Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zonnepanelen vallen uit op een zonnige dag: dit kun je eraan doen (8 tips)

Er zijn in Nederland al ruim twee miljoen woningen voorzien van zonnepanelen. Daarvan werden er bijna een half miljoen in 2022 aangesloten.

Door deze sterke toename van zonne-energie raakt het elektriciteitsnet steeds voller. Het gevolg is dat de zonnepanelen op zonnige dagen steeds vaker uitvallen.

Zonde van je kostbare investering en pijnlijk voor je energierekening.

Waarom vallen de panelen uit?

Zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet via een omvormer, die de gelijkstroom omzet in wisselstroom. Wanneer veel zonnepanelen in een straat energie produceren en er weinig verbruikers zijn (bijvoorbeeld overdag), dan kan de netspanning oplopen.

De netbeheerder streeft naar een spanning van 230 Volt, maar als deze spanning te veel stijgt, bijvoorbeeld boven 253 Volt, dan kan het omvormersysteem uitschakelen om overbelasting te voorkomen. Je panelen wekken dan geen (of minder) elektriciteit op.

Hoe zie je dat de panelen uitvallen?

Daarvoor kun je kijken in de app van je omvormer, bijvoorbeeld SolarEdge.

Hieronder zie je de ‘normale’ opbrengst en de ‘verstoorde’ opbrengst op een zonnige dag.

Normale opbrengst
Verstoorde opbrengst door capacititeitsproblemen

Wat kun je doen?

Gelukkig kun je hier wat aan doen, zodat jouw panelen optimaal blijven presteren.

Hieronder geef ik acht bruikbare tips.

1. Direct je elektriciteit verbruiken

Deze eerste tip is eenvoudig, maar zeer effectief.

Door de elektriciteit die je panelen opwekken zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken, kan de hoeveelheid elektriciteit die het net op wordt geduwd verminderd worden. Dit kan helpen om de netspanning te verlagen en de zonnepanelen te blijven laten functioneren.

Dus, als je panelen opwekken, zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt, bijvoorbeeld door:

 • Gebruik van een airco of een warmtepomp
 • Draaien van wasjes met de wasmachine
 • Opladen van een elektrische auto

2. Schaf een thuisbatterij aan

Met een thuisbatterij kun je de energie die je panelen op zonnige momenten opwekken, maar niet direct nodig hebt, opslaan. Dit heeft in feite hetzelfde effect als bij tip 1: het verlaagt de netspanning.

De opgeslagen energie is beschikbaar voor gebruik op een later moment, wanneer je het nodig hebt. Zo benut je de energie die je zelf opwekt optimaal.

Helaas zijn de kosten van een thuisbatterij op dit moment nog aan de hoge kant, maar de verwachting is dat de investeringkosten in de toekomst omlaag gaan.

Op energievergelijk.nl staat een uitgebreid dossier met alles wat je moet weten over de thuisaccu.

3. Omvormer aansluiten op andere fase

Soms kan het helpen om de omvormer op een andere fase aan te sluiten, vooral als er veel éénfase omvormers in dezelfde fase zijn aangesloten. Dit kan overbelasting in een bepaalde fase voorkomen.

Het aansluiten van de omvormer op een andere fase vereist technische kennis. Doe dit alleen in samenspraak met een elektricien.

4. Dikkere kabels aanleggen

Als de voedingskabel van het dak naar de meterkast erg dun en/of lang is, kan de spanning op zolder een paar volt hoger zijn dan in de meterkast. De omvormer schakelt dan eerder af.

Door extra dikke kabels tussen de omvormer en de meterkast aan te leggen, kan de weerstand verminderd worden, waardoor de netspanning bij de eigen omvormer lager kan zijn. Dit kan ervoor zorgen dat jouw systeem blijft werken, terwijl de omvormer van de buren uitschakelt door de hogere spanning.

5. Uitschakelspanning goed instellen

Bij sommige omvormers kan men de spanning aanpassen waarop de omvormer zichzelf uitschakelt. Echter, andere omvormers hebben een maximumspanning die vast is ingesteld, en die afhankelijk kan zijn van de landinstelling, of zelfs helemaal niet veranderd kan worden.

