Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zonnepanelen IKEA; de moeite waard?

Sinds een aantal jaar is het mogelijk om bij IKEA zonnepanelen af te nemen. Het gaat hierbij om een totaalpakket voor zonnepanelen, omvormers, installatie en advies. Het Zweedse bedrijf werkt samen met het Chinese Hanergy, bekend van de ‘dunne film’ zonnepanelen.

De techniek van deze panelen is anders dan bij gangbare panelen. Bij de dunne film panelen wordt namelijk gewerkt op basis van poly- of monozonnecellen.

Voor- en nadelen

Experts die de panelen van IKEA hebben onderzocht zien voordelen, maar ook een aantal nadelen. De belangrijkste is dat de panelen van IKEA een groter dakoppervlak vereisen dan andersoortige panelen. In Nederland is dat een probleem, want onze daken zijn niet zo groot. Het belangrijkste voordeel van de IKEA zonnepanelen is hun fraaie uiterlijk.

Voordelen

  • Fraaier uiterlijk, omdat ze dunner zijn.
  • De panelen zijn lichtgevoeliger. Dat maakt ze geschikter voor omstandigheden met minder licht, zoals schermering.
  • Minder productieverlies bij temperaturen hoger dan 25 graden.

Nadelen

  • Er is ongeveer 30 procent meer dakoppervlakte nodig om dezelfde opbrengst te behalen.
  • De omvormers die nodig zijn maken meer geluid en hebben een lager rendement.

Interessante investering?

Van een IKEA-product verwacht je dat ze meedoen aan de onderkant van de markt qua prijs. Dat is echter niet het geval. De panelen zijn gemiddeld geprijsd. Dat komt omdat er relatief gezien meer panelen nodig zijn om hetzelfde rendement te behalen als normale panelen.

Uiteraard is IKEA een krachtig merk en kan daarmee een belangrijke speler worden op de Nederlandse markt van duurzame energie.

Ga je zonnepanelen van IKEA aanschaffen? Dan kun je de BTW terugvragen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.