Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Warmtepomp is straks verplicht: zoveel gaat het jou kosten

Is je cv-ketel binnen een paar jaar aan vervanging toe? Let dan op, want het vervangen van dit apparaat wordt een stuk duurder. Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een gewone hr-ketel volstaat dan niet meer.

De verplichting is het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei aankondigde. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

Minimaal 6.500 tot 10.000 euro

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor modellen met meer vermogen ben je al snel 10.000 euro kwijt. Een bittere pil.

Exemplaren die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de 15.000 tot 20.000 euro.

Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kosten wel 30.000 tot 40.000 euro.

Subsidie

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
 • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde modellen (en vermogens) kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen. De precieze subsidiebedragen per model (en vermogen) staan hier.

Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd verschilt

De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaar duren.

Niet voor iedereen verplicht

Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.

Er geldt een uitzondering voor:

 • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
 • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet

Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel. Ook winkels, scholen en kantoren moeten eraan geloven.

Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een kleine warmtepomp en een cv-ketel:

 • De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen.
 • Als het koud is, springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Het idee van de warmtepomp is het dat gasverbruik in de woning omlaag gaat, wat ook gunstig is voor de energierekening.

Om nog meer te besparen op je energierekening, is het slim om energietarieven met elkaar te vergelijken en een passend energiecontract af te sluiten.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

347 reacties

 • AArjen

  Zo zie je maar weer dat dit land word geregeerd door een stelletje onnozele mensen. 2026 verplicht stellen terwijl er te weinig mensen zijn om ze te kunnen maken maar zeker ook om ze te plaatsen. Warmte pompen draaien hoofdzakelijk op stroom, en wat gaat er gebeuren als je straks minder geld krijgt van de opbrengst van je panelen(als je die al hebt)juist dan vangt de regering nog meer geld(accijns en btw) want ja als je werkt wil je savonds ook wat warmte hebben. Zoals het vaak gaat is dit ook een geld kwestie waar de Nederlandse staat weer beter van word

  Reageren
  • PPieter

   @Arjen

   Ik merk aan dat jij je als nozele nederlander hard gaat maken voor een goed oplossing?

   Of wil je het overlaten aan de fossiele industrie?

   Reageren
   • JJohn

    @Pieter

    Heel het stikstof probleem heeft niks met Nederland te maken, hier is alles al zo zuinig mogelijk, heel de wereld stoot veel meer stikstof uit, dit is gewoon weer geld uit de zakken van de gewone man kloppen, waanzinnig domme maatregelen

    Reageren
   • JJohn

    @Pieter

    Heel het stikstof probleem heeft niks met Nederland te maken, hier is alles al zo zuinig mogelijk, heel de wereld stoot veel meer stikstof uit, dit is gewoon weer geld uit de zakken van de gewone man kloppen, waanzinnig domme maatregelen , net als electrische auto, deze produceren vele male meer stikstof op afstand, plus de batterijen zijn giftige bommen, zolang de hele grote landen niks doen kunnen wij met de stad Nederland niks veranderen. Geldklopperij, meer is het niet!!

    Reageren
   • RRudi Dufornee

    @Pieter
    Aan aardgas mankeert helemaal niets en is veel schoner dan electriciteit
    Kabinet is gestoord

    Reageren
 • GGC

  Schandalig dat ze dat kunnen verplichten,zo langzamerhand kan Noord Korea iets van de incompetente overheid hier leren. We hebben nog een Noordzee vol gas maar dat laten ze zitten om vervolgens ons te dwingen meer dan de hoofdprijs te laten betalen,zelfs Turkije is wat dat betreft veel beter voor zijn inwoners.
  Wij,de Nederlandse burgers worden zwaar onderdrukt en we pikken het maar,daar moet een eind komen,zo snel mogelijk verkiezingen en weg met dit linkse zootje,helaas ook de nu linkse vvd onder Rutte. En ook snel uit de EU, daar moet iets anders voor komen,terug naar de EEG

  Reageren
 • DDirk franken

  Het is wel een oplossing voor water pompen hier en daar,
  Maar elke woning en complex
  Is niet mogelijk,
  Er is niet genoeg warmte in de bodem, je krijgt een afnamen met tijd en dan zijn waterpompen nutteloos!

