Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Warmtepomp is straks verplicht: zoveel gaat het jou kosten

Is je cv-ketel binnen een paar jaar aan vervanging toe? Let dan op, want het vervangen van dit apparaat wordt een stuk duurder. Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een gewone hr-ketel volstaat dan niet meer.

De verplichting is het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei aankondigde. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

Minimaal 6.500 tot 10.000 euro

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor modellen met meer vermogen ben je al snel 10.000 euro kwijt. Een bittere pil.

Exemplaren die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de 15.000 tot 20.000 euro.

Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kosten wel 30.000 tot 40.000 euro.

Subsidie

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
 • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde modellen (en vermogens) kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen. De precieze subsidiebedragen per model (en vermogen) staan hier.

Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd verschilt

De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaar duren.

Niet voor iedereen verplicht

Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.

Er geldt een uitzondering voor:

 • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
 • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet

Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel. Ook winkels, scholen en kantoren moeten eraan geloven.

Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een kleine warmtepomp en een cv-ketel:

 • De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen.
 • Als het koud is, springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Het idee van de warmtepomp is het dat gasverbruik in de woning omlaag gaat, wat ook gunstig is voor de energierekening.

Om nog meer te besparen op je energierekening, is het slim om energietarieven met elkaar te vergelijken en een passend energiecontract af te sluiten.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

347 reacties

 • HHans

  Ik koop in 2025 een nieuwe cv ketel, er zal nog decennia gas blijven omdat een hybride wp ook gas moet hebben middels cv ketel.
  Ik laat me niet door een stelletje schorem in den haag op kosten jagen
  Ik heb geen geld om zonnepanelen te kopen en een wp.

  Reageren
  • FFolkert

   @Hans

   gelijk heb je, en als je nog een exstra keten koop en die instaleer als die uit 2025 op is dan kan je zeker nog 30 jaar verder

   Reageren
   • FFred Smit

    @Folkert Ik denk dat die linkse milieu rakkers in Den Haag de gasprijs de komende jaren echt fors gaan verhogen. Nog meer belasting per m3. Zo wordt je indirect gedwongen om van het gas af te gaan.

    Reageren
  • TTheo Bosgra

   @Hans

   Wie heeft er dan ooit gezegd dat een warmtepomp verplicht wordt, als je dan ergens over wilt praten, zorg dan ook dat je de mensen eerlijk voorlicht ,en niet bang maakt ,er zijn nog zoveel andere mogelijkheid dan een warmtepomp, maar aangezien de wereld al voluit met mensen die denken dat ze er verstand van hebben maar dat dus niet hebben, daardoor val je niet meer op,er jammer dit ‘ soort ‘ mensen

   Reageren
  • EEdith

   @Hans groot gelijk

   Reageren
 • AAlex

  En straks kunnen bijna alle pompen op de schroothoop als de gaskraan dicht gaat. Want bijna alles is hybride. Een dus nog steeds gas

  Reageren
 • JJW de Groote

  Volgens mij wordt “vergeten” dat je bij zo’n hybride oplossing ook een nieuwe cv ketel moet kopen. Daarnaast moet het oude systeem ook kunnen werken met de lagere water temperatuur. Tenslotte zal het electriciteits verbruik enorm stijgen. In ieder geval gaat dit plan niet werken zonder dat de isolatie echt wordt aangepakt. Dus niet met een folietje hier en een tochtstripje daar.

  Reageren
 • KKas

  Die bedragen kloppen echt niet. Voor 2000-3000 euro (na aftrek subsidie) heb je een prima hybride warmtepomp voor een normaal formaat rijtjeshuis.

  Reageren
  • CChris

   @Kas

   Dat is voor de meeste mensen toch een maandsalaris en die subsidie komt van de belasting betaler iets van sigaar uit eigen doos .

   Reageren
 • TTonnie

  Volgens mij is dit juridisch niet houdbaar.
  Wat als je in 2026 85 jaar bent en dan word je verplicht om een hybride systeem te kopen
  Terugverdientijd 7 tot 10 jaar zegt de Jonge.
  Wie garandeert mij dat ik zo oud word??
  Toch schijnt de wet zo opgesteld te zijn .
  Dat je hem verplicht in hooguit 10 jaar terugverdient.
  Ergens klopt die wet dan toch niet

  Reageren
  • BBas Heemskerk

   @Tonnie
   Een uitzondering op vermogen en inkomen had handig geweest

   Reageren
 • JJohn

  Als je nu verwarmt met een airco, mag dat ook want het gasverbruik is hierdoor met 66% verminderd van 1500 naar 500 kubieke m3 gas?

