menu

Zo vermijd je terugleverkosten voor zonnepanelen (3 opties)

Doordat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, blijft het voor huishoudens gunstig om hun goedkope stroom in de zonnige maanden weg te strepen tegen de dure stroom die ze in de donkere maanden van het jaar afnemen.

Echter, energieleveranciers lijken hier nu zelf een stokje voor te steken. Verschillende energiebedrijven zouden op zoek zijn naar een ‘geschikte oplossing’ om de kosten van het salderen ‘eerlijker’ te verdelen.

Dat terugleverkosten, zoals bij Vandebron en Budget Energie, de nieuwe standaard worden voor huishoudens met zonnepanelen, sluit ik dan ook niet uit.

Terugleverkosten voorkomen

Gelukkig kan jij als consument zelf iets doen om te voorkomen dat je straks terugleverkosten moet gaan betalen.

Hieronder bespreek ik drie opties en nog een out-of-the box bonustip. Optie 2 paste ik onlangs zelf toe.

Optie 1: Zonnestroom zelf gebruiken

De terugleverkosten stapelen zich op voor iedere kilowattuur aan opgewekte elektriciteit die je niet direct in je huishouden kwijt kunt.

De meest eenvoudige manier om terugleverkosten te voorkomen, is dus door zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit direct op te maken.

Eén zonnepaneel levert snel 350 Wattuur op als de zon schijnt. Als je er 8 hebt moet je in één uur dus 2,8 kilowattuur uur verbruiken om niet terug te leveren. Dat is vrij veel. Een koelkast verbruikt bijvoorbeeld maar zo’n 25 tot 35 Watt, ofwel 0,025 tot 0,035 kWh per uur.

Het idee is dus om apparaten in te schakelen die veel stroom verbruiken, maar waar je ook wat aan hebt.

Voorbeelden:

  • Wasmachine en droger
  • Airco (koelen of verwarmen)
  • Warmtepomp (die soms ook kan koelen)
  • Elektrische boilers
  • Laadpaal voor elektrische auto

Een andere optie is een thuisbatterij waarbij je de opgewekte stroom overdag op een ander moment kunt inzetten. Maar die zijn momenteel nog duur en hebben een te lange terugverdientijd.

Optie 2: Langdurig energiecontract afsluiten

Een andere interessante strategie tegen mogelijke toekomstige kosten, zoals terugleverkosten, is het afsluiten van een langdurig vast energiecontract. Het liefst voor twee of drie jaar.

Op deze manier zet je de leveringsvoorwaarden voor het terugleveren van zonnestroom aan het net vast, wat bescherming biedt tegen toekomstige wijzigingen, zoals de invoer van terugleverkosten.

Een twee- of driejarig contract in combinatie met zonnepanelen – en zonder terugleverkosten – is echter zeer schaars.

Alleen de onderstaande bedrijven bieden op dit moment (15 februari 2024) zo’n contract aan:

  • Vattenfall (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar
  • Clean Energy (3 jaar vast) – niet meer beschikbaar

Update 6 maart 2024: de beste optie is om nu een vast jaarcontract af te sluiten bij Energiedirect, Eneco of Oxxio. Bij deze energieleveranciers zijn de tarieven gunstig en zijn er nog geen terugleverkosten.

Ik heb zelf ook zonnepanelen op mijn dak liggen en heb deze week besloten om mijn stroomcontract bij Vattenfall onder te brengen voor drie jaar. Gas heb ik los geregeld via Engie, omdat zij mij destijds de laagste gasprijs boden: 1,185 euro per kuub.

Let op: deze methode werkt niet als de overheid straks alsnog de salderingsgsregeling gaat afbouwen. Je energiecontract is altijd onderhevig aan de wetgeving.

Optie 3: Dynamisch contract

Een laatste alternatief is om een dynamisch contract af te sluiten voor stroom (en gas). De kans dat dynamische energie-aanbieders terugleverkosten gaan invoeren, acht ik nihil.

