Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zoveel huishoudens hebben een variabel energiecontract (en waarom dit kansen biedt)

Sinds februari is het weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. De tarieven waren toen nog aan de hoge kant, maar door de introductie van nieuwe opzegregels is het aantal aanbiedingen toegenomen, waardoor stroom- en gasprijzen aanzienlijk zijn gedaald.

Ondanks deze veranderingen heeft 63 procent van de huishoudens nog een variabel contract, zo blijkt uit de energiemonitor van de ACM. Dat betekent dat er voor 4,6 miljoen consumenten kansen liggen om te besparen op de energierekening.

Huishoudens per contract

Een overzicht van het aantal huishoudens met een vast, variabel of dynamisch energiecontract voor elektriciteit:

Het aantal vaste contracten dat wordt afgesloten, is de afgelopen maanden langzaam gegroeid. Toch zijn er tussen maart en nu slechts ongeveer 400.000 vaste contracten afgesloten.

Goedkoper dan variabel

De meeste Nederlanders met een variabel contract zijn klant bij Eneco, Essent of Vattenfall. Echter, de variabele tarieven die bij deze energiemaatschappijen worden betaald, zijn niet altijd het meest voordelig in vergelijking met nieuwe contractaanbiedingen, zo blijkt uit een rondgang van energievergelijk.nl.

Hieronder staan de tarieven die het merendeel van de bestaande klanten bij de drie grootste energiemaatschappijen van Nederland betaalt voor een lopend variabel contract:

LeverancierEnkeltarief stroom per kWhTarief gas per m3
Eneco€ 0,338€ 1,278
Essent€ 0,394€ 1,415
Vattenfall€ 0,389€ 1,330
Tarieven per 1 juli

Lager vast tarief

Vooral klanten bij Essent en Vattenfall kunnen kiezen voor een lager tarief door over te stappen, zo wijzen de cijfers uit.

De keuze bestaat uit meerdere jaarcontracten met vastgestelde lage prijzen.

Enkele van de scherpste aanbiedingen zijn afkomstig van:

 1. Vandebron – € 0,346 per kWh, € 1,300 per m3 + € 150 bonus
 2. Oxxio – € 0,388 per kWh, € 1,383 per m3 + € 220 bonus
 3. Energiedirect – € 0,393 per kWh, € 1,319 per m3 + € 200 bonus

Op deze site staat een overzicht van vrijwel alle vaste contracten.

Dynamische aanbieder

Een andere optie is het kiezen voor een flexibeler, dynamisch contract met lage uur- en dagprijzen.

Dit zijn de aanbieders met de laagste kosten:

Waarom wordt er niet massaal overgestapt?

Ondanks de bespaarmogelijkheden bij overstappen van energiebedrijf, zit bijna twee derde van de huishoudens dus nog steeds in een variabel contract.

Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Een variabel contract is altijd zonder boete op te zeggen
 • Mensen hebben geen zin of tijd om zich te verdiepen in een ander energiecontract
 • Sommigen denken dat een variabel contract het voordeligst is
 • Anderen wachten tot de vaste tarieven nog verder dalen

Volgens energie-econoom Hans van Cleef moeten consumenten echter niet rekenen op verder dalende energieprijzen. Sterker nog, volgens Van Cleef zijn de risico’s van stijgende prijzen groter dan de kans dat de prijs verder daalt.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

10 reacties

 • SSandra

  Ik zit bij een andere energie leverancier greenchoice
  2019 mijn contract verlengt
  Tot 1-1-24
  Inmidels al een mooi contract weer afgesloten bij ze met mooie prijzen dat ingaat op 1-1-24 tot 1-1-27
  Heerlijk
  Intresse in de energie markt een hobby die ik bij hou

  Reageren
 • HHenderik

  Ik ga dit jaar over op alleen gebruik elektriciteit en
  met gebruik van 12 zonnepanelen.
  Kan ik daar nu een contract voor sluiten en de gas levering later opzeggen.
  Zit nu al jaren bij Essent.

  Reageren
 • WWillem

  Als de energie inkoop prijzen weer stijgen wie denken jullie dan gaat dat op den duur betalen wanneer de energiebedrijven failliet gaan?

