Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo veel worden de Essent tarieven verhoogd per 1 januari 2023

Energieleverancier Essent voert een flinke verhoging door in de tarieven per 1 januari 2023. Zonder prijsplafond betaalt een klant volgend jaar 501 euro per maand bij een verbruik van 2.900 kilowattuur en 1.200 kuub.

Update: de tarieven van Essent per 1 april 2023 zijn bekend.

Onder de huidige tarieven is dat nog 327 euro, meldt de leverancier op haar website.

Gelukkig komen de meeste huishouders volgend jaar wel in aanmerking voor het energieplafond. Zij betalen op basis van ditzelfde verbruik een termijnbedrag van 250 euro per maand.

Vorige week maakte ook Vattenfall bekend dat de tarieven omhoog gaan. Eneco komt naar verwachting volgende week met de nieuwe energieprijzen.

Gestegen inkoopprijzen

Volgens Essent stijgen de tarieven door de groeiende inkoopprijzen voor stroom en gas. Dat betekent dat energie voor een hogere prijs is ingekocht. Dit wordt vervolgens doorberekend aan huishoudens, waardoor de variabele leveringsprijs voor zowel stroom als gas hoger uitvalt.

Essent geeft aan dat het niet is gelukt om de tijdelijke lagere gasprijs van de afgelopen tijd mee te nemen in het nieuwe tarief.

Hogere belastingen

Daarnaast gaat de belasting op energie volgend jaar weer omhoog. Ook als klant van essent ga je daar mogelijk wat van merken.

De hogere belasting vertaalt zich op twee manieren:

 • De btw op stroom en gas stijgt van 9 naar 21 procent in 2023
 • De vermindering energiebelasting (heffingskorting) daalt naar 597 euro op jaarbasis (was 824,77 euro)

Het energie prijsplafond zorgt ervoor dat de uiteindelijke prijsverhoging beperkt blijft. Essent geeft aan dat bij ruim 85 procent van de klanten het prijsplafond resulteert in een lagere energierekening.

Tip: dit wist je nog niet over het energieplafond

Nieuw contract

Voor een nieuw energiecontract bij Essent betaal je momenteel 0,684 euro per kWh stroom (enkeltarief) en 2,719 euro per kuub gas. Houd er rekening mee dat het tarief dat je in januari gaat betalen, hiervan kan afwijken.

De toezichthouder gaat na of de tariefverhogingen bij zowel Essent als Vattenfall terecht zijn op basis van de kostenstijgingen. Er gaan namelijk geluiden dat energiebedrijven enorm profiteren van het prijsplafond.

Heeft vergelijken nog zin?

Door het prijsplafond zijn er mensen die denken dat het geen zin heeft om van energieleverancier te wisselen. De waarheid ligt anders. Zelfs als je onder de verbruiksplafond blijft, kun je besparen.

Een overzicht met de laagste tarieven van dit moment vind je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

151 reacties

 • AArno

  Ik dacht goed af te zijn, ik heb een contract van 5 jaar er zijn al 2 jaar verstreken. Vorig jaar betaalde ik 8 euro in de maand februari en nu dit jaar 70 euro. De prijs per kwh is gelijk gebleven maar de rest er omheen van het stroom is wel x 10 geworden en voor gas is het redelijk gelijk gebleven. ik vind dit heel raar weet iemand of dit normaal is en waar het aan ligt en wat ik eraan kan doen.

  Reageren
 • Aanton

  Met geen pen te beschrijven, kapitalisten.
  Eigen bevolking laten ze zakken als een baksteen.
  Politiek en de energie reuzen.
  Mensen reken af in Maart met dit soort slangen.

  Reageren
 • AA Westen

  De winst moet hoger voor de stinkend rijke aandeelhouders. In 2022: De winst in de eerste zes maanden daalde van ruim een miljard euro naar €933 miljoen euro. Dit jaar moet dat 3 dubbel gecompenseerd worden, gezien mijn maand rekening met meer als 3 kwart verhoogd is, met alleen de stroom. Schande de privatisering destijds, dankzij CDA, CU, SPG en VVD met medewerking D’66, van de energiemarkt. Stem toch niet meer op deze zelf verrijkende criminelen.

