Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo veel worden de Essent tarieven verhoogd per 1 januari 2023

Energieleverancier Essent voert een flinke verhoging door in de tarieven per 1 januari 2023. Zonder prijsplafond betaalt een klant volgend jaar 501 euro per maand bij een verbruik van 2.900 kilowattuur en 1.200 kuub.

Update: de tarieven van Essent per 1 april 2023 zijn bekend.

Onder de huidige tarieven is dat nog 327 euro, meldt de leverancier op haar website.

Gelukkig komen de meeste huishouders volgend jaar wel in aanmerking voor het energieplafond. Zij betalen op basis van ditzelfde verbruik een termijnbedrag van 250 euro per maand.

Vorige week maakte ook Vattenfall bekend dat de tarieven omhoog gaan. Eneco komt naar verwachting volgende week met de nieuwe energieprijzen.

Gestegen inkoopprijzen

Volgens Essent stijgen de tarieven door de groeiende inkoopprijzen voor stroom en gas. Dat betekent dat energie voor een hogere prijs is ingekocht. Dit wordt vervolgens doorberekend aan huishoudens, waardoor de variabele leveringsprijs voor zowel stroom als gas hoger uitvalt.

Essent geeft aan dat het niet is gelukt om de tijdelijke lagere gasprijs van de afgelopen tijd mee te nemen in het nieuwe tarief.

Hogere belastingen

Daarnaast gaat de belasting op energie volgend jaar weer omhoog. Ook als klant van essent ga je daar mogelijk wat van merken.

De hogere belasting vertaalt zich op twee manieren:

  • De btw op stroom en gas stijgt van 9 naar 21 procent in 2023
  • De vermindering energiebelasting (heffingskorting) daalt naar 597 euro op jaarbasis (was 824,77 euro)

Het energie prijsplafond zorgt ervoor dat de uiteindelijke prijsverhoging beperkt blijft. Essent geeft aan dat bij ruim 85 procent van de klanten het prijsplafond resulteert in een lagere energierekening.

Tip: dit wist je nog niet over het energieplafond

Nieuw contract

Voor een nieuw energiecontract bij Essent betaal je momenteel 0,684 euro per kWh stroom (enkeltarief) en 2,719 euro per kuub gas. Houd er rekening mee dat het tarief dat je in januari gaat betalen, hiervan kan afwijken.

De toezichthouder gaat na of de tariefverhogingen bij zowel Essent als Vattenfall terecht zijn op basis van de kostenstijgingen. Er gaan namelijk geluiden dat energiebedrijven enorm profiteren van het prijsplafond.

Heeft vergelijken nog zin?

Door het prijsplafond zijn er mensen die denken dat het geen zin heeft om van energieleverancier te wisselen. De waarheid ligt anders. Zelfs als je onder de verbruiksplafond blijft, kun je besparen.

Een overzicht met de laagste tarieven van dit moment vind je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

151 reacties

  • LLeo

    Als ik geen gas gebruik alleen licht
    .ik douchs in het zwembad .geen probleem .met ooivaars pas . Dat ken je mij niet vertellen dat ik bij moet gaan betalen .verwarming gebruik ik ook niet .een dekbed is ook erg warm op me slaapbank .en ik zit bij eneco .ik maak niet zo druk .!!!!

    Reageren
    • Ggerard

      @Leo
      zet 1 uur per dag de verwarming aan(20 graden) voor vocht tegen te gaan.
      krijg nog een gas rekening bina 500 euro
      waar halen ze dat vandaan

      groetjes gerard

      Reageren
  • AAmal

    Ik vind dit echt niet kunnen ze laten ons nu helemaal dood vrienzen misschien over een jaar zelfs verhongeren

    Als ze denken dat ik die 700 euro echt ga betalen dan mogen ze lekker verder dromen

    Reageren
    • DDaniel

      @Amal denk eens aan de mensen in Oekraïne, daar valt niets te kiezen….bij die gedachten heb je het altijd warm in het mooie Nederland.