Netbeheerders adviseren om bij de aankoop van een omvormer te zorgen dat deze pas bij 253 volt uitschakelt, en niet al bij een lager voltage zoals 250 volt.

Wil je zelf de uitschakelspanning veranderen?

Schakel dan het liefst een betrouwbare elektricien in.

6. Kiezen voor een goede omvormer

Sommige omvormers kunnen geleidelijk terugschakelen in plaats van abrupt uitschakelen. Dit kan helpen om de stroomstoot te minimaliseren en de werking van het systeem te behouden.

Voor zonnestroominstallaties van meer dan 4 kilowattpiek kan het zinvol zijn om een driefase-omvormer aan te schaffen.

7. Panelen (her)plaatsen op oost/west

Deze optie zal niet voor iedereen geschikt zijn en is vooral bedoeld voor huishoudens die nog zonnepanelen gaan aanschaffen.

Voor de meeste huishoudens lijkt het logisch om de panelen zoveel mogelijk op het zuiden te plaatsen. Maar, als de panelen in jouw wijk vaak uitvallen, kan het efficiënter zijn om ze op het oosten en/of het westen te richten.

Zuidelijk gerichte zonnepanelen pieken namelijk rond 12 uur ’s middags, een moment waarop veel mensen niet thuis zijn en dus weinig stroom verbruiken.

 • Zonnepanelen die op het oosten gericht zijn, leveren juist ’s ochtends de meeste stroom, wanneer de stroomvraag groter is.
 • Panelen die op het westen zijn gericht leveren juist aan het eind van de dag het meeste op. Hierdoor sluit de productie van stroom beter aan op het verbruik.

8. Melding maken bij de netbeheerder

Heb je alles geprobeerd, maar heeft dit onvoldoende effect gehad?

Dan kun je een melding maken bij de netbeheerder (contactinformatie via deze link).

De netwerkbeheerder zal onderzoeken of er spanningsproblemen in de wijk zijn en nemen maatregelen om eventuele problemen te verhelpen. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke tijd kan duren, voordat de problemen worden opgelost. Netbeheerders hebben namelijk hun handen vol met werk.

Vallen jouw panelen ook uit?

Heb je ook te maken met zonnepanelen die minder opwekken dan dat je had verwacht?

Laat je verhaal dan hieronder horen door een reactie achter te laten of deel je tips om anderen te helpen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

65 reacties

 • JJohn Streefland

  De netbeheerder zou toch ook de spanning op zonnige dagen kunnen verlagen met 10% zodat die vanuit het middenspanningsnet (wijk) naar 230 – 10% = 207 volt gaat. (of iets hoger). dan blijft er meer capaciteit over en word het 253v punt pas veel later bereikt. (als het al bereikt wordt). En 210v daar werken apparaten prima op hoor.

  Reageren
 • MMarian

  Onze zonnepanelen hebben 5 jaar zonder problemen gefunctioneerd. Tot begin dit jaar. Vanaf maart/april veel uitval van de omvormer. De installateur verwees ons naar netbeheerder Enexis. Die plaatste een kastje in onze meterkast om een week lang de spanning te meten (1 fase aansluiting). Uitkomst was dat de zonnepanelen voor te veel spanning op 1 draad(?) zorgden. Oplossing: zonnepanelen door Enexis overgezet van rood naar blauw. Dit heeft geholpen. Geen uitval van de omvormer meer gehad tot nu toe.

  Reageren
 • AAlje Rensema

  Heb sinds 7 juli 2023 10 zonnepanelen van ap solar met solar edge omvormer
  Bij een zonnige dag krijg ik dan 17 kwh terug maar krijg via essent 5kwh gemiddeld
  minder terug contact gehad met ap solar maar die zegt dat wat de omvormer aangeeft klopt
  Dus essent gebeld en die zegt dat ze volgens de meter niet meer terug kunnen leveren omdat er niet meer binnenkomt . Kan mij iemand uitleggen hoe dat zit want heb nu het idee dat je in ootje genomen wordt

  Reageren
  • JJelle Posthumus

   @Alje Rensema
   Je gebruikt in huis ook energie voor bijvoorbeeld de koelkast, inductiekoken, wasmachine, vaatwasser enz. In dit geval heb je zelf 12 kwh verbruikt.