Bij een dynamisch energiecontract heb je namelijk te maken met (sterk) wisselende uurprijzen voor elektriciteit. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer je zonnepanelen het meeste energie opwekken, zijn de elektriciteitsprijzen doorgaans lager dan in de avonduren.

Door als gebruiker strategisch om te gaan met je energieverbruik, kun je hier voordeel uit halen. Dit sluit aan bij het eerder genoemde advies (optie 1) om zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom te gebruiken. Bij een contract met dynamische prijzen wordt dit nog aantrekkelijker, omdat je exact weet op welke momenten de kosten voor elektriciteit het laagst (en het hoogst) zijn.

Bonus: neem een modelcontract

Een out-of-the-box optie is het kiezen voor een modelcontract. Dit is een variabel energiecontract met verregaande standaardisering. De tarieven kunnen wijzigen op 1 januari en 1 juli.

Bij alle leveranciers bestaat de opbouw van het modelcontract uit dezelfde onderdelen, titels, volgorde en bewoordingen. De algemene voorwaarden zijn volgens het model van Energie-Nederland.

Terugleverkosten zie je niet terug in een modelcontract. Dat is ook niet gek, want het modelcontract werd al in 2012 vastgesteld.

Kortom, je kunt dus gewoon bij Budget Energie of Vandebron een modelcontract afsluiten, waarbij je niet te maken hebt met terugleverkosten.

Mogelijk nadeel

Het belangrijkste nadeel van een modelcontract is dat de tarieven vaak een stuk hoger liggen dan de tarieven die leveranciers online aanbieden. Nu maakt dat weinig uit als je alleen een stroomcontract afsluit en je je eigen verbruik volledig kunt salderen.

Benieuwd naar de actuele status van terugleverkosten bij de energieleveranciers? Een overzicht met alle leveranciers die op dit moment terugleverkosten hanteren (en welke niet) vind je hier.


Auteur

Geschreven door:

Auteur Koen Kuijper

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

373 reacties

  • A

    Alex

    Optie 1 werkt niet omdat die energieleveranciers een vaste vergoeding gaan vragen ongeacht wat je saldeert of teruglevert. Altijd betalen dus, in de winter betaal je dus meer dan het oplevert.

    Reageren
  • V

    Vraag

    Waarom zou Vattenval gestopt zijn met de 3 jarige contracten?

    Reageren
    • G

      Goel

      @Vraag

      Wat maakt jou de energieleverancier eigenlijk uit? Gewoon de goedkoopste kiezen!
      Gebruik de Energievergelijker bovenaan de pagina. En vergeet daarna niet te klikken op “Check Tarieven” bij de verschillende aanbiedingen om goed te vergelijken.

      Reageren
      • V

        Vraag

        @Goel

        Nou, ik heb dus 16 feb vlak voor de mogelijheid “offline” ging, als eigenaar van zonnepanelen, bij Vattenval een 3 jarig contract afgesloten. Nu vraag ik mij af waarom vattenval dit opeens niet meer aanbiedt. Is het voor hen niet winstgevend, of gaan ze tzt juist lagere concurrerender prijzen rekenen bijvoorbeeld. Heb nu nog een weekje bedenktijd over om te switchen, maar vraag me af wat wijsheid is. Heb net een jaar dynamisch uitgeprobeerd,maar met moeite gemiddeld 27,7 ct betaald per kwh en voor 24,2 ct teruggeleverd (met alle risico’s die een dynamisch contract toch heeft). Wil nu eigenlijk graag geen/minder risico’s lopen wat dat betreft.

        Reageren
        • G

          Goel

          @Vraag

          Met de terugleververgoeding is dynamisch tegenwoordig met zonnepanelen gunstiger.

          Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

          Reageren
          • V

            Vraag

            @Goel

            Met terugleververgoeding misschien wel ja, maar heb nu dus een contract zonder terugleververgoeding afgesloten..

