Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo worden de terugleverkosten voor zonnepanelen berekend (3 methodes)

De berekening van terugleverkosten door energieleveranciers is een wirwar van verschillende methodes en tarieven. Dit zorgt ervoor dat het vergelijken van energiecontracten een ware uitdaging wordt voor zonnepaneelbezitters.

Hoe de terugleverkosten worden berekend en wat je uiteindelijk betaalt, kan sterk verschillen per leverancier. Bij een teruglevering van 2.200 kWh kunnen de terugleverkosten variëren tussen de 54 en 294 euro per jaar.

De verschillen lopen verder op, naarmate je meer elektriciteit teruglevert.

Drie berekenmethodes

Bij het vergelijken van energiecontracten kom je als zonnepaneelbezitter nauwelijks nog om terugleverkosten heen. Je betaalt ze namelijk voor iedere kilowattuur elektriciteit die je saldeert of netto teruglevert.

De manier waarop terugleverkosten in rekening worden gebracht, is echter vaak complex en ondoorzichtig voor de consument.

Er zijn pakweg drie rekenmethodes die energieleveranciers toepassen:

 1. Hoger vastrecht: Bij deze methode zijn de terugleverkosten opgenomen in een hoger vastrecht. Dit tarief blijft constant, ongeacht de hoeveelheid stroom die je jaarlijks teruglevert aan het net.
 2. Staffels: Hier worden de terugleverkosten verrekend via een aparte kostenpost, die is opgedeeld in verschillende verbruiksstaffels. Naarmate je meer teruglevert, nemen de kosten toe.
 3. Kosten per kWh: Bij deze aanpak betaal je terugleverkosten per kilowattuur. Elke kWh die je via jouw zonnepanelen teruglevert, wordt apart in rekening gebracht.

Sommige leveranciers maken het nog een stapje ingewikkelder door alleen terugleverkosten te rekenen over het deel wat je mag salderen en niet over het gedeelte dat je netto teruglevert.

Kostenoverzicht

Op energievergelijk.nl staat een overzicht van de berekenmethodes per leverancier. Hierin staat ook een tooltje waarmee je de kosten van jouw aanbieder eenvoudig kunt uitrekenen.

Andere belemmeringen

Vervolgens zijn er ook nog energieleveranciers die andere methoden toepassen om het voor zonnepaneelbezitters minder aantrekkelijk te maken, namelijk door:

 • Geen overstapkorting te geven
 • Geen driejarig contract aan te bieden

Vergelijken

Door deze wildgroei aan berekenmethoden is het voor huishoudens een enorme opgave om een goede vergelijking te maken tussen energieleveranciers.

Gelukkig neemt de energievergelijker deze verschillende rekenmethodes en staffels in overweging. Ben je benieuwd naar wat jouw maandbedrag wordt bij een overstap?

Check het hier.

Kosten kunnen sterk verschillen

De manier waarop terugleverkosten worden berekend, leidt tot aanzienlijke verschillen in de uiteindelijke kosten voor zonnepaneelhouders.

 • Bij een teruglevering van 2.200 kWh zijn de kosten bij verschillende aanbieders uiteenlopend. Zo betaal je bij Engie bijna 294 euro per jaar, terwijl dit bij Greenchoice een kleine 54 euro is.
 • Voor een hogere teruglevering van 3.800 kWh lopen de kostenverschillen verder op. Bij Budget Energie bedragen de jaarlijkse terugleverkosten ruim 362 euro, terwijl Greenchoice wederom een bedrag van 54 euro rekent.

Hieronder vind je een overzicht van de terugleverkosten van alle leveranciers bij 6, 12, 18 of 24 panelen.