   Reageren
 • WWRM

  De overheid gaat nooit afscheid nemen van energiebelasting

  Het idee dat u gratis energie gaat krijgen is een illusie

  Verder zie ik dat u met de moed der wanhoop tracht zich te onttrekken aan de wurggreep van een overheid waarbij een octopus een speelgoed is

  Een Jetten en Kaag zijn als een heroïne dealers die eerst een klein shotje geven om daarna te incasseren en u afhankelijk te maken op weg naar een volgende stap waarbij u de energietransitie verder mag financieren

  Overigens zijn er partijen die hiervoor eerder waarschuwden

  Bij mij komen geen zonnepanelen

  Indien u die allemaal installeert wordt welllicht de bruto prijs van elektriciteit zonder energiebelasting en btw lager maar de totaalprijs blijft gelijk, omdat het mogelijkheden geeft het te belasten

  Als ik niks doe word ik daar niet slechter van bij een afbreuk van de saldering

  Mijn dank is groot aan hen die vrolijk in de pas lopen

  Reageren
  • AAOW

   @WRM
   Het begint een kwaadaardige zaak te worden!
   Vattenfall heeft nóg steeds niet de nieuwe tarieven per 1 oktober 2023 opgestuurd aan de klanten!!
   Een e-mail blijft voorlopig onbeantwoord.

   Reageren
 • PPatrick

  Ik heb twee systemen, die op het dak valt niet uit, op de schuur wel. Precies dezelfde grafiek (Solar Edge ) en weet dat de oplossing een dikkere kabel is van de omvormer naar de meterkast, die is te lang. Ik moet hem alleen nog ingraven….

  Reageren
 • GGiuseppe Theuws

  Ik zelf heb 2 3fase omvormers en ken geen uitval. Ook de bekabeling van en naar omvormer is 1 maat dikker dan destijds noodzakelijk. Bij mijn buurman die een 1fase omvormer heeft zie je wel uitval. Het nadeel is dat de omvormer binnen enkele 10tallen seconden weer inschakelt en uitschakelt. Dat kan niet goed zijn. effe rondgekeken en een overspanning beveilgings relais gevonden. Hiermee schakel je de omvormer op tijd uit, en voorkom je schade. Daarna een timer relais om bijvoorbeeld een half uur te wachten. Ali is your best friend.

  Reageren
 • NNathalie

  De afbeelding hoe je kunt zien of je zonnepanelen uitgevallen zijn klopt niet. Op deze afbeelding is nog steeds sprake van opwek maar is dit lager door vermoedelijk een wolkje voor de zon. Dit veroorzaakt dipjes in de opwek. Maar de zonnepanelen wekken nog wel steeds op. Als de omvormer uitvalt door te hoge spanning is er geen opwek en dat is hier niet te zien.

  Reageren
  • GGiuseppe Theuws

   @Nathalie
   Op de omvormer zul je het niet zien. Als je echter meet los van de omvormer dan zie je het wel. Dank aan her uitlezen van de slimme meter dmv P1 of kwh meter zie je het wel. Kijk eens bij Home Wizard

   Reageren
 • JJayNL

  Ik heb net een 2e airco laten plaatsen die draaien overdag harder dan nodig en hoeven savonds niet meer aan.

  Een accu opladen gaat direct, dus niet via het net dus dat kan in principe altijd, ook als het net eruit ligt.

  Reageren
 • NNiek

  Om eigen stroom zo veel mogelijk te gebruiken is het probleem niet opgelost want ieder in de wijk moet dit dan doen . Ook een accu helpt dan niet als de omvormer blijft uitvallen dan krijg je deze ook niet vol.
  Het volgende is dat overdag de meeste stroom wordt opgewekt en niet gebruikt kan worden omdat de meeste mensen niet thuis zijn en werken. Eigenlijk zou je bij een spannings verschil de panelen moeten kunnen afschalen op een punt dat de omvormer niet uitvalt ik heb geen idee of dat mogelijk zou zijn
  Je kan beter minder opwekken als dat het zakie uitvalt.

