Zo vermijd je terugleverkosten voor zonnepanelen (3 opties)
Doordat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het voor huishoudens gunstig om hun goedkope stroom in de zonnige maanden weg te strepen tegen de dure stroom die ze in de donkere maanden van het jaar afnemen.
Echter, energieleveranciers lijken hier nu zelf een stokje voor te steken. Verschillende energiebedrijven zouden op zoek zijn naar een ‘geschikte oplossing’ om de kosten van het salderen ‘eerlijker’ te verdelen.
Dat terugleverkosten, zoals bij Vandebron en Budget Energie, de nieuwe standaard worden voor huishoudens met zonnepanelen, sluit ik dan ook niet uit.
Terugleverkosten voorkomen
Gelukkig kan jij als consument zelf iets doen om te voorkomen dat je straks terugleverkosten moet gaan betalen.
Hieronder bespreek ik drie opties en nog een out-of-the box bonustip. Optie 2 paste ik onlangs zelf toe.
Optie 1: Zonnestroom zelf gebruiken
De terugleverkosten stapelen zich op voor iedere kilowattuur aan opgewekte elektriciteit die je niet direct in je huishouden kwijt kunt.
De meest eenvoudige manier om terugleverkosten te voorkomen, is dus door zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit direct op te maken.
Eén zonnepaneel levert snel 350 Wattuur op als de zon schijnt. Als je er 8 hebt moet je in één uur dus 2,8 kilowattuur uur verbruiken om niet terug te leveren. Dat is vrij veel. Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld maar zo’n 25 tot 35 Watt, ofwel 0,025 tot 0,035 kWh per uur.
Het idee is dus om apparaten in te schakelen die veel stroom verbruiken, maar waar je ook wat aan hebt.
Voorbeelden:
- Wasmachine en droger
- Airco (koelen of verwarmen)
- Warmtepomp (die soms ook kan koelen)
- Elektrische boilers
- Laadpaal voor elektrische auto
Een andere optie is een thuisbatterij waarbij je de opgewekte stroom overdag op een ander moment kunt inzetten. Maar die zijn momenteel nog duur en hebben een te lange terugverdientijd.
Optie 2: Langdurig energiecontract afsluiten
Een andere interessante strategie tegen mogelijke toekomstige kosten, zoals terugleverkosten, is het afsluiten van een langdurig vast energiecontract. Het liefst voor twee of drie jaar.
Op deze manier zet je de leveringsvoorwaarden voor het terugleveren van zonnestroom aan het net vast, wat bescherming biedt tegen toekomstige wijzigingen, zoals de invoer van terugleverkosten.
Een twee- of driejarig contract in combinatie met zonnepanelen – en zonder terugleverkosten – is echter zeer schaars.
Alleen de onderstaande bedrijven bieden op dit moment (15 februari 2024) zo’n contract aan:
- Vattenfall (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar
- Clean Energy (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar
Update 6 maart 2024: de beste optie is om nu een vast jaarcontract af te sluiten bij Energiedirect, Eneco of Oxxio. Bij deze energieleveranciers zijn de tarieven gunstig en zijn er nog geen terugleverkosten.
Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak liggen en heb deze week besloten om mijn stroomcontract bij Vattenfall onder te brengen voor drie jaar. Gas heb ik los geregeld via Engie, omdat zij mij destijds de laagste gasprijs boden: 1,185 euro per kuub.
Let op: deze methode werkt niet als de overheid straks alsnog de salderingsgsregeling gaat afbouwen. Je energiecontract is altijd onderhevig aan de wetgeving.
Optie 3: Dynamisch contract
Een laatste alternatief is om een dynamisch contract af te sluiten voor stroom (en gas). De kans dat dynamische energie-aanbieders terugleverkosten gaan invoeren, acht ik nihil.
Bij een dynamisch energiecontract heb je namelijk te maken met (sterk) wisselende uurprijzen voor elektriciteit. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je zonnepanelen het meeste energie opwekken, zijn de elektriciteitsprijzen doorgaans lager dan in de avonduren.