Energieleverancier6 panelen12 panelen18 panelen24 panelen
Budget Energie€ 121€ 242€ 483€ 662
Clean Energy€ 90€ 90€ 90€ 90
Coolblue Energie€ 150€ 150€ 150€ 150
Eneco (per 1 juni)€ 157€ 338€ 543€ 773
Energie VanOns€ 97€ 206€ 351€ 496
Engie€ 294€ 294€ 294€ 294
Greenchoice€ 54€ 54€ 54€ 54
Innova€ 124€ 248€ 442€ 551
Mega€ 68€ 133€ 243€ 324
OM Energie€ 97€ 206€ 351€ 496
Oxxio (per 1 juni)€ 157€ 338€ 543€ 773
Pure Energie€ 114€ 168€ 330€ 462
United Consumers€ 140€ 197€ 697€ 958
Vandebron€ 150€ 252€ 450€ 552
Vrijopnaam€ 150€ 252€ 450€ 552
Bedragen zijn afgerond | peildatum: 14 mei 2024 | PDF

Maandag berichtten we ook al over de grote prijsverschillen tussen energiecontracten. Voor klanten met een doorsnee verbruik en teruglevering kan het prijsverschil oplopen tot meer dan 425 euro per jaar.

Is er een oplossing?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt dat het hanteren van terugleverkosten niet onredelijk is. Energiemaatschappijen mogen dus onderscheid maken tussen huishoudens met en zonder panelen. Wel wil de ACM dat energieleveranciers het vergelijken van contracten versimpelen.

Een oplossing om het voor huishoudens transparanter te maken, is om energieleveranciers te verplichten om op precies dezelfde manier terugleverkosten in rekening te brengen. Onder meer Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit daarvoor.

Inmiddels heeft de VVD een voorstel ingediend dat binnenkort in de Tweede Kamer wordt besproken.

Blijf op de hoogte

Via onze X-pagina houden we je op de hoogte rondom het laatste nieuws over terugleverkosten en de beste contracten voor huishoudens met panelen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

67 reacties

 • MMC Leverington

  Ik heb een sociale huurwoning en daar zijn een paar jaar geleden 6 zonnepanelen op gelegd.

  Elke maand, 25 jaar lang betaal ik daar een vast bedrag voor. Hoe zo binnen zoveel jaar terugbetaald?!

  Alle oplossingen die aangedragen worden zijn voor huurders geen optie, afhankelijk van de woning corporaties.

  Financieel ook niet haalbaar voor ons.

  Ik wilde er niet rijk van worden, dacht iets goeds te doen voor onze aarde. . ..

  Overigens blijkt dat ik aan vier zonnepanelen genoeg heb, afgegaan op het advies van Greenchoice.

  Spijt als haren op mijn hoofd. Hoop dat ik er twee uit kan laten schakelen of verwijderen.

  Reageren
 • RRik

  Het probleem is de overcapaciteit op bepaalde tijden. Nederland staat vol met zwaar gesubsideerde houtverbrand centrales (ruim 5 miljard subsidie) en eveneens zwaar gesusidieerde zonneparken (en waarom zouden de energielsveranciers dan inkopen zonder subsidie?).
  Op de Zuidas in Amsterdam mogen op zonnige dagen de Tesla’s niet laden omdat het net overbelast is door de airco’s.
  Ondernemen zonder plan en visie gaat snel maar pakt niet altijd goed uit. Bezint eer gij begint

  Reageren
  • GGoel

   @Rik

   Het probleem is dat die laders geen dynamische prijzen rekenen. Als de vraag te groot is moet de prijs net zoveel worden verhoogd dat die weer in evenwicht komt met het aanbod. Ook moet het net worden verzwaard zodat het een (veel) grotere vraag aankan.

   Reageren
 • JJerommeke

  Greenchoice rekend iets van 50e per jaar. Als je 30% zelf verbruikt op 2500kw scheelt het met de inkoop 750×0.35 =€262,50.

  De overige 1750kw met teruglevering als salderen niet meer mag is €0.05 = €87,50

  262,50+87,50-50=€300,00

  Omdat salderen mogelijk is, maak je eigen opwek, met een vast contract eerst op. In mijn geval omdat ik van het gas af ben, airco’s en boiler’s, inductie gebruik, neem ik minus mijn levering ongeveer 1500kw bij de energiemaatschappij af. Al met al kost het mij gemiddeld 600 euro per jaar! Ik overweeg mijn panelen met 6 stuks uit te bereiden, deze investering is zover nu bekend met 6 jaar afgeschreven, hierna is het rendement vele keren hoger…

  Op YouTube staat een interessant filmpje van green guys ” de terugleververgoeding”.

