menu

Wat als je energieleverancier failliet gaat? Dit zijn de gevolgen

Een paar jaar geleden werd energieleverancier Welkom Energie failliet verklaard. 90.000 klanten werden overgezet naar Eneco, maar moesten veel hogere tarieven gaan betalen.

Het faillissement haalde massaal de media en laat nog altijd sporen na. Zo zorgt het bij sommige consumenten voor onzekerheid en terughoudendheid bij het kiezen van een nieuw energiecontract. Want wat als het weer gebeurt?

In dit artikel leg ik uit hoe een energieleverancier failliet kan gaan, wat de gevolgen voor jou kunnen zijn en hoe je het risico daarop kunt inschatten.

Kan je energieleverancier failliet gaan?

Net als elk ander bedrijf kan ook een energieleverancier failliet gaan. Het bekendste voorbeeld in Nederland is Welkom Energie, die de levering van stroom en gas aan 90.000 huishoudens moest stopzetten. Kort daarna vielen ook een aantal andere kleinere spelers om, zoals Enstroga, Anode, Fenor, Sepa Green Energy en Naked Energy. 2021 was een roerig jaar.

Tegenwoordig schat ik de kans op een faillissement een stuk kleiner in dan destijds. Dat komt vooral doordat het financiële toezicht op energieleveranciers is aangescherpt. Bovendien wordt de berekening van de opzegboete voor vaste contracten tegenwoordig anders gedaan, waardoor energieleveranciers veel minder financieel risico lopen als klanten vroegtijdig hun contract beëindigen.

De gevolgen voor jou als consument

De gevolgen van een faillissement kunnen voor jou als consument behoorlijk ingrijpend zijn, zoals bleek bij het faillissement van Welkom Energie. Ruim 90.000 huishoudens werden toen van de ene op de andere dag geconfronteerd met chaos, verwarring en torenhoge energiekosten.

Hoe kan dit gebeuren?

Welkom Energie had in 2019 en 2020 voor veel klanten een aantrekkelijk aanbod met lage vaste tarieven. Er werd scherp stroom en gas ingekocht en doorverkocht. Maar in 2021 stegen de inkoopprijzen voor gas en stroom zo snel, dat de leverancier minder ontving dan wat de energie hen kostte om te leveren.

Bovendien was de winter van 2020/2021 zo streng dat klanten meer energie verbruikten dan verwacht, waardoor er meer moest worden gefinancierd. Dit putte de financiële reserves van Welkom Energie verder uit.

Op 26 oktober 2021 trok de ACM (Autoriteit Consument & Markt) de vergunning in, omdat Welkom Energie de levering niet meer kon garanderen. Drie dagen later werd het faillissement officieel.

Klanten werden overgezet naar Eneco, maar doordat de prijzen fors waren gestegen moest men bij Eneco veel hogere tarieven betalen dan voorheen bij Welkom Energie.

Risico op faillissement inschatten

Het risico op faillissement bij een energieleverancier is het grootst onder de volgende omstandigheden:

  1. Als het gaat om een nieuwe of kleine leverancier. Deze bedrijven hebben vaak nog weinig financiële reserves opgebouwd om tegenvallers op te vangen.
  2. Bij snel stijgende energieprijzen in de handelsmarkt. Energieleveranciers kunnen dan in de problemen komen als ze lage vaste tarieven hebben afgesproken met klanten.
  3. Als energiebedrijven risicovolle inkoopstrategieën hanteren, lage marges gebruiken en/of het risico op forse prijsstijgingen onvoldoende hebben afgedekt.

Wil jij weten of jouw energieaanbieder risico loopt op een faillissement?

Vraag het ons.

Bij welke energieleveranciers loop je weinig of geen risico bij een faillissement?

Als je het mij vraagt, is het risico op een faillissement het kleinst bij de grotere, gevestigde energiemaatschappijen die over een groot aantal klanten beschikken. Denk aan Essent, Eneco of Vattenfall.

Deze bedrijven hebben meer dan genoeg vlees op de botten om financiële tegenvallers het hoofd te bieden. Maar er zijn nog veel meer kleine en grote stabiele energiebedrijven waarbij het risico op faillissement erg klein is.

Goed om te weten

Zodra er signalen zijn dat het financieel niet goed gaat met een energiebedrijf, dan zullen wij (Energievergelijk.nl) je daar zeker over informeren. Zo kun je onaangename verrassingen voorkomen.

Blijf via ons op de hoogte van het laatste energienieuws.

Geen gevolgen bij dynamisch contract

Interessant feitje: bij een dynamisch energiecontract loop je eigenlijk geen financieel risico bij faillissement. Dat komt doordat de tarieven in dit soort contracten meebewegen met de actuele handelsprijzen op de energiemarkt.

“Stijgt of daalt de marktprijs voor stroom of gas? Dan zie je dat bij een dynamisch contract vrijwel direct terug in de tarieven die je betaalt.”

Bart Koenraadt – Energie-expert

Mocht je leverancier toch failliet gaan, dan kun je gemakkelijk overgaan naar een andere aanbieder. En, omdat ook deze nieuwe leverancier werkt met tarieven die aansluiten op de marktprijzen, blijven je maandelijkse kosten in de praktijk vergelijkbaar met wat je al betaalde. Je komt dus niet ineens in een veel duurder contract terecht, zoals destijds bij klanten van Welkom Energie gebeurde.

Op Energievergelijk.nl vind je de actuele tarieven van dynamische contracten.


Auteur

Geschreven door:

Auteur Koen Kuijper

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.