Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Wildgroei aan dynamische energiecontracten: dit zijn de verschillen

De dynamische energieleveranciers lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Onderzoek van energievergelijk.nl toont aan dat er momenteel al 13 aanbieders actief zijn waar huishoudens een dynamisch energiecontract kunnen afsluiten. Zelfs grotere leveranciers volgen deze trend en mengen zich in de strijd.

Met zo’n overvloed aan keuzes kan het voor de consument voelen alsof ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarom bespreek ik in dit artikel waar de belangrijkste verschillen zitten tussen de dynamische aanbieders, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Hoe werkt een dynamisch contract?

Maar eerst even naar de basis, want hoe werkt een dynamisch contract eigenlijk?

De belangrijkste kenmerken:

 • De stroomprijs kan ieder uur wijzigen
 • De gasprijs verschilt per dag
 • Stijging van de tarieven wordt direct aan je doorberekend

Bij een dynamisch energiecontract kunnen je energietarieven dagelijks verschillen. De prijzen voor stroom en gas worden bepaald door de inkoopprijzen op een energieveiling. Hier kopen alle dynamische leveranciers hun stroom en gas in.

Bekende aanbieders zijn NextEnergy, ANWB Energie en Frank Energie.

Vraag en aanbod

Vraag en aanbod bepalen dus de hoogte van je tarief. Zo kan bijvoorbeeld op dagen met veel zon en wind, de beschikbaarheid van elektriciteit hoog zijn en de prijs lager.

Bij kouder en bewolkt weer, wanneer de vraag naar energie meestal toeneemt, kunnen de prijzen stijgen.

Maar ook andere invloeden hebben invloed op de stroom- en gasprijs, zoals de wereldwijde vraag naar (vloeibaar) gas, klimaatverandering, de bouw van nieuwe energiecentrales, geopolitieke spanningen en de Europese gasreserves.

Verbruik afstemmen

Met een dynamisch energiecontract is het belangrijk om je bewust te zijn van de actuele prijzen en, als het even kan, je verbruik hierop af te stemmen. Hoe meer je verbruikt op momenten dat de elektriciteit goedkoop is, hoe lager je energierekening.

Meer weten over de precieze werking van een dynamisch energiecontract, bijvoorbeeld in combinatie met zonnepanelen?

Bekijk dan ons volledige kennisdossier.

Waarin verschillen dynamische leveranciers?

Hoewel alle dynamische leveranciers hun stroom en gas op dezelfde plek inkopen en op een vergelijkbare manier te werk gaan, kunnen er verschillen zijn op de volgende punten:

 1. De inkoopkosten per kilowattuur stroom en kuub gas
 2. Het vastrecht (de vaste leveringskosten) per maand
 3. Vast of variabel termijnbedrag
 4. Service

Inkoopkosten

De inkoopkosten zijn de kosten die het dynamische energiebedrijf moet maken om stroom en gas op de handelsmarkt in te kopen. Ook worden deze kosten bijvoorbeeld gebruikt om de energie groener te maken, CO2 te compenseren

De inkoopkosten bovenop iedere verbruikte kilowattuur stroom en kubieke meter gas gerekend. De hoogte kan echter per aanbieder verschillen. Zo vind je de laagste kosten bij Tibber, Zonneplan en Vrijopnaam.

Een overzicht van de inkoopkosten per dynamische aanbieder:

EnergiebedrijfInkoopkosten
per kWh
Inkoopkosten
per m3
All-in-power€ 0,0303€ 0,0908
ANWB Energie€ 0,0212€ 0,0828
EasyEnergy€ 0,0342€ 0,1375
EnergieVanOns€ 0,2118€ 0,0875
EnergyZero€ 0,0212€ 0,0828
Frank Energie€ 0,0253€ 0,0800
GroenestroomLokaal€ 0,2118€ 0,0875
Innova Energie€ 0,0251€ 0,0743
MijnDomein Energie€ 0,0212€ 0,0828
Next Energy€ 0,0220€ 0,1286
Tibber€ 0,0180n.v.t.
Vrijopnaam€ 0,0200 € 0,0799
Zonneplan€ 0,0200€ 0,0800
Peildatum: 10 juli 2023

Vastrecht

Vastrecht zijn de vaste kosten die je moet betalen voor de dienstverlening van je energiebedrijf, bijvoorbeeld de klantenservice en de administratie. Ze zijn onafhankelijk van je verbruik.

Het laagste vastrecht voor stroom betaal je bij Tibber en voor gas bij verschillende partijen, waaronder EnergieVanOns, EasyEnergy en NextEnergy.

