Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo kiest een energie-expert het ideale energiecontract

Als iemand die dagelijks duikt in de energiebedrijven en energietarieven, stond ik onlangs voor de uitdaging een nieuw energiecontract voor mijn eigen woning te kiezen.

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaring, de afwegingen die ik heb gemaakt en geef ik inzicht in hoe ik uiteindelijk tot mijn keuze ben gekomen.

Ik hoop dat mijn kennis en inzichten als energie-expert jou ook kunnen helpen in het maken van je keuze voor jouw energiecontract.

Mijn situatie

Eerst een beschrijving van mijn huishouden:

Woning

  • 2 personen
  • Hoekwoning uit 2005
  • 16 zonnepanelen
  • Elektrische auto

Jaarverbruik en -opwek

  • Stroom: 7.000 kWh
  • Gas: 900 m3
  • Opgewekte stroom: 5.500 kWh per jaar

Met deze gegevens ging ik op zoek naar het best passende energiecontract.

Waar heb ik op gelet?

Bij mijn zoektocht naar een nieuwe energieleverancier heb ik op verschillende criteria gelet.

Voor mij waren de volgende punten vooral van belang:

  • De laagst mogelijke gasprijs.
  • Een zo laag mogelijke elektriciteitsprijs, aangezien mijn nettoverbruik van stroom positief is.
  • Een energieleverancier zonder terugleverkosten, gezien mijn zonnepanelen.
  • Een contract met een lange looptijd om zo lang mogelijk te profiteren van het ontbreken van terugleverkosten.
  • Positieve klantbeoordelingen.

Welk contract heb ik afgesloten?

Na zorgvuldige overweging heb ik besloten om voor gas en elektriciteit twee verschillende leveranciers te kiezen, wat op dat moment het voordeligst leek.

Gas

Mijn gascontract heb los afgesloten bij Engie tegen een vaste jaarprijs van 1,158 euro per kuub. Het is misschien niet zo laag als bij de dynamische aanbieders, maar het geeft mij wel een jaar lang zekerheid over wat ik betaal. Bovendien kreeg ik er een bonus bij van 125 euro. Dat maakt veel goed. Voor wat het waard is, krijgen wij veel positieve feedback van klanten over deze leverancier.

Ik heb een tijdje getwijfeld of ik een los dynamisch gascontract had moeten kiezen. Dit zou dan zijn geweest bij Tibber. Zij zijn van alle dynamische aanbieders het meest goedkoop: ze hebben de laagste inkoopkosten en vaste kosten.

Elektriciteit

Voor elektriciteit ben ik bij Vattenfall terechtgekomen, waar ik nog net op tijd een driejarig contract afsloot tegen gunstige tarieven:

  • 32,4 cent per kWh tijdens piekuren
  • 29,2 cent per kWh tijdens daluren

Dit contract verzekert mij bovendien dat ik de komende drie jaar geen terugleverkosten hoef te betalen, een aanzienlijke besparing gezien de huidige trend onder energieleveranciers om deze kosten te introduceren of te verhogen. Terugleverkosten – of een variant daarop – vind je je nu op grote schaal terug de contractvoorwaarden van veel leveranciers.

Ook blijven de vaste leveringskosten, die recentelijk voor zonnepaneelbezitters zijn verhoogd door sommige leveranciers, gedurende de looptijd van mijn contract gelijk. Mijn verwachting is dat alle energiebedrijven binnenkort de kosten voor zonnepaneelhouders verder gaan verhogen, ofwel door hogere terugleverkosten, een toename in de vaste leveringskosten, of verhoogde tarieven.

Wat zou ik nu doen?

Wat als ik vandaag een nieuw energiecontract zou moeten kiezen? Wat had ik dan gedaan?

Dan zou ik waarschijnlijk goedkoper uit zijn geweest, in elk geval op korte termijn. De gas- en stroomprijzen zijn sinds dat ik mijn contract heb afgesloten namelijk nog verder gedaald.

Mijn voorkeur zou waarschijnlijk uitgaan naar een jaarcontract bij Energiedirect, dat op dit moment het scherpste aanbod heeft met een elektriciteitsprijs van 22,7 cent per kWh en de belofte van geen terugleverkosten voor de duur van het contract. Dan zou ik echter ook gas erbij moeten nemen, want anders betaal je een hoger tarief bij dit bedrijf. De gasprijs is hier echter ook zeer scherp: 1,129 euro per kuub.

Voor klanten die geen panelen hebben en een dynamisch contract niet zien zitten, kun je op dit moment (8 maart 2024) eigenlijk niet om Energiedirect heen.

  • Laagste stroom- en gasprijs voor een vast contract
  • Bonus tot € 190

Je kunt deze aanbieder hier vergelijken met de overige energiebedrijven.

Waarom geen dynamisch contract?

De keuze voor een vast contract is gedeeltelijk gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeur voor financiële stabiliteit. Ik vind het prettiger als ik weet wat ik iedere maand kwijt ben aan energie. Ik besef dat dit wellicht niet geheel rationeel is, aangezien een dynamisch contract op papier voordeliger is dan een vast of variabel contract. Zeker in een periode waarin de prijzen dalen of gelijk blijven.