  Reageren
 • RRon

  Nederland was een rijk land maar brokkeld langzaam naar de afgrond regering Rutte die alles weg lacht regels en wetgeving prijzen rijzen de pan uit mensen hebben geen geld meer voor eten en lopen bij de voedselbank kunnen hun energie nota niet meer meer betalen hoelang gaat dit nog door en het word alleen maar erger dit kan toch niet zo door blijven gaan wat kunnen we doen om onze mede mensen te helpen die het erg zwaar hebben en die het niet meer redden.

  Reageren
 • JJohn

  Beste mensen, wel demonstreren tegen fossiele brandstoffen. En terecht, maar waarom wij Nederlanders niet met z’n allen een front vormen zoals de Fransen dit doen zoals met de pension leeftijd en andere zaken. Maar iedereen denkt aan zich zelf!!

  Reageren
 • HHenk

  Wij hebben nog tot jullie een contract bij Essent maar als het zo duur wordt ga ik over op een elektrisches ketel en dan kan ik kijken wie met stroom het goedkoopste is

  Reageren
 • SSylvia

  Jullie willen de hogere prijzen verdedigen door te zeggem, dat er hogere inkoopprijzen betaald zijn voor o.a. gas. Dan hebben jullie een slechte inkoper, want de gasprijs is dalende. Of een lagere prijs betaald en er is commissie betaald.

  Reageren
 • Ggerard

  alle prijzen betaald voor gas en elektra die onder het energie plafon vallen zullen bij elk energiebedrijf even hoog zijn omdat elke energie bedrijf niet daaronder zal gaan concurreren.
  je betaald gewoon de maximum prijs zo simpel is het ( max = plafon prijs ).
  dus ligt jouw gebruik van energie en gas onder het plafon, dan heeft schoppen voor een energie bedrijf feitelijk geen enkele zin omdat de verschillen te klein zullen zijn.
  groot verbruikers ( bedrijven e.d ) niet meerekenend.
  boven het plafon kan er wel concurrentie zijn tussen verschillende aanbieders.
  dit is een persoonlijke mening maar als je er logies naar kijkt en energieaanbieders vergelijkt met als maximum verbruik van gas en electra tot het plafon zul je snel zien dat dit klopt

  Reageren
 • PP.J. van Rosendael

  Daar ik aan het zuurstof moet, gaat dit wel erg veel kosten.
  Van de verzekering krijg je compensatie van 1,84 per dag.
  Dat is veel te weinig.
  En van de gemeenten kan je € 450,– PER JAAR krijgen als je niet meer verdient dan € 1.879 per maand tezamen met je partner verdient. Thuis wonende en werkende kinderen moeten ook hun verdiensten opgeven.
  Van de zotte.

  Reageren
 • Bb.weener

  Het allerergste vind ik, dat Essent op geen enkele manier is te bereiken. Tig keren gebeld, met als gevolg een superdure telefoonrekening, maar dat alles zonder contact. Ik heb gebeld, gemaild en een aangetekende brief gestuurd. Niets helpt. Essent geeft gewoon niet thuis.

  Reageren
  • GGa dan weg bij essent

   Henk

   Reageren
  • AArno

   @b.weener

   Niet meer betalen, dan komen ze vanzelf contact ,oeken met jou.

   Reageren
 • FFred de Jong

  Hallo ik sluit mij aan bij de mensen hier die zien en durven te schrijven hoe we in dit land door Rutte en consorten , energie maatschapijen oa , genaaid worden .

  Reageren
 • EE.Bakker

  Ze hebben bij mij de verhoging in Dec al door brekend in plaats van Jan 2023 dit mogen ze zeggen ze je betaald toch altijd van te voren???Dat is toch niet waar.

