Windenergie Nederland groeit met 30 procent
Koen Kuijper
In Nederland werd in 2015 ruim 30 procent meer windenergie opgewekt dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de afgelopen tijd zijn er steeds meer windmolens op zee geplaatst en ook gaan draaien. Bovendien zijn de windmolens die op het land worden geplaatst hoger dan eerder geplaatste turbines, waardoor ze meer elektriciteit genereren.
2,5 miljoen huishoudens
Alle windturbines op zee en land (ruim 2000 stuks) zijn goed voor 7,6 miljard kilowattuur aan stroom. Dit betekent dat 6 procent van alle elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt, afkomstig is van windmolens. Genoeg om ongeveer 2,5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.
Lees ook: alles over windenergie
Opvallend is dat 60 procent van de opgewekte windenergie komt van windmolens die hoger zijn dan 70 meter. De windmolenbladen van deze windmolens zijn groter en zijn gepositioneerd op hoogten waar de windkracht hoger ligt. Windmolens van meer dan 95 meter hoogte leveren nog meer elektriciteit, namelijk gemiddeld 1000 kilowattuur per vierkante meter rotoroppervlak. Bij kleine windmolens is dat slechts 600 kilowattuur per vierkante meter.
75 procent
Toch is 75 procent van alle opgewekte energie in Nederland nog altijd afkomstig van gas- en kolencentrales. Het overige deel komt van kernenergie, biomassa, waterkracht en zonne-energie. De overheid heeft het doel gesteld om in 2020 14 procent van alle energie te genereren door middel van duurzame energiebronnen.