Door als gebruiker strategisch om te gaan met je energieverbruik, kun je hier voordeel uit halen. Dit sluit aan bij het eerder genoemde advies (optie 1) om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom te gebruiken. Bij een contract met dynamische prijzen wordt dit nog aantrekkelijker, omdat je exact weet op welke momenten de kosten voor elektriciteit het laagst (en het hoogst) zijn.
Bonus: neem een modelcontract
Een out-of-the-box optie is het kiezen voor een modelcontract. Dit is een variabel energiecontract met verregaande standaardisering. De tarieven kunnen wijzigen op 1 januari en 1 juli.
Bij alle leveranciers bestaat de opbouw van het modelcontract uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. De algemene voorwaarden zijn volgens het model van Energie-Nederland.
Terugleverkosten zie je niet terug in een modelcontract. Dat is ook niet gek, want het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.
Kortom, je kunt dus gewoon bij Budget Energie of Vandebron een modelcontract afsluiten, waarbij je niet te maken hebt met terugleverkosten.
Mogelijk nadeel
Het belangrijkste nadeel van een modelcontract is dat de tarieven vaak een stuk hoger liggen dan de tarieven die leveranciers online aanbieden. Nu maakt dat weinig uit als je alleen een stroomcontract afsluit en je je eigen verbruik volledig kunt salderen.
Benieuwd naar de actuele status van terugleverkosten bij de energieleveranciers? Een overzicht met alle leveranciers die op dit moment terugleverkosten hanteren (en welke niet) vind je hier.
Herman
Ik begrijp het probleem niet, nu zonnepaneelhouders zouden moeten betalen om hun goedkope stroom in de zonnige maanden weg te strepen tegen de dure stroom die ze in de donkere maanden van het jaar afnemen.
Bij een vast contract betaal je bijvoorbeeld 40 cent als je een kilowattuur gebruikt ongeacht de marktprijzen en als je investeert in zonnepanelen om minder te verbruiken op welk moment dan ook dan is het toch logisch dat dit in mindering op het totaal wordt gebracht met 40 cent per kilowattuur. Voor zover ik kan zien is dit pure winst voor de tussenhandel zoals Budget Energie die niet in het net met investeringen betrokken zijn.
Bakstenen
Wij hebben al sinds 2013 zonnepanelen en toen was al bekend dat de saldering er eens af zou gaan, daar heb ik ook geen moeite mee.
Wel heb ik moeite dat mensen die zonnepanelen nemen investeren, en mensen die niets hebben gedaan en nu een dynamisch contract nemen voordeel hebben die wij betalen, laat die ook een bijdrage leveren.
Budgetenergie brengt mij 240 euro in rekening, terwijl ik maar voor 120 euro saldeer, hoezo naaien zonder garen.
Enwat nu gebeurt is dat mensen naar een andere energieleverancier gaan en bedrijven zoal vd Bron Budgetenergie enz zo lekker goedkoop kan kopen in de zomer en met de volle mep kan leveren aan mensen met een variabel contract
Ted
Eerst probeerde de overheid de burgers met zonnepanelen te straffen, nu doen de energie maatschappijen het.
Het is te hopen dat de Europese markt snel open gebroken wordt en Nederland verlost wordt van deze graaiers.
Overstappen naar het buitenland is voor mij geen probleem.
Jan Ebben
Als het net de teruglevering niet aankan waarom wordt dan het net niet afgeschakeld zodat je je eigen opgewekte stroom gaat gebruiken. Nu worden de panelen uitgezet en ga je het net gebruiken. Dit is de omgekeerde wereld.
van Beers
@Jan Ebben
Je panelen worden nooit uitgeschakeld. Je omvormer wordt ook nooit uitgeschakeld.
Wat er wél gebeurt: je omvormer schakelt zichzelf uit als de netspanning 253V of hoger is. Dat is wettelijk zo geregeld. En die situatie ontstaat als je zelf te weinig energie gebruikt.
Tot zover de werkelijke wereld die dus omgekeerd is van wat je zelf denkt.
Giuseppe Theuws
@van Beers
Dat is inderdaad een correcte uitleg. Soms krijg je ook een soort congestie binnen je eigen net aansluiting. Als je lange kabels hebt van aders van 2.5 mm2 kan dit voorkomen. Het komt ook vaker voor als je een 1-fase omvormer hebt. Het net mag 10% afwijken. 230 volt en dus 10% afwijking maakt het 253 volt.