  Reageren
 • JJan55

  Het is allemaal een vooraf opgesteld plan. De energieprijzen en brandstofprijzen stegen al behoorlijk voordat rusland in oekraine binnenviel. Deze hoge prijzen waren de oorzaak van een prijsverhoging in de arabische landen(volgens rutte). De mensen met zonnepanelen profiteren niet van het prijsplafond omdat je opgewekte stroom die je niet direct zelf gebruikt 1 op 1 wordt verrekend met de aan je geleverde stroom(Essent).
  En dat alles voor de vele gelukzoekers die hier naar toe komen. Maar men vergeet dat wanneer de nederlandse bevolking niet meer kan werken de gelukzoekers geen eten op hun bord krijgen. Ons land wordt voorbereid op een overname door de gelukzoekers.

  Reageren
 • PPiet van Esch

  Mensen aansporen om zonnepanelen te plaatsen. Velen hebben daaraan gehoor gegeven. Nu ze op vele daken liggen word er besloten om een einde te maken aan de saldering en bovendien de betreffende BTW te verhogen van 9 naar 21%. Dhr. Jetten leeft in een andere wereld en heeft nog nooit van volksverlakkerij gehoord. Beschamend om dit te moeten constateren.

  Reageren
  • MMath

   @Piet van Esch

   Krijg je bericht om zonnepanelen te huren,als je reageert en boven de 70 bent kom je niet in aanmerking.
   Wat gaat het kosten als je ze koopt en er vanaf moet,bij recycling bedrijf nemen ze die dingen niet aan.

   Reageren
 • MMilko Schrijn

  Jammer dat essent mee doet om de prijzen te verhogen ondanks ze al ontzettend veel winst maken
  En hebben lak aan haar vaste klanten
  Schaam je ESSENT

  Reageren
 • SSjoerd-Sjors Sjoerdsma

  Nederland is het grote verdienmodel land. Neem Albert Heijn, dat zijn de grootste volksverlakkers. spekblokjes hier € 4,49 en in Belgie € 1,80. Melk hier €1,23 en in Belgie
  € 0,80. Die zitten alleen maar te rekenen hoe zeNederlanders zoveel mogelijk kunnen uitzuigen. NSB-ers!

  Reageren
  • JJanna Gruisinga

   @Sjoerd-Sjors Sjoerdsma
   Helemaal mee eens. Jammer dat het merendeel van de bevolking niet verder kijkt dan zijn/haar neus lang is en het allemaal wel best vindt. Er verandert daarom niets. Nederland is in mijn ogen veranderd in een achterlijk land met een stel schapen.

   Reageren
 • KKees Caron

  In de wintermaanden: veel gas/elektrisch verbruik voor verwarming. Dan verhoog je als Energieleverancier de prijzen flink (flink boven het plafond, ook al is de inkoopprijs omlaag gegaan) -> meer winst en de staat betaald mee.
  In de zomermaanden: weinig gas, maar wel die ‘vervelende’ teruglevering van al die zonnepanelen. De Energieleverancier is dan gebaat bij een ‘lagere’ verkoopprijs (minder salderen).
  Ik denk dat zo vanaf april/mei ‘mooi weer’ gespeeld gaat worden met een flinke prijsdaling, maar de buit is dan al binnen.

  Reageren
  • RRvA

   @Kees Caron
   De teruglevering is nog maar een fractie van wat u betaalt per kWh. Bij Essent zo’n 6 cent per opgewekte kWh.

   Reageren
 • LLux

  De btw moet laag blijven, het is de regering die de prijs weer opdrijft, die gelukszoekers moeten toch geholpen worden. Dit land is rot.

  Reageren
 • JJak

  En dat is door de domme oorlog tussen Ukraine en Rusland en dat Nederland met leiden van Mark Rutte zich en hele Nederland heeft erbij betrokken.

