Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Warmtepomp is straks verplicht: zoveel gaat het jou kosten

Is je cv-ketel binnen een paar jaar aan vervanging toe? Let dan op, want het vervangen van dit apparaat wordt een stuk duurder. Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een gewone hr-ketel volstaat dan niet meer.

De verplichting is het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei aankondigde. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

Minimaal 6.500 tot 10.000 euro

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor modellen met meer vermogen ben je al snel 10.000 euro kwijt. Een bittere pil.

Exemplaren die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de 15.000 tot 20.000 euro.

Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kosten wel 30.000 tot 40.000 euro.

Subsidie

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
 • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde modellen (en vermogens) kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen. De precieze subsidiebedragen per model (en vermogen) staan hier.

Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd verschilt

De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaar duren.

Niet voor iedereen verplicht

Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.

Er geldt een uitzondering voor:

 • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
 • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet

Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel. Ook winkels, scholen en kantoren moeten eraan geloven.

Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een kleine warmtepomp en een cv-ketel:

 • De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen.
 • Als het koud is, springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Het idee van de warmtepomp is het dat gasverbruik in de woning omlaag gaat, wat ook gunstig is voor de energierekening.

Om nog meer te besparen op je energierekening, is het slim om energietarieven met elkaar te vergelijken en een passend energiecontract af te sluiten.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

347 reacties

 • JJaap

  De vraag die openstaat is wie gaat al dat geld voorschieten. Bijna niemand heeft deze bedragen ergens klaarstaan. Zelfs bij het warmtefonds krijg je te horen dat als je alleen AOW of een laag salaris hebt je geen geld bij hun hiervoor kunt lenen. Dat zou dan te maken hebben met het fictieve maximale leenbedrag. Daarbij is er nu al een wachttijd van vele maanden gebrek aan werknemers en materialen. M.a.w na 2026 zullen heel veel mensen in de kou komen te zitten als ze een cv willen vervangen.

  Reageren
  • JJoop Wieriks

   @Jaap
   Als we tijd van leven hebben zijn mijn vrouw en ik dan halverwege de 80. Onze huidige HR.ketel is dan ca. 10 jaar.
   Zeker weten; in 2025 laat ik voor een paar duizend euro een nieuw HR-ketel plaatsen.

   Reageren
   • AAnton

    @Joop Wieriks
    Groot gelijk, doen wij ook, dan kun je weer jaar of 15 vooruit, ik kan op mijn leeftijd die dure investering van warmtepomp niet betalen.

    Reageren
    • HHans

     @Anton
     Je hebt 100% gelijk, ik denk er net zo over, kan die poppenkast ook niet betalen

     Reageren
   • HHans

    @Joop Wieriks
    Groot gelijk doe ik ook

    Reageren
  • HHenk

   @Jaap
   Nee hoor, koop maar in België een nieuwe CV na 2026, of via Marktplaats. Informeer bij je huidige installateur of deze na 2026 de cv wil installeren. Veel installateurs zijn ook ontevreden en vinden de warmtepomp ook onzin.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.