Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zoveel kolencentrales zijn er in Nederland en hier staan ze

Maandag werd bekend dat de kolencentrales in Nederland op volle kracht mogen gaan draaien om de energiecentrales op gas te ontlasten. Daarmee kan de gasvoorraad worden aangevuld voor komende winter.

Maar hoeveel kolencentrales hebben we eigenlijk, waar staan ze, en wat wekken ze op aan energie?

Wij zochten het voor je uit.

Vier kolencentrales

We hebben in Nederland 3 moderne kolencentrales en één oudere centrale die gedeeltelijk op biomassa en steenkool draait.

Een overzicht van de centrales in Nederland:

Naam centraleLocatieProducentVermogenIn bedrijf
Riverstone Centrale RotterdamMaasvlakte RotterdamRiverstone731 MW2015
Centrale Maasvlakte Maasvlakte RotterdamUniper1.070 MW2016
EemshavencentraleEemshaven (Groningen)RWE1.560 MW2015
AmercentraleGeertruidenbergRWE6001994

Vermogen

Op vol vermogen kunnen de vier centrales gezamenlijk bijna 4.000 MW leveren. Dat is in theorie genoeg om 4 miljoen huishoudens tegelijkertijd van stroom te voorzien.

Ter vergelijking:

De grootste kolencentrale ter wereld staat in Kazachstan. Deze centrale werd afgerond in 1987. Het eerste blok van deze centrale levert een vermogen dat even groot is als alle vier de Nederlandse centrales samen: 4.000 MW. Om de uitstoot af te voeren, wordt gebruik gemaakt van een 419,7 meter hoge schoorsteen. De langste ter wereld.

Uitstoot

Een kolencentrale is ongeveer twee keer zo vervuilend als een gascentrale. De totale uitstoot van de Nederlandse centrales op vol vermogen bedraagt naar schatting van Energievergelijk zo’n 34,3 megaton CO2 per jaar. Deze berekening is gebaseerd op een totale stroomopbrengst van 34,7 miljoen MWh en een CO2-uitstoot van 988,8 kg per MWh.

Naast CO2, stoten de centrales ook stikstofdioxide, zwaveloxide en kwik uit. Stoffen die schadelijke gevolgen hebben voor natuur en milieu.

Vergelijking rest van de wereld

Het aantal kolencentrales valt mee vergeleken met veel andere landen om ons heen, zoals:

  • Duitsland: 63 centrales
  • Polen: 44 centrales
  • Tsjechië: 24 centrales

Sommige landen hebben juist weer helemaal geen kolencentrales, zoals Frankrijk en België. Die landen maken gebruik van veel kernenergie.

In de gehele EU staan 256 kolencentrales. Wereldwijd gaat het om circa 8.500 centrales.

In China staan de meeste kolencentrales, zo’n 1.100 stuks, waarbij er ook nog een hoop in aanbouw zijn. Daarna volgt India met 285 centrales.

Bronnen:

  • Statista.com
  • Epa.gov

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.