Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Zo bespaar jij maximaal op je energierekening (4 bewezen methodes)

De meeste Nederlanders hebben inmiddels een variabel contract en betalen de hoofdprijs voor stroom en gas. De energiecompensatie van 190 euro en het prijsplafond bieden gelukkig wat soelaas.

Jammer is dat deze maatregelen slechts van tijdelijke aard zijn. Bovendien heeft niet iedereen er (volledig) recht op, zoals huishoudens die gezamenlijk achter één aansluiting zitten of gezinnen die meer verbruiken dan de gestelde limieten in het energie plafond.

Daarom hieronder vier beproefde methodes om je energierekening zoveel mogelijk te verlagen.

1. Neem een slimme meter

Met een slimme meter krijg je inzicht in je energieverbruik. Hiermee wordt het gemakkelijker om te ontdekken hoe je kunt besparen.

Je kunt iedere dag terugzien wat je aan stroom en gas verbruikt. Je zult verbaast zijn over hoeveel stroom sommige apparaten verbruiken.

Tip: Bereken je stroomverbruik

Er zijn ook speciale tools die nog een stapje verder gaan en je real-time inzage geven in je energieverbruik. Voorbeeld zijn de meters van Homewizard.

2. Verduurzaam je woning

Volgens de Vereniging Eigen Huis stijgt de energierekening in 2024 met gemiddeld 2.500 euro per huishouden. Het is dan ook geen slecht idee om op tijd te investeren in verduurzaming van je woning.

Dit is één van de meest effectieve methodes om echt te besparen op je energierekening.

Populaire opties zijn:

 • Een hybride warmtepomp
 • Vloer- en dakisolatie
 • Muurislatie
 • HR++ glas
 • Zonnepanelen

Een goede plek om te beginnen is om de verbetercheck te doen of ons dossier ‘van het gas af‘ eens te lezen. Laat je waar nodig adviseren door een energieadviseur of isolatiebedrijf.

Subsidie of lening

Voor veel verduurzamingsmaatregelen, zoals isolatie, kun je gebruik maken van een subsidiemaatregel, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). En als een subsidie niet voldoende is, kun je eventueel een gunstige lening afsluiten, bijvoorbeeld een energiebespaarlening via het warmtefonds.

3. Overweeg een airco en/of infraroodverwarming

Nog altijd zijn de meeste woningen gasgestookt. Met de huidige gasprijs kan de energierekening echter flink in de papieren lopen.

Een airco of infraroodverwarming kan een interessante oplossing zijn om te besparen op de uitgaven.

Hoe zit dat precies?

 1. Een infraroodpaneel verwarmt de ruimte alleen lokaal door middel van stralingswarmte. Dat verbruikt veel minder energie dan het verwarmen van een hele ruimte door de verwarming aan te zetten.
 2. Een airco kan ruimtes ook verwarmen, omdat dit apparaat fungeert als een warmtepomp. De buitenunit van de airco haalt warmte uit de buitenlucht.

Infraroodverwarming of verwarming met een airco kan volgens een woordvoerder van Milieucentraal de energierekening halveren in vergelijking met het verbruik van een cv-ketel.

4. Stap over van energieleverancier

Er zitten grote verschillen in de tarieven en contracten van energiebedrijven. Tussen de hoogste gasprijs en laagste gasprijs zit meer dan 2,50 euro per kuub verschil. Voor elektriciteit ligt dit rond de 45 eurocent.

Het is daarom interessant om je energiecontract regelmatig tegen het licht te houden. De kans is groot dat er een leverancier is met betere tarieven en voorwaarden.

Op deze site maak je eenvoudig een vergelijking tussen verschillende leveranciers. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Nog meer tips voor energiebesparing

Zoek je nog meer tips om energie te besparen?

Kijk dan eens hier

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

31 reacties

 • LLeon

  Hoe kan het dan dat Eneco mij een groene stroom en wind contract geeft en ik toch duur moet betalen? Ik heb dus geen GAS meer. Wel zonnepanelen. Krijg maar 0.09 cent ervan terug. Ok heb een betere oplossing. Maak Eneco een staats bedrijf en stuur al die geldgraaiers naar de haaien… Een probleem. Simpele oplossing..

  Reageren
 • MM

  Welke postocede je ook intoetst, de termijn bedragen blijven hetzelfde?????

  Reageren
 • BBen van Houtum

  Jammer van de negatieve reactie’s, ik heb zonnepanelen en een warmtepomp afgelopen jaar voor 17 euro per maand aan stroom en gas betaald, in een vrijstaande woning van 120 m2

  Reageren
  • WWillem

   @Ben van zekers zelden thuis of vrij nw woning . Als je de negatieve reacties jammer vind , dan snap je niet echt dat dit witte boorden criminaliteit is en wat er gebeurt in Europa.

