Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Warmtepomp is straks verplicht: zoveel gaat het jou kosten

Is je cv-ketel binnen een paar jaar aan vervanging toe? Let dan op, want het vervangen van dit apparaat wordt een stuk duurder. Vanaf 2026 wordt het namelijk verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Een gewone hr-ketel volstaat dan niet meer.

De verplichting is het gevolg van een nieuw pakket aan klimaatregelingen dat het kabinet begin mei aankondigde. Hiermee is een investering van 9,3 miljard euro gemoeid.

Minimaal 6.500 tot 10.000 euro

De kosten voor een hybride warmtepomp zijn aanzienlijk. Hou rekening met een investering van minimaal 6.500 euro voor het apparaat zelf, inclusief installatie. Voor modellen met meer vermogen ben je al snel 10.000 euro kwijt. Een bittere pil.

Exemplaren die ervoor zorgen dat je volledig van het gas af kunt, zijn nog duurder. De investering ligt dan rond de 15.000 tot 20.000 euro.

Er zijn ook fluisterstille bodem-warmtepompen, die gebruik maken van een andere techniek. Deze zijn vaak nog wat efficiënter, maar kosten wel 30.000 tot 40.000 euro.

Subsidie

Iedereen die een warmtepomp wil aanschaffen, krijgt subsidie van de overheid.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
 • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

Dit zijn gangbare bedragen. Voor bepaalde modellen (en vermogens) kan het subsidiebedrag zelfs nog hoger liggen. De precieze subsidiebedragen per model (en vermogen) staan hier.

Huishoudens met een laag inkomen kunnen een gunstige lening aanvragen via het nationale warmtefonds.

Terugverdientijd verschilt

De terugverdientijd voor een warmtepomp verschilt sterk. Schattingen gaan uit van gemiddeld zeven jaar, maar in sommige gevallen kan dit meer dan 10 jaar duren.

Niet voor iedereen verplicht

Er zijn een aantal groepen die niet verplicht worden gesteld een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel in 2026 (of daarna) aan vervanging toe is.

Er geldt een uitzondering voor:

 • Huishoudens die wonen in een appartement of monument
 • Huishoudens die binnen de komende jaren worden aangesloten op een warmtenet

Voor alle overige woningen, zoals rijtjeshuizen en vrijstaande woningen, geldt de verplichting wel. Ook winkels, scholen en kantoren moeten eraan geloven.

Wat is een hybride warmtepomp eigenlijk?

Een hybride warmtepomp bestaat uit een kleine warmtepomp en een cv-ketel:

 • De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt dit om water te verwarmen.
 • Als het koud is, springt de cv-ketel bij om extra te verwarmen.

Het idee van de warmtepomp is het dat gasverbruik in de woning omlaag gaat, wat ook gunstig is voor de energierekening.

Om nog meer te besparen op je energierekening, is het slim om energietarieven met elkaar te vergelijken en een passend energiecontract af te sluiten.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

347 reacties

 • DDiegene

  Beste negatieve klaag mens,
  (Dit is voor diegene die zich aangesproken voelt)
  Prachtig allemaal die reacties, afgeven op de regering en niet komen met een oplossing. Stoomtrein had in het begin ook veel weerstand. Ga eens mee met de tijd, of loop je nog rond met een blad om je kont.
  Hybride warmtepomp is een oplossing als je je traditionele verwarming wilt houden. Er zijn genoeg andere oplossing om je huis te verwarmen. Infrarood houtkachel pelletkachel, de deur dicht.
  Je wilt niet weten wat ik gemiddeld allemaal tegen kom in huizen alleen leven om te consumeren.
  “Ow ik ben zielig ik heb geen geld”
  Begin eens met isoleren, ipv een nieuwe Hond of TV nieuwste iPhone die je perce nodig nodig hebt.
  Zo dom allemaal, jullie staan water bij te vullen in een emmer met gaten. En maar klagen “Ow het kost zo veel water”…Maak die gaten eens dicht.
  Domme opmerking om een ZZPer of zelf de ketel te laten hangen. Kiep je straks om door CO vergiftiging of je huis fikt af dan ga je zeker ook huilen en aankloppen bij de regering als je verzekeraar niet uitbetaald.
  Niet zeuren gewoon doen en blijf eens van Facebook af, dat verspilling van je tijd om te leven en voed je negatieve geest alleen maar.

  Sorry moest het even kwijt.