  Reageren
 • BBettina Aubertijn

  Tegen die tijd merken ze wel , dat dat niet gaat /kan lukken, net zoals zoveel meer dingen . Bijvoorbeeld. Laadpalen , komt ook niet van grond . Laat ze maar schreeuwen, de grootste problemen voor hun komen nog .

  Reageren
 • GGuus

  Ikke niette begrijpe probleeme nederlaandse mens. Ikke kome van verre. Ikke vraage asiele aan en ikke welkoome in nederlande.
  Ikke nu dakke bove koppe en ikke krijge zakkecente. Hoeve niette kope die warmtepompe. Isse voor mijn gekope!

  Reageren
  • ZZeineb

   @Guus

   Wat een domme reactie schuif maar alles op de buitenlanders. Kabinet zit vol met turken en Marokkanen zeker.

   Reageren
   • RRudi Dufornee

    @Zeineb
    Zo dom is die reactie niet.
    Asielzoekers en beroeps steuntrekkers krijgen het gratis in hun sociale huurwoning.
    De harde werkers en spaarders draaien overal voor op

    Reageren
 • JJ. de Groot

  Achter mijn voordeur beslis ikzelf wel wat er geïnstalleerd gaat worden, waarschijnlijk een elektrische CV ketel.
  Zonnepanelen liggen er al, dus een prima combinatie!

  Reageren
 • HHelga fidom

  De warmtepomp nog meer co2 uitstoot, ach dan maar even de wet aanpassen!
  Te gek voor woorden, huiseigenaren moeten daarvoor diep in de buidel tasten.

  Reageren
  • LLouisbeijn

   @Helga fidom gewoon een boiler plaatsen ,geschikt voor het aantal gezinsleden 100 liter of 50 liter ,en een airco installatie is het goedkoopst ( airco is ook een warmtepomp / koudepomp ) ,,probleem opgelost !!

   Reageren
 • PPietje

  Indien we het van de winter koud krijgen, gewoon het binnenhof met dat hele zooitje incompetente politicy de brand erover. Geheid dat het lekker brand die bende onkruid.

  Reageren
 • Hhenkj

  1250 euro voor n geschikte electro cv ketel

  Reageren
 • Hhenk j

  Ach gewoon een electro ketel kopen en ik ben met mijn pelletcv gasloos. Ik “MOET” enkel poepen. Voor rest moet ik niets.

  Reageren
 • GGerrit

  Gewoon in 2025 een nieuwe HR ketel kopen, kan je weer 15 tot 20 jaar mee

  Reageren
  • TTommy

   Gerrit inderdaad. Jij snapt het

   Reageren
 • PPaul

  Gunstig voor je energierekening?
  Stroom wordt straks onbetaalbaar en onzeker, doordat de stroomnet ten de vraag niet aankunnen.
  Dus absoluut niet gunstig.
  Hybride pomp met subsidie is nog altijd bij a 2x zo duur als een HR ketel, dus ook al niet gunstig. Welke idioot heeft dit bedacht?

  Reageren
  • KKees-jan

   @Paul
   Wat dacht je van Hugo ,eerst het land op slot gooien zonder kennis van zaken.
   En nu iedereen dit weer VERPLICHTEN ,zonder kennis van zaken, makkelijk baantje is dat minister zijn je doet maar een dotje.
   En niemand die dat controleerd ,afschieten dat volk .

   Reageren
 • BBerend

  @Peter wat een walgelijke reactie die hopelijk snel verwijdert wordt. Dat u het ergens niet mee eens bent wil nog niet zeggen dat u deze mensen dood mag wensen.

  Reageren
  • PPietje

   @Berend
   Ben het met @Peter eens, kapot schieten die bende rovers in Den Haag.

