Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Wereldeconomie verre van ‘circulair’

Koen Kuijper

0 reacties

Het gaat niet goed met het recyclen van producten wereldwijd. Slechts 8,6 procent van de totale wereldeconomie mag circulair genoemd worden. Dat was in 2018 nog 9,1 procent. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat wordt gepresenteerd tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos.

Er zijn nog altijd veel landen die de bronnen van de aarde behandelen alsof ze oneindig zijn, zoals mineralen, fossiele brandstoffen en metalen. Ondertussen stijgt de wereldwijde afvalstapel en neemt het gebruik van nieuwe grondstoffen toe.

Nederland scoort goed

Nederland maakt behoorlijke stappen richting een circulaire economie. Naar verwachting is ons land in 2050 volledig circulair. In 2030 is het doel om het verbruik van primaire grondstoffen te beperken met 50 procent.

Om dit te bolwerken is er een uitgebreid plan (genaamd het grondstoffenakkoord) met verbeteringen op de korte en langere termijn. Dit zou een voorbeeld moeten zijn voor veel andere landen.

Voordelen

Het belangrijkste principe van een circulaire economie is dat (vrijwel) alles wordt hergebruikt. Dat heeft twee belangrijke voordelen:

  • Bijna geen afval
  • Relatief beperkt gebruik van nieuwe grondstoffen

Op de lange termijn is een circulaire economie veel goedkoper, en bovendien beter voor het milieu.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.