  Reageren
  • DDanny

   Ja waarom zou dat niet mogen jij bepaalt nog altijd of jij je huis wilt verwarmen met elektriciteit of gas

   Reageren
  • Sstefan

   @John
   Hier ook indd ik ben van 1100 m3 gas naar 360 gegaan( alleen nog douchen en bad)
   Ik zat te denken aan een wp boiler en dan heb ik ook gern gas meer nodig. Stuk goedkoper dan een hybride systeem ik heb nu deze winter helemaal geen gas gebruikt om te verwarmen.

   Reageren
  • GGaat je niet aan

   @John
   Ja want dat is ook een warmtepomp

   Reageren
 • VVin

  Het zou mij niets verbazen als onze bewindvoerders aandelen gekocht hebben in bedrijven die gespecialiseerd zijn in warmtepompen. Geef zelf maar eerst het goede voorbeeld. Verduurzaam je huis,vlieg eens wat minder en weiger die BMW 7 serie. Met een Prius kom je er ook.

  Reageren
  • HHenk Koops

   @Vin
   Helemaal met u eens, die toneelstukjes zitten we niet op te wachten, maar laat het zien, door het goede voorbeeld te geven, dan verdienen ze ons respekt!!!

   Reageren
  • Jjack frusch

   @Vin
   Het zal altijd een wedstrijd en ja/nee spelletje blijven. Het is eenmaal in gang gezet houdt de burger arm en vooral verplichtingen opleggen daarna onderzoek commissies/rechtzaken en na alle ellende excuses van de dictatoriale overheid. Ik kon het niet meer in mijn agenda terug vinden of ich habe es nicht gewist. Nederlandse bevolking hang de vlag alstublieft niet het onderste boven maar die hem in de kliko

   Reageren
 • RR.Postma

  Kan ventilatie pomp ook?

  Reageren
 • JJ.hardenbol

  Heb zonneboiler al 25 jaar doet het nog steeds alleen in de winter gas en minimaal zonneboiler warmte nu april veel zon staat boiler 50-70 graden en kost minimaal stroom. Gratis douchen en warmwater. Nog 2 jaar contract 1.00 euro gas en 0.20 euro stroom nu 90.00 voorschot per maand en alles na jaar nog geld terug krijgt. Was 2022 bijzonder 700.00 euro terug. Waarom alles duurder maken als a.o.w er mijn minimaal pensioen? In België minder btw dan in nederland voor energie gas en licht. Dus voor 2026 nieuwe economische ketel aanschaffen voordat je in de geldzorgen komt. En niets over zonneboiler waar geen rekening word gehouden.

  Reageren
 • TTon

  Ik wil best in 2025 mijn cv ketel vervangen voor een cv ketel, maar als de gemeente besluit een warmte net aan te leggen ben ik misschien wel verplicht om van het gas af te gaan, een politieke bal kan raar rollen.

  Reageren
 • AAlexander

  Zolang mijn cv-ketel nog goed is blijft die hangen en blijf ik hem gebruiken. Het is nog een jonge goede cv-ketel. Ze kunnen me de bomen in daar in den haag.

  Reageren
  • PPieter

   @Alexander
   Dat mag ook. Pas als je hem moet vervangen is de bedoeling dat je een warmtepomp plaatst.

   Reageren
  • DDanny

   Moet je wel gas aangeleverd krijgen.

   Reageren
  • HHans

   @Alexander
   Groot gelijk,ik koop in 2025 een nieuwe cv ketel.
   Succes!

   Reageren
 • JJos te Vruchte

  Maar als ik aan een nieuwe auto toe ben moet dat maar uit mijn hoofd zetten .
  Stel ik heb 10000 euro gespaard en mijn oudje inruilen voor een nieuwere kan niet meer jammer dan voor de Anwb die zullen het druk krijgen met die ouwe lijken op de weg.
  Ik hoop dat ik genoeg geld heb voor een nutteloze warmtepomp ken ook zeggen zak maar in een diep gat ga toch mijn autootje vervangen want mijn HR keteltje snort nog goed.
  Daag Rob Jetten en Frans Timmermans ga maar eerst je eigen huis verduurzamen

  Reageren
  • GGiulia

   Puur dictatuur

   Reageren
  • JJoris

   @Jos te Vruchte
   Het is me duidelijk jij gaat wonen in je auto.

   Reageren
   • RRajin

    @Joris

    Ik gun hem om in de auto te wonen, beter dan de stelletje zakkenvullers

    Reageren
  • HHans

   @Jos te Vruchte
   Rob jetten en Frans timmerdoos kunnen het lazarus krijgen!
   Ik heb in 2025 een nieuwe hr cv ketel!
   Lekker puh!

   Reageren
  • WWill Verstegen

   @Jos te Vruchte

   Die 2 kunnen beter hun verstand eens verduurzamen , trieste en wereld vreemde personen !!

