Zo krijg jij de energiecompensatie (van € 380) op je rekening
Om huishoudens nog dit jaar te compenseren voor de hoge energiekosten, krijgt iedereen een korting op de energierekening. Het gaat om een bedrag van 190 euro per energieaansluiting in zowel november als december. Dit komt neer op in totaal 380 euro.
Toch is de communicatie vanuit energieleveranciers ondermaats, want is het is niet duidelijk hoe en wanneer de energiecompensatie wordt gerealiseerd. Dat komt vooral omdat de overheid zo laat is met het aankondigen van de steunmaatregel. Huishoudens weten dus nog niet waar ze precies aan toe zijn.
Hoe zit het nou?
We geven antwoord op de 4 meest gestelde vragen:
1. Hoe wordt de energiecompensatie uitgekeerd?
Ieder energiebedrijf krijgt per aansluiting 380 euro (twee keer 190 euro) van de overheid om huishoudens te compenseren.
Dit geld kan op verschillende manieren worden ingezet:
- 190 euro per maand aan je over te maken
- 190 euro (2 keer) te verrekenen met je energienota in november en december
- Het aflossen van een betalingsachterstand/openstaande rekening
- Het bedrag aan je over te maken zodra je contract wordt beëindigd
Je energieleverancier moet zo snel mogelijk laten weten hoe je de compensatie krijgt. Je hebt hier dus zelf geen invloed op.
De compensatie is overigens niet hetzelfde als de energietoeslag. De toeslag bedraagt namelijk eenmalig 1300 euro en is nog maar enkele maanden aan te vragen.
Wat doen de grote energieleveranciers?
Zo keren de grote energieleveranciers de 190 euro per maand uit:
- Essent: de 190 euro aan tegemoetkoming wordt verrekend met je termijnbedrag. Dit gebeurt naar verwachting op 15 november en 15 december.
- Eneco: de 190 euro wordt medio november en december gestort op je betaalrekening.
- Vattenfall: stelt beide bedragen van 190 euro aan klanten uit te keren op hun bankrekening (of te verrekenen als er een rekening openstaat).
- Greenchoice: de compensatie wordt verrekend als korting op je energierekening (voorschotbedrag).
- Engie: klanten krijgen het bedrag van 190 euro in de 4e week van de maand overgemaakt naar het bekende rekeningnummer.
Tip: Op Energievergelijk.nl vind je precies per leverancier hoe en wanneer de energiecompensatie wordt uitgekeerd.
Stel dat de energiecompensatie wordt gebruikt als compensatie voor je termijnbedrag en deze 256 euro bedraagt. Dan betaal je voor de maanden november en december dus maar 66 euro.
En stel dat je voorschot op 130 euro per maand ligt. Dan krijg je dus nog 60 euro op je rekening gestort van je energiebedrijf.
Goed te weten: de 380 euro korting is slechts één van de zeven steunmaatregelen die het kabinet inzet om de energierekening te dempen. De overige zes vind je hier terug.
2. Wanneer krijg ik de korting uitgekeerd?
Wanneer je de eindejaarskorting krijgt uitgekeerd, is hoogstwaarschijnlijk afhankelijk van de dag waarop de energieleverancier normaal gesproken het voorschotbedrag incasseert.
Stel dat je op zevende dag van de maand het termijnbedrag betaalt. Dan ligt het voor de hand dat de korting op 7 november en 7 december wordt verrekend.
Je hoeft je niet apart ergens aan te melden om voor de energiecompensatie in aanmerking te komen, maar trek wel aan de bel als je eind december nog geen compensatie hebt ontvangen.
Bart Koenraadt (energie-expert)
Wie keert uit?
Je krijgt de tegemoetkoming uitgekeerd van de energieleverancier waar je de eerste dag van de betreffende maand een energiecontract had.
Stel, je stapt per 20 november over naar een andere energiemaatschappij. Dan krijg je voor de maand november de tegemoetkoming van je oude leverancier en voor december van het bedrijf waar je naartoe bent geswitcht.
Benieuwd of je goedkoper uit kan zijn bij een andere leverancier? Check het eenvoudig hier.
3. Kom ik altijd in aanmerking voor de compensatie?
Ja, in principe heeft ieder huishouden met een eigen elektriciteits- en/of gasaansluiting (kleinverbruik) recht op de energiecompensatie van 190 euro per maand. Zelfs als je een voordelig vast contract hebt of als je maandelijkse energielasten minder dan 190 euro zijn, wordt je dus gecompenseerd voor het volledige bedrag.
Weigeren?
Je kunt het geld niet weigeren, omdat leveranciers verplicht zijn om de korting door te geven. Wel wordt op sociale media opgeroepen om het bedrag van 380 euro te doneren als je dit niet hard nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan mensen in nood of aan de voedselbank.
Het geld weggeven als je er warmpjes bij zit, is nobel, maar niet verplicht. Iedereen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met stijgende energieprijzen. De korting is dan ook voor heel veel Nederlanders een welkome compensatie.
Bart Koenraadt (energie-expert)
4. Wat als ik een gedeelde aansluiting heb?
De grootste zorgen leven bij huishoudens met een gedeelde gasaansluiting, bijvoorbeeld in flats en appartementencomplexen met meerdere wooneenheden.
Hebben zij ook recht op de energiecompensatie?
Als we teksten van de overheid volgen, komt de korting alleen ten goede bij een kleinverbruiksaansluiting. In het geval dat er meerdere huishoudens op één grote aansluiting zitten, wordt er dus geen tegemoetkoming verrekend. Hier kan bijvoorbeeld sprake zijn bij een collectief energiecontract.
Er wordt nog wel naar een oplossing gezocht om huishoudens met een gedeelde aansluiting te laten profiteren van het prijsplafond. Een motie daarover is inmiddels aangenomen.
FFinia
En mensen die op een recreatiepark wonen en energie van het park betrekken. Ook onze kosten gaan omhoog maar we hebben geen eigen energie aansluiting. Hoe kunnen wij voor een tegemoetkoming in aanmerking komen?
ReagerenMMarc
@Finia
Beste Finia,
ReagerenVolgens nederlandse regels mag je geen 365 dagen per jaar op een recreatiepark wonen en heb je dus een geldig verblijfsadres nodig. Op dit verblijfsadres krijg je dus compensatie.
LLies
@Marc
ReagerenHierbij wil ik toch graag reageren op wonen op een recreatiepark.
Ik met nog 56 huishoudens wonen op een park waar het nog wel mag (meer soort wijk, geen recreatie voorzieningen) en hier is ook mijn enige adres maar ons ” weten ze niet te vinden” dat kreeg ik als antwoord Raar als ik belasting moet betalen kunnen ze me wel vinden:(
EEef
Ik heb twee appartementen die ik heb samengevoegd. Ik betrek alleen elektriciteit, geen gas. Ik betrek van 2 verschillende energieleveranciers. De ene berekent mij circa 120 euro per maand, de ander 10 euro (geen schrijffout). Krijg ik nu 4 x dat bedrag?
ReagerenRRuud
@Eef Heb je twee slimme meters cq aansluitingen?
ReagerenSSpiegel
@Eef Hoe hebberig kun je zijn. Zou wel van de zotte zijn, want zo hoog zijn je energiekosten niet. Al helemaal niet voor één appartement wat uit 2 bestaat. Zoveel mensen kunnen dat niet opbrengen. Wellicht wil je weten hoeveel je in je ingepland overboeking voor de voedselbank kunt zetten?
ReagerenBBonensoep
@Spiegel
ReagerenWat een onzin. Hij heeft niet om die compensatie gevraagd maar krijgt deze nu toch. Bovendien weet je verder niets over de omstandigheden dus is ook het trekken van conclusies redelijk voorbarig. Kan me best voorstellen dat ie graag wil weten wat voor meevaller hij gaat ontvangen. @Eef, het is je gegund!
HHenrie
@Spiegel
Als hij twee aparte aansluitingen heeft op twee aparte huisnummers en hij heeft twee afzonderlijke contracten afgesloten om twee keer energie af te nemen? Ja, dan heeft hij daar 2 x recht op.
Niet zo afgunstig reageren. Hij heeft namelijk ook 2 x netbeheerkosten, 2 x vaste kosten van de aansluiting etcetera. Elk jaar, ook zonder deze compensatie… nu heeft hij een meevaller. Is hem wat mij betreft gegund.
ReagerenMMike
Ik heb alleen warmte van Vattenval, maar stroom van een ander bedrijf. Wie gaat het nou betalen, gaat dit alleen over stroom of over de algehele energie?
ReagerenPPopo
@Mike het gaat om een gas of elektriciteitsaansluiting. Dus de leverancier van je electriciteit gaat je dit vergoeden.
ReagerenMMike
@Popo
Oké, top!
ReagerenBedankt voor uw reactie
RRob
@Mike
ReagerenMet die vraag zat ik ook. Stadverwarming van Eneco en electriciteit van Budget. Tussen de regels door begreep ik dat het inderdaad om electriciteit ging hoewel berichtgeving niet duidelijk is wat mij betreft. Zouden het beter over electriciteitsleverancier kunnen hebben ipv energieleverancier.
KKilian Hekhuis
Dit artikel klopt niet. Het is 190 euro per elektriciteitsaansluiting met verblijfsfunctie. Gas telt niet mee, het is dus _niet_ 380 euro totaal helaas.
ReagerenBBea
@Kilian Hekhuis 190 in november en 190 euro in december maakt samen toch echt 380 euro.
ReagerenKKilian Hekhuis
@Bea wel voor de twee maanden en inderdaad. De tekst “190 euro per energieaansluiting”, en de vermelding dat het ook voor gas geldt (wat niet zo is) zette me op het verkeerde been.
ReagerenSSamantha
Mijn energie leverancier probeert sinds september mij een enorme geschatte termijnbedrag op te leggen. alle communicatie moet via email. Dit ondanks mijn ontzettend laag gebruik in gas.
Sinds september heb ik 4 kuub gas gebruikt omdat ik wist dat ik over zou moeten gaan op variabele tarief.
Toch wil Greenchoice mij steeds een bedrag hoger dan 200 euro opleggen en wordt niets verrekend met 190 euro. Zelfs in hun app staat mijn termijnbedrag op 225 en kan ik deze niet aanpassen (!)
Waarom vertrouwd de overheid energie leveranciers zonder toezicht. En waar blijven de toezichthouders om te checken dat alles goed verloopt???
Mijn vertrouwen in energiebedrijven op dit moment is nul. Zij verdienen aan de crisis die al decennia is voorspeld door ons afhankelijkheid op gas.
Ik heb een lage inkomen en kom amper rond ondanks werk en ben bezig sinds vorig jaar mijn huurbaas aan te klagen omdat mijn woning geen isolatie heeft.
Mogelijk kunnen jullie hier over schrijven (?)
Mvg, Samantha
ReagerenJJohan
@Samantha. Je oude huurbaas aanklagen omdat je vind dat die woning de isolatie niet had die.je nu ineens verlangt
ReagerenJJohan
@Samantha. Dus je wilt je oude huurbaas aanklagen omdat je nu de woonruimte niet genoeg isolatie vond hebben? Het moment van klagen had moeten zijn voordat je het contract ging ondertekenenniet, maar blijkbaardat vond je dat toen onbelangrijk. Ga je ook je vorigejaar werkgever voor. De rechter willen dagen, omdat je achteraf vond dat je te weinig betaald kreeg? Bespaar de moeite en maak geen misbruik van het rechtsysteem als je zelf zo dom bent geweest om niet te vragen naar de isolatie van die woonruimte. Je bent akkoord gegaan met het.huurcontract of ben je toch zo slim geweest om het niet te ondertekenen? Als die isolatie een punt was had het dan minimaal in het contract laten opnemen, maar achteraf klagen over iets waar je niets hebt laten opnemen in het contract is dom. En nu geld terug te willen krijgen gaat je nooit lukken en maar goed ook, maar elke jurist zal niets in een zaak zien aangezien je een contract hebt ondertekend zonder enige klacht. Bespaar de moeite, straks mag je ook de juridischeadvies kosten vanvan die huurbaas betalen. Ben je dom of wil je ordinair stelen van iemand waar je maar al te graag een woning of kamer wilde huren gezien de ondertekening en dus het akkoord met dat contract? Ik gun anderen veel, maar als je zelf zo dom bent geweest om die woning te aanvaarden is toch je eigen schuld en dit riekt naar je oud huurbaas te bestelen.
ReagerenDDeaco
@Johan, ik vind je reactie behoorlijk kort door de bocht. Ten eerste weet je de (thuis)situatie niet waarin Samantha zich verkeerd, terwijl je gelijk allerlei conclusies over haar gedachtegoed trekt. Het kan best zijn dat verhuurder nalatig is in onderhoud en verduurzaming. Ook kan het zijn dat Samantha al jaren in het huis woont, altijd netjes heeft betaald, en er nu (door hoge prijzen) pas last van heeft en heeft aangekaart. Vervolgens doet verhuurder niks ermee.
Ten tweede is het op sommige plekken zeer moeilijk om aan woonruimte te komen en kun je dus niet altijd hoge eisen stellen als je in onderhandeling bent, omdat de verhuurder dan zo een ander kan kiezen. Mensen nemen dan toch genoegen met minder, omdat het alternatief niks is. Als het huis dan echt slecht onderhouden/geïsoleerd is, geef ik ze 100% gelijk..
Ten derde, is het bij je opgekomen dat sommige ‘gebreken’ aan een huis pas merkbaar kunnen zijn als het contract al getekend is. Dus als Samantha het huis bezocht/ akkoord ging met contract op een milde lentedag of begin zomer, ze de isolatie niet kon beoordelen, maar dit in de wintermaand ineens naar boven komt. Niet elke leek heeft verstand van de vaak verborgen isolatie maatregelen.
Zo kunnen er nog veel meer oorzaken zijn, waarom Samantha voor deze stappen heeft gekozen. Mijn punt is, doe eens lief en denk na voordat je iemand online af loopt te zeiken.
ReagerenRRob barbier
Betaal laag bedrag 54 euro dan krijg ik het tog niet
ReagerenEEvert ten Napel
@Rob barbier ja, ’tog’ wel. Alles over 1 kam.
Reageren