      Reageren
      • AAnoniem

        @Daniel wij leven in Nederland en niet in Oekraïne. Hoe vervelend het daar ook is voor die mensen voor heel veel mensen in Nederland is het net zo erg.

        Reageren
      • JJolanda

        @Daniel
        Dáár is inmiddels het meeste hersteld, vandaag werden de laatste mensen weer aangesloten op de elektriciteit. Daarnaast betalen die een stuk minder, dus die zijn niet zó zielig

        Reageren
      • AAntje

        @Daniel
        Ik woon in Nederland en heb het met mijn regering te leven
        Mijn regering verpest alles en alle rijken .
        Ik e
        Wens een Nederlandse afspraak .

        Reageren
    • Ssteven

      @Amal
      Dat verhongeren gaat nog even duren Amal. Maar ze zijn zeker voedselschaarste aan het voorbereiden voor het Westen. Als het volk niet massaal wakker wordt althans, want de leugen regeert…

      Reageren
      • AAd

        @steven
        De leugen heeft altijd geregeerd.
        Noem 1 land waar de leugen niet regeerd!

        Reageren
        • JJolanda

          @Ad Monaco

          Reageren
  • MMarlon

    Lekker verdienen op kosten van de overheid dus aan ons. Legale criminelen de prijzen zijn allang gezaakt

    Reageren
    • PPieter

      @Marlon
      Zowel de energie bedrijven als de regering.
      Energiebedrijven die maken heel veel winst en met hun woeker prijzen binnen,en de overheid doet dat met de
      Btw die van 9% naar 21% omhoog gaat en dit gaat gewoon verder.
      Het word tijd dat er wat aan gedaan word, ik zou zeggen regering stap op!!!

      Reageren
  • PPetra

    De regering garandeerde dat produkten qua prijs niet zouden stijgen omdat de inhoud van verpakkingen minder werd. Helaas hebben winkeliers dit niet gehoord. En minder in de verpakking en duurder. Minder verkocht en toch meer miljoenen winst gemaakt. Ongekend. Boeven zijn het. Niets met de oorl8g te maken

    Reageren
    • RRvA

      @Petra
      Ik ga niet meer naar de AH. Belachelijke prijsverhogingen terwijl ze jaren dikke winsten hebben gemaakt. Vooral tijdens corona. En zo bijzonder was de AH al niet meer.

      Reageren
  • RRichard

    Ik heb nog vast contract t/m Maart 2023… hopelijk dat na de winter alles weer beetje normaal is..

    Reageren
    • JJolanda

      @Richard net gelezen dat het nog 5 jaar kan duren voor het zich mogelijk gaat normaliseren. Ben benieuwd hoeveel doden er dan inmiddels gevallen zijn. (Great Reset hè)

      Reageren
  • LLeida

    We worden gewoon beduveld,met gas,elektra en voedsel.Een oorlog is daar de reden van?,hoelang blijven we dit volhouden te geloven.Tussenpersonen zorgen voor prijsverhogingen ,lekker profiteren.Jette heeft in het begin op tv gezegd ,Nederland heeft ingeslagen voordat,we hoefden ons geen zorgen te maken.En worden we elke keer via de media ,via berichtjes gewoon besodemieterd.Je krijgt 190 euro in twee x…in januari gaat de belasting fors omhoog dus ontvangen ze het weer terug,met extra verhoging van het gas en electra.ouderen zitten in de kou.Ik heb 20 zonnepanelen,we wilden toen zelf onze opwekking houden,nee dat mocht niet,misschien straks wel tegen een hoge aanschaf.De tijd zal het leren,maar de waarheid van corruptie en het doel waarom wij gekleineerd worden als burger zal niet meer zolang duren.Dit kabinet gaat de afgrond in.

    Reageren
    • JJampavo

      @Leida
      De energieprijs wordt bepaald door speculanten. De speculanten moet je los zien van Essent of onze regering. Helaas is het zo dat de oorlog in het voordeel werkt van deze speculanten.