   Reageren
 • WWeldenkend

  Waarom zouden we niet nog op gas blijven er is nog genoeg gas op de Noordzee (uitbetrouwbarebron). Gas is zo wie zo schoner en goedkoper in aanleg en onderhoud dan windmolens, warmtepompen, zonnepanelen etc. en met de tijd kunnen we overstappen op waterstof .

  Reageren
  • GGulia

   @Weldenkend omdat de regering (de EU voornamelijk) wilt dat wij alleemaa arm worden, dit heet :” comunism”. Heb je het not niet begrepen?

   Reageren
  • LLoodgieter

   @Weldenkend

   Beste weldenkende bij verbranding van aardgas komt er ook in de rookgassen stikstof vrij oa dit gas is niet brandbaar dus vliegt in onze lucht rond kijk maar eens op google en daar kun je de antwoorden wel vinden
   Groetjes van de vakman

   Reageren
   • JJoepV

    @Loodgieter

    De lucht bestaat voor 78% uit stikstof, jij bedoelt stikstofoxiden. Google zelf nog even verder zou ik zeggen..

    Reageren
   • PPaul

    @Loodgieter
    En onze nationale trots KLM stoot geen stikstof, CO2ben fijnstof uit? Maar wordt wel van onze belastingcenten gesubsidieerd. Stroom wordt ook nog steeds grotendeels met gas opgewekt, en er zal veel meer stroom moeten worden opgewekt, dus linksom of rechtsom allemaal flauwekul

    Reageren
 • BBas Heemskerk

  Goed om fossiele brandstof te verminderen.
  Maatregelen zijn zo streng omdat de luchtvaartsector het grootste deel inneemt en een sterke lobby heeft.

  Reageren
  • HHarm

   @Bas Heemskerk

   Je hebt gelijk ik kwam gisteren met mijn auto (diesel) die 5,5 ltr op de 100 km neemt bij de apk
   Nieuwe regel bij de apk is NOX deeltjes tellen uit je uitlaat nu krijg je het volgende : mijn auto stoot 0 deeltjes NOX vervolgens houdt de keur meester zijn gevoelig sensor in de lucht van de garage en wat denk je NOX aanwezig
   Dus mijn auto een diesel met adblue heeft schonere uitlaatgassen dan de omgeving waarin we leven
   Dus conclusie we worden allemaal nedondert door de regering zakkevullers zijn het

   Reageren
 • PPatrick

  De prijsverschillen van warmtepompen zijn enorm. Ik heb idd offertes gehad van €45.000 bodem warmte, €30.000 lucht warmte en heb er een jaar over gedaan waaruit blijkt dat je na subsidie ook voor €1500 klaar kan zijn. Ook zijn er warmtepompen waar je meer subsidie voor krijgt dan ze kosten!

  Het is een beetje cowboy wereld waarin ieder zijn product aanprijst zonder echt te kijken wat voor jou huis het handigst is. Ook zgn onafhankelijke partijen weet vaak niet precies wat er te koop is

  Reageren
  • SSjuul

   @Patrick dat klinkt interessant, kun je wat meer info geven hoe je dat gedaan hebt.

   Reageren
   • Jjan-willem

    @Sjuul
    Ja daar ben ik ook benieuwd naar.

    Reageren
  • BBert

   @Patrick
   Zou ook wel willen weten hoe jij dat hebt gedaan
   Zou ook veder willen kijken maar denk toch om 2025 een nieuwe gasketel pak

   Reageren
  • CChris

   @Patrick
   Als er nu nog zouden weten welke weg je daarvoor kunt bewandelen dan zou ik tijdig maatregelen kunnen nemen.

   Reageren
 • RRMK

  Daar ben ik het mee eens, a: want al dat aardgas laten ze echt niet in de grond zitten en b: grotendeels van de infra en het netwerk van de Nederlandse gasleidingen zijn de laatste jaren al vervangen voor een kunstof leiding die waterstof gas kunnen transporteren

  Reageren
 • FFrank

  Zo moeilijk is het allemaal niet. Warmtepomp (monoblock) besteld in Spanje, was 4 weken later geleverd. Zelf geïnstalleerd en subsidie ontvangen. Investering €5600 + €500 aansluitmateriaal – €2300 subsidie. Verwarmt ’t huis en heeft een ingebouwde 200 liter boiler. Mitsubishi Ecodan 6kW…

  Reageren
  • AAzieza

   @Frank
   Hier wil ik graag meer van weten. Dankjewel. Gr

   Reageren
  • HHenk

   @Frank

   en zo is het Frank.
   Ik heb het zelfde verhaal. Goed gedaan.