            Reageren
          • G

            Goel

            @Vraag

            Dan ben je er op tijd bijgeweest, netjes!

            Maar om de discussie breder te trekken, het zou beter zijn als de saldering (toch) wordt opgeheven. Niet nodig, oneerlijk, duur, en marktverstorend.

            Reageren
  • G

    Geert

    Gulf heeft 5 jaar contracten, heb ik ook met zonnepanelen teruggave

    Reageren
    • T

      Teuni

      @Geert
      Gulf,nooit van gehoord.
      Hoe werken hun met de gas en electriciteits prijzen.
      Ben benieuwd.
      5 jaar is wel lang.
      Vattenfall is zelfs met 3 jaar contract gestopt.
      Groetjes

      Reageren
    • R

      R. Stevens

      @Geert
      Is dat nog wel zo. ik zie alleen 1 of 3 jaar op de site. En berekenen ze geen terugleverkosten? Telefonisch lastig bereikbaar.

      Reageren
  • G

    Goel

    @Goel

    Dit is het antwoord op de vraag of saldering nog wel nodig is.

    Reageren
  • G

    Goel

    Blijven zonnepanelen zonder salderen interessant?

    Ja! Daar kunnen we een duidelijk antwoord op geven. Salderingsregeling of niet: zonnepanelen blijven een investering met een enorm hoog rendement. En onderzoeksinstituut TNO bevestigt dit met hun onderzoek in 2022. Bij aanschaf van zonnepanelen in 2022 geldt een terugverdientijd van 5 jaar. Schaf je in 2027 zonnepanelen aan dan is de terugverdientijd 7 jaar. Maar zelfs zonder salderingsregeling, en dus na 2030, blijft de terugverdientijd onder de 9 jaar volgens TNO.

    Reageren
    • T

      Theo

      @Goel
      dat moet je juist opnieuw uitrekenen met de “boete” zoals VanDeBron die rekent.
      Het resultaat zal/kan zijn dat het vele, vele jaren langer duurt.

      Bovendien het is nu totaal onduidelijk wat er gaat gebeuren, want de minister vindt nog steeds dat de saldering afgebouwd wordt.

      Ik heb zelf 18 panelen en in april verloopt mijn contract….

      Reageren
      • G

        Goel

        @Theo

        Met Dynamische Energie verdienen zonnepanelen zich tussen de 4 en 6 jaar terug; daarna dus puur winst!
        Google op “Zonneplan terugverdientijd zonnepanelen”.

        Reageren
  • J

    Joke

    Is het niet mogelijk als de zonnepanelen teveel energie leveren ze uit te schakelen?

    Reageren
    • G

      Goel

      @Joke

      Ja, zelfs automatisch. Wordt ook steeds meer gedaan bij dynamisch negatieve energieprijzen.

      Reageren
  • B

    Bert

    4e ‘ deastische’ maatregel om teruglever kosten te voorkomen als de omvormer niet ‘ geknepen ‘ kan worden: op momenten van overschot een kachel inschakelen in de voortuin..

    Reageren
  • D

    Diana

    Ik heb een 5-jarig contract bij Essent. Deze heeft nog een restant looptijd van 3 jaar.
    Mogen zij mei teruglever kosten in rekening beengen ?

    Reageren
    • P

      Prter

      @Diana
      Niet tijdens het huidige lopende contract.Tenxij dat is besproken bij afsluiten van huidig contract.Lres daarom voorwaarden en kleine letters goed na.

      Reageren
  • G

    Godfried

    In andere landen kennen ze de salderingsregeling niet! Daar zijn veel meer thuisaccu’s in gebruik: al 630.000! Vorig jaar waren er meer dan 200.000 bijgekomen. Wij zijn verwend omdat het hier bestaat dat je zonnestroom levert die niets opbrengt omdat er zo’n groot aanbod is in de zomer terwijl je die mag wegstrepen tegen dure stroom in de winter. Dit systeem bestaat nergens ter wereld. De norm zal worden dat je je eigen stroom verbruikt of opslaat. Dus overdag je wasjes draaien, vaatwasser ook. Auto laden, thuisaccu laden.
    Ik heb een flexibel contract en zie dat ik in de zomer geld krijg om stroom te verbruiken. Op die momenten zet ik mijn panelen uit omdat ik moet betalen om mijn stroom aan het net te leveren. Zo voorkom ik dat.