  Reageren
 • HHannie spronk

  Wij huren zonnepanelen van Vivare maar vanaf 10 mei aangelegd en nu al 10 dagen uitval en alweer gemeld en aug voor het laatst ze zouden iemand laten komen,maar zou ik die 10 dagen dat die niets heeft opgeslagen van de rekening af kunnen trekken.

  Reageren
 • RRene

  Micro omvormers is al een oplossing zullen nooi allemaal te gelijk afschakelen bij een te hoge spanning

  Reageren
 • WWolter van der Haar

  Bij ons vallen ze ook veel uit de productie is bij goed weer circa 60 %

  Reageren
  • PPieter Spanning

   @Wolter van der Haar

   Wees blij met het uitvallen van je panelen. Je gaat straks in de “uitval periode” bij iedere provider duur betalen voor je zuur terug geleverde stroom!
   De meeste mensen snappen ook nog steeds niet hoe de dingen werken dat het over en uit is met de luchtfietserij zonnepanelen in Nederland. Dwaze mensen kiezen altijd weer voor dwaze ideeën-brengers met navenante uitkomsten. Let maar eens op de komende elections.

   Reageren
 • PPanman

  Geweldige tips hoor, ze vergeten alleen dat er overdag niemand thuis is. Een alleenverdiener kan niet meer rondkomen met zijn gezin.

  Reageren
 • PPiet

  Zijn er aircosysteem (of koelkasten/ vriezers)die gekoppeld zijn of kunnen worden zodat als ze staan te koelen de warmte afgeven aan bv een boiler ipv weggooien

  Reageren
  • CChris

   @Piet

   Met homeassistant kun je schakelaars aan en uit laten sturen bij een bepaalde wattage

   Bijvoorbeeld:

   Je zonnepanelen leveren 2500 watt hierna schakelt homeassistant een schakelbaar stopcontact aan. Hierop kan een boiler staan van 2000 watt.
   Als de stroom van de panelen zakt onder de 2000 watt schakelt het schakelbaar stopcontact weer uit.
   Je kan ook bij slecht weer als je geen 2500 watt bereikt het automatisch laten aanschakelen als het voor 1300 uur niet de 2500 watt heeft bereikt.
   Dus koop een Raspberry Pi en download home assistant
   Warmwater boiler is een soort batterij voor warmwater.

   Reageren
   • GGiuseppe Theuws

    @Chris
    Inderdaad homeassistant kan dit zeer goed. Homewizard of Homey zijn andere manieren maar het principe blijft hetzelfde. Ik heb zelf gekozen om te schakelen op het moment dat ik teruglever om mijn eigen verbruik niet in de weg te zitten. Daarnaast kijk ik voor de boiler ook naar het.tarief.

    Reageren
 • MMarco

  Sinds dit jaar, nu mijn buren ook veel zonnepanelen hebben geplaatst, heb ik gemiddeld 20-30% minder opbrengst door uitschakelen van mijn panelen tov eerdere jaren. Het is meteen een wijkbreed probleem geworden dus buren, dankjewel.
  Stedin erkent het probleem, maar investeringen en acties lopen uit de pas en er wordt geen planning voor verzwaring afgegeven.
  Ik heb mijn hoop een beetje gevestigd op mijn 2x5Kwh thuisbatterijen die volgende week worden geinstalleerd. Hopelijk kunnen die de spanning wat doen verlagen door op te laden tijdens een overschot aan zonnestroom

  Reageren
  • KKees

   @Marco

   Buren bedankt? Ja stel je voor dat een ander óók zonnepanelen neemt nadat jij dat al had. Waar halen ze het gore lef vandaan he?

   Reageren
   • PPieter

    @Kees
    Haha ik dacht hetzelfde toen ik het las

    Reageren
    • GGabriëlle

     @Pieter en Kees ik had precies dezelfde gedachte en ik werd helemaal opgevrolijkt door jullie beiden reacties!