  Reageren
  • KKay

   @Jerommeke.
   Neem in je berekening vooral mee of je een EV denkt te gaan rijden in de komende jaren. Dat maakt de rekensom compleet anders en veel aantrekkelijker

   Reageren
  • GGoel

   @Jerommeke

   Volgens de Energievergelijker (bovenaan de pagina) is de stroomprijs van Greenchoice € 0,309 per kWh.
   En gas € 1,216 per m3.

   Reageren
 • DDorus

  Het komt er allemaal op neer dat de bedrijven die nu geld verdienen met energie leveren, dat willen blijven doen. Ze hebben geen baat bij consumenten die energie-onafhankelijk zijn. Terwijl dat het streven zou moeten zijn. Gebruik de oprengst van het ’teveel’ aan terugleveren om ook consumenten die nu nog ‘energie-afhankelijk’ zijn, energie-onafhankelijk te maken. En laat de energiebedrijven zich dan terugtrekken.

  Reageren
  • GGoel

   @Dorus

   En wie betaald de infrastructuur? Bovendien is de opwek in Nederland BIJ LANGE NA NIET GENOEG om de rest energie “onafhankelijk” te maken.

   Gewoon een veel te simpele redenering met uit de lucht gegrepen aannames.

   Reageren
 • DDotternetta

  Ik wek 8,5 MW op, gebruik 10, moest 1,5 betalen. Hoezo kan niet uit? Terugverdientijd panelen is 1,5 jaar op het moment. De terugleverboete is iets van 20% van de opbrengst, dus boehoe, dan wordt het 1,8 jaar terugverdientijd

  Reageren
  • JJJD De Jong

   @Dotternetta
   Nog een grootverbruiker hier: 9800 opwek 11000 verbruik. Toch red ik 1,8 jaar lang niet. U hebt de panelen dan wel heel goedkoop gekregen. Zelfs met een stroomprijs van €0,50 zou ik nog ruin 2,5 jaar nodig hebben.

   Reageren
   • GGoel

    @JJD De Jong

    Een jaar meer of minder, feit is dat zonnepanelen itt wat hier vaak wordt beweerd zich snel genoeg terug verdienen.

    En dat daarom salderingssubsidie kan worden afgeschaft zodat we een rationeler systeem krijgen.

    Reageren
 • Ssake kootje

  Wat je ook denkt en hoe je het ziet
  We worden altijd belazerd

  Reageren
  • GGoel

   @sake kootje

   Nee. Feit is gewoon dat energie duur is.

   Reageren
 • GG.supheert

  Al ruim50 jaar bij Vattenfal, en altijd nog tevreden. Wij komen ook mensen tegen die veel overstappen en veel klagen. Wij lachen. Hebben al 10j zonnepanelen en leggen er nu nog 10 bij. Nog maar 750 cob gas verbruik op jaarbasis. Nu nog boiler op zolder 100L en extra airco(we doen het allemaal zelf) dan kunnen wij van het gas af. ‘N ieder sux6 met overstappen en cadueau uit eigen knip. Blijf GOED kijken en VERGELIJKEN, maar wandelaars krijgen nooit de goeie of hoogste korting.

  Reageren
 • AAndré Nieuwhof

  Hoe zit het met de grote commerciële zonnepanelen parken die leveren alleen maar terug

  Reageren
  • TTwan

   @André Nieuwhof

   Deze hebben vrijstelling… rijker worden rijker en arm …..

   Reageren
  • GGoel

   @André Nieuwhof

   En krijgen daarvoor gelukkig netjes betaald (als geen negatieve energieprijs). Die stroom wordt goed gebruikt.

   Reageren
 • IIvo

  Voorlopig nog voor 4 jaar vast zonder extra kosten en een TLV van 7ct, door goed de markt in de gaten te houden. Het zat er natuurlijk aan te komen dat dit ging gebeuren. Heel veel mensen hebben de uitkomst m.b.t. het salderen in de eerste kamer afgewacht. Ik dus niet omdat ik de nieuwe regeling ook prima had gevonden. Voor mij was het belangrijk om zekerheid te hebben, omdat ik erg veel verbruik, en dus ook veel teruglever (50 panelen).

  Reageren
 • NNijs

  Coolblue rekent geen terug leveringskosten.
  Wel leveringskosten,en die zijn hoog 143 € voor stroom en 143 € voor stroom eigen huis is hier onduidelijk in .