Henk Janse
@van Beers of als je energiemaatschappij te hoog uitstuurt naar jou toe.
Buuk
Delta geeft ook alleen 1 jarig contract wanneer je zonnepanelen hebt.
Veel echte zeeuwen bij Delta, al hun hele leven lang. Generatie op generatie…
Stik maar, ik zet ze gewoon uit, als ik teruglevering moet betalen. Zelf geen lol, zij ook geen lol 🙁
Gerhard
@Buuk
Vreemd. Vanmiddag is het me nog gelukt om voor 3 jaar vast af te sluiten. Alleen wel icm met gas.
Gerard
@Gerhard
Bij welke maatschappij?
Gerhard
@Gerard
Bij delta icm met gas. Echter geannuleerd. Nu clean energy stroom 3 jaar vast. Voor gas oriënteer ik me nog.
Henk
Ik begrijp alle boze reacties van zonnepaneelbezitters. Ik heb zelf ook pas sinds een jaar vrij dure panelen (glas op glas) en zou ook liever zien dat alles gewoon blijft zoals het was, dus met salderen en zonder terugleververgoeding. Maar de redenatie van de energiebedrijven klopt. Wat we hier eigenlijk zien is het falen van het energiebeleid (klimaatbeleid zo je wilt) van de overheid. Wind en zon zijn niet geschikt om energie te leveren in een moderne maatschappij. Energieopwekking dient vraaggestuurd te zijn, niet aanbodgestuurd. Dus, eigenlijk mag er geen enkele windturbine meer geplaatst worden, en moet er ook zeer terughoudend met zon worden omgesprongen. In plaats daarvan moeten er enkele kerncentrales gebouwd worden. Probleem opgelost. Ook als je uitrekent wat alle zonneinstallaties samen gekost hebben, daar had je ook een kerncentrale voor kunnen bouwen. Energiebeleid moet niet gemaakt worden door bestuurskundigen en politicologen, maar door ingenieurs die er verstand van hebben.
Jay Vrancken
@Henk
Helemaal gelijk!
Rem van Nuijsenburg
@Henk
Grappig gewauwel Henk maar hoewel kerncentrales inderdaad enigszins regelbaar zijn is dit onvergelijkbaar met de dynamische inzetmogelijkheden van gascentrales.
Kortom, je hebt ongelijk!
Anne
@Henk
Kernenergie lijkt een goed alternatief. Echter wat te doen met het kernafval dat radioactief is? Daar geeft men nooit informatie over. In vaten stoppen en die vaten dan onder de grond stoppen? In zee dumpen of het de ruimte inschieten is ook geen optie.Dat geeft op de lange termijn problemen. We kunnen de volgende generaties hier niet mee opzadelen.
Frans
@Henk
Je slaat de spijker precies op de kop
In de toekomst meerdere kleine kerncentrales bouwen…zie Rolls Royce….in module vorm…niet heel het land vol zetten met hoogspanningsmasten… daar zetten waar nodig is…en mogelijk is (open water)
Niet zeuren .. electriciteit leveren..in grote maten…ons land moet door.
T klaassen
Eerst wordt er uit de regering met subsidie zonnepanelen aangesmeerd. BIJNA VERPLICHT.Nu de mensen er massaal aan mee gedaan hebben en daar ook leningen voor aangevraagd hebben worden ze gestraft door energiemaatschappij om meer te berekenen .Dit is echt schandalig ik hoopt dat wij die er door getroffen worden dat niet nemen .Rutte doet hier iets aan voor je de benen neemt en er n ander mee opzadeld
MLH
Gewoon je omvormer uitschakelen als je teveel gaat terugleveren
Laurence
@MLH
Niet heel verstandig om het compleet uit te schakelen.. je omvormer krijgt dan behoorlijk op zn donder. En een nieuwe omvormer is best prijzig. Sommige omvormers kan je wel instellen dat ze op een soort van pauze stand gaan om negatieve prijzen en onbelans te voorkomen.
Erik de Jong
Wie denken energiebedrijven wel dat ze zijn? Zij gaan niet over zaken als eerlijk verdelen of zo!