    Reageren
    • R

      Ralph

      @Godfried kan kloppen maar wij in Nederland worstelen met de hoge gasprijs en het gasloos worden icm een warmtepomp. Daar kan geen accupakket niet tegenop. En iedereen wist dat het langzaam werd afgebouwd maar dan namen ze voor lief. Maar nu enkele energiemaatschappijen geld gaan incasseren als je teruglevert , valt natuurlijk niet recht te praten. Dan hadden die mensen nooit 15-20k uitgegeven om van het gas af te gaan.

      Reageren
    • P

      P.Moore

      @Godfried

      Hoe sla ik de zonnepaneel uit?

      Reageren
  • W

    WRM

    Volgens Jetten zijn consumenten chagrijnig van energie maatschappijen

    Persoonlijk denk ik dat we eerder chagrijnig moeten zijn van zijn klimaat beleid en de torenhoge energie belasting en zijn groot sprookjesbooek

    Reageren
  • O

    Ouwe Kaas

    Je denkt wat kan ik bijdragen aan een beter milieu. Inversteerd duizenden euro’s. Begint het gezeik van mensen over nadeel / geen geld etc…!
    Krijg allemaal de tandjes.

    Reageren
    • H

      Henrie

      @Ouwe Kaas ik heb mijn kostbare centen geïnvesteerd in zonnepanelen omdat ik daarmee na de ingecalculeerde terugverdientijd uiteindelijk gewoon netto geld overhoudt. Niet voor milieu of klimaat. Maar voor een lagere energierekening: de pegels!

      Nu mag ik gaan betalen voor mijn teruggeleverde stroom, zodat de buitenlandse energiegiganten er nog meer winst kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. Dus, ja, ik voel me bekocht!

      Reageren
  • M

    Meine

    Clean energy is ondertussen de enige partij die nog 3 jaar vast aanbiedt als je zonnepanelen hebt. Vandaag 17 feb afgesloten.

    Reageren
    • J

      JohanG

      @Meine
      +1 afgesloten op de 16e

      Reageren
    • H

      Harry

      @Meine

      Met teruglevering kan bij hen ook niet meer.

      Reageren
      • G

        Gerhard

        Ik heb 16-2 ook nog een 3 jarig contract af kunnen sluiten voor alleen stroom icm zonnepanelen bij Clean Energy (ik zie zoals Harry zegt, dat het nu niet meer kan) Heb zojuist het contract binnen en zover ik kan zien geen addertjes onder het gras. Wel een wat lage terugleververgoeding van 0,08. Echter maakt het voor ons niet veel uit. Wij hebben het aantal zonnepanelen afgestemd op ons verbruik.

        Reageren
  • P

    peter

    Bij Vandebron zojuist afgesloten: 3 jaar vast met 10 zonnepanelen!

    Reageren
    • W

      WRM

      @peter Iedereen meldt de terug lever kosten maar vergeet te melden dat Vandebron de hoogste terug lever vergoeding heeft

      Reageren
  • B

    Bas

    Ik heb al meerdere malen in reacties aangegeven dat zogenaamde dynamische contracten de beste oplossing is voor eigenaren met zonnepanelen. Meestal reageren hier mensen op met de meest onzinnige opmerkingen. Vaak door onkunde en geen kennis over hoe deze contracten werken. Ze denken dat je ieder uur moet kijken wat de prijs is. De prijzen zijn de dag ervoor al om 15.00 uur bekend. Je weet dan op welke momenten de volgende dag je huishoudelijke apparatuur kunt programeren en het juiste moment kunt kiezen om je electrische auto te laden ( tenminste als je een eigen laadpaal hebt) In het laatste geval ben je zelfs een dief van eigen portemonnee als je geen dynamisch contract heb.