  Reageren
 • GGerhard Hammers.

  Heel Nederland op een zonnige dag op dezelfde tijd panelen uitschakelen. Dan zit Nederland een weekje in het donker denk ik.

  Reageren
  • GGoel

   @Gerhard Hammers.

   Gaan de gascentrales eventjes wat harder blazen. Verder bereik je daarmee helemaal niks!

   Reageren
   • GGerhard Hammers

    @Goel

    Zoveel draaiend backups vermogen hebben we niet.zo,n dip kunnen we niet opvangen.

    Reageren
    • GGoel

     @Gerhard Hammers

     De rest wordt automatisch uit het buitenland geïmporteerd.

     Reageren
     • MMart

      @Goel
      Zucht.

      Reageren
     • GGoel

      @Mart

      Nogal ja

      Reageren
  • WWillem

   @Gerhard Hammers.

   Organiseert het maar . Ik doe mee

   Reageren
  • WWalter

   @Gerhard Hammers.
   Misschien een app introduceren zoals de werking van Flitsmister

   Reageren
 • JJ.Volten

  Waarom moet je als je een thuis accu voor je overtollige stroom van je zonnepanelen neemt. Die registreren bij de netbeheerder. Is dat ook voor als 50% van de huishoudens van Nederland die heeft. Om de Nederlanders daar weer op te naaien. Het zelfde als nu met de zonnepanelen. Het zelfde gebeurt straks met die warmtepompen. Als 50% van Nederland zoon installatie heeft. Is het stroom straks niet meer te betalen. Houd er rekening mee dat we vanaf 2030 de hoofdprijs gaan betalen voor elektrischetijd.

  Reageren
  • GGoel

   @J.Volten

   Het is voor de netbeheerders van belang om opslag en opwek goed in kaart te hebben om het netwerk stabiel te houden en vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

   Reageren
   • CCees

    @Goel, zoiets doen ze altijd al. Maar ze willen meer geld hebben omdat de omzet zo laag wordt. De oplossing is om geheel zelfbehoevend te zijn. Dus geheel van het net af gaan.

    Reageren
  • MMart

   @J.Volten
   Klopt daarom ga ik over een paar jaar een oude accu uit een ev hopelijk rond de 100kwh en dan maar van het net af; dag netkosten en roverheid

   Reageren
  • JJaap Adrichem

   @J.Volten
   Net gaat het binnenkort zeker begeven. Dus mensen zet een dieselaggregaat in de tuin. Tanken in België geen diesel maar huisbrandolie.
   En het milieu…. tja hel de buurt heeft houtkachels dus de dieseltje van mij ruikt dan toch niemand.

   Reageren
 • AAndré

  Waarom geldt salderen eigenlijk alleen voor je verbruik? En niet voor je opwekking?
  Als je netto per jaar evenveel kWh opwekt als je gebruikt, heb je netto 0 kWh afgenomen. (= Salderen) Maar je hebt ook netto 0 kWh geleverd.

  Reageren
  • GGoel

   @André

   Lees even de Nederlandse Wikipedia over salderen.

   Reageren
 • BBert

  Heeft het ACM ook gekeken naar het achterliggend probleem, nml dat de energie maatschappijen 20 jaar niets hebben gedaan aan het net! Als zij dat hadden gedaan hadden we geen problemen gehad met terug leveren.

  Reageren
  • RRuud

   @Bert
   De energiebedrijven zijn niet verantwoordelijk voor het net. Dat zijn de netbeheerders. Ook die doen hun best. Het is echter het wensdenken van de overheid die dit veroorzaakt heeft. Hele wijken mochten niet meer op gas aangesloten worden en werden mensen richting elektra geduwd. Tel daarbij op de toename van EV en de explosieve groei van PV panelen en het probleem is daar. Netwerk bedrijven hebben hier meermalen voor gewaarschuwd. Tegen dovemansoren. Het aanpassen van de elektrische infrastructuur kost veel mankracht, technisch personeel is schaars ook hier lopen de netwerkbedrijven tegen aan. Dus het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