   Reageren
  • GGerrit

   @Berend

   Hij heeft groot gelijk, andersom heeft dat figuur in Den Haag veel meer moorden op zijn geweten, of kom jij ook uit een ei?

   Reageren
 • CCharlotte

  Ja tuurlijk, eerst de kant van zonnepanelen op dwingen, met een aardige uitgave. Dan ook de kant van een elektrische auto op dwingen, kost ook aardig wat en de voordelen voor het milieu zijn nog niet zo zeker. Dan nu nog de warmtepomp afdwingen. Iedereen heeft met alle hoge prijzen en kosten een ton op de bank staan. Doen we gelijk geen probleem! Pfff lekker motiverend in een tijd die voor heel erg veel mensen al zo moeilijk is. Eerst de Coronatijd met alles er omheen, daarna alle prijzen die aan alle kanten al de pan uitrijzen. Dit kan er nog wel bij. Wat wordt het ontzettend hoog tijd voor een nieuw kabinet!

  Reageren
 • HHoogerbeets

  Ben oud en werk niet mee aan deze milieumaffia. Zoontje van Timmermans plant Noordzee vol windmolens. Elke warmtepomp krijgt stroom uit een gas of kolencentrale. Wind + panelen hooguit 10% van de energievoorziening. Dus je vervuild extra. Dat weet die coronvaccinmoordenaar de Jonge ook wel.

  Reageren
  • HHans Kuypers

   @Hoogerbeets. Als u zo heftig uitpakt, zou ik als ik u was me eerst goed op de hoogte stellen Aandeel wind: 46%, aandeel zon: 26%. Even rekenen………, nou dat is dus niet iets meer dan uw 10% en woorden als moordenaar horen in dit soort berichten niet thuis. Gelukkig leven we hier in een rechtstaat. Als minister de Jonge een moordenaar zou zijn dan was hij allang veroordeeld door de rechter.

   Reageren
   • KKirth Gersen

    @Hans Kuypers
    Onzin, aandeel duurzame energie is minder dan 8%.

    Reageren
   • MMurwin benschop

    @Hans Kuypers ik weet niet waar je de cijfers vandaan haalt,maar ik ben het niet met je eens. Het is echt de milieumaffia die ons deze bullshit aanpraat. Laten wij het hebben over de luchtvaart vervuiling en de oorlogsmaffia, dan praat je anders. Laat de gewone man met rust. Leugenaars

    Reageren
 • WWillem

  Oplossing gevonden emigreren naar een eu land bijvoorbeeld griekenland daar zijn ze niet zo moeilijk en het leven is goedkoper

  Reageren
 • AAnnA

  Nog even…. zitten wij weer in de jaren 1947-1960…. Hoop armoe…

  Reageren
 • DDiana

  In dit “leuke” plan zijn niet de kosten meegenomen die je moet maken om een (hybride) warmtepomp überhaupt rendabel te maken. Toen wij 2 jaar geleden ons huis kochten serieus naar de mogelijkheden gekeken, maar dit zou dusdanig duur zijn dat het geen optie was. De 5 raampartijen vervangen met hr++ glas (en een aantal kozijnen geschikt maken): €18.000. vloer en dak isolatie: € €8000 (niet meegerekend dat wij een gedeeld plat dak hebben dus dat de buren ook akkoord moeten geven), spouwmuurisolatie: geen optie (geen spouwmuren), vervangen radiatoren voor vloerverwarming (op 3 verdiepingen) €8000 (exclusief vloeren)… En ga zo maar door. Nu gekozen voor een combinatie van verwarming door airconditioning deels opgewekt door zonnepanelen. De cv voor de resterende 230 m3 gaan we voor 2026 vervangen….

  Reageren
 • JJohan

  Ik heb twee gashaarden in huis, helemaal geen cv, heb ik ook geen behoefte aan. Het wordt dus een pelletkachel of een inverter airco maar zeker geen warmtepomp.