  Reageren
 • Kkees

  Lekker 3 jaar vast gezet pas geleden bij eneco
  Gas 1,24 en stroom 0.34.
  Op lange termijn inkoop staat het op tussen de 55 en de 60 € dus van de winter aardig duurder

  Reageren
  • JJean-Paul Klostermann

   @kees

   Hoi Kees, heel verstandig. Ik zit ook 3 jaar lang voor 1,24 en 35 cent bij eneco. Fijn hoor

   Reageren
  • WWillem

   @kees ik zit ook al jaren bij Eneco maar die bedragen heb ik nog niet aangeboden gekregen. Laatste aanbieding is gas 1.39 euro kuub en stroom 0.38 en 0,39 euro kwu

   Reageren
   • AArab

    @Willem
    Volgens mij liegen veel mensen, ik had vorige maand voor mn ouders afgesloten voor exact dezelfde bedragen die jij aangeeft voor stroom! Ook veel website laten een verkeerd bedrag zien, zoals hierboven 0.33X bij Eneco, en als je dan belt, krijg je andere bedragen te zien!

    Voor mezelf had ik wel een heel goed bedrag, maar niet bij Eneco. Was in juni 2020 voor 5 jaar lang… Betaal nog steeds 21 cent ofzo voor stroom en 0,75 cent voor gas.

    Reageren
 • BBas de K.

  Wacht niet te lang om een contract af te sluiten want de markt is ondanks de volle opslagen snel in paniek wat de prijs gelijk flink doet stijgen wat nog wel een tijd blijft. En stap over in de zomer want dan bouw je al een beetje het potje voor je gasverbruik op. Als je in de herfst of winter overstapt en gelijk de kachels aandoet begint dan in de min, zijn potje op te bouwen. En die paar centen is dat het niet waard. Ik denk dat de gasprijs niet meer dan €0,25 daalt. Kijk eventueel naar een bonus die je krijgt als je overstapt! Er komen stakingen aan in en onderhoudt in Australië wat de prijs doet schommelen. Zo broos is die markt dus.

  Reageren
 • DDaniel Smit

  Wil graag 1 jaarcontract , maar zit idem te wachten om straks te verhuizen naar senior appartement. Geldt dan die boete ook? Zit nu bij Vattenfall en kan alleen stroom contract meenemen. Gaarne reactie svp.

  Reageren
  • BBas Chabot

   @Daniel Smit Als u momenteel overweegt om binnenkort te verhuizen naar een senior appartement, is het begrijpelijk dat u zich zorgen maakt over mogelijke boetes met betrekking tot uw energiecontract. In dit geval is het het beste om rechtstreeks contact op te nemen met uw energieleverancier, Vattenfall, om hun specifieke voorwaarden en beleid met betrekking tot verhuizingen te bespreken.

   Over het algemeen zijn energiecontracten flexibeler geworden als het gaat om verhuizingen. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om uw contract mee te nemen naar uw nieuwe adres, zelfs als het een andere woning of appartement betreft. Dit staat bekend als het verhuizen van uw energiecontract.

   In uw geval, waar u alleen een stroomcontract heeft bij Vattenfall, is het mogelijk dat u alleen de elektriciteitsdienst kunt overdragen naar uw nieuwe adres. Dit betekent dat u mogelijk een nieuw gascontract moet afsluiten op uw nieuwe locatie, of u kunt ervoor kiezen om geen gas te gebruiken als dat mogelijk is in uw nieuwe senior appartement.

   Het is belangrijk om rechtstreeks contact op te nemen met Vattenfall om de specifieke details te bespreken. Zij kunnen u informeren over eventuele boetes of kosten die van toepassing kunnen zijn als u uw contract vroegtijdig beëindigt vanwege de verhuizing. Daarnaast kunnen ze u ook informatie geven over de mogelijkheden om uw stroomcontract over te dragen naar uw nieuwe adres.

   Door rechtstreeks met uw energieleverancier te communiceren, krijgt u de meest nauwkeurige en up-to-date informatie die specifiek is voor uw situatie.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.