   Reageren
 • Hhkwvi

  Het hele onkostenverhaal is een leugen want er zijn geen onkosten!
  Je hoort de maatschappijen nooit over de gegarandeerde opbrengsten per windmolen die ze van de staat krijgen, ook het prijsplafond heeft hun platina opgeleverd van ons belastinggeld.
  Waarom moeten alleen de burger met zijn 10 tot 15 panelen betalen maar niet de investeerders van zonneweides, windmolenparken en bedrijven waar 100derden panelen op liggen?
  En als er al onkosten zouden zijn waarom krijgt een grootverbruiker dan tot wel 70% korting t.o.v. de particulier?
  Verleden jaar paar maal meer gratis energie geproduceerd dan NL nodig had dus de gasgestookte centrales stonden bijna stil en de kolencentrales draaien op 30% maar krijgen 100% uitbetaald.
  Dus nogmaals welke kosten veroorzaken de paneelhouders zogenaamd?

  Reageren
  • LLou

   Ja dat vind ik een heel terechte vraag en maakt eigenlijk ook de teruglever kosten irrelevant.belachelijk dat de acm de consument hierin niet beter beschermd

   Reageren
   • LLou

    En niemand heeft het over het feit dat de energieleverancier betaald krijgt voor een product om dit vervolgens zelf weer te verkopen

    Reageren
    • WWilna

     @Lou precies dat. En bik essent betaal je al meer per kwh en m3. Waarom dan ook mog extra betalen bij teruglevering. Dat is 3 x winst bovenop de toch al asiociaal hoge winsten die ze al maken.

     Reageren
  • GGoel

   @hkwvi

   Energiebedrijven zijn door de salderingssubsidie verplicht goedkope energie af te nemen van zonnepaneelhouders als er veel stroom is (zomer) en dit weg te strepen tegen dure energie (winter).
   Dat zijn kosten, die worden verhaald op alle klanten. Dus ook de klanten die geen zonnepanelen hebben en niet profiteren van die subsidie.

   Reageren
   • AAppie

    @Goel
    Wat een onzin, ze zijn dezelfde energie duur aan het verkopen aan de mensen zonder zonnepanelen. En als er een overschot zou zijn waardoor ze negatieve prijzen zouden hebben, waarom dan al die zonneparken en windmolenparken? Schakel die dan eerst uit.

    Reageren
    • GGoel

     @Appie

     Nee, jij denkt dat die energie ‘duur’ wordt verkocht omdat jij (kennelijk) een vast contract gewend bent. Maar de werkelijke prijs waarvoor het wordt verkocht is heel laag; regelmatig zelfs negatief.

     Zonneparken en windmolens worden ook uitgeschakeld bij negatieve prijzen.

     Reageren
  • WWillem

   @hkwvi
   Lees de analyse van de ACM maar eens. Dan snap je wellicht wat voor kosten er bij komen kijken.

   Reageren
  • RRonaldes

   @hkwvi
   Ik begrijp helemaal niets van al de reacties. Zijn de mensen zo dom?
   Maak voor je zelf even een simpel rekensommetje en dan zie je zo dat de meeste beweringen totaal geen enkel kant of wal raken.

   Simpele aannames:
   Energie maatschappij legt op de inkoop energie 10 cent per kWh op voor de winst. Deze 10 cent is dus hun netto winst.
   Als gebruiker neem je af 3000kwh. De winst is dan 3000 x 10 cent = 300 euro. (Deze bedragen zijn zonder energiebelasting en andere kosten).

   Nu neem je als gebruiker zonnepanelen. Deze (aanname) 2500 kWh op.
   Door de saldering verbruik je nu geen 3000kwh maar 500kwh van de leverancier. De winst is daarom gekelderd naar 500 x 10 cent = 50 euro.
   Een inkomstenderving van 250 euro.

   Maar het wordt nog erger. De meeste leveranciers geven een terugleveringsvergoeding. Deze stellen we op 5 cent (aanname en verschilt per leverancier) .
   Volgens de statistieken verbruikt een gemiddelde gebruiker 30% van zijn eigen opgewekte stroom. Dit betekend dat je 70% van je opgewekte stroom een terugleververgoeding krijgt. 70% x 2500kwh = 1750kwh á 5 cent. Je krijgt dan nog eens 87,50 euro terug. De winst ?? Verdampt

   Maak Dit sommetje nu eens zonder saldering.
   Met netto bedragen dan begrijp je misschien de extra’s die ze nu rekenen met saldering.