  Reageren
  • HHerman

   @Diegene
   Hoe moet ik mijn huis isoleren dat van 1932 is
   Dubbele beglazing heb
   En het vullen van de spou muur (die niet heb) is niet zo,’n goed idee die spou muur zit niet voor niets en voor mij niet te betalen
   En zonnen panelen kan ik niet betalen
   Zal moeten proberen om een huurhuis te krijgen
   Heb aow

   Reageren
   • JJet

    @Herman
    Je kunt je huis ook aan de buitenkant isoleren…dat zie ik heel vaak in Duitsland….ik heb zelf een huis uit 1902 waar een muur omheen gezet is en goede dubbele beglazing en het dak is vanbinnen aangepakt. We gebruiken nog maar 450 m3 gas nu.

    Reageren
    • OOlaf

     @Jet
     Kosda?

     Reageren
     • MMG

      @Olaf

      Kosten voor 14cm rc=4,5 gevelisolatie inclusief steigerwerk, stukadoorswerk, schilderwerk kan je ongeveer aanhouden min. 250 €/m2. Aansluiting met dak, hwa e.d. alles dient aangepast te worden.

      Reageren
    • KKees hoogtevrees

     @Jet

     Het probleem waar je in Nederland doorgaans tegen aanloopt zijn de vergunningen/ontzeggingen aangezien het de buitenkant betreft. Vaak word er dan ook gekozen om vanuit binnen het huis te isoleren (dat kost je wel wat m²)

     Reageren
   • YYnn wolf

    @Herman
    Schaf een airco aan, die heeft jd huis in no-time warm.
    En is stukken voordeliger dan gas.
    Je hebt er zomer en winter wat aan.
    Met bv de overwaarde van uw huis.
    Zoals momenteel zovelen doen is dat best te bekostigen. Ook zonnepanelen.

    Reageren
  • DDieandere

   @Diegene waterstof op lage druk door het bestaande gasnet leveren. Alleen dan kan de overheid geen miljarden verdienen.

   Reageren
  • AAnnemieke

   @Diegene het is niet te betalen, er is al teveel armoede, laat ze daar eens naar kijken. Deze regering het Nederland om zeep, het boeit ze niet dat mensen in Armoede leven in huizen met scheuren, kinderen verplicht uit huis door verkeerde beoordeling, alleen maar het stikstofbeleid. Naar heel naar

   Reageren
  • AAnna

   @Diegene

   Jij bent degene die eens goed moet rond kijken door de co2 groeien de bomen en planten en dat de boeren zoveel co2 produceren is niet waar Al die prive vliegtuigen die verontreinigen ons klimaat
   En wat jij vergeet is dat er ook mensen zijn die net aan rond kunnen Komen die geen isolatie kunnen betalen en HR++glas maar Hun huis niet kunnen verjopen omdat er geen huurhuizen zijn
   Sorry dit moest ik even kwijt

   Reageren
  • WW wigman

   @Diegene
   Beste, de stoomtrein had veel weerstand en nu blijkt volledig terecht, die heeft een grote bijdrage gehad in de reden dat we nu om moeten naar warmtepomp.
   Als u denkt dat nieuw gelijk staat aan beter, dan begrijpt u nog vrij weinig van deze wereld.
   Nog zon domme opmerking dat alleen installateurs ketels of warmtepompen kunnen hangen.
   Dit zijn zulke simpele technieken, dat kan iemand die een beetje rechterhanden heeft prima zelf, stelt totaal niets voor, risicos zijn minimaal.

   Sorry, moest dit even kwijt.

   Reageren
  • HHenk

   @Diegene
   Makkelijk praten voor iemand met geld. Hoeveel mensen hebben trouwens geld voor een warmtepomp? Enige reactie is altijd kom zelf met de oplossing. Nou de oplossingen worden hier door veel mensen aangedragen. Weet niet waar je allemaal komt, maar ik zou eens wat nieuwe vrienden of collega’s zoeken. De deur dicht en niet ventileren is niet gezond. Het is zelf niet echt een doordachte reactie van je en wat een frustratie over Facebook. Veel mensen halen hier veel geluk en lol uit.
   Hoeveel mensen hebben trouwens geld voor een warmtepomp?
   De gecertificeerde CV installateur zal die nieuwe cv ketel plaatsen na 2026, ook in een rijtjeshuis. Ga het maar navragen aan je eigen installateur.

   Reageren
  • AAnoniem

   Beste diegene .Ben blij dat u het allemaal zo goed voor elkaar heeft .De meeste mensen hebben geen 6000 euro voor een warmtepomp en als je dan ook nog je huis moet isoleren en een houtkachel moet aanschaffen enz praat je gemiddeld over min 15000 euro .Dus wie iz er naief mvg

   Reageren
  • BBas

   @Diegene
   Wat een belachelijke reactie! U werkt zeker zelf bij de overheid.