    Reageren
    • S

      Simon

      @Bas: klopt. We zijn al wat ouder. Kinderen de deur uit. We programmeren de vaatwasser en wasmachine op de momenten dat we goedkope stroom hebben of veel zon energie. En de laatste twee jaar heeft ons dat geen windeieren opgeleverd.

      Reageren
    • G

      GMDW

      @Bas
      Als je een elektrische auto rijd is dat meestal een leaseauto. Deze auto gebruik je om naar je werk te gaan en staat dus overdag niet thuis als het zonnetje schijnt. Beetje lastig om dan thuis je opgewekte zonne-energie in de accu van je auto te proppen 🙂

      Reageren
      • B

        Bas

        @GMD
        Hoezo uitsluitend lease. Heb al ruim 2 jaar eigen el. auto en 15 jaar gepensioneerd.

        Reageren
    • R

      Rhythmica

      @Bas
      Klinkt allemaal mooi als je de hele dag thuis zit. Maar de meeste mensen hebben een auto om me naar hun werk te komen en zijn dus overdag (lees als de zon schijnt) niet thuis om hun auto te laden, wasjes te draaien etc.

      Reageren
  • C

    Christine

    In Belgie kan je zonneenergue van je buren kopen. Ik blij en buren blij en er wirdt geen energue weggegooid zo.

    Reageren
    • R

      RC

      @Christine
      kan in NL ook met een app. Je kunt dan zelf in overleg bepalen voor hoeveel je je stroom verkoopt.

      Reageren
  • Y

    Yvonne

    Sluit me bij de meeste van bovenstaande verhalen aan. Dat machtsvertoon moet maar eens stoppen !!

    Reageren
    • R

      Rob

      @Yvonne Zou jij het leuk vinden om een elektriciteitscentrale te managen die alleen aan mag (en geld opbrengt) als de zon niet schijnt en het maar een beetje waait ? En dat je dat elk moment van elke dag 2 uur van te voren te horen krijgt ?

      Reageren
      • W

        Willem

        @Rob
        Dat is dan gewoon je werk. Echt een mooie uitdaging 😉

        Reageren
  • P

    Paulus

    heb mijn panelen nu via mysolaredge ,zo afgesteld ,dat bij negatieve teruglevering de panelen worden uitgeschakeld . Wel dynamisch contract ! Dus de negatieve Tariefsoptimalisatie aangezet .

    Reageren
    • W

      Willem

      @Paulus
      Ik heb ook een SolarEdge. Hoe kun je de teruglevering uitzetten?

      Reageren
      • R

        Ralph

        @Willem instellingen-elektriciteitstarief

        Reageren
  • R

    Ralph

    Ik heb nog een oxxio 1 jarig contract afgesloten eind januari met 9ct terugleververgoeding. Ik zag geen verschil tussen met of zonder zonnepanelen. Ik heb geen slimme meter. Er is nog keus genoeg als je een beetje het 1 en ander uitpluist

    Reageren
    • W

      Winnie

      Ralph, je hebt geluk met je ouderwetse meter, want die saldeert zichzelf. Kan de leverancier niets aan veranderen en de overheid ook niet. Dus probeer die zo lang mogelijk te houden.

      Reageren
    • R

      RJ

      @Ralph

      Je hebt ws geen EUR275 beloning gekregen bij afsluiten van je contract. Die krijgen mensen zonder zonnepanelen wel. Als je gas en electra afneemt, dan betaal je dus meer dan EUR20 per maand meer dan iemand zonder panelen. Zonnepanelen worden zo snel minder rendabel.