   Bruto dus met alle belastingen is het voor de consument smullen.

   Reageren
 • TTini

  Door de overheid ben je aan zonnepanelen gegaan .Ben je eigenlijk verplicht .Nu word je gestraft omdat je meedoet aan je huis energie schoon te maken .Ik ben nu van plan alles terug te draaien en hoopt veel bijval te krijgen van mensen die er ook zo over denken.We zijn in de maling genomen door mensen die dit al wisten .

  Reageren
  • GGoel

   @Tini

   Zonnepanelen zijn nog steeds erg rendabel hoor. Bovendien wordt je niet gestraft, maar krijg je minder voordeel. Iedereen wist overigens bij de introductie van de salderingssubsidie dat dit eindig zou zijn. Nu wordt dat weliswaar via een omweg teniet gedaan, maar dat maakt het niet minder terecht.

   Eigenlijk zouden vaste en variabele contracten moeten worden afgeschaft. Kan de salderingssubsidie voor dynamisch alsnog in stand worden gehouden voor een tijdje.

   Reageren
  • TTessie Visser

   @Tini

   Wij zetten onze panelen uit als wij met vakantie gaan. En proberen dat voor een jaar en dan kijken wat voor kosten wij hebben

   Reageren
   • GGoel

    @Tessie Visser

    Zonnplan schakelt automatisch de zonnepanelen uit bij negatieve stroomprijzen 😀

    Reageren
 • WWillem

  Het is en blijft een oplichting van energie maatschappijen, ze leveren jou de strook voor wat je al betaald hebt en gooien daarbij een idioot bedrag boven op omdat je iets geeft, simpele doel is aansmeren van kosten zoals thuis accu’s en die zullen dan ook belast worden” die vergroening zal stoppen omdat je dit simpelweg niet kunt bekostigen allemaal,

  Reageren
  • GGoel

   @Willem

   Het is niet alleen vergroening hoor. Minstens net zo belangrijk is het onafhankelijk worden van abjecte staten zoals Rusland en in het Midden-Oosten.

   Reageren
   • FFred

    @Goel

    Wat een domme opmerking, lijkt wel of je die oorlogsophitsers na praat. Onafhankelijk zijn is een upotia, het enige wat verandert is dat we nu afhankelijk zijn van Amerikaans lpg en nu 3 x de prijs mogen betalen.

    Reageren
    • GGoel

     @Fred

     Ik zie dat je in het fake-news van Rusland bent gevallen. Een useful idiot dus.

     Als je met zon-wind-kernenergie alles zelf opwekt, hoe is dat dan een utopie?

     Overigens is Amerikaans LPG niet 3x de prijs van wereldmarkt LPG. En dat laatste is ook nog eens waar wij het kopen, dus je verhaal klopt niet.

     Si vis pacem, para bellum

     Reageren
 • GGoel

  Er kan natuurlijk op precies dezelfde manier terugleverkosten worden berekend en dat maakt het wat eenvoudiger, maar als geheel is het nog steeds een nodeloze manier van kosten verrekenen.

  Als de salderingssubsidie wordt afgeschaft voor vaste/variabele contracten dan zullen energieleveranciers vanzelf de terugleveringskosten opheffen en is er de nodige stimulans om naar dynamisch te gaan zodat dit vraag en aanbod op elkaar afstemt.

  Reageren
  • GGer

   @Goel kosten die opgelegd zijn worden nooit meer opgeheven.

   Reageren
   • GGoel

    @Ger

    Er is altijd een concurrent die als eerste schaap over de dam gaat, in het nieuws komt omdat het gunstig is voor consumenten, en zo de rest met zich mee trekt! 🙂

    Reageren
    • AAppie

     @Goel
     Hij verdient dat goed, trol voor de energiemaatschappijen te zijn.
     Je bent wel erg veel onzin aan het uitkramen.

     Reageren
     • GGoel

      @Appie

      Als je inhoudelijk niks hebt te melden praat je peop.