   Reageren
  • EEenander

   @Diegene is een volslagen idioot

   Reageren
  • AAart

   @Diegene
   Jij spoort ook niet je moet. Naast Rob jetten gaan
   Zitten
   Ook zo’n staats gevaarlijk persoon
   Ze zijn helemaal doorgeslagen
   Hier in Nederland

   Reageren
  • AArie Dijkstra

   @Diegene
   Hout kachel pellet kachel ga er eens naast wonen als cpod patiënt wat een verstand . Infra rood verwarming als je geen zonnepanelen hebt ? Je kletst uit je nek woon je soms naast Rutte of Kaag om in een goed blaadje te komen . Sorry hoor volgens mij kom je een paar hersencellen te kort

   Reageren
  • WWillem wp

   @Diegene

   Zo u slaat de spijker op zijn kop helemaal mee eens. Ik heb een huis uit 1935 en sinds 3 jaar gasloos met 20 zonnepanelen er bij heb ik een energierekening van 0,0 het kan dus wel eerst goed isoleren dat is de basis van dit alles.

   Reageren
  • JJohn

   @Diegene
   Jij leeft echt in een andere dimensie, volgens mij heb jij geen idee van de staat van de maatschappij… Ik zie dagelijks oma’s in de vuilnisbakken zoeken naar statiegeld omdat ze niet rond kunnen komen met het pensioen.

   Reageren
  • IIkke

   @Diegene jij hebt zeker geld genoeg om dat te doen maar er zijn er veel heel veel die dat niet kunnen en oja waarom zou een zzp’er dat niet kunnen die zijn vaak nog vakbekwamer dan die zogenaamde erkende bedrijven

   Reageren
 • SSnaail

  Ja hoor, hoe dan! Ik zit in een huur rijtjes woning. Heb geen zonnepanelen voor energie, alleen voor warm water. Ik heb hier geen zeggenschap of keus in. Ik heb er ook geen geld voor. Dus wat gaat het worden? Mega huurverhoging? Verplicht lening afsluiten? Ik ben toch niet gek?
  Ik ben al blij vandaag de dag dat ik mijn boodschappen kan betalen en de rest.
  De meeste mensen die hier reageren met tips hebben een koopwoning en wellicht geld. Denk ook eens aan de huurder met laag inkomen en niet alleen in je eigen straatje.

  Reageren
  • BBep

   @Snaail

   Dus dat!!!

   Reageren
 • HHans

  Een warmtepomp is kostbaar, maar een nieuwe cv-ketel, als die nu eenmaal aan vervanging toe is, is ook niet gratis.
  Als ik na 7 jaar de kosten terugverdiend heb en daarna flink ga besparen, lijkt het mij een goede investering. Die terugverdientijd daar zit natuurlijk in meeberekend dat je meer elektriciteit verbruikt door de warmtepomp.
  Zo verbruiken we minder gas, worden we minder afhankelijk van een land als Rusland en krijg ik een lagere energierekening.

  Het geluid van die dingen vind ik wel verontrustend. Hopelijk ontwikkelt de techniek zich snel.

  PS stikstof in andere landen is niet relevant. De discussie gaat over natuurgebieden hier in Nederland die achteruit gaan door een overschot aan stikstof hier in Nederland.

  PS ik geloof er niks van dat mensen in Den Haag rijk worden door deze maatregel. Ik snap het wantrouwen in de politiek, maar om ze van corruptie te beschuldigen vind ik nogal ver gaan.

  Reageren
 • DDenise

  niet best die warmtepompen,wel handig je heb verwarming en airco maar het gaat wederom om electrischiteit en je kan er ook ziek van worden of constant luchtwegproblemen van krijgen. ik heb ‘m ook in huis (geen keus) maar doe mij maar gewoon. en qua kosten weet ik het nog niet, zal wel net als met die zonnepanelen gaan, eerst krijg je 50% terug dam 25% en dan bijna niks of moet je zelfs terug betalen

  Reageren
 • HHenk

  Gewoon vanaf 2026 een nieuwe CV via marktplaats kopen of bij een bedrijf in België. Bijna alle installateurs willen deze wel voor u installeren. Oprotten met die vervuilende warmtepomp.