Zij willen ons gewoon een poot uitdraaien
Hopelijk kan de ACM dit voorkomen.
Vincent
@Erik de Jong
Helemaal mee eens.
Ze zijn in een keer sociaal geworden.
Dat was toen het uit hun eigen portemonnee moest komen, heel wat moeilijker!
Ntn
Alle extra energie uit een zonnepaneel gaat rechtstreeks een of andere industriële hoogoven in voor een appel en een ei. Soms wordt er op toegelegd door netcongestie. Die hele energietransitie is een totale wassen neus. Het is van gebruik t anders klappen de stoppen of fikt de boel af. Als je t nodig hebt is t er niet als je t niet nodig hebt is er 6* zoveel. Ik snap niet waarom er niet ingezet wordt op langdurige opslag thermisch ofzo. Nee bouwen we een kerncentrale met een cost per kW van over de 30 cent ga je dat straks ook voor 2 cent aan de industrie verkopen (geven) omdat je t nergens kwijt kan. (1 a 2 bij een windmolen). En wij maar dokken.
Jet Zwerts
Ja inderdaad laat ze dan de zonne parken uit zetten die hallen de meeste stroom Eerst moeten we willen ze dat iedereen zonnepanelen neem heb gespaard hiervoor en wordt dan gestraft hoe ver gast Nederland het blijft ons volk maar geld kosten je doet het nooit goed De leveranciers verdienen miljarden bizar dit Ook wil ik meegeven dat dit het enige EU land is waar er problemen zijn raar draait weer om geld
Teuy
@Jet Zwerts
Helemaal gelijk, eerst de mensen lekker maken om zonnepanelen te plaatsen, Nederland Groen,nu werkt het in je nadeel .
Hetzelfde met de elektrische auto,eerst geen belasting,nu komen er te veel,ga je straks weer belasting betalen voor de elektrische auto, goed bezig overheid
Kees
Ik begrijp alle commotie niet. Niet de panelen op de daken van woningen zijn het probleem, maar de Mega zonnepanelen parken, en Windmolen parken, deze leveren mega veel stroom en nemen nooit af. Bij overschot moeten ze deze stroom niet afnemen, is ook gelijk de overbelasting van het netwerk opgelost. Maar vaak hebben de energie bedrijven deze zelf ook of zijn aandeelhouder. Deze optie is voor hen dus niet aantrekkelijk.
Arie
@Kees
Sluit ik mij volledig bij aan.
Wilco
@Kees helemaal mee eens. De particulieren zijn het probleem niet.
Jan
@Kees, hier in Groningen worden de windparken wel uitgeschakeld, maar daar krijgen ze een vergoeding voor. En wij maar betalen voor extra teruglevering.
En onze overheid maar zeggen, leg je dak maar vol.
Jan
@Kees Ik sluit me hierbij aan. Je hoort nooit dat de enorme zonneparken, die enkel voor geldelijk gewin zijn gebouwd, of die lever kosten betalen. Je hoort ook nooit of ze afgeschakeld worden. Wel lees je dat de energie Maatschappij zonnepark eigenaren moet betalen voor afschakelen als er congestie is. ‘gederfde inkomsten’. Omgekeerde wereld….wie alleen maar levert krijgt dan geld toe en de kleine man die geïnvesteerd heeft om de opgewekte energie op een later tijdstip (als je een warmtepomp hebt in de wintermaanden) te gebruiken moet er voor betalen.
Henk
Het is heel normaal dat wanneer een ander jouw energie opslaat dit kosten met zich mee brengt.
Een eigen accu aanschaffen is veel duurder en kan de stroom van de zomer niet opslaan tot de winter.
Nu willen de zonnepaneel bezitters dat iedereen mee betaald voor hun opslag en dat is gewoon
Niet eerlijk tegenover diegenen die geen zonnepanelen kunnen aanschaffen .
Ger
@Henk
Nou Henkie loop je nog steeds achter je kunt een renteloze lening krijgen om je zonnepanelen te kopen dus iedereen kan ze kopen ook jij.
Hoor je ook bij de klup die ze vanalles beloofd hebben en nu met de gebakken peren zitten.
Erg kortzichtige redenatie van jouw zit je gehuurd huursubsidie moeten ze ook afschaffen betalen we ook met z,n alle.