      Reageren
      • R

        Ralph

        @RJ

        Ik heb t nogmaals gedaan de bonus is 50 euro , heb geen gasleiding dus enkel stroom contract

        Reageren
  • W

    Wvos

    Bij de bedrijven die geen terugleverings kosten berekenen. Betaal je gewoon gemiddeld 10 tot 20 euro per maand meer. Als je zonnepanelen bezit.

    Reageren
    • M

      MIRANDA

      @Wvos helaas kun je hier als consument weinig aan doen. De macht vd energie maatschappij en overheid…

      Reageren
    • G

      Ger

      @Wvosis dat ongeacht het aantal panelen? of je nu 1 paneel of 20 op het dak hebt liggen dat maakt dus nogal wat uit. Ik bedoel is de opslag/tariefverhoging (je schrijft 10 of 20 euro per maand) bovenop het tarief in hoogte verschillend en of is het rekening houdend met het aantal panelen of maakt het aantal panelen gewoon niets niet?

      Reageren
  • P

    P van Druenen

    Heb in oktober een 4 jarig contract afgesloten bij innova ondanks mijn zonnepanelen.

    Reageren
  • E

    E.Fokkens

    Mede zonnepanelen eigenaren, hierbij een oproep aan allen, laten we ons verenigen in een actiegroep, dan kunnen we op afgesproken en willekeurige momenten met z’n allen onze panelen in Nederland afschakelen. Zoals de boeren actie voeren op de weg kunnen wij dat op het net, ” zullen we nog wel eens even zien waar de macht ligt want zodra duizenden omvormers tegelijk worden uitgezet ligt heel Nederland en alle industrie op zijn gat, daar kan geen gascentrale tegen op. Laten we dat gaan regelen via Sociale Media!

    Reageren
    • P

      P. Moldovan

      @E.Fokkens
      Helemaal mee eens. De grootste gedeelte van de terug geleverde stroom wordt immers door de buren die geen zonnepanelen hebben gebruikt en daar rekenen de maatschappijen wel meer voor dan dat wij ontvangen voor de “overtollige ” stroom. Waarom wordt de burger weer gepest? Is in de zomer “te veel ” stroom? schakel de grootste zonnepanelen velden uit. Die zijn van investeerders die al meer dan genoeg geld hebben.

      Reageren
      • E

        E.Fokkens

        @P. Moldovan
        Klopt, jij snapt het. Als toelichting hierop: De energiemaatschappijen spreken over kosten die ze nu noodgedwongen bij de buren moeten verrekenen maar! Energiebedrijven maken geen netwerk kosten( bij een overbelast net) dat zijn kosten die bij de netbeheerder liggen. Energie bedrijven framen de huidige situatie met het woord “kosten”. In feite maken ze alleen maar minder winst maar dat durven ze zo niet te stellen want dan krijgen ze dat deel van de Nederlanders zonder panelen niet mee in hun bedrog.

        Reageren
    • M

      Michel

      @E.Fokkens
      Helemaal gelijk sluit u aan

      Reageren
    • G

      G.Makkinga

      @E.Fokkens dat waren mijn gedachten ook ook, belachelijk dat wij de dupe zijn van de tekortkoming van de energie maatschappij..
      Ze proppen hectares weilanden vol en wij zijn de schuldigen omgekeerde wereld stop met zonneparken en stimuleer de paticulier.
      Ze willen verdienen en nu er niet afgebouwd wordt moeten we betalen .
      In de zomer allemaal de stekker eruit kijken wat er gebeurd

      Reageren
      • E

        E.Fokkens

        @G.Makkinga
        Ik denk dat we het beste een Facebook pagina aan kunnen gaan maken voor dit iniatief. Zodra ik dit geregeld heb kom ik hier terug met de naam waarop je kunt zoeken om lid te worden van de FB groep!

        Reageren
        • H

          Herm

          @E.Fokkens ik doe zeker mee. Dat liegen en bedriegen moet eens afgelopen zijn. Het draait alleen om de hoogte van de winsten van de energiemaatschappijen.