  Reageren
  • DDanna

   @Henk
   Ik neem nog een nieuwe cv . Een warmtepomp haal ik er nooit uit.verbruik 50 kuub gas per jaar

   Reageren
 • AArnold

  Als heel NL nou eens een maand of twee alles uitzet, moet je kijken wat er dan gebeurt.
  Hetzelfde als met benzineprijzen. Heel NL een maand de trein/bus pakken……domino effect. OV kan het niet aan, garages staan zonder werk, geen autoverkoop, geen belastingen en accijnzen, ga zo maar door. Dan gaat NL op de kop!
  We slikken en stikken en de regering maar voor Sinterklaas spelen, het beste jongetje van de klas.

  Reageren
  • AAnnet de jager

   @Arnold helemaal mee eens, ons braafste jongetje van de klas landje gaat naar de kl…. het is hier allemaal korte termijn denken en zitten straks aan de G.honger. de kosten zijn voor de meeste niet met subsidie op te brengen laat staan dat er een eenvoudige manier is om subsidie aan te vragen (weet ik inmiddels uit ervaring). Elektriciteit net kan het nu al niet aan. Cv ketel voor 2026 vervangen dan kan je weer even voort en daarna hoop ik dat ik geen 100 wordt.

   Reageren
 • WWerner

  Ik ben overgestapt op verwarmen via airco. Scheelt enorm veel geld aan gas. Als het kan, plaats hem zelf. Je kunt alleen de aansluiting laten uitvoeren. Kost je ca. 150-200. Zo heb ik er al twee geplaatst bij andere.

  Reageren
  • BBenno

   @Werner
   Jaklopt scheelt heel veel gas .
   Maar je kwh verbruik schiet omhoog en dat is ook zo met een ( hybride ) warmte pomp en ko. Je dus in de problemen als het prijsplafond blijft gelden 2900 kwh.
   Dus wat is verstandig .
   Ik zou zeggen laat je vooralsnog de kop niet gek maken

   Reageren
 • CCaro

  Sowieso draait de overheid alle(belasting technische)”voordelen”na aanschaf weer terug het salderen zonnepanelen en de subsidie bij aanschaf daarvan is er ook niet meer..de bpm en Mrb op elektrische auto’s die je niet hoeft te betalen gaat vanaf 2024 gewoon weer in we worden hier dubbel en dwars genaaid en we blijven maar gebukt staan 182 miljoen beschikbaar voor het milieu ik voel hem niet heb net de jaar afrekening gekregen moet 1500€ bijbetalen en dat terwijl we dit jaar 1200 kw minder verbruikt hebben en een warmtepomp aanschaffen of zonnepanelen daar hebben we echt het geld niet voor ik heb er gewoon echt geen zin meer in

  Reageren
  • SSaint Pieters

   @Caro

   Caro, je hebt ze goed door de fiscale maffia in NL, (=Allochtonia); op deze Regering en koningshuis kun je niet vertrouwen. Pensioen krijg je als je op je sterfbed ligt en de beloftes die zij doen zijn fake. Dat heb je met een regering met gestudeerde kinderen zonder praktijk ervaring: werken/zwoegen voor je geld in de bouw, dus niks online.
   Gas verkopen in het begin aan Rusland in megakuubs en nu mekkeren. Waar is de winst gebleven voor de oprechte burger?

   Geniet wel van je Lente en Geluk.

   Reageren
 • PPieter Jan Henk Cees Willem Alexander

  De overheid verzint steeds meer om de bevolking kaal te plukken. Waarom gaat niemand in protest tegen alle regels?
  Door alle kosten zijn we vertrokken uit Nederland.
  Ondanks 2 zeer goede inkomens was het voor ons moeilijk om hoofd boven water te houden.
  Bij onze zuiderburen is letterlijk je euro meer waard dan in Nederland.

  Reageren
  • KKlaas

   @Pieter Jan Henk Cees Willem Alexander

   En we blijven het maar pikken laten het gewoon toe dan ben ik er ook klaar mee

   Reageren
  • BBezorgde B urger Z onder Naam

   @Pieter Jan Henk Cees Willem Alexander
   Er is 1 oplossing
   Een gehele nieuw kabinet.
   En weer een nieuw Christelijke partij aande macht .
   Die regeert vanuit de Bijbel.
   Het gaat niet alleen verkeerd financieel,ook en zeker niet te onderschatten .
   Onze Normen en Waarden zijn weg.
   Zij maken dit mooie land kapot en onveilig.
   Ik kan zelfs mij naam niet vrij neerzetten,omdat dat niet verstandig is.
   Mensen hebben geen respect meer voor elkaar.
   Is een afspiegeling van hoe dit kabinet met elkaar vergaderd

   Reageren
  • TTrees

   @Pieter Jan Henk Cees Willem Alexander

   Ja, en maar regels bