Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo snel heb je een warmtepomp of isolatie terugverdiend

0 reacties

Een investering in isolatie of een warmtepomp is vandaag de dag drie keer zo snel terugverdiend als aan het begin van 2021. Dat blijkt uit een onderzoek van CE Delft.

Is de isolatie of warmtepomp er dan beter of goedkoper op geworden? Nee, het heeft allemaal te maken met de torenhoge gasprijs.

Hoogste tarieven in Europa

Nederland noteerde voor de maand juli de hoogste gasprijs in heel Europa. Inmiddels betalen we zo’n 3,00 tot 3,50 euro per kuub bij het aangaan van een nieuw, variabel energiecontract.

Door de hoge energieprijzen ligt het termijnbedrag bij een gemiddeld verbruik op meer dan 430 euro per maand, ten opzichte van zo’n 125 euro, exact een jaar geleden.

Door de uiterst hoge energieprijzen loont het nog meer om te investeren in verduurzaming, omdat daarmee het verbruik kan worden teruggedrongen.

Binnen één jaar tot zes jaar

Met name in slecht geïsoleerde woningen betaalt een investering in verduurzaming zich snel terug, bijvoorbeeld door vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie en HR-glas toe te passen. Dergelijke verduurzamingen kunnen het gasverbruik fors doen verlagen.

Een huishouden dat nu nog 4.000 kuub per jaar verbruikt, kan dat met goede isolatie in één keer verlagen naar 2.500 kuub. Dat kan in potentie, met de huidige prijzen, zo’n 4.500 euro per jaar besparen.

Thomas van Campenhout (Energievergelijk.nl)

In woningen die beter zijn geïsoleerd, loont het juist om te investeren in een hybride warmtepomp of zonneboiler. Zo’n investering verdiend zich met de huidig energieprijzen in twee tot zes jaar terug.

Subsidies

Niet alleen de hoge energietarieven maken verduurzaming interessant. De overheid doet ook een duit in het zakje, namelijk via subsidies en renteloze leningen.

Ook wordt elektriciteit nu nog minder belast dan gas, waardoor investeren in een warmtepomp – die werkt op elektriciteit – voordeliger is geworden. Ten slotte springen gemeenten bij om lage inkomens te helpen met energie besparen en zo energiearmoede tegen te gaan.

Grote vraag

Wie nu wil verduurzamen komt echter van een koude kermis thuis. De vraag naar warmtepompen en zonnepanelen is zo hoog dat er wachttijden ontstaan, soms tot wel meer dan een half jaar. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Reden voor de vertragingen? Personeelstekorten en een schaarste aan materialen, zoals omvormers en computerchips.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.