     Reageren
     • BBastiaan

      @Gabriëlle
      Heerlijk dit idd!

      Reageren
  • DDick Rooit Krom

   @Marco

   Verhuizen.

   Reageren
  • GGerard meursing

   @Marco

   Vergeet het maar zelfs het opladen van een electrische auto heeft wijnig invloed op de overspanning.

   Reageren
 • SSimpele Harry

  En hoe merk je dat je zonnepanelen niet werken?

  Reageren
  • JJoris

   @Simpele Harry
   Heb je geen app bij je panelen gekregen die je kan vertellen wat je opbrengsten zijn en wanneer?

   Reageren
 • RRenéT

  In mijn nieuwbouwwoning heb ik twee vaten van 1000 ltr. in de kelder staan die ik in de winter samen kan verwarmen (middels een warmtepomp (WP) die voornamelijk alleen op zonnige dagen draait )voor mijn LTV (vloerverwarming) systeem en in de zomer afzonderlijk van elkaar een vat kan koelen voor vloerkoeling en een vat kan verwarmen voor mijn warmdouchewater (vat heeft een RVS tapspiraal). Alles op een zonne tijdklok en automatische omschakeling voor resp. koelen of verwarmen. Werkt perfect en vooral het verwarmen van de “hygiëne boiler” gaat heel rap omdat de WP genoeg energie uit de warme lucht kan halen.
  De zware constructie in mijn zeer goed geïsoleerde huis (voornamelijk beton en kalkzandsteen), is mijn “accu” daarin sla ik warmte of koude op…
  Alle problemen met energie opwekken hebben hetzelfde probleem, je kunt het niet opslaan (voor een redelijke prijs althans). Daarom is mijn hele huis één grote accu (opslag) middels de zware constructie. Ooit (over 50 jaar) zullen wel allemaal standaard een electrische accu hebben, maar voorlopig is dit nog jaren, veel en veel te duur. En als je panelen uitvallen door een overbelast net, kunnen ze ook geen accu opladen…
  Niks met lichte en isolerende materialen een huis bouwen dus, maar zware materialen binnen een uitstekende isolatie mantel…
  Zo zorg ik dat de 34 zonnepanelen hun energie (bijna) altijd kwijt kunnen en valt de omvormer nauwelijks uit.

  Reageren
  • JJe

   @RenéT

   Een vat van 2x 1000L je doet nu net of iedere woning daar plek voor heeft voor de rest wat u allemaal zegt is meer een PR praatje

   Reageren
   • PPiet nugteren

    @Je
    Als je een kruipruimte onde je huis hebt ,kun je daar een geïsoleerde “zak” neerleggen voor opslag van warmte (water) en iets uitgraven 35 cm duip geeft bij 3vierkante meter al meer dan 1000 liter tuimte

    Reageren
  • PPierre

   @RenéT
   Even over je opmerking dat je geen accu kunt opladen als de panelen zijn uitgevallen. De bedoeling is juist om je accu op te laden waardoor de netspanning minder oploopt en je het uitvallen van de panelen voorkomt.
   Net als de andere maatregelen. Zoals bijvoorbeeld de dikkere aders naar de meterkast. Daar heb je ook niks aan als je panelen al zijn uitgevallen.

   Reageren
  • JJeffrey

   @RenéT
   Mooi verhaal, lekker kort ook.
   Geeft ook echt een extra toegevoegde waarde mbt dit onderwerp. ‍♂️

   Reageren
  • AArie

   @RenéT
   Oh jawel hoor. Daarvoor heb je een hybride inverter, accu’s opladen gaat afzonderlijk. En wanneer de accu’s vol zijn en er is nog overbelasting dan schaalt mijn inverter terug zodat ik terug blijf leveren, al heb ik nog nooit gehad dat het net 253volt wordt.