  Waarom moeten we tegen Rusland gaan vechten? Als we nils hebben gedaan tegen Rusland dan hebben we Gas en elektriciteit zonder enkele probleem

  Reageren
 • JJolanda

  Essent zorgt ervoor dat ik failliet ga. Met een verbruik van 4500kwh per jaar en slechts 1000m³ gas, zou ik een maandbedrag moeten betalen die wij niet op kunnen brengen. Door invaliditeit van mijn man en ongeneeslijk ziekzijn van mij hebben we al 50% van ons inkomen moeten inleveren. Ik heb al 500kwh kunnen besparen maar méér lukt met geen mogelijkheid. Ik betaal nu 187 per maand, verbruik minder dan vorig jaar maar kan écht geen cent méér betalen. Ik ben ten einde raad…

  Reageren
  • WWiebe Wiersum

   @Jolanda
   Vreselijk om te lezen leef met jullie mee maar waarom is jullie KWH zo hoog
   De overheid verhoogd de btw van 9 naar 21% dat kan gewoon niet
   In ieder geval.jullie moeten geholpen worden en hoop dat dat gebeurd
   In ieder geval sterkte met jullie gezondheid

   Gr wiebe

   Reageren
 • PPetra

  We pikken in Nederland gewoon veel te veel. Als we nu eens met zijn allen, heel Nederland, niet meer betalen en protesteren. Wat gaan ze dan doen? Iedereen afsluiten? Het is niet meer normaal. Ziektekosten en stroom is voor sommige een heel salaris

  Reageren
  • CCaryn

   @Petra:
   Groot gelijk!! Helemaal met je eens!
   In Engeland hebben de mensen dat al gedaan. Ze mogen burgers nml niet van hun basisbehoeften ontzien.
   Daarbij: Ndl verkoopt ons gas aan Duitsland; daar is gas goedkoper dan bij ons! Nederland koopt gas in voor dure prijzen; waanzin of niet? Wie verdient hier aan?

   Reageren
   • RRvA

    @Caryn
    Bij ons is de energiesector geprivatiseerd om zo meer concurrentie op gang te brengen zei men. In andere landen worden de winsten van al die bedrijven die meer winst maken door hogere energieprijzen afgeroomd.

    Reageren
 • GGWH.H

  Rommert Dijkstra@.
  Je bent toch niet zo naïef dat je denkt dat Poetin zonder sancties, maar wel met de huidige wapenleveranties aan Oekraïne het gas niet afgesloten had?

  Reageren
  • AAnny

   @GWH.H
   Hoezo naïef?
   Als Europa op aandringen van Amerika niet begonnen was aan deze oorlog dan had Poetin geen reden gehad om alles af te sluiten.
   Maar wij moesten zo nodig weer onder het mom van die gevaarlijke buurman een land gaan helpen wat als het er op aan komt nogal als corrupt bekend staat. Een land dat zélf de afspraken met Rusland niet na is gekomen en daarvoor nu in puin wordt geschoten.
   Gevolg: sancties, onrust, mensen op de vlucht, een land in puin en het voedsel voor een groot deel van Afrika blijft liggen. Het ene menselijke drama na het andere.

   Het zou nuttig zijn als iedereen eens de voorgeschiedenis van dit drama kende en niet maar alles geloofde wat de propagandamachines de wereld insturen.

   Reageren
   • RRin valk

    @Anny
    Goed verwoord , lees het boek eens “ not one inch” dit is een bevestiging van wat er nu aan de hand is met Oekraïne

    Reageren
 • RRommert Dijkstra

  Poetin lacht hem dood heeft nu heel Europa te pakken met al hun sancties

  Reageren
 • MMohammed Lammers

  Het prijsplafond voor electriciteit zorgt er voor dat eigenaren van zonnepanelen een lagere prijs krijgen voor hun teruggeleverde stroom, je kunt daarom beter overstappen op de duurste leverancier dan krijg je het meeste retour.

  Reageren
 • MMarco

  De nieuwe tarieven van Eneco zijn al bekend gemaakt en die gaan ook omhoog.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.