Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zoveel energie verbruikt een airco (en dit zijn de kosten)

De thermometer klom de afgelopen dagen weer naar recordhoogten. En ook de komende dagen blijft het zonnig en warm. De behoefte naar koeling in huis is dan ook groot.

Een airconditioner kan hierbij uitkomst bieden, maar wees je bewust: airco’s staan bekend om hun hoge energieverbruik.

In dit artikel verkennen we:

 • Hoeveel een airco verbruikt en hoeveel dit je op jaarbasis kost
 • Hoe je er energiezuinig mee om kunt gaan, van aanschaf tot gebruik

Hoeveel verbruikt een airco?

Het energieverbruik van een airco varieert sterk, afhankelijk van het type en de ingestelde koelstand.

Een populaire vaste single split airco gebruikt bijvoorbeeld tussen de 2 en 5 kWh per uur om één kamer te koelen als het op vol vermogen werkt. De meeste huishoudens laten hun airco echter niet continu op de hoogste stand draaien, waardoor het gemiddelde verbruik volgens Milieucentraal rond de 0,75 kWh per uur ligt.

Praktijkverbruik

Het praktijkverbruik van verschillende typen airco’s:

 • Mobiele airco (1 kamer): 1 kWh
 • Single split airco (1 kamer): 0,75 kWh
 • Multi split airco (2 tot 4 kamers): 1,65 kWh

Wat kost het?

Op zomerse dagen gebruik je een airco al snel zo’n 8 uur per dag. Dan verbruik je dus zo’n 6 tot 13 kWh per dag aan stroom. Bij een stroomprijs van 38 cent komt dat neer op ongeveer 2,30 tot 4,95 euro per dag.

Gemiddeld zijn er zo’n 24 tot 40 zomerse dagen per jaar. Stel dat je de airco gemiddeld 8 uur per dag verbruikt, dan komt het aantal verbruiksuren uit op 192 tot 320 uur per jaar.

Dit zijn de kosten bij een gemiddeld jaargebruik van 256 uur:

Soort aircoVerbruik (256 uur)Jaarkosten
Single split airco192 kWh€ 72,96
Mobile airco256 kWh€ 97,28
Multi split airco422 kWh€ 160,51
Gerekend met een stroomprijs van € 0,38 per kWh

Benieuwd hoeveel andere huishoudelijke apparaten verbruiken aan stroom, zoals een wasmachine of droger? Bereken het zelf met deze verbruikstool.

Hoe herken je een energiezuinige airco?

Het energielabel van een airco geeft je informatie over de energiezuinigheid. Airco’s met energielabel A++ zijn het meest efficiënt en hebben een relatief laag energieverbruik.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een mobiele airco over het algemeen minder energiezuinig is dan een vaste airco. Dit komt doordat er een luchtslang door een open raam of deur moet worden geplaatst om de warme lucht af te voeren. Deze opstelling kan echter ook warme lucht naar binnen laten, wat de koeling minder efficiënt maakt en het energieverbruik verhoogt.

Voorbeelden van energielabels

Voorbeeld van drie airco’s en het bijbehorende energielabel.

Hoe verminder je het verbruik van een airco?

Vijf tips om het energieverbruik van je airco tot een minimum te brengen:

 1. Minimaliseer zonlicht in huis: Gebruik zonwering of plant bomen om te voorkomen dat kamers te veel opwarmen.
 2. Gebruik alternatieve koelmethoden: Op minder warme dagen kan een ventilator, die vijftien keer minder stroom verbruikt dan een airco, helpen bij het handhaven van een comfortabele temperatuur.
 3. Houd deuren gesloten: Als je een multi split airco hebt, zet de airco dan alleen aan in ruimtes die je wilt koelen en houd de deuren gesloten om de koelte te behouden.
 4. Stel de juiste temperatuur in: Het is niet nodig om de airco op de laagste temperatuur te zetten. Een instelling van 23 tot 26 graden Celsius is over het algemeen voldoende om comfortabel te blijven tijdens warme dagen.
 5. Isoleer je huis: Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte buiten en de koelte binnen, waardoor de airco minder hard hoeft te werken. Dit kan betekenen dat je investeert in zaken zoals dubbelglas, isolerend dakmateriaal of isolatie voor muren en vloeren.