Sinds de hoge piek van de gasprijs in 2022 hebben we eigenlijk alleen maar mazzel gehad met dalende energieprijzen. Met een dynamisch contract profiteerde je daar enorm van.

Het tij kan keren

Maar het tij kan ook keren en dat hebben we sinds de introductie van dynamische contracten eigenlijk nog niet meegemaakt. De energiemarkt is onderhevig aan tal van invloeden, waaronder geopolitieke gebeurtenissen en veranderingen in vraag en aanbod. Er blijft altijd het risico bestaan dat de prijzen omhoog schieten. Als de Europese gasprijs in de loop van dit jaar jaar stijgt, dan stijgen de kosten van je dynamische contract mee.

Mijn zonnepanelen wekken vooral overdag op

Een tweede reden waarom ik de dynamische aanbieders links heb laten liggen, zijn mijn zonnepanelen. Zij doen hun werk voornamelijk als de zon hoog aan de hemel staat, zo tussen 11:00 en 16:00. Juist dan ben ik vaak niet thuis, en pompen ze het meest terug het net in. Maar ironisch genoeg zijn de stroomprijzen dan vaak op hun laagst, soms zelfs negatief.

Laat me dit met een voorbeeld-diagram uitleggen. Op een zonnige lentedag kan je duidelijk zien hoe mijn opgewekte stroom en de stroomprijs een soort van mis-match vormen.

Dus, ondanks dat mijn panelen volop energie opwekken, krijg ik er nauwelijks iets voor terug, met uitzondering van de teruggave op energiebelasting door middel van saldering.

Jouw situatie kan natuurlijk verschillen; misschien lever je juist vooral in de ochtend en de avond stroom terug als je zonnepanelen een Oost-West oriëntatie hebben. Dan kan dynamisch wel degelijk de meest voordelige keuze zijn.

Wel lees ik steeds vaker dat met de toename van zonne-energie, we nog meer van die momenten met negatieve prijzen kunnen verwachten. Mijn opgewekte stroom is dan nog minder waard. Met een dynamisch contract komt het erop neer dat ik voor de stroom die ik in de lente en zomer terug lever, veel minder krijg dan wat ik betaal voor de stroom die ik in de avonden en ‘s nachts nodig heb. Met een vast contract heb ik dat probleem niet.

Dynamisch contract is de toekomst

Laat me duidelijk zijn, ik zie absoluut de voordelen in van dynamische energiecontracten en ben ervan overtuigd dat deze de toekomst vormen voor zowel huishoudens als bedrijven. Vooral met de dalende prijzen van thuisbatterijen, de mogelijkheid van subsidies hiervoor, en de introductie van Vehicle-to-Grid (V2G) technologie, worden dynamische contracten nog aantrekkelijker.

Een dynamisch contract biedt eenvoudigweg veel mogelijkheden om op je energiekosten te besparen. Het stelt je in staat optimaal gebruik te maken van je zonne-energie door deze direct te verbruiken en elektriciteit te gebruiken op momenten dat het tarief het laagst is.

Voor diegenen die het minste willen betalen voor hun stroom en gas, maar wisselende kosten en termijnbedragen geen probleem vinden, raad ik een dynamisch energiecontract dan ook zeer aan.

Hulp nodig bij jouw energiecontract?

Heb je zelf hulp nodig bij het vinden van de beste energieleverancier voor jouw situatie?

Ik help je graag!

Stuur de volgende gegevens naar mij toe en en dan ga ik voor jou op zoek naar de best passende optie:

  • Postcode & huisnummer
  • Verbruik stroom (en gas)
  • Teruglevering (zonnepanelen)
  • Tot wanneer je huidige contract nog loopt en wat voor contract dit is
  • Eventueel: je eisen en wensen (type contract, duurzaamheid, etc.)

Je kunt me mailen via koen@energievergelijk.nl en dan probeer ik zo snel mogelijk bij je terug te komen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

13 reacties

  • AAnita

    Bij een energievergelijker is het appels met peren vergelijken, wanneer er bedragen staan, die of voor een jaarcontract of voor een 3 jaar contract staan. Vanwege de erbarmelijke omstandigheden bij sommige families, die een variabel contract hadden, de afgelopen jaren zonder uitzicht op een vast contract, kiezen de meesten toch nu voor zekerheid voor een 3 jarig contract? Dynamisch: je schikken naar het moment waarop de energie het goedkoopst is? Dus in het weekend thuiswerken op de computer, terwijl je een baan hebt van maandag tm vrijdag? De vraag is nu: welke energieleverancier met een 3 jarig contract is het goedkoopst zonder zonnepanelen?

    Reageren
    • GGoel

      @Anita

      Ook zonder gedragsverandering is dynamisch gemiddeld fors goedkoper. Dit komt doordat bij vast een risicopremie extra is vanwege de onvoorspelbaarheid van de toekomst.

      Je hoeft je dus helemaal niet te schikken. Maar je zou kunnen besluiten de vaat- en wasmachine op een goedkoop moment te laten draaien. Was doe je toch al in het weekend met drukke baan, vaatwasser gewoon om 21.00 aanzetten of programmeren om 13.00.