      Reageren
  • HHeidi

    Wat ik zo raar vind, is dat de meeste huishoudens groene stroom hebben afgesloten op hun energiecontract. Ik weet niet beter of dT ia de stroom die door de natuur opgewekt wordt, zonnepanelen, windmolens en wat nog meer. Hoe kan het dan dan deze veel duurder ingekocht moet worden als deze (na plaatsing van de zonnepanelen bijvoorbeeld) gratis wordt opgewekt? Hoe komt het dat andere landen in Nederland grote zonnepanelenparken kunnen aanleggen en subsidie vangen hiervoor? Die grote parken zorgen mijn insziens vor de overbelasting van het energienet en niet de mensen die de panelen op hun huis of bedrijf hebben liggen. Die verbruiken namelijk zelf de stroom, omdat ze de apparaten ook overdag aanzetten, tijdens de piekmomenten va de oplevering.

    Reageren
  • HHammer peters

    Nou ik betaal gewoon mijn 170.00 euro en geen dubbeltje meer gaan ze voor naar rust te en die hele bende

    Reageren
  • TTom Waegemakers

    Die variable kontracten zijn gewoon een blanco check voor de energie bedrijven ze kunnen rekenen wat ze willen. Ik heb een dynamisch contract dan betaal je de dag prijs voor gas en de uur prijs voor stroom op dit moment 25/09/2022 gas 1,90€ en stroom tussen 0,25 – 0,40€ inclusief alle belastingen (ode) en inkoop trarieven.
    Vattenfal Essent en Budget energie reken prijzen v 3-4€ voor gas en 1€ voor stroom
    Het enigste wat vereist is een slimme stroom meter maar dat hebben veel mensen al. Ik zat er over te denken zonnepanelen te kopen maar ik denk dat ik het niet doe met dit dynamisch contrakt. Zomers als de zon schijnt overdag dan zakt de stroom prijs naar 0,05€. Dus het is maar de vraag of het zinvol is om zonnepanelen aan te schaffen met een dynamisch contract gezien de saldering regeling wordt afgebouwd voor zonnepanelen. Stel je wekt 500kw gemiddeld per maand op met je zonnepanelen dan krijg je nog maar 0,05€ dat is 25 euro per maand en 300 euro per jaar op een bedrag van 5000 euro die je er 17 jaar over om het terug te verdienen. Het wachten is dan op een goedkopen thuis batterij die wordt opgeladen als de stroom prijs laag is zomers overdag als de zonschijnt of in de nacht bij geen zonneschijn. In de avond kun je dan die stroom gebruiken. Helaas zijn deze nog te duur je kunt misschien 400 euro per besparen en kosten 8000 eur dus dat is 20 jaar tewijl ze 10 jaar mee gaan dus dat is geen goed alternatief.

    Reageren
    • AAd

      @Tom Waegemakers

      Heb 20 280w panelen , gekocht voor 4200euro 4,5 jaar geleden en heb nu voor 6400 euro opgewekt.
      Berekening van jou klopt niet.

      Reageren
  • GGerard

    Geachte R.
    Nationalisering ben ik heel fel op tegen. Dan krijg je een soort communisme ( SP wil dat), en dat is nooit goed. Bovendien gaat dan de marktwerking verloren en die is juist goed voor iedereen, met name voor de laagste inkomens . Ik ben ook tegen een overheid die alles maar voor iedereen wil compenseren. Nederland is dankzij de VVD een zeer rijk land geworden, waarin iedereen die wil werken het goed heeft. Het geld klotst letterlijk tegen de plinten op, dat is met name te danken aan de privatisering.

    Reageren
    • MMarleen Verstraete

      @Gerard
      Misschien moet je je oogkleppen even afdoen. De prijzen zijn in een tijdsbestek van 3 maanden verdubbeld. Zelfs Delta doet hier aan mee. Woekerwinsten voor de grote bedrijven komen eraan, over de rug van de gewone burger. De overheid spint er garen bij, 21% in 2023 over de hoge tarieven vult de schatkist. Het prijsplafond is even een oplossing maar is niet lang houdbaar. En daarna? Nationaliseren is bij deze zakkenvullers de beste oplossing.