Kies een goedkoper stroomcontract

Bonustip: Om de kosten voor het gebruik van een airco tot een minimum te beperken, kies je voor een goedkoper stroomcontract.

De goedkoopste energieleveranciers vind je via deze handige tool.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

25 reacties

 • JJohn

  Een nadeel verwarmen met airco, 5 graden verschil, plavon, vloer .

  Reageren
 • SSander

  Beste mensen, ik overweeg om een AC1 multisplit airco systeem te kopen. A++ systeem voor zowel koelen als verwarmen. Is dit een betrouwbaar merk?

  Reageren
 • HHbm

  Mijn ervaring is dat een goede installatie en bij stevige isolatie het echt wel minder is dan 0,75 KWh per uur. Eerder 0.2 kWh

  Reageren
 • RRonald

  Airco 12 uur per dag aan.
  Koelkast en vriezer.
  Elektrische warmtepomp boiler en keramische koken
  Verbruik net geen 10 kilowatt.
  Niet alles geloven wat de professoren hier schrijven.

  Reageren
  • CCollin

   @Ronald
   Inderdaad, hier met 2 units waarvan 1 in de nacht 8 uur en de andere 24 uur aan 7kw totaal.
   Zeker airco op boven verdieping trekt maar 100 tot 120w per uur en dan staat hij op 23 graden.
   Er word laatste tijd wel heel veel onzin verspreid

   Reageren
 • JJasper

  Hier LG single split, verbruikt 400 watt per uur tijdens koelen.

  Reageren
 • HHennie

  Een berekening die totaal niet klopt bij een split unit. Ik heb een lg split unit voor de slaapkamer. Die gaat s,avonds om 21:00 uur aan en s,morgens om 08:30 uit. Temperatuur instelling 19 graden totaal verbruik 2,55kwh

  Reageren
 • AArjo van den Heuvel

  Wij hebben in elke kamer single split Airco van Mitsubishi. In de hal en woonkamer staat de hele dag op 23 graden. In de slaapkamer, doen we alleen als we naar bed gaan de airconditioning aan! Totaal verbruik: ongeveer 5 KW per dag. Elke Airco is voorzien van een slimme stekker. Ook hebben wij 20 zonnepanelen. Eindeloze combinatie.❄️❄️

  Reageren
  • Mmike van es

   @Arjo van den Heuvel , jij zit altijd op een terras

   Reageren
 • PPatrick

  Veel mensen zeggen dat een mobiele airco duur in gebruik is dat klopt omdat ze die juist verkeerd gebruiken.
  De mobiele airco blaast de warme lucht naar buiten dan ontstaat er een onderdruk of vacuüm in de woning dan komt er weer warme lucht in huis het beste is om de mobiele airco na zonsondergang te gebruiken als de temperatuur buiten lager is dan in huis zo koel je véél meer ruimte

  Reageren
 • JJordy

  Helemaal eens bij de reacties hierboven.
  Wij hebben sinds kort een multisplit van MHI. Nu lekker ‘gratis’ koelen, omdat we ook zonnepanelen hebben. En n de winter een goedkopere oplossing dan stoken met CV. Ik hou elke dag bij wat ons verbruik is, en kan me ook niet vinden in het geschreven verhaal. Als het doel is om reacties uit te lokken, dan is het zeker gelukt. Maar als het doel is om mensen een goed beeld te geven…nah mislukt.

  Reageren
 • VVan Breugel

  Dit zijn wel hele theoretische berekeningen. Hier een voorbeeld van ons huis (vrijstaand, 1908, matig/redelijk geïsoleerd) en ons systeem (daikin multisplit A+++ koelen met 3 binnenunits om nagenoeg hele woning te koelen, 5,2 buitenunit). Gisteren totaal 5,5 kwh verbruikt. Dag er voor 6,2 kwh. Staan ongeveer 12 uur per dag aan op circa 22 graden. De moderne varianten zijn veel en veel zuiniger dan wat in dit artikel staat. 1,65 kwh per uur voor multisplit is absurd (volgens mij gaat ons systeem niet eens verder dan 1,5 kwh op vol vermogen).

  Reageren
  • AAndré Burghard

   @Van Breugel
   Hoi
   Kan deze airco ook goed verwarmen in de winter?
   Wij willen ook een Daikin aanschaffen en zoeken nog een goede installateur.