Niet iedereen met zonnepanelen heeft een dikke beurs
Ad
@Ger
Zonne panelen kosten bijna niets meer een 21 paneel set met kracht omvormer net geen €3400,-
Daar sluit je toch geen lening voor af
Jan
@Ad waar koop je ze voor zo’n laag bedrag….bij ali baba?
Piet
Kul er is geen opslag!
Simon
@Henk iedere Nederlander betaalt via de energierekening voor opslag duurzame energie, wat doen de energiemaatschappijen met dat geld?
Als ze daar wijk accu’s voor plaatsen of grote accu’s bij de energiecentrale kunnen ze een groot deel van het probleem oplossen.
Hans
Wat zou er gebeuren met het stroomnet als we allemaal tegelijk onze panelen voor een uur afzetten? Dit dan elke week een paar keer
Jay
Aantal zonuren per dag is vandaag de dag goed te voorspellen. De energiecentrales zouden beter hierop moeten inspelen en stroom op een laagpitje produceren(bepaart ook weer enorm veel gas en dus ook CO2) en afname uit het buitenland beperken. Het probleem van netwerk overbelasting is er dan niet meer.
Ruud
@Jay,
Daar is het leidingen net (nog) niet geschikt voor; die zijn van leverancier (dikke-/hoogspanning-) naar afnemer (dunne / laagspanning leiding.
Dirreky
Niemand optie-4: Afkoppelen zonnepanelen op zonnige dagen waarom je niet thuis bent en geen apparaten aan kan zetten. Waarom niet?
Gaulette
@Dirreky. Dat was onze gedachte ook als eersye.
Dan
Bij Greenchoice kun je vast 3 jarig contract afsluiten voor stroom. Als je dit middels coöperatie doet, krijg je nog 11.5ct terug levering.
Rhijn
@Dan
Wat zij dan de kosten om te wisselen van leverancier?
Jack
@Dan
Klopt heb net 3 jaar gas en stroom contract afgesloten
Celine
@Dan
Wat bedoel je met coöperatie?
Gerhard
@Dan
Ik zie alleen optie voor 1 jaar vast.
Monique
@Dan
Coöperatie? Wat bedoel je
Cor
Iedereen om 12.00 uur zonnepanelen uitzetten, dan komen ze er vanzelf achter. De energie maatschappijen verdienen genoeg. Zelfs in de winter!!!
Theo
@Cor
De energiebedrijven verdienen niet maar stelen van de consument
Kees
Wat een zuurpruimen hier zeg.Ga wat doen met je leven!
Gina
Gewoon de panelen op een gegeven moment uit zetten. De schakelaar af zetten
Bert
@Gina
Je betaalt alleen het aantal kWh wat je saldeer. Niet wat je teveel terug lever (daar krijg je toch niets voor en kost de leverancier ook niets) Dus dan moet je niets terug leveren. Want de kWh tot aan je verbruik saldeer je. En alles zelf gebruiken. Dat wordt erg lastig.
Gerhard
De enige optie die ik voor 3 jaar vast icm zonnepanelen nog kon vinden was Delta. Volgens mij ook alleen, als je ook gas bij hun afsluit.
Geim
@Gerhard Heb net afgesloten, werd niets over gas gevraagd, ondanks dat ik wel op de link stroom/gas geklikt hebt. Misschien dat ze op basis van mijn postcode zagen dat ik alleen stroom heb.
Geim
@Gerhard Net nog even gekeken, je kunt kiezen of je wel of niet gas wilt afnemen. Gewoon pakket gas niet aanklikken, of 1 m^3 invoeren, dan krijg je niet eens de keuze voor gas.
Gerhard
@Geim
Wat een gedoe ook hè, zag die optie helaas niet. Ik heb Delta inmiddels geannuleerd en nu stroom voor 3 jaar bij clean energy. Voor gas ga ik dan nog bekijken waar ik dat het beste voor langere tijd vast kan zetten. Wel druk zo op m’n vrije middag. Valt wel op dat die energievergelijkers nooit alle aanbieders tonen. Dus zelf veel uitpuzzelen en af en toe hier kijken.