      Reageren
  • BBas

    Mijn ervaring is over de afgelopen 2 jaar dat extreem lage stroomprijzen bij dynamische contracten voornamelijk voor komen in weekenden en vakantieperiodes. Mijn auto laden we dan juist op. Soms alleen via het stopcontact naast de laadpaal. Om dit laatste te kunnen heb ik dit stopcontact en de zonnepanelen aangesloten op dezelfde fase. Het is dan niet alleen goedkoper maar heeft uiteindelijk ook invloed op de gemiddelde prijs voor stroom over het totale verbruik. Zo was vorig jaar juli mijn stroomprijs per kwh negatief. Soms laad ik mijnEVdaarom niet altijd helemaal vol. Ruimte houden voor de goedkope momenten.

    Reageren
    • GGoel

      @Bas

      Het klopt dat met slim laden heel erg veel geld valt te verdienen. Maar ook zonder gedragsverandering gaat de dynamische energiegebruiker er tientallen procenten op vooruit!

      Reageren
      • BBas

        @Goel
        Mensen staan te vechten in supermarkten voor een aanbieding van toiletpapier. Maar als je het hebt over slim energiebesparen staan ze je dom aan te kijken.

        Reageren
        • GGoel

          @Bas

          Het is dan ook (erg) ingewikkelde materie. Ik raad dan ook altijd mensen aan een dynamische energieleverancier te kiezen met een App (waarin eea duidelijk wordt).

          Reageren
  • GGerard Deen

    Ik heb 30 zonnepanelen. Met een buffervat opslag van 500 ltr. Waarmee ik een zwembad verwarmde, inmiddels is het zwembad buiten gebruik gesteld en die energie (electra en warm water) gaan gebruiken voor warm water en cv ketel en de normale huishoudelijke energie . Het is nog niet geheel duidelijk hoe het zal uitpakken . Stroom vermoedelijk 0 en gas vermoedelijk 800 m3
    Energie leverancier Vattenval geen vastcontact . Het is nog wat zoeken en aftasten. Mijn normale electriteits verbruik per jaar was ca 9500 kw/h gas ca 3000 m3 grote vrijstaande woning.

    Reageren
    • GGoel

      @Gerard Deen

      Gebruik je het buffervat nu voor het verwarmen vh huis?

      Reageren
    • GGoel

      @Gerard Deen

      Je kan trouwens de opbrengst van je zonnepanelen in de Energievergelijker bovenaan de pagina invullen. Daarna klikken op: ‘Prijs’ om de beste resultaten te verkrijgen.

      Reageren
  • MMarco

    Heb ook Vattenfall 3 jaar, ook juist voor vermijden terugleverkosten.
    iIngangsdatum 1 februari, 28ct stroom en 133ct.
    Opwek Zonnepanelen 7000kwh, verbruik 5000-5500kwh. Verwarmen airco, gas 175m nettoverbuik 0 na saldering. 4,5ct per kwh vergoeding. Niet echt de moeite waard. Maar positief gezien kan ik voor 15-20ct per nacht de airco op de nachtstand aan laten als het rond het vriespunt is. Of het is een maand lang rond de 17 graden in de nacht of ik krijg € 6 terug op de jaarafrekening. Keuze is voor mij makkelijk. Totale kosten dus minimaal
    Kan het beter ? Misschien wel maar langdurig contract was de belangrijkste afweging ivm vermijden terugleverkosten

    Reageren
  • MMatc83

    32,4 ct voor 3 jaar, dat is toch niet eens een beetje interessant. Ik zit ook te kijken naar evt een contract, mijn verbruik is nog even hoger. Ruim 10k kwh en 1300m3. Energiedirect lijkt interessant nu, al is een jaarcontract eigenlijk zelden echt interessant.

    Reageren
  • WWRM

    Hoe wordt er verwarmd met name is er een warmtepomp want dan heb je niet veel keuze in het moment van energie verbruik?

    Reageren
  • GGoel

    Duidelijk en gebalanceerd stuk. Het geeft goed de verschillende overwegingen weer! Maar ook duidelijk doch daarmee niet niet-valide, is het feit dat voor de meesten een vast contract op emotionele gronden wordt verkozen.

    Het grootste probleem met stroom lijkt op dit moment de opslag. Gelukkig komen hier veel, en in toenemende mate goedkope, mogelijkheden voor. In feite zijn alle elektrische auto’s samen al een grote batterij. Of opslag op grote schaal, wijkniveau of huisniveau moet lijkt nog een beetje de vraag, maar vermoedelijk zal het allemaal een rol gaan spelen.

    Echter, de laatste jaren van vaste en variabel stroomcontracten lijkt te zijn aangebroken vanwege de starheid tov variatie van vraag en aanbod. Bovendien heeft vast en bovenal variabel meer schijnzekerheid in zich dan de meesten beseffen.

    Voor veel mensen komt dit eng over maar in feite wordt het er juist simpeler van: direct kopen wat je verbruikt ipv speculeren op de termijnmarkt.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.