      Reageren
    • JJolanda

      @Gerard in welk Nederland leeft u? Niet in dezelfde als wij, dat is zeker. De rij bij de voedselbank groeit momenteel met 20 gezinnen per week (ik begeleidt iemand maar binnenkort kan ik er ook heen), en géén Oekraïners en/of vluchtelingen, want die krijgen alles, betalen géén belachelijke energieprijzen en krijgen nog geld op de koop toe. Wij hebben allebei bij a 40 jaar gewerkt, hebben er niet om gevraagd om invalide en ongeneeslijk ziek te worden, maar mochten wél 50% van ons inkomen inleveren. We hebben nét, maar dan ook nét teveel (bruto dan) dus vallen buiten alle toeslagen, alles wat binnenkomt gaat op aan vaste lasten en voedsel. Vakantie? Wat is dat? Nieuwe kleding? Nope voedsel gaat voor. Sparen? Grootste grap aller tijden hahaha. Rutte en consorten maken kapot wat Den Uyl en Van Agt opgebouwd hadden. Klotst het bij u tegen de kanten? Ik ben graag bereidt u mijn bankrekening te geven. Kunnen wij nog 1X op vakantie vóór we verhongeren en/of bevriezen. In mijn geval is mijn lijf warmhouden nl héél essentieel, maar ja, wordt te duur hè

      Reageren
    • KKees

      @Gerard
      Lekker makkelijk Gerard, met je salaris van €7000 per maand.

      Reageren
    • JJan55

      @Gerard, dit is nou de Rutte-doctrine: u gelooft alles wat ze u voorkauwen als vvd stemmer. Hoeveel van de werkende bevolking denkt u dat vvd stemt? En dan beweren dat de vvd van nederland een rijk land heeft gemaakt met honderdduizenden mensen naar de voedselbank en zelfdodingen door torenhoge schulden? Toeslagen affaire? pensioen indexatie tegenhouden? enz.,enz. Dat rijk mag misschien wel kloppen maar dat is geld wat ze van de burger hebben gestolen. Rot toch op met je vvd!

      Reageren
    • Aanton

      @Gerard
      Gast in welke wereld leef jij nog?

      Reageren
  • KKarin

    Ik zit sinds juni bij Anwb energie voor mijn elektriciteit. Die hanteren de inkoopprijs per uur. Mijn afrekening van oktober was 20 euro voor 229 kw… afgelopen week was het iets duurder dan de vorige week maar dan betaal je nog steeds gemiddeld 0.30 cent per kw en geen 0.95 cent zoals bij Eneco of Essent.

    Reageren
  • RR

    @Gerard, nationaliseren gaat idd veel geld kosten maar … dat kost het nu ook. De berekende prijzen zijn totaal ondoorzichtig, daar bovenop 21% belasting, 2 soorten leveringskosten en dan nog de winst die gemaakt wordt … wij betalen dat. Ik persoonlijk betaal dan liever voor nationaliseren waarna wij allemaal ervan mee profiteren, kijk maar naar Vattenval, 100% eigendom vd Zweedse regering, zij innen ons geld hoe slim zijn zij en hoe niet zo slim zijn wij!

    Marktwerking werkt niet omdat er winst gemaakt moet worden.

    Reageren
  • JJ. G. Hoekstra

    Die energiemaatschappijen bepalen gewoon wat we betalen.
    Wie houd die monopolisten in dwang?
    De overheid?
    Ze maken gewoon gebruik of te wel misbruik van de huidige situatie.

    Reageren
  • GGerard

    Marcel en Bias.
    Nationaliseren is niet de oplossing. Dit gaat de staat zoveel geld kosten, onbetaalbaar. Marktwerking is de beste oplossing. Dan wordt op de lange duur alles goedkoper ,met name voor de laagst inkomens. Onze regering kan niet bezig blijven alles zomaar te compenseren.

    Reageren
    • TTwan

      @Gerard

      Het komt door de regering dat het zo hoog is .

