Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo veel worden de Essent tarieven verhoogd per 1 januari 2023

Energieleverancier Essent voert een flinke verhoging door in de tarieven per 1 januari 2023. Zonder prijsplafond betaalt een klant volgend jaar 501 euro per maand bij een verbruik van 2.900 kilowattuur en 1.200 kuub.

Update: de tarieven van Essent per 1 april 2023 zijn bekend.

Onder de huidige tarieven is dat nog 327 euro, meldt de leverancier op haar website.

Gelukkig komen de meeste huishouders volgend jaar wel in aanmerking voor het energieplafond. Zij betalen op basis van ditzelfde verbruik een termijnbedrag van 250 euro per maand.

Vorige week maakte ook Vattenfall bekend dat de tarieven omhoog gaan. Eneco komt naar verwachting volgende week met de nieuwe energieprijzen.

Gestegen inkoopprijzen

Volgens Essent stijgen de tarieven door de groeiende inkoopprijzen voor stroom en gas. Dat betekent dat energie voor een hogere prijs is ingekocht. Dit wordt vervolgens doorberekend aan huishoudens, waardoor de variabele leveringsprijs voor zowel stroom als gas hoger uitvalt.

Essent geeft aan dat het niet is gelukt om de tijdelijke lagere gasprijs van de afgelopen tijd mee te nemen in het nieuwe tarief.

Hogere belastingen

Daarnaast gaat de belasting op energie volgend jaar weer omhoog. Ook als klant van essent ga je daar mogelijk wat van merken.

De hogere belasting vertaalt zich op twee manieren:

  • De btw op stroom en gas stijgt van 9 naar 21 procent in 2023
  • De vermindering energiebelasting (heffingskorting) daalt naar 597 euro op jaarbasis (was 824,77 euro)

Het energie prijsplafond zorgt ervoor dat de uiteindelijke prijsverhoging beperkt blijft. Essent geeft aan dat bij ruim 85 procent van de klanten het prijsplafond resulteert in een lagere energierekening.

Tip: dit wist je nog niet over het energieplafond

Nieuw contract

Voor een nieuw energiecontract bij Essent betaal je momenteel 0,684 euro per kWh stroom (enkeltarief) en 2,719 euro per kuub gas. Houd er rekening mee dat het tarief dat je in januari gaat betalen, hiervan kan afwijken.

De toezichthouder gaat na of de tariefverhogingen bij zowel Essent als Vattenfall terecht zijn op basis van de kostenstijgingen. Er gaan namelijk geluiden dat energiebedrijven enorm profiteren van het prijsplafond.

Heeft vergelijken nog zin?

Door het prijsplafond zijn er mensen die denken dat het geen zin heeft om van energieleverancier te wisselen. De waarheid ligt anders. Zelfs als je onder de verbruiksplafond blijft, kun je besparen.

Een overzicht met de laagste tarieven van dit moment vind je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

151 reacties

  • PP Bijl

    Ik ga vast een aggregaat en een houtkachel kopen

    Reageren
  • LLeen

    Je hebgelijk@Ruud

    Reageren
  • AAlie Driessen

    @Ruud

    Helemaal mee eens

    Reageren
  • TT.le Lens

    Dames dames toch. Wat een drukte. Ik kan mij er niet druk om maken. Ik heb er geen invloed op. Dus ik ga door met leven en dan komt het wel goed . Of niet natuurlijk. Ook best!

    Reageren
    • SSimone

      @T.le Lens

      Jij wordt met een doodklap wakker.

      Reageren
  • TT.le Lens

    @Ruud
    VVD weer 2 zetels erbij in de polls. Veruit de grootste. Dus u praat poep!

    Reageren
  • TT.le lens

    Misschien is voor velen werken een optie,

    Reageren
    • IIrene

      @T.le lens, misschien is voor sommigen nadenken een optie. Ik werk in de slechtbetaalde zorg en zag de energienota met 200% omhoog gaan, van 200 naar 600, de helft van mn salaris. Zit in de kou met een broodje, licht uit, koud douchen. De wappies hadden gelijk, en er komt nog meer

      Reageren
      • TTrudy

        @Irene
        Dan heb je het geluk dat je nu nog een broodje kan eten. Zonder boer geen voer. Dat is wat ons te wachten staat met dit kabinet.

        Reageren
      • SSjouke

        @Irene, als dat de helft van je inkomen is kan je beter stoppen met werken. Uitkerinkje, €2500 krijgen aan vergoedingen voor energie. Wie doet je wat. Energie is voor veel mensen nog nooit zo goedkoop geweest dan afgelopen jaar.

        Reageren
    • PP

      @T.le lens meer werken bedoel je dus. 2 of 3 dagen per maand afhankelijk van je nieuwe energierekening. Maar wat als je al 5 dagen werkt voor het minimumloon?