   Reageren
 • AAart van Gelderen

  Te hoge spanning op het net komt niet alleen van de panelen op de huizen maar ook van hele velden panelen die her en der op akkers liggen Daar zijn volgens mij afspraken mee gemaakt dat die wel kunnen blijven leveren ,en particulieren niet . Ik geloof in iedergeval niet dat ze moeten bijbetalen Hier moet onderzoek naar gedaan worden want dit is oneerlijk

  Reageren
  • TTitus

   @Aart van Gelderen

   Elke energieopwekker moet ze gaan de wet en regelgeving houden en mag maximaal terugleveren tot en met spanning van 253 volt. (Basisspanning van 230 volt + 10%)
   Particulier of zakelijk maakt niks uit.

   Reageren
   • JJoris

    @Titus
    Je hebt het over het laagspanningsnet, het hoogspanningsnet heeft hele andere regels.

    Reageren
  • RRob de geus

   @Aart van Gelderen
   De energie leveranciers hebben dus weer een manier gevonden om extra inkomsten te creëren, over de ruggen van oa mensen die al eerder zonnepanelen hadden dan dat er źonneparken waren, welke natuurlijk vrijgesteld zijn van hun ,,eigen voorgestelde heffingen,, DIT KAN NIET LEGAAL ZIJN

   Reageren
  • JJonathan

   @Aart van Gelderen
   Raar toch dat niemand daarover praat. De grote opwekkers wijkaccu’s bij hun zonnevelden laten plaatsen. Is voor grote bedrijven toch gewoon een extra investering. Dit zogenoemde overschot probleem lijkt me meer voor de energietransport bedrijven dan voor de kleine opwekkers met een tien tal panelen. Energietransport waar we al voor betalen nu proberen extra te verhalen op de gewone mensen. Typisch Nederlands. Dit probleem hebben ze al lang zien aankomen. Lijkt me meer iets voor de netbeheerder om op te lossen. Groeten Jonathan

   Reageren
 • Ccor

  Brainstormen elk jaar een stapje verder, koud water komt nu op de zolder eerst in een warmtepomp boiler 110 liter/250 watt/49 decibel (iets meer geluid dan van een koelkast), 6 uur nodig om water van 18 graden naar 53 graden, daarna naar e-boiler 100 liter/2 kw tot 68 graden opwarmen, daarna evt door cv-ketel (kan cv-ketel overbruggen door omleiding met kogel kranen), huidige situatie, gehele jaar niet nodig geweest, 3 personen, alleen 2 keer per jaar een installatie test van 1 minuut doorstroming en opstartest, 260 cuub gas bespaard op douchen in 1 jaar

  Reageren
  • Jjeroen homburg

   @cor

   Leuk maar wel erf overkill hoor je moet er maar ruimte voor hebben zelf e boiler van 120l die word opgewarmd door zonnestroom warm waterleiding naar koudwateraansluiting cv ketel en ketel start pas op als het warme water vanuit de boiler niet warm genoeg meer is eigenlijk principe zonneboiler.

   Reageren
 • FFerry Reuvecamp

  Tja, het wordt een wat trieste zaak. Er wordt van alle kanten (ook door de overheid) verzocht duurzaam te investeren. Zonnepanelen, warmtepomp, participatie in windmolens, eclectische auto, velden met zonnepanelen etc. Maar er is duidelijk niet nagedacht over het electriciteitsnet Je gaat toch ook geen stad bouwen zonder straten etc. Nu moet de burger die een investering heeft gedaan op de blaren zitten. Over dag teveel leveren, maar in de avond gaat iedereen de accu van de auto opladen en andere verbruikers aanzetten. Dan is de hoeveelheid stoom weer niet aan te slepen. Zeer triest dat door het niet van tevoren nadenken door overheden en toeleveranciers en beheerders van het net de burger weer de dupe wordt! Écht jammer!