      Reageren
    • WWillem

      @Gerard
      Wij hoeven niks anders te doen dan als land zelf weer een energiemaatschappij op te richten. Niks opkopen of vergoeden, en zodanige tarieven hanteren dat een Vattenvall en Essent en nog meer van het boeventuig eruit werken

      Reageren
    • MMar

      @Gerard. Ik ben benieuwd hoe het komt ik heb 5 chronische ziektes en omdat ze pas na 18 jaar de diagnoses hadden gesteld zit ik in de bijstand. Ik heb gewerkt tot ik er letterlijk bij neer gevallen ben, maar kan nu niet meer mijn behandelingen in de ziekenhuizen betalen, vaste lasten zijn een probleem, boodschappen is geen geld meer voor. Hoe ver gaat dit kabinet nog. Iedereen die de sanering in moet laat dubbel zoveel geld kosten, als ik de kachel uit zet verga ik van de pijn. Wie opent de ogen en doet hier wat aan. Niet voor het te laat is, maar het is al te laat, veel te laat..

      Reageren
    • GG Oostwal

      @Gerard dat de marktwerking er voor zorg dat op ten duur alles goedkoper klopt dus voor geen meter. Alles wat in de afgelopen 20 jaar is geprivatiseerd maakt mega winsten en zorg juist voor armoede, juist bij de laagste inkomens groepen.

      Reageren
  • RRuurd

    heb hier een aantal jaren geleden uit goede wil een warmtepomp aangeschaft. (zonder subsidie toen) Goed voor het milieu zei onze roversbende uit Den Haag! heb geen gas, dat scheelt. Maar wel een verbruik vanwege de warmtepomp van 7000 kw/h per jaar. Prijsplafond tot 2900 kw/h! Nou tel uit je winst! Het is gewoon smeerpijperij, hoge variabele kosten per 01/01/23, dit is gewoon de compensatie voor het prijsplafond. En we laten het weer gewoon gebeuren. Iedere nederlander klaagt individueel achter hun voordeur. Maar collectief optreden met zn allen doen we nooit!! Zo kan deze stelerij van burgers gewoon eindeloos doorgaan. Wordt wakker mensen en verenigt!!

    Reageren
    • LLia van kalmthout

      Ik vind dat essent er een potje van maakt! En wij slikken alles voor zoete koek! Ik ben voor een energieopstand: laten we ons verenigen en laten we tonen dat we dit niet langer pikken!

      Reageren
      • JJoop

        @Lia van kalmthout

        Allemaal een paar weken de stekker van de zonnepanelen eruit

        Reageren
    • IIneke Scheepstra

      @Ruurd

      Ruurd, helaas zijn wij een volk van: ik worstel en kom boven. Dáár moet verandering in komen. Ben ik met u eens! Maar dat verenigen moet georganiseerd worden. Begint u maar, mijn steun heeft u. En als er een punt is bereikt waar men zich kan aansluiten voor verzet tegen ons (corrupt geworden) Nederland heeft u 5 á 6 miljoen volgers en dan kan het tij gekeerd worden.

      Reageren
    • CCaryn

      @Ruurd:
      JAA! DOEN!
      Regering: stel lamzakken; geen enkel gevoel voor eerlijk besturen. Onder hun eigen armen verdelen! Dat wel!
      Laat staan ons zgn koningshuis: hebben zij problemen met verwarmen, verlichting, boodschappen? Zo ja: waarvan wordt die mega motorboot aangeschaft? In deze tijden? Bezoekje aan Griekenland? Waarom? Wie betaalt dat?
      Dit bestuur, regering, etc. zijn parasieten, die ’s avonds zonder gene hun warme bed inkruipen, zonder schuldgevoelens voor hun stabiele inkomensverzorgers. Misselijk word ik ervan!

      Reageren
      • KKees

        @Caryn
        Met je eens Caryn, ik word er ook kotsmisselijk van. Men is alleen maar bezig met pogingen om plannen te realiseren waar geen enkele gemiddelde Nederlander nu iets aan heeft. Stikstof, zwarte, zwarte, zwarte Piet, excuses slavernijverleden, gender, immigratie enz. Ik zou zeggen, nu eerst zorgen voor de betaalbaarheid van het leven en de rest komt wel of liever, sommige plannen helemaal niet.

