Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zonnepanelen steeds goedkoper

Koen Kuijper

1 reactie

Zonnepanelen goedkoperZonnepanelen zijn de afgelopen vijf jaar (tussen 2011 en 2016) ongeveer 25 procent goedkoper geworden. Dat blijkt een inventarisatie van voorlichtingssite Milieu Centraal. Dat is echter een minder grote daling dan in de vijf jaren daarvoor. Toen was er sprake van een halvering van de prijs van een gemiddeld paneel. Een set van tien zonnepanelen, inclusief omvormer en installatie kost nu pakweg 4.500 euro terwijl deze in 2011 nog 5.900 euro kostte.

400.000 huizen

Ongeveer 400.000 woonhuizen maken inmiddels gebruik van zonnepanelen. Dat komt neer op 6 procent van alle huishoudens en is vier maal zo veel als het aantal huizen met panelen in 2010.

In 2015 werd ongeveer 1,5 Gigawatt aan zonnestroom opgewekt. Een derde is afkomstig van bedrijven, boeren of zonneparken. De rest van het vermogen komt op rekening van daken van woningen.

Opbrengst

Volgens cijfers van Milieu Centraal leveren 10 panelen jaarlijks ruim 2.200 kWh aan elektriciteit op. Dat is bij een gemiddeld verbruik goed voor 450 euro besparing op de energierekening en een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar. Gemiddeld gezien is investeren in zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 5 procent op de spaarrekening.

Lees ook: zonnepanelen en zonne-energie

Verwachting

Door technologische ontwikkelingen worden panelen steeds efficiënter en kunnen ze steeds goedkoper worden geproduceerd. Er wordt daarom verwacht dat de prijsdaling de komende jaren door zal gaan en dat panelen nog meer aanwezig zullen zijn in het straatbeeld.

1 reactie

  • TTon Ritchi

    2 Vragen :
    1. Is de verwachte prijsdaling voor zonnepanelen op een termijn dat het nu de moeite loont even te wachten ?
    2. Er zijn allerlei technologische ontwikkelingen gaande. Zijn er op korte termijn ontwikkelingen te verwachten die makkelijker en rendabeler zullen zijn dan de huidige zonnepanelen ? ( en dan afwachten nu)

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.