt al vanaf 2012 en heeft een variabel tarief
   ik weet alleen niet wat de reden is dat ze zonder overleg bij jou op variabel hebben gezet

   Reageren
  • PP

   @Marja Nieman

   Lijkt mij niet zomaar te kunnen. Je bent een overeenkomst aangegaan en dit zouden zij niet zomaar eenzijdig moeten kunnen wijzigen. Mogelijk kan je je contract voor onbepaalde tijd nagaan om te achterhalen of dit mogelijk is.
   Mocht het alsnog niet duidelijk zijn, kan je gratis advies inwinnen bij het juridisch loket of sociaal raadslieden. Succes.

   Het is ongelooflijk dat wij in een land als Nederland steeds meer armoede moeten ervaren. Zelfs als je opgeleid en boven modaal verdient is het op den duur niet meer goed te budgetteren. Nederland wordt afgebroken en we lijken steeds meer naar een tweede wereld land te gaan.
   Het doet me denken aan Brazilië, waar vrijwel iedereen in armoede leeft, behalve de rijken. Er is daar sprake van veel criminaliteit en dit gaat ongetwijfeld ook in Nederland komen als de overheid op deze voet verder gaat.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.