  Reageren
 • WW.K.Kes

  Als ik nou eens gewoon een boiler neem en een paar electrische kacheltje dat is toch ook goed. Dan kan de gasmeter weg, maar dat is natuurlijk de bedoeling niet want voor die meter betaal je ook nog een enorm bedrag voor netbeheer kosten. Ik ben bijna 70 ik ga geen 15.000 meer investeren op mijn leeftijd.

  Reageren
 • FFrankL

  Onze Remeha is net 4 jaar oud en gaat hopelijk nog 10-15 jaar mee. We hebben ook een Hoog Rendement houtkachel en als sinds 2015 zonnepanelen, dus ons energieverbruik was erg laag afgelopen jaar. We hebben maar 600 m3 gas verbruikt.

  Ik heb het verbruik ingevuld op de website van Remeha en volgens deze website duurt de terugverdientijd voor een nieuwe WP voor ons huis 74 jaar.
  Daarnaast is ons huis matig geïsoleerd (eind jaren 80) en is een WP alleen rendabel als we tevens nieuwe radiatoren laten installeren. Dit weiger ik te doen.
  Die Jetten kan opzouten met zijn verplichtingen. Ik ga echt geen tien à twintigduizend euro uitgeven.

  Desnoods schaf ik elders een CV ketel aan en sluit ik het zelf aan. Dit heb ik eerder gedaan, samen met een beun dus dat zeker weer lukken.
  Ik ga zeker geen verplichte WP laten installeren. Weg met dit kabinet met hun dictatuur neigingen!

  Reageren
  • RRiekelt Barends

   @FrankL

   Laat die doorgesnoven Hugo de jonge de pleuris krijgen

   Reageren
 • RR.Kroonsberg

  Zijn ze in Den Haag aan de drugs of zo?? Hoe kunnen mensen met een klein pensioentje en een leeftijd van 75 jaar en ouder deze idiote kosten opbrengen???
  Zelfs met het fooitje dat ze subsidie noemen is dat onbetaalbaar!!!!!!

  Reageren
  • CC.J.Roose

   @R.Kroonsberg
   Het is toch apsurt dat je verplicht zo een warmte pomp moet nemen als Rutte die betaald dan vindt ik het goed zo niet ze zijn knetter gek en die Jetten helemaal zo is dat !!!!

   Reageren
  • SSchaap

   @R.Kroonsberg

   Reageren
  • SSchaap

   @R.Kroonsberg

   Hahaha kosten voor de woningbouw niet voor onszelf ze bekijken het maar

   Reageren
 • HHageman

  Laat deze regering hun riante salaris van €150.000 euro per jaar maar eens inleveren en van alleen AOW gaan leven van €1840 per echtpaar per maand. En dan aan deze mensen dezelfde eisen opleggen.

  Reageren
 • BBep Heinemans

  De mensen met het meeste geld en kapitaal kunnen ons wel vertellen dat wij nu ook nog een hybride-warmtepomp aan moeten schatten. Dat is niet te geloven, waar hun het lef vandaan halen. De gewone man zo naar hun hand te zetten. Om depressief van te worden van deze mensen. Regering bedankt dat je ons zo benaderd. Geen respects meer voor de harde die nu al niets te eten heeft.

  Reageren
 • RRob

  Wel eens gekeken naar een volledige elektrische cv ketel van 6 kwh, deze zijn er tegenwoordig modulerend, kosten ongeveer 1200 euro, nooit geen onderhoud,geen uitstoot geen geluid gebruik per defenitie iets meer aan stroom maar als je voor ern warmtepomp al 6000 euro moet betalen moet je toch eens gaan rekenen wat je terugverdientijd is en je blijft toch aan het gas lees vastrecht en ondrrhoudscontract zitten. Kwestie van logisch nadenken???

  Reageren
  • RRommie dijkstra

   @Rob
   Wat is het merk van bovenstaande cv?
   Gr rommie

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.