  Reageren
  • HHarry

   @Ferry Reuvecamp
   Dat verhaal klopt helemaal ferry daar wordt gewerkt als een kip zonder kop

   Reageren
 • PPieter Spanning

  Wat moet je nu nog met deze tips. Is gedateerd. Binnen afzienbare tijd komt iedereen weer met de voeten op de grond, is het salderen ten einde en zal je moeten betalen voor een nieuw fenomeen…net-onbalans. Dus al deze tips met dikke kabels en 3 Volt hogere omvormer-spanning enz. brengen straks alleen juist hogere kosten met zich mee. Zonnepanelen uit zetten op piekmomenten (liefst automatisch) is een veel betere optie. Maar denk ook eens na, niet over een dure net-accu, maar over off-grid. Dus zoals in een camper en dan ietsjes meer. Daarmee ben je meteen van alle gedoe af, heerlijk vrij van die voortdurende energie stressl. Kanttekening hierbij is dat je wel voldoende panelen hebt en alleen zuid georiënteerd, om de winter door te komen. Nog een extender voor een paar ongelukkige donkere dagen en je zit op rozen. Samengevat: semi off-grid (stekker eruit op piekmomenten) of full off-grid en weer baas in eigen huis.

  Reageren
  • JJoris

   @Pieter Spanning
   Als je off grid bent kun je juist beter een oost west ligging nemen want dan heb je gedurende de dag even veel stroom bij zuid heb je in de ochtend en late middag/avond niks

   Reageren
   • PPieter Spanning

    @Joris

    Oost-west opstelling zal in de winter tegenvallen. De zon komt laag zuid-oost op en gaat laag zuid-west onder. En piekt alleen zuid en dat ook nog relatief kort 5 tot 6 uur.
    Mensen met oost -west oriëntatie krijgen hierdoor nauwelijks echt zonlicht op de panelen.
    En hoe stijler zuid georiënteerd het dak (of opstelling) hoe meer frontaal zonlicht. In de winter relatief meer opbrengst in zomer relatief minder opbrengst en dat laatste is zoals we nu weten geen ramp!

    Reageren
  • PPierre

   @Pieter Spanning
   Zonder accu off-grid? Dat wordt vroeg je bed induiken.

   Reageren
  • PPieter Spanning

   @Dan zul je toch een accu moeten hebben voor s’avonds en s’nachts

   Natuurlijk heb je een accu nodig, maar geen verhoudingsgewijs dure alleen voor het net gespecificeerde accu.

   Reageren
   • JJohan

    @Pieter Spanning

    Nee, een van minstens 3-400kWh om de winter door te komen…

    Reageren
 • JJeroen

  Boiler 100 liter met tijdschakelaar. Heb panelen op het westen. Tussen twee en vier uur in de middag boiler alleen dan verwarmen. Water blijft heerlijk op temperatuur. Alleen boiler leeg is leeg haha. Maar je verwarmt met eigen zonne-energie.

  Reageren
 • LLeo

  Als je toevallig een vriezer met een app hebt kan je de insteltemperatuur verlagen zodat de vriezer permanent gaat werken om die lagere temperatuur te bereiken. Is niet veel verbruik maar misschien net genoeg. Waarschijnlijk gaat er wel een temperatuur alarm af. Niet vergeten de temperatuur weer terug te zetten als de zon weg is… Daarna hoeft de vriezer de rest van de dag niets te doen en verbruikt hij niets meer tot de normale temperatuur weer is bereikt. Zou leuk zijn als fabrikanten dit zouden ondersteunen met een over de dag variërende insteltemperatuur of zo.

  Reageren
  • TTitus

   @Leo
   Precies wat jij hiervoor stelt wordt nu al toegepast! Netbeheerders hebben met sommige groot verbruikers dit soort afspraken.
   Liander melden bij een presentatie dat zij met een Lidl magazijn hebben afgesproken dat zij in de middag de koelcellen extra koelen zodat zij daarvoor veel minder stroom verbruiken op het moment dat alle huishoudens thuiskomen en gaan koken.

   Reageren
 • HHenk

  Koop een aggregaat doe boodschappen in Duitsland en tank gelijk en als je moet betalen voor terug leveren stroom en de omvormer valt uit lijkt mij een boete voor de energie Maatschappij van 25 euro per keer dan ook zeer redelijk

  Reageren
  • MMarry middelveld

   @Henk
   Goed idee, woon net iets te ver van de grens om dat te doen.
   Als er boete komt op leveren stroom, dan gaat bij mij de stekker eruit als ik weinig zelf verbruik.