Geim
@Gerhard I.d.d. raar dat bij geen van de energievergelijkers Vattenval of Delta omhoog popte.
Ik wek net zoveel op als ik verbruik. De prijs is daarom niet het belangrijkste. Wat me wel opvalt is dat het vast recht (van de energieleveranciers en niet die van de netbeheerder) flink omhooggegaan is. Was bij Budget zo’n €2,50 en voor minder dan €10 à €11 zie je het tegenwoordig niet meer.
Eddie
@Gerhard
Heb je de voorwaarden ook doorgenomen? Volgens mij staat erin dat ze nog steeds hun prijzen mogen aanpassen.
PERRY K
Ik heb zelf geen zonnepanelen maar mijn interesse is er wel. Zijn er geen mogelijkheden om tussen de zonnepanelen en de meterkast een schakelaar te plaatsen om de zonnepanelen tijdelijk/ een paar uur in de zomer uit te zetten zodat er geen saldering hoeft plaats te vinden.
Harry
@PERRY K
In de meterkast zit een extra groep voor de zonnepanelen. Die kun je naar believen uit- en inschakelen om je teruglevering te beperken. Bijvoorbeeld als je 2 of 3 weken op vakantie bent en hier de zon (ook) schijnt. Dan is uitzetten het parool! Maar zolang het salderen blijft bestaan kun je beter ‘s winters zoveel mogelijk stroom afnemen,door bv elektrisch te verwarmen met “gewone” elektrische kachels. Dat verbruiksaldeer je dan’s zomers weer.
JPtje
@PERRY K ik zou eerder overwegen om een slimme thuisaccu aan te schaffen met een dynamisch contract. In de zomer bijna gratis stroom en in de winter een relatief lage prijs. Daarnaast handelen in de daluren. Die accu heb je zo terugverdiend. Ik was helaas verplicht om zonnepanelen aan te schaffen vanwege de BENG norm voor nieuwe woningen. Anders had ik dat direct gedaan.
Jaws
@JPtje
Dat kan je doen maar de accu heb je niet zo terug verdiend, als ik jou was zou ik dit eerst goed onderzoeken.
Ron
@PERRY K dan hoef je de terleverkosten niet te betalen maar mis je ook de kWatts dat lijkt me niet slim.
Menno
@PERRY K
Ja die zijn er. Omvormers van Solaredge (anderen zullen wel volgen) kun je instellen dat ze dat automatisch doen. Let wel op dat je pas bij een nagatieve prijs van 15cent je panelen uit zet. Je kan de energiebelasting namelijk wel over een heel jaar salderen. Dus voor de meeste mensen gaat het pas echt geld kosten om terug te leveren als de prijs min 15cent is of nog minder. En dat komt maar heel zelden voor tot nog toe.
Hanneke
@Menno
Ik snap er niets meer van haha. Ik overweeg 6 430 panelen aan te schaffen. Precies voor eigen verbruik maar in de zomer veel minder nodig. Juist in de winter airco aan. Heb een dynamisch contract. Is het dan verstandig? Gebruik in de zomerperiode(mei tm sept) zo n 180 kw per maand. Dus in de tijd dat de zonnepanelen minst opleveren heb ik de meeste stroom nodig.
Jos Zon
Goh, wst mogen we blij zijn met opeenvolgende kabinetten. De PvdA bedacht de energiebelasting en de VVD de privatisering. De ziektekostenpremie was in 2005 160 euro voor 4 personen, nu betaal ik 550 euro voor twee personen. Ook de energiedistributie kwam in handen van het bedrijfsleven en ook daar wordt alleen naar de winst gekeken. De gezondheidszorg is grotendeels geprivatiseerd. Bedrijven als Unilever en de banken verdienen miljarden over de ruggen van de Nederlanders en lachen zich 3 slagen in de rondte. En Nederland kent inmiddels heel veel inwoners onder de armoedegrens.
Bedankt Den Haag
Danny
@Jos Zon
Je slaat de spijker op z’n kop Jos!
Lange leve Den Haag……
D66Man
@Jos Zon
In 2005 was het gemiddelde inkomen ook 28.500 tov 44.000 in 2023. Neem dat dan ook mee.
Maar jij hebt blijkbaar de wijsheid in pacht, dus hoe had het allemaal gemoeten?