      Reageren
  • GGerard

   @Goel
   Goedendag ik weet niet wanneer u werkt, maar ik werk als de zon schijnt dus een dynamisch contact zal niks helpen alleen degene die overdag thuis zitten. Ze zeggen ook de was aanzetten dat zal 1x gaan dan zul je toch de was er uit moeten halen. Dus dit is niet haalbaar voor de meeste werkende. Ik heb de panelen aangeschaft om mijn verbruik te verminderen ik kom ook niet op 0 uit dit alles omdat alles nog duur was. En niet om er wat mee te verdienen zoals iedereen altijd suggereert.

   Reageren
   • GGoel

    @Gerard

    Meeste wasmachines en vaatwassers hebben een programmeerknop tegenwoordig.

    Die panelen verdienen zich ook zonder salderingssubsidie in een paar jaar terug.

    Ik suggereer ook niet dat er aan panelen wordt verdiend maar ik stél het want het is een bewezen feit. Helemaal als jij je panelen jaren geleden hebt aangeschaft zijn zij al keren terug verdiend!

    En als je er aan verdiend: PRIMA. Maar subsidie is allang overbodig en verstoort zelfs de markt doordat het niet goed vraag en aanbod op elkaar aansluit. Denk bij dat laatste niet per se aan jouw privé omstandigheden, maar aan bv industrie.

    Overigens komt zoutbatterijen nu heel snel op de markt met kosten van 3 cent per kWh dus heel veel kan daarmee worden opgelost.

    Reageren
    • HHenk heertje

     @Goel
     Die fijne zoutbatterijen die ” op de markt komen ” gaan echt niet zo goedkoop worden …

     Reageren
     • GGoel

      @Henk heertje

      Zout is nu eenmaal erg goedkoop.

      Reageren
    • GGerard

     @Goel

     De industrie verdient overal aandaar moeten ze geen subsidie aangeven dan waren er ook geen zo nevelen geweest. En de energie reuzen wisten 15 jaar geleden al dat het net verzwaard moest worden maar dat zou veel geld kosten en nu gaan ze het zo spelen dat de regering en wij Nederlanders dat gaan betalen vooral wij ook door belastingen zoals gewoonlijk. En hun maar extra hun zakken vullen. Dit hoort bij levensbehoefte dat hadden ze in eigen beheer moeten houden en niet privatiseren. Hier hebben wij nooit voor gekozen net als met meer dingen. Ik hoop dat het ooit nog gaat veranderen en dan ten goede voor het Nederlandse volk en dan niet meer alleen de grote heren.

     Reageren
     • GGoel

      @Gerard

      Energie is duur geworden, niet de energieleveranciers. Als je ziet hoe goedkoop bv de dynamische energieleveranciers functioneren kan je niet anders concluderen dan dat de privatisering een succes is geweest.

      Reageren
     • GGerard

      @Goel
      Privatiseren is niet goed voor de burger alleen maar voor de industrie. Die denken alleen maar aan meer geld afpakken anders was het net allang verzwaard zoals 15 jaar geleden al voor werd gewaarschuwd. En kijk naar de zorg nog zo’n ding. En energie is duur geworden voor ons niet voor export. Pieter Omtzigt had nog in de kamer gevraagd wat Duitsland precies moet betalen, want die betaalden veel minder. En dat is allemaal weer gekomen door de oorlog in Oekraïne, omdat deze bij de navo wil en dat is tegen het verdrag uit 1990. Dus eigenlijk is navo de schuldige en zoals bij elke oorlog zit Amerika vanwege de wapenindustrie. Het is altijd het grote geld dat bepaalt dat is en zal altijd blijven.

      Reageren
 • IIvo

  @Jac. Munster
  Dat denk ik niet. 2,6 Mw is echt helemaal nog niets. Beetje WKK heeft al 3x dat vermogen. Denk dat je aan meerdere Gw moet moet komen, wil er iets gaan gebeuren.

  Reageren
 • JJac. Munster

  @Jac Munster
  Ik doe ook mee laten we een vereniging oprichten van zonnepaneelhouders. Wat er nu gaat gebeuren met teruglever tarieven en ondoorzichtige kosten is heel oneerlijk. Ik denk als z’on 2000 panelenbezitters (gem. 6amp x2000=2.640kw) gelijktijdig worden uitgezet dat de energieleveranciers in de problemen komen. ACTIE.
  Betalen de grote zonnepaneel boeren ook dergelijke kosten?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.