   Reageren
 • RRobert

  Wat een triest artikel zonder enige informatie

  Reageren
 • MMetsysfo

  Wat ik hier mis is het terugbrengen van sluimerverbruik.
  Bij velen is sluimerverbruik tot wel de helft van de stroomrekening. Zet alle standby apparaten echt uit, haal alle adapters uit het stopcontact en zet alle apparaten ‘s-nachts uit. Ook het modem, alle schermen, de PC en de settopbox.
  Bespaar je klauwen met geld.

  Reageren
  • DDatdanweerwel

   @Metsysfo

   Heb ik geprobeerd, maar mijn sluimergebruik gaat niet omlaag!! Alles zit op een slimme stekker, alles gaat uit, tweede koelkast is uit etc. Scheelt echt vrijwel niets (van 108 naar 102 sluimergebruik volgens eneco).

   Reageren
 • MMiep

  Door dat leuke prijsplafond gaat onze rekening juist 100 euro omhoog omdat vattenfall nog onder dat plafond zat. maar denken nu dat het een mooie verdienmodel is om de prijzen zo op te schroeven zodat ze daar weer aan verdienen. Als je denkt dat je genoeg gespaard heb voor zonnepanelen zijn de prijzen weer omhoog geschoten en geen installateur te vinden meer, zelfs geen offerte meer aan te vragen. Top geregeld allemaal!!

  Reageren
 • AAdema

  Het is gewoon belachelijk dat men spreekt over Marktwerking. Hoe je het went of keert het zijn toch echt mensen die hier, speculatief, aan de knoppen zitten! Emotie van het geld, hierdoor zijn velen velen het dupe. De internationale Politiek kan veel veel meer maar je moet wel lef en ballen hebben! (Velen hebben wel een commissariaatje) Zie het resultaat van de klimaat top? Pfff wat een verantwoordelijkheid! Fondsje oprichten? Tjaa er wordt lachend liever GELD “gestort?” dan dat men werkelijk iets doet. Ook in ons eigen land 21% btw direct en indirect over diverse energie items? € 190,00 voor ieder huishouding ongeacht je maatschappelijke positie slaat toch nergens op, > 13.000,00 of <€ 130.000,00 Tjaa je moet wel een wil en ballen tonen!
  ABP + 12% en reeds eerder 68 %. Ook mensen die deze ongelijkheid stimuleren. Ik noem het diefstal!

  Reageren
 • KKee

  Ik heb een warmtepomp, niet te doen zoveel energie die slurpt, (4600KwU ) geen mogelijkheid tot zonnepanelen, ga 3x zoveel betalen, heb geen gas alleen electra.
  Overal al bezuinigd, leven vergroening!

  Reageren
  • EEdwin

   @Kee, idd ik snap niet waarom de regering wilt dat iedereen een warmtepomp moet gaan installeren. Een warmtepomp verbruikt zoveel energie, en de energieprijs ligt 3 x hoger dan de gasprijs.

   Reageren
   • RRene

    @Edwin
    Ik snap dat wel. Een warmtepomp heeft en efficiency van 400% tot 600%. Daar zit al flinke winst, zelfs met grijze stroom. Daarnaast moet je eerst redelijk isoleren voor je een warmtepomp kunt gebruiken. Winst nr twee. Tenslotte kun je elektriciteit redelijk gemakkelijk zelf produceren met zonnepanelen, wat voor gas natuurlijk niet kan. Ik zie dat als winst nr drie. Wees blij met je warmtepomp!!

    Reageren
  • RRene

   @Kee
   Dit is wel op te lossen met zonnepanelen. Wij hebben nu 18 panelen die samen 7000 kWh per jaar opleveren. Leve de saldering!

   Reageren
   • RRalph

    @Rene

    Die saldering gaat stoppen hoor. Dan betaal je ook flink meer.

    Reageren
 • PPaul

  Sinds ik zonnepanelen heb zijn mijn maandelijkse kosten gekelderd, heb ik eerder moeten doen. Als het salderen wordt afgeschaft heb ik ze al lang en breed terug verdiend. Daarna heb je overdag alsnog voordeel door eigen stroomopwekking, dus flinke korting op energierekening, zonnepanelen ze doen het ook gewoon overdag bij regen (wel minder).

  Reageren
 • AAlbert brakel

  Wat ik me afvraag, hoe is het mogelijk dat er een verschil van €2.50 op een kuub gas is ??!!
  Terwijl mensen niet meer weten hoe ze rond moeten komen !

  Reageren
  • JJan Reintjes

   @Albert brakel
   Gas uit Groningen kost 0,05 euro per m3! Wij betalen zoveel omdat de politiek vindt dat wij dat kunnen en moeten betalen. Zo oefen je macht uit !!

   Reageren
   • RRene

    @Jan Reintjes
    Ach Jan. Jij denkt dus dat “de politiek” deze gascrisis wil? Dat “ze” zich dan lekker machtig voelen, de “baas” van een verarmend volk? Probeer eerst beter na te denken voor je onzin de wereld in stuurt. Praat er anders eens over met verstandige mensen als je nadenken moeilijk vindt.