        Reageren
    • BBen Embregts

      @Ruurd
      De meeste nederlander is wakker. Maar hoe verenig je 17 miljoen mensen?

      Reageren
  • RRob

    Wat een kleren zooi in dit land we betalen het meest aan gas benzine van heel Europa we betalen het meeste aan belasting het is niet normaal

    Reageren
  • DDerrek

    Ik ga van € 3500,- per jaar naar € € 13500,- per jaar . € 10.000 ,- meer, huis geïsoleerd, zonnepanelen. Ze zijn de weg een beetje boel kwijt. Gigantische profiteurs.

    Reageren
  • RRateb

    Essent maakt er een mooi bende van.
    Dikke oplichting van gewoon normaal hard werkende burgers,en helaas doet niemand wat er tegen en wij schrijven allemaal wat en zeggen tegen elkaar wat maar werkelijkheid doet niemand wat om te stoppen met de oplichting niet van de situatie misbruikt van maken.

    Reageren
  • PPeter

    Ik heb een mail van Essent gehad dat de hoogtarief vanaf januari 0,93 cent wordt en laag 0,73 cent en dus over de rug van je klanten getvprijsplafond terug verdienen. Overstappen en wegwezen bij deze oplichters

    Reageren
    • RRateb

      @Peter

      Inderdaad ze misbruiken van de huidige situatie ☹️
      Dikke oplichting..

      Reageren
    • AAnnie

      @Peter ik betaal nu bij eneco 0.95 voor stroom dal 72 .en voor gas 3.39 per kub.

      Reageren
    • YYolanda

      @Peter

      Ja opstappen bij essent .maar dan welke is beter .denk dat ze allemaal corrupt zijn

      Reageren
  • GGerd

    @Ruud ik ben het helemaal met je eens …
    Oprotten die handel

    Reageren
  • HH Burgers

    Wat een zakkenvullers weer. Wanneer doet die regering wat eraan.?

    Reageren
    • BBroekema

      @H Burgers
      ZE zijn van de pot gerukt asof ze totaal geen gas en elektriciteit opgeslagen hebben in al voorgaande jaren
      Vind het misbruik maken v d situatie parasieten

      Reageren
    • TTon Peeters

      @H Burgers

      Die vadsige regering zal daar niks aan doen die vind dat allang lekker zo, jammer.

      Reageren
      • IIngrid Mollen

        @Ton Peeters het is allemaal een pot nat,wordt tijd dat er een andere regering komt,en all die zakkenvullers aan pakken,wij maar investeren om je huis duurzaam te maken stelletje dieven zijn het

        Reageren
  • TTrientje

    Zitten hier ook in de kou.
    Werk genoeg.
    Verdien weinig in de zorg.
    En zitten in huis met extra dekbed over.

    Reageren
    • RRob je kent me wel

      @Trientje
      Is het in België net zo als in Nederland

      Reageren
    • RRob je kent me wel

      @Trientje
      Ik zit het zelfde met een dekbed ik de kamer ik heb aow en een kleine pensioentje

      Reageren
  • BBachatalover

    Dus de energiemaatschapijen verhogen de tarieven terwijl hun inkoopprijzen dalen en men kijkt hier alleen maar naar de belasting. Al dat geld dat de regering rondstrooit de laatste tijd, waar denken jullie dat het vandaan komt? Alle grote energiemaatschappijen zijn op dit moment hun zakken enorm aan het vullen.

    Reageren
    • LLenie

      @Bachatalover

      Dat is waar overal sturen ze geld naar toe en dat zijn miljoenen maar de eigen bevolking mag die mogen wrekken.

      Reageren
      • JJoop

        @Lenie ik kan het niet beter vertellen

        Reageren
  • LL

    Jeezas Christ people we need to do something about this- this is insane

    Reageren
    • BB

      @L
      misbruik Zijn Naam niet, dear friend.

      Reageren
  • JJan

    Jullie gaan de huishoudens kapot maken niemand kan die idiote bedragen per maand betalen behalve dat schorum in den haag en je eigen boeven organisatie.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.