FVM
@D66Man
Je naam zegt helaas genoeg, D66…
Ik bedoel ieder z’n keus hoor, maar..
Den Haag heeft de afgelopen jaren het hele land bijna om zeep geholpen met privatisering. En alleen maar omdat ze zelf géén verantwoordelijkheid en zorg meer wilden dragen voor de basisbehoeften van NL.
Dus, ja, Den Haag heeft wel degelijk de afgelopen Rutte-en-consorten-jaren er een flinke puinhoop van gemaakt.
Er is al jarenlang geen visie meer in Den Haag. Er wordt nergens meer goed over nagedacht, en vooral gekeken naar de toekomst bij beslissingen en besluiten. Alles is alleen maar korte termijn denken geweest. Zoals nu ook met de zonnepanelen. Het elektriciteitsnet is dus net zo’n verhaal… Basisbehoefte uit handen gegeven, mooie plannen met zonnepanelen, maar NOOIT eens nagedacht over wat daar verder bij komt kijken… #prutsers kan ik alleen maar concluderen, sorry. (eigenlijk geen sorry, maar goed laten we netjes blijven…)
Ralph
@D66Man
Zelfs met die stijging van 50% salaria kun je nuet verklaren waarom zorgkosten van 40 euro per pwrsson zijn gestegen naar 160 euro per peroon. Dat is namellijk 400% en geen 50% zoals bij het salaris.
Michiel
@D66Man
Veel mensen hebben geen verdubbeling gezien… met name gepensioneerden en ouderen. Wel natuurlijk als je een uurtje factuurtje freelance laptopwerker bij de overheid bent en D66 stemt natuurlijk. Probleem voor dat soort mensen is.dat er steeds meer van dat soort adviseurs bijkomen om NL te “redden”.
Modaal inkomen 2005 was 28000 euro, modaal inkomen nu is 40000 euro… dat is verre van een verdubbeling. Ooit van verdag van Wassenaar gehoord?
John
@Jos Zon.
Geweldig alle privatisering.
De managers bakken met geld en de burger steeds meer moeite om rond te komen.
Anaclara
@Jos Zon
Spot on. Dit is precies wat er gaande is. Niets meer en niets minder.
Marcel
@Jos Zon
Het gaat over stroom en terugleveren…
Weet niet welke onderwerpen er jij nu bijhaalt, maar het azijn was weer in de aanbieding ?!
Menno
@Jos Zon
Snap niet helemaal wat je reactie te maken heeft met de vergelijking voor beste energiecontract maar waarschijnlijk vind je klagen gewoon heel leuk.
Mensen onder de armoedegrens is 3.8% en nog nooit zo laag geweest. Oudste cijfer dat ik kon zien op cbs.nl is van 2011 en was 5.8%. Unilever is geen Nederlands bedrijf dus wat heeft die er mee te maken? Ze hebben trouwens een winstmarge van 11% dus dat zou ik geen graaien noemen. Wat je aan zorgpremie betaald dekt maar een heel klein deel van de totale zorguitgaven. Gemiddeld meer ouderen en ook meer behandelingen om “gezonder” oud te worden zoals heup operaties ed. Dus dat bedrag wat je nu aan premie betaald is echt een koopje voor goede gezondheidszorg.
Dus leuk om te klagen maar het sluit alleen niet aan bij de realiteit.
Cees
Waarom richten wij als zonnepaneelhouders geen eigen leveranciers bedrijf van stroom en gas op. Sinds 2004 kan dat. Niets meer te maken met dividendjagers als van de Bron, Essent en noem maar op. Met hoeveel zonnepaneelhouders zijn we in Nederland?
JAN
Delta is al jaren Vattenfall, de winsten gaan naar Zweden en de overheid.
Onduidelijkheid over Naamsverandering mag. Burgers de zakken leegroven met alles ziektekosten, huren, hypotheken enz.
Leve de VVD’s vrije marktwerking. Miljoenen in armoede in 3e wereldland Nederland. De winsten ‘klotsen tegen de plinten op’ volgens Pinokkio zelf.
Middelkoop
Zit nu voor s
Drie jaar bij oxxio, maand termijn met 12 zonnepanelen 10 euro