    Reageren
 • AAnita

  HomeWizard P1ik weet niet welke meter ik heb en zie ook geen usb ingang

  Reageren
  • SSerge

   @Anita Je moet daarvoor een slimme meter met een P1 aansluiting hebben. Lijkt op een telefoon stekkertje. Afhankelijk van de versie slimme meter moet de homewizard P1 ook nog extra gevoed worden met een usb lader. Op de site van homewizard kun je daar meer over lezen.

   Reageren
  • RRichard

   @Anita
   Via een klein klepje onderin je slimme meter. Zoek typenummer op Google en daar vind je vast en zeker ook wel afbeelding.

   Reageren
  • RRichart

   @Anita

   Bij mij zit een klepje aan de voorzijde van mijn slimme meter. Hier achter zit een lan aansluiting. Hier kun je je HomeWizard aansluiten. Installeren is echt heel simpel…
   App vd homewizard downloaden en de handelingen doen wat er gevraagd wordt. 5 min werk.

   Succes

   Reageren
 • BBart van de Sanden

  Ik woon in een niet geisoleerd huurhuis.wel met bijna overal dubbel glas. Met voor en achter onder het huiskamer en keukenraam,en voor en achter bij de boven verdieping een soort geperste plaat met kunstof laagje en dun laagje isolatie er achter waar binnen oo die plekken ook de radiatoren hangen. Beneden heb ik er folie achter gedaan. Omdat ik boven maar heel weinig stook. En naar de zolder een flisotrap waar ik achter het luik een dubbele rand iisolatitape heb gedaan. Wanf de zolder daar liggen met harde wind de zaden van bomen binnen zo tocht het.

  Reageren
  • RRene

   @Bart van de Sanden
   Dat klinkt niet best Bart. Spreek de huiseigenaar erop aan. Woningbouwverenigingen zijn al jaren op grote schaal aan het isoleren. Misschien is jouw huis binnenkort aan de beurt, of misschien zit je bij een private partij. En te laag energielabel is binnenkort te beschouwen als een gebrek en moet dan leiden tot huurverlaging. Veel sterkte.

   Reageren
 • YYvonne

  Je wordt in 2023 ‘geholpen’ door de overheid. Vanaf 2024 moeten wij allemaal de overheid helpen met 2500 per jaar structureel. Hoezo helpen? Ja van de drup in de regen! Way to go Nederland.

  Reageren
  • SSonja

   @Yvonne

   Je neemt mij de woorden uit mijn mond

   Reageren
 • MMarc

  Allemaal leuk en aardig, maar voor een groot deel van de Nederlanders is die verduurzaming niet eens te betalen. Ikzelf (alleenstaand met een modaal inkomen) heb dit jaar zonnepanelen laten plaatsen en de spouw laten isoleren in een jaren 50 huis die totaal niet geïsoleerd was en ik enkel nieuwe kozijnen met triple glas heb laten plaatsen. Kosten zonnepanelen, 5600 euro waarvan je 900 terugkrijgt. Spouwmuur, 2300 euro waarvan je ongeveer 300 terugkrijgt. Kan alleen nog de vloer laten isoleren en op inductie gaan koken, maar dan houdt het ver op hier. Ik ben in de positie dat ik het nog kan bekostigen, maar een heel groot deel kan dit niet. En aangezien de overheid alleen maar op de korte termijn denkt, houd ik mijn hart vast na 2023, als het prijsplafond vervalt. Heb je voor duizenden euro’s geïnvesteerd en kan je alsnog honderden euro’s per maand gaan betalen als alleenstaande. Heel gaaf landje!

  Reageren
  • IIvor

   @Marc

   Precies!

   Reageren
  • IIvo

   @Marc
   Gewoon niet zo aanstellen en de verwarming niet aan doen. Ik betaal 50 euro per maand en aan het einde van het jaar krijg ik altijd geld terug.

   Reageren
   • TTruus

    @Ivo

    Reageren
  • RRene

   @Marc
   In dit gave landje zijn we vrij om te verhuizen naar een ander land. Bedenk dan wel dat je bijvoorbeeld in de VS misschien minder (landelijke) belasting betaald en wat minder voor je energie, maar onbehoorlijk veel meer voor je ziektekosten en scholen ofwel slecht zijn ofwel onbetaalbaar (of betaald worden uit hoge lokale belastingen – dat schijnen maar weinig mensen te weten). De “velen” die de isolatie van hun huis niet kunnen betalen, kunnen gebruik maken van goedkope leningen, of vaker, wonen in een huurhuis, waar de overheid stevig aandringt op verduurzaming. Ik heb twee broers die in een huurhuis wonen die allebei redelijk zijn geïsoleerd de afgelopen jaren. Dankzij bemoeienis van de overheid! Er is nog veel te verbeteren, maar onze overheid is zo slecht nog niet.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.