EnergiebedrijfVaste kosten
stroom
Vaste kosten
gas
All-in-power€ 6,65€ 6,65
ANWB Energie€ 7,01€ 7,01
EasyEnergy€ 5,00€ 5,00
EnergieVanOns€ 5,00€ 5,00
EnergyZero€ 7,51€ 7,51
Frank Energie€ 7,00€ 7,00
GroenestroomLokaal€ 5,00€ 5,00
Innova Energie€ 7,97€ 7,97
MijnDomein Energie€ 7,51€ 7,51
Next Energy€ 5,00€ 5,00
Tibber€ 3,99n.v.t.
Vrijopnaam€ 6,50€ 6,50
Zonneplan€ 6,25€ 6,25
Peildatum: 10 juli 2023

Vast of variabel termijnbedrag

Er zijn drie manieren waarop je bij een dynamisch contract je energiekosten betaalt:

 1. Via een verrekening per maand op basis van de werkelijke kosten
 2. Via een verrekening per maand op basis van de werkelijke kale verbruikskosten
 3. Via een termijnbedrag dat iedere maand hetzelfde is

Bij de meeste dynamische energieleveranciers wordt methode 1 gehanteerd. Je termijnbedrag kan dan iedere maand anders zijn, afhankelijk van wat je die maand hebt verbruikt en wat die maand de tarieven waren.

Het verschil is dat je bij sommige leveranciers, zoals Zonneplan, de energiebelasting voor stroom en gas wel evenredig (1/12 deel van je verwachte verbruik) betaalt over het hele jaar. Dit is methode 2. De verschillen in het termijnbedrag zijn dan niet zo groot als bij methode 1.

Hoe dan ook ligt bij zowel methode 1 als 2 je termijnbedrag in de winter beduidend hoger dan in de zomer. Dat is niet voor iedereen even fijn, zeker als je in de winter het contract afsluit, moet je direct flink betalen.

Bij Next Energy, ANWB Energie en Vrijopnaam betaal je een vast termijnbedrag per maand net als bij een traditioneel vast energiecontract. Na het verstrijken van één jaar wordt de balans opgemaakt en wordt gekeken of dat je teveel of te weinig hebt betaald. De eindafrekening wordt ook opgemaakt, zodra je het contract opzegt.

Service

Een ander belangrijk element bij het kiezen van een dynamisch energiebedrijf is de klantenservice. Het kan zeer frustrerend zijn als een bedrijf niet snel reageert op vragen of problemen, of als ze moeilijk te bereiken zijn.

Check daarom altijd hoe het bedrijf haar klanten helpt en hoe snel. Is er bijvoorbeeld een telefonische helpdesk, of alleen een online chat? En welke openingstijden hanteren ze?

De best beoordeelde dynamische leveranciers zijn:

 1. Tibber: 9,7
 2. Zonneplan: 9,0
 3. ANWB Energie: 6,8

Tot slot kun je kijken hoe prettig de app is van de energieleverancier. Vaak kun je deze al downloaden, zonder klant te zijn.

Dynamisch energiecontract straks verplicht

De energiemarkt werd traditioneel gedomineerd door een handvol energieleveranciers. Hoewel deze bedrijven, Essent, Eneco en Vattenfall, nog steeds tot de grootsten behoren, hebben er wel een hoop verschuivingen plaatsgevonden. Er zijn een hoop kleinere energiebedrijven bijgekomen die een aanzienlijk deel van de klanten hebben weggekaapt van de grote jongens.

Ook de dynamische bedrijven is dat gelukt. Zo’n 225.000 Nederlanders heeft nu een dynamisch contract voor elektriciteit. Bijna 192.000 hebben een dynamisch gascontract. Dat aantal is lager, omdat niet iedereen meer een gasaansluiting heeft.

Vanaf 2025 wordt het voor Nederlandse energiebedrijven verplicht om een dynamisch contract aan te bieden. Dat staat in de nieuwe energiewet, die overigens nog wel in voorbereidende fase is.

Dynamische energie vergelijken met vast en variabel? Check dan de energievergelijker.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

 • Hhugo

  Op 31-12-2022 hadden 132.891 consumenten een dynamisch energiecontract.
  Op 01-07-2023 hebben zo’n 450.000 Nederlanders inmiddels zo’n dynamisch contract.

  Jammer dat deze site data gebruikt dat feitelijk onjuist is.

  Reageren
 • AAb van Zeumeren

  Ik lees dat er maar drie leveranciers zijn die een vaste prijs per maand hebben, u vergeet daarbij Mijn Domijn energy daar betaal ik ook een vast bedrag per maand

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.