   Groet

   André

   Reageren
   • FFrank

    @André Burghard
    Ik heb ook een Daikin multisplit laten monteren door airxp.nl

    Reageren
   • SSteven

    @André Burghard

    Ik heb een 5,5 kw Daikin Perfera laten plaatsen voor het verwarmen van woonkamer en keuken. Verbruikte gemiddeld 4 kw per dag. Heel tevreden over.

    Reageren
   • EErik

    @André Burghard

    Hoi, kijk eens bij profair of mijnklimaatshop.
    Prima service!
    Succes
    Gr, erik

    Reageren
  • BBert

   @Van Breugel

   Klopt, 1,65 kW is wrsch het max opgenomen elektrisch vermogen, maar als iemand het verschil niet weet tussen vermogen (kW) en een energie hoeveelheid (KWh) dan stop ik vaak al met lezen. 1,65 kW elektrisch vermogen staat ongeveer gelijk met 1,65 * 3,5 (COP) = 5,8 kW aan thermisch vermogen en dat is een aanzienlijke hoeveelheid energie.

   Reageren
 • FFokko Schaafsma

  Opvallend is, dat bij veel artikelen over aircogebruik een redelijk negatieve tendens zichtbaar is. Zelfs bij toepassing van een single split of multisplit A+++ van genenommeerde merken, lees je bij de ” groene informatiekanalen”, dat het verbruik hoog is en het apparaat niet klimaatvriendelijk. Onkunde of bewust desinformeren? Bedenk, dat een echte lucht-lucht warmtepomp sterk bijdraagt aan de energietransitie!

  Reageren
 • HHereIsTom

  Wij gebruiken een MHI split Airco, deze heeft de afgelopen dagen een verbruik van gemiddeld 125 W om te koelen. Dat betekent voor zo’n 12 uur aan een verbruik van 1,5 kWh per dag.
  Bij 256 uur is het verbruik dan 32 kWh, dat is dus veel zuiniger dan hier in de theoretische berekeningen wordt geschreven!
  Voordeel van deze MHI split Airco is dat we er in de winter ook nog goedkoop mee kunnen verwarmen.

  Reageren
 • RRob

  Ca. 1 kW per uur 8 uur lang met een teruglever vergoeding van 5 cent is € 0,40 per dag zeg 2 maanden is €24,- per koelseizoen

  Reageren
  • RRaoul

   @Rob juist. De goedkoopste methode zijn zonnepanelen.

   @Fokke, mee eens. Media maakt de mensen dol en zet ze op het verkeerde been, zie berekening Rob.

   @Htom klopt ook. Lekker goedkoop verwarmen in de winter. Reden meer voor een minimaal A++ en nog beter A+++. Elke + is 10% minder verbruik.

   Reageren
  • MMonique

   @Rob, ik begrijp hier niets van, deze winter verbruikte mijn airco in de huiskamer 30 kwh per dag om te verwarmen!

   Reageren
   • NNils

    @Monique

    Precies, in hartje winter kom je echt niet met zo weinig kwh aan verwarmen weg.

    Afgelopen nacht de airco in de slaapkamer aan gehad en ergens tussen de 1,5 a 1,7kwh van 22 tot 7 aan gehad

    Echter hartje winter doet de airco in de woonkamer toch echt tussen de 10 a 20kwh afhankelijk van de buitentemperatuur.

    Januari 330 kwh, febr 360kwh in de maand

    Reageren
   • PPaul

    @Monique
    De meeste airco’s verbruiken tijdens de winterperiode veel stroom omdat hun rendement daalt als de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt. Er bestaan echter toestellen die wel een hoog rendement behouden onder het vriespunt. De Hyper Heating toestellen van Mitsubishi halen bij -15 hetzelfde rendement als bij 7 graden. Dit staat niet enkel in de technische documenten, het werkt ook in de praktijk.

    Reageren
 • JJohan van eijden

  Op deze manier kan je een airconditioning echt niet berekenen en airconditioning heeft tegenwoordig een Inverter motor en zeker bij multislip en single split unit ga je dit op die manier niet berekenen het ligt aan de zon inval en de isolatie van je huis als de temperatuur in de roem helemaal bereikt is zal hij helemaal terugschalen naar nog geen 30 watt

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.