   Reageren
   • HHans

    @Marry middelveld

    Slecht idee. Je gaat geen boete krijgen als je teruglevert (tzt als salderen gone is) maar je krijgt gewoon minder voor een kWh dan dat je betaalt.
    Stel je betaalt zelf €0,40 per kWh dan zegt de leverancier: €0,15 voor elke kWh die je teruglevert.
    Wel €0,25 minder (dus eigenlijk wel een boete)
    Maar als je fe stekker eruit trekt krijg je helemaal niks. Das niet slim.

    Reageren
 • Ccor

  Probeer een installatie op te bouwen met een boiler 100 liter/1200 watt ( in plaats van een accu voorlopig ), zorg dat het koude water eerst naar de boiler gaat en daarna pas door de cv-ketel ( Cv met NZ-KEUR), hebben meeste ketels tegenwoordig – sticker op de cv-ketel, zorg dat je boiler via een relais schakeld, (stopkontakt met RANDAARDgestuurd door een zonnecel, zelfde soort als op een automatische zonnescherm, instellen op mogelijk 20.000 of 30.000 lux censor, moet nog even uitgezocht worden, of info leverancier, inschakeling bij opkomende zon en vertraagd ( 2 minuten )afvallen bij opkomende bewolking, grote kans dat er veel warm douchwater opgewekt wordt door echte zonne energie, als het een bewolkte dag is neemt de cv-ketel het gewoon over, bij ons staat de cv-ketel al van half maart uit tbv. douchen, zon-sensor kan mogelijk
  ook vervangen worden door een temperatuur thermostaat achter glas ontwerpen

  Reageren
  • FFrank

   @cor

   Je electrische boiler kan je met een pv heater ook je warme water laten verwarmen. Dan kan de cv uit van maart t.m september.
   Zo kom ik aan > 60 % eigen verbruik van mijn zonnestroom.
   Hopelijk komt er binnenkort een betaalbare solar solid state batterij op de markt

   Reageren
  • FFrank Kraan

   @cor
   Warm water via je gewone boiler werkt top. Per dag 4 -5 kwh van je eigen stroom gebruiken. De cv staat bij ons uit vanaf maart tot eind september. Geen stroom , geen gas verbruik.

   Ik gebruik daarvoor een PV heater

   Die stuurt mijn overtollige stroom eerst naar mijn boiler en dan pas lever ik aan het net.

   Ik zit nu op ruim 60 % eigen verbruik.

   Zodra de betaalbare solar solid state batterij op de markt komt, dan koop ik die.

   Reageren
  • PPeter

   @cor
   Klinkt erg interessant maar hoe kan je dat doen? Ze zouden een artikel erover kunnen schrijven door jou te interviewen

   Reageren
  • NNathan

   @cor
   Kijk vooral even op de website van: Newton Energy Solutions (newtonenergy.nl) hetzelfde concept maar dan in een totaal oplossing met vacuum isolatie voor lage warmte verlies en ruimte besparing.

   Reageren
  • GGert

   @cor
   Boiler inschakelen als de spanning boven de 250 volt komt?

   Reageren
   • WWillem

    @Gert @cor

    Je kan de boiler aansluiten via stopcontact van homewizard in combinatie met een P1 meter
    Dan kun je instellen via de app dat hij alleen aangaat als er stroom teruggeleverd word door de panelen

    Reageren
   • Ccor

    @Gert
    Gert, 250 volt vind ik persoonlijk wel erg hoog, ik heb nog apparatuur waar 220 volt op staat, 235 volt is het hoogste wat ik tot nu toe heb gezien in onze straat, zon instraling lijkt mij veel beter, direkt aan als de zon gaat schijnen, evt met lichte bewolking kan ook nog

    Reageren
    • TTitus

     @cor
     Dat kan jij wel vinden, maar de regelgeving denkt daar anders over.
     De netspanning mag maximaal 10% afwijken van de basisspanning van 230 volt.
     Als jouw apparatuur daar niet tegen kan heb je pech…

     Ik word voorzichtig zelfs gesproken om dit op te rekken tot 15% maar dat gaat het waarschijnlijk niet halen omdat je dan inderdaad echt risico gaat lopen dat je apparatuur op gaat blazen.

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.