   Reageren
 • JJoos kamhuis

  Laat ik 1 ding zeggen , ik heb een hekel aan verplichtingen..
  Er valt altijd wel iets te rommelen doet deze regering ook

  Reageren
  • BBas Heemskerk

   @Joos kamhuis dat klopt dat er gerommeld wordt, Schiphol/KLM heeft geen verplichtingen.
   Uitstoot wordt maar gerekend tot 25km en tot 900m hoogte, de rest is buitenland.

   Maak een schoorsteen 900m hoog en je CV-ketel
   is ook zonder uitstoot. 😉

   Reageren
  • KKeeskoets

   @Joos kamhuis

   Je hebt groot gelijk

   Reageren
 • FFrank

  Geen woord over airco.s wat ook warmtepompen zijn goedkoper EN waar je in de zomer ook nog wat aan hebt

  Reageren
 • AA. Van der Molen

  Voor het aanvragen van een “gunstige” lening moet je je aangifte Inkomstenbelasting van twee jaar geleden laten zien.
  Nu heb ik geen inkomsten en leef van een eigen “spaarpotje prepensioen” en kom nu niet in aanmerking voor de “gunstige” lening. Aanschaf nieuwe cv ketel met hybride pomp moet nu uit eigen middelen.

  Reageren
  • KKeeskoets

   @A. Van der Molen

   Niet doen

   Reageren
 • LLouis

  Het lijkt mij op dit moment te vroeg om op de verplichting van de duurzame voorzieningen te moeten uitvoeren. Juridisch kan dat gewoon weg op deze wijze niet. Het streven is om topt zinvolle en betaalbare oplossingen te komen.

  Reageren
 • JJeffrey

  Net mijn huis van het gas af. Zonnepanelen en een elektrische boiler van nog geen 1000,- euro. Waarvoor heb je in hemelsnaam een warmtepomp nodig? Die verwarmen vaak ook een buffervat. Dikke onzin lijkt mij of zie ik dat verkeerd?

  Reageren
  • IIemand

   @Jeffrey
   Wat voor merk elektrische boiler heb je?

   Reageren
 • JJan van Heijninge

  De mensen worden helemaal gek gemaakt door de regering ze duikelen over elkaar heen met maatregelen maar zijn totaal het gevoel met de samenleving kwijt hebben er volgens mij geen idee van wat voor impact dit heeft op de gewone werkende bevolking het moet allemaal veel te snel zonder goed te kijken naar de mogelijkheden van kernenergie en waterstof in de toekomst.

  Reageren
 • RR.Witjes

  Dus in 2025 nieuwe cv laten plaatsen, ben je toch gauw alweer 10 jaar verder. Tegen die tijd is de warmtepomp hopelijk flink doorontwikkeld, en zijn de kosten hopelijk ook wat lager. De gasprijs zal natuurlijk ook van invloed zijn in deze.

  Reageren
  • AArjen

   @R.Witjes

   Warmtepompen zijn er al jaren in Scandinavië is niks nieuws aan is al lang aan ontwikkeld. Ik wacht nog op een offerte van de plaatselijke installateur

   Reageren
   • FFrank Kraan

    @Arjen.

    Die huizen zijn optimaal geosoleerd en gebouwd voor een koude winter.
    En daar is niet de hoogste energiebelasting TER WERELD…..

    Ik trap er niet in. Ik laat mijn cv tegen die tijd wel repareren….

    Reageren
 • AA Meerkerk

  Het gaat vooral om geld.
  Als je zonnepanelen hebt, die per jaar 5000 KW opleveren en je verbruikt er zelf 2000 KW van, dan kan je terugleveren voor € 0,09 aan je energie leverancier. Dus jij investeren en de energiemaatschappij geld opstrijken. Ja die willen wel van het salderen af. En Jetten? Die trapt er met open ogen in, met het verhaal dat mensen zonder zonnepanelen voor degenen met betaald. Hier hoef je geen Professor voor te zijn.

  Reageren
  • FFrank

   @A Meerkerk daarom ook geen woord over airco.s en electrische boiler want die stroom die je met zonnepanelen straks zomers over hebt, die hebben ze graag voor een appel en een ei ipv dat je daar dan dat aparaat wat kan verwarmen EN koelen voor gebruikt

   Reageren
  • RRudi Dufornee

   @A Meerkerk
   Jette heeft meer verstand van worsthappen
   Hoe is het toch mogelijk dat een kabinet als dit gekozen wordt.
   Het zijn allemaal onnozele en uitvreters

   Reageren
  • TTente Co en Zo

   @A Meerkerk

   Reageren
  • RRijk

   @A Meerkerk
   Het is eigenlijk nog veel eager
   Verbruik (2000)maal prijs per kwh + belasting.
   Teruglevering (5000) maal 9 cent zonder belasting.
   Dus reken maar uit je verlies

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.