      Reageren
      • SS.

        @P
        Ik werk 3 dagen. 1 dag vanuit huis 2 dagen vanuit kantoor.
        maar wordt vanaf januari 3 dagen vanuit huis.
        1 x per maand een dagdeel op kantoor.
        Gaat me echt geld kosten.

        Reageren
    • MMar

      @T.le lens
      En als je door ziektes die mogelijkheid niet hebt dan???? Hoe los je het dan op. Heb zelf 5 chronische ziektes en zit in de bijstand omdat ze pas na 18 jaar de diagnoses hadden gesteld… Vertel mij eens hoe nu dan verder…… Met je gewoon gaan werken…… Beetje kort door de bocht….

      Reageren
  • MMaria

    @Ruud helemaal met je eens

    Reageren
  • RRudolf

    Zolang nog steeds veel linkse rakkers op die vvd en d66 blijven stemmen is er nog steeds niets aan de hand. In de peilingen verliezen zij wel iets maar staan nog steeds in de top 4.
    Lijkt erop dat de elite het wel fijn vind want zij worden er steeds beter van.
    Vroeger had je de graven, baronnen en landheren die de bevolking uitknepen. Nu zijn het de ministers, Europa, managers enz. dus er is niets veranderd..

    Reageren
    • TT.le Lens

      @Rudolf
      In de top 4? Veruit de grootste na de laatste poll half oktober!

      Reageren
  • IIngrid

    Rob Jetten de energie minister wordt eens wakker. Btw van 9 naar 21 procent. Wil je dat iedereen in de knel komt. Dan hadden ze die 2x 190 euro beter kunnen verekenen met je eindnota.

    Reageren
    • PPeter

      @Ingrid
      Wel nee Jetten zal er geen vliegtuig minder om nemen. Gewoon terug naar een staats nuts bedrijf. En die kopstukken bij Essent Vattenfall en Eneco als criminelen oppakken. Die willen gewoon nog even snel voor dat plafond omhoog gooien zodat ze nog meer geld van de burger kunnen stelen.

      Reageren
      • TTitia

        @Peter
        Helemaal mee eens

        Reageren
      • RRonald

        @Peter
        Hallo klagers van Nederland.
        Doe iets maak één vuist.
        Klagen en niks doen helpt niet. Mijn stroomkosten in de maand 23 ik ben van het gas af mij hoor je niet klagen

        Reageren
        • LLeida

          @Ronald
          Wat stel je voor met die vuist…leg maar uit….

          Reageren
  • JJolanda

    Op naar de waterstof!

    Reageren
  • MMichel

    NATIONALISEREN! gas en elektriciteit zijn een levensbehoeften. Nu zijn we overgeleverd aan criminelen energie maatschappijen. NATIONALISEREN!

    Reageren
  • PPiet

    Weer een sigaar uit eigen doos

    Reageren
  • NNico van der Bent

    Welk prijsplafond. Btw van 9 naar 21 procent bij een verbruik voor een eenpersoons huishouden gaat dat misschien lukken voor een gezin gaat dit niet op.
    Hoezo gezin hoeksteen van de maatschappij, Hoekstra ga je schamen. CDA hoe dan. Je hebt er niets van begrepen. Stelletje corrupte dieven in Den Haag. Energiebedrijven krijgen de schuld van jullie wanbeleid

    Reageren
  • TTon Verbeek

    Ik heb het gevoel dat we flink genaaid worden
    Zg ons lekker maken met 2 keer €190 euro en dan de belasting op de energie verhogen
    Deze regering blijf een corrupte bende en door het beleid van hun denken veel meer zoals water bedrijven ook gewoon hun zakken te vullen schaam jullie

    Reageren
    • PPoppelaars

      @Ton Verbeek

      Denken ik weet het wel zeker dat we genaait worden

      Reageren
  • BBob

    Prijsplafond is maar voor een jaar. In 2024 valt die weg…Berg je maar als dat doorgaat.

    Reageren
  • MMarcel

    Alle energieleveranciers nationaliseren, de overheid bepaalt de tarieven. Een eerlijke terugleveringsvergoeding voor opgewekte zonnestroom. Dus de salderingsregeling behouden zoals deze nu is. Geen belasting op belasting. En weg met Rutte , Kaag en die ongelofelijke minister van energie.
    Beste Nederlanders, het is tijd dat de socialisten weer eens aan de macht komen zonder liberalen.

    Reageren
    • GG.l.

      @Marcel, denk je dat het dan beter zal worden? Ik zou het hopen. Zijn er nog echte socialisten in Den Haag? Wat zou het dan een ander Nederland worden. Ik hoop het nog mee te maken.

