Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zonne-energie bereikt piek in groei

Koen Kuijper

0 reacties

Er zijn vorig jaar in Nederland zo’n 4,6 miljoen nieuwe zonnepanelen bijgekomen. Het totaal opgewekte vermogen steeg daardoor van 2,9 gigawatt naar 4,2 gigawatt. Dat is een groei van 69 procent. Dit alles blijkt uit cijfers van Dutch New Energy Research, een onderzoeksbureau.

Volgens Rolf Heynen, directeur van het bureau, heeft de enorme groei te maken met de enorme kostendalingen van de technologie. Daarnaast werd er meer subsidie toegekend aan zonne-energieprojecten.

Verdere groei

Heynen verwacht dat het aandeel zonne-energie in ons land de komende jaren verder zal toenemen. Hij verwacht dat het totaal opgewekte vermogen dit jaar zal groeien met meer dan 2 gigawatt.

Ondanks de enorme groei, leverden zonnepanelen slechts zo’n 0,4 procent van ons totale energieverbruik.

In sommige landen vormt zonne-energie al een belangrijk aandeel in de energievoorziening, zoals:

  • Italie (7,7 procent)
  • Duitsland (7,5 procent)
  • Japan (5,9 procent)

Biomassa en windenergie zijn de belangrijkste duurzame energiebronnen in Nederland.

Salderen

Onlangs werd bekend dat salderen minder interessant wordt gemaakt. De regeling wordt per 2021 versoberd. Huiseigenaren kunnen op dit moment nog zelf opgewekte stroom aftrekken van de stroom die wordt afgenomen bij de energieleverancier.

Per 2021 kan men alleen het kale stroomtarief aftrekken. Daarbovenop geeft de overheid dan nog een terugleversubsidie, maar die is financieel minder voordelig dan de huidige regeling.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.