          Reageren
        • W

          WRM

          @E.Fokkens Als ik u was zou ik voorzichtig zijn

          Wanneer het vermeende maatschappelijke belang in het geding komt wordt al gauw gebruik gemaakt van het woord opruiing

          U kunt zelf bedenken de gevolgen

          Het is toch al dubieus beleid zoals u kon zien toen de knuppel over corona demonstraties heen ging toen het de main stream niet volgde

          Inmiddels zijn zoveel mensen geïndoctrineerd dat de vraag is wat main stream media en politiek is

          Reageren
    • S

      Simon

      @E.Fokkens

      Dit wilde ik ook al.
      Ik herken dit uit de financiële wereld.
      Maar dan moet je echt een supergrote fanatieke aanhangers krijgen.
      Dat betekent dat energiemaatschappijen een positie innemen als het langdurig zonnig is. Als dan de zonne-energie met schokken aan en uitgaan dan moeten ze tegen hoge prijzen op de energiemarkt energie inkopen.

      Ik kan er veel meer over bedenken.
      Maar ook oplossingen voor dit probleem, waar ik nog nooit iemand over hoor.
      Kleine waterstof fabriekjes voor de overschotten aan stroom op te souperen.
      Desgewenst gebruiken voor warmtenetten.
      Waterstof maken is een van de simpelste manieren om flexibel stroom te gebruiken, je hebt geen opwarmtijd nodig lid.

      Reageren
      • E

        E.Fokkens

        @Simon

        Ik denk dat we het beste een Facebook pagina aan kunnen gaan maken voor dit iniatief. Zodra ik dit geregeld heb kom ik hier terug met de naam waarop je kunt zoeken om lid te worden van de FB groep!

        Reageren
        • K

          KD

          @E.Fokkens I will join as well. Please share the Facebook page

          Reageren
    • A

      Ad

      @E.Fokkens

      Ik doe mee!!

      Reageren
  • D

    Dennis

    Je zal maar de middelen hebben om mee te werken aan de energie transitie. Een duurzaam huis, een warmtepomp een aantal zonnepanelen en ja zelfs een elektrische auto. Helemaal passend in de visie van de overheid. Deels hard werken maar ook.een beetje geluk (nieuwbouwwoning mogen kopen).
    Wat in die visie blijkbaar niet is meegenomen is de iets langere termijn, kan de infrastructuur dit aan.

    Nee dus en dan kunnen we best nog wel wat geld trekken van dat braafste jongetje van de klas.

    Veelgehoord argument is dat het oneerlijk is voor mensen die geen zonnepanelen hebben. Ook hier gaan we dus de tegenstelling opzoeken, vingers wijzen, ons eigen gelijk halen, “polariseren”.

    Waar is het besef dat we het als maatschappij samen moeten doen, geholpen door een betrouwbare overheid. Ik heb de saldering nodig om niet leeg te lopen op mijn warmtepomp, en aan de andere kant betaal ik mee aan iemands huurtoeslag, zorgtoeslag etc. Lees ik gisteren niet dat er weer miljoenen worden uitgetrokken om energie betaalbaar te houden voor de laagste inkomens? Of wordt dat door de waarschijnlijk buitenlandse aandeelhouders van de mega zonneparken betaald?

    Reageren
  • F

    Fred

    Ik snap de hele discussie niet. Wat willen de energie bedrijven. Mijn energie moet is ze gratis geven en het zelfde energie weer bij ze kopen voor een zeer hoge prijs. Wat gebeur er in de westerse wereld? Banken willen geld van ons stelen als we spraken. De rente is bijna niets geworden. En ze belasten mensen die veel geld hebben. Ze maken gebruik van ons geld om dure leningen uit te geven en willen dat we ze nog betalen voor het onderhouden van ons geld. Als ik het goed bekijk dan willen de energie bedrijven het zelfde doen.Het is een smoes dat ze verlies leiden. Ja de miljardenwinsten zijn minder geworden omdat mensen zijn gaan bezuinigen en zelf zijn gaan opwekken. Die energie bedrijven verkopen nu minder.
    Ik roep technische bedrijven op om systeem te ontwikkelen om het beheer van onze zelf opgewekte enige te beheren.

    Reageren
    • R

      Rem van Nuijsenburg

      @Fred
      Wat een slecht verhaal. Los van de vele schrijffouten.
      Nergens leg je uit wat oorzaak en gevolg is. Nergens lever je onderbouwing bij je verhaal.
      Je loopt alleen maar wat onzinnig te wauwelen!

      Reageren
    • M

      Marius

      @Fred
      De wal keert het schip , op het moment dat de zonnepanelen bij u terugleveren op het net is de prijs vaak negatief ,deze stroom brengt onbalans teweeg en moet vooralsnog vernietigd worden ,een goede oplossing voor dit probleem is er nog niet en brengt in toenemende mate zeer hoge kosten met zich mee .

      Reageren
      • W

        Wim

        @Marius
        Waarom schakelen de beheerders hun eigen zonnevelden niet uit als er overschot is? Juist….omdat hun dat geld kost. Deze velden zijn dan ook nog eens met heel veel subsidie aangelegd, vaak mede eigendom van buitenlandse bedrijven/investeerders. Daar gaat het geld van de particuliere zonnepanelen eigenaar heen.
        Laat ze dat maar eens uitleggen.
        Een zonneveld uitzetten bij overschot of overbelasting van het energienetwerk heeft zeker meer effect dan duizenden omvormers die uitschakelen bij particulieren.

        Reageren
        • G

          Gerald Kroeze

          @Wim

          Helemaal mee eens zijn,makkelijkste manier volgens mij. Maarja daar denken ze niet aan. Kost geld !

          Reageren
          • W

            WRM

            @Gerald Kroeze Daar denken ze wel.asn alleen als ze afschakelen krijgen ze van de overheid een vergoeding daarvoor

            Het maakt ze eigenlijk niets uit Ze verdienen altijd

            Reageren
      • H

        Habets

        @Marius
        Ik wil je vragen jij hebt zeker geen zonnepanelen

        Reageren
    • J

      Jeroen

      @Fred 200 jaar terug noemden ze dit een totalitaire oorlogvoering. Tegenwoordig noemen ze het pas zo als je overal gigantische paddenstoelen ziet verschijnen….

      Reageren
    • P

      Patrick

      @Fred
      Ik denk dat je eerst moet begrijpen hoe een electracentrale werkt. Een electracentrale kan niet uit. Het is ook niet 1 grote accu. Daarom is het meer een probleem voor de overheid om hier met de electrabedrijven naar een passende oplossing te zoeken. Zij zijn immers de gene die de zonnepanelen aanmoedigen bij de burgers.

      Reageren
  • E

    Ed

    Zorgen dat je 2 gescheiden systemen op je dak hebt liggen.
    Bij veel zon schakel je het ene systeem uit zodat je op dat moment weinig terug levert.

    Reageren
    • L

      Ludo

      Eens, maar wel de omgekeerde wereld.

      Reageren
  • K

    Kees Jaquet

    Ik heb nog een oude analoge meter die terug draait. Daar ben ik erg blij mee. Ik vraag me af kan je als je een slimme meter hebt, je bedrijf vragen voor een analoge meter? Een jurist zei mij dat je een achteruitgang mogelijk niet hoeft te accepteren en daarom misschien een oude meter terug kunt krijgen… Ook op grond van onvolledige informatie mogelijk. Wie is verteld dat hij/zij erop achteruit zou gaan met een slimme meter?

    Reageren
    • H

      Henk

      Een oude, analoge, terugdraaiende stroom meter is in mijn beleving eerder een “Intelligente meter” .
      Lekker zelf thuis 24/7 salderen “achter de meter”.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.