      Reageren
  • JJ. Bias

    De enige oplossing is nationaliseren van de energiebedrijven zoals het vroeger met de gemeentelijke energiebedrijven was.
    De directeur van zo’n energiebedrijf was een ambtenaar met een vast salaris en geen profiteurs die graaien in de kas. Energie, zorg en openbaar vervoer zijn nutsvoorziening en is een gemeenschappelijk goed.
    Vroeger was en liep het goed, maar liberalisering heeft alleen maar kosten verhogend gewerkt, dus meer betalen voor minder diensten.

    Reageren
  • LLouis Smits

    Lekker met zijn allen blijven stemmen op die rechtse kapitalistische partijen. Wanneer worden we eindelijk eens wakker. Als we koud, uitgehongerd en financieel leeg gezogen zijn?

    Reageren
    • Jjan55

      @Louis Smits, zal het beter worden als we links gaan stemmen? Als ik groen links; pvda en de andere linkse partijen hoor dan hebben die het ook niet goed met ons voor! En hoe wil je een meerderheid krijgen met zulke flut partijen(incl.rechts) De rechtse partijen preken alleen voor eigen parochie en de rest kan verrekken!

      Reageren
    • RRvA

      @Louis Smits huh? Van wie heb je deze onzin? Het midden regeert. Minister Kaag midden-links is minister van Financiën en verhoogt de accijnzen. En het CO2 probleem en klimaatcrisis zijn toch vooral ‘linkse partijpunten’

      Reageren
  • EEggina

    Dit gaat over de rug vd bevolking…. Criminelen zijn het..Misdadigers.. Das de Elite club. Ze gaan over lijken..

    Reageren
  • PP . Essinger

    gewoon gedupeerde mensen in Lottersum een miljoen geven. Kost de regering misschien 2 miljard maar dan kan de kraan gewoon weer open voor Nederland en hoor je niemand meer klagen.

    Reageren
  • RRick.d

    Bij mij van 19c naar 73 en nu per januari naar 93c, dit is gewoon profiteren, dit gaat nergens meer over

    Reageren
  • MMargriet

    De mensen krijgen nu een compensatie van 190 euro
    Maar in januari gaat de btw van gas en stroom van 9 naar 21 procent. Wie betaald nu uit eindelijk die 2 keer 190 euro. .

    Reageren
    • HHarrie

      @Margriet

      Die € 190,– 2x betalen we weer terug, dit gaat naar de kas ban rutte en kaag

      Reageren
    • KKarin v.d Linden

      @Margriet

      Dat betalen we zelf met rente terug en voor Stef gaan we meer betalen

      Reageren
    • RRvA

      @Margriet
      Uiteindelijk betalen wij, de kleine gebruikers, die incl btw (die wij niet kunnen terugvragen, maar grootverbruikers wel) alles wordt doorberekend aan de burger. Aandeelhouders verwachten immers hogere winstuitkeringen, investeerders een hoger rendement en bedrijven meer winst, elk jaar opnieuw! Die aandeelhouders en investeerders hoeven niet eens ned. te zijn. En de echt grote vervuilers en verbruikers die betalen al decennia niets meer in Nederland

      Reageren
  • RRonald

    Het zou zo moeten zijn dat de zorg en de energie in handen moeten zijn van de overheid, marktwerking is niet meer van deze tijd want aan de keukentafel worden volgens mij de afspraken gemaakt door de marktleiders. Tevens moeten ze eigelijk de stroomprijs los maken van de gasprijs dat motiveert om minder Fossiel te gebruiken Ronald

    Reageren
    • MMarinus

      @Ronald jij hebt volkomen gelijk … we hebben zoveel energie zuinige middelen zoals windmolens en zonnepanelen , waarvan niet de mensen maar de energie maatschappijen profiteren om toch maar de gasprijs aan de stroom te koppelen ….

      Reageren
  • MMihama

    Hoe zo de energieprijzen stijgen. Waarom krijg ik dan nog maar steeds 5ct voor mijn teruggeleverde zonnenstroom ? Heeft dhr Jetten waarschijnlijk niet aangedacht om daar wat over aftespeken bij de energieonderhandeling, want nu bepaalt het energiebedrijf wat ik er voor terug krijg.

    Reageren
  • HHendrik

    Ik blijf het bizar vinden dat er in Nederland elk jaar 20 miljard kuub gas uit de grond word gehaald en er vervolgens 17 miljard kuub aan het buitenland word verkocht. (Voor een prikkie)
    Hou dat gas in eigen land.
    Dan word de prijs zeker lager.
    En dan zijn ze ook nog zo idioot om electra op te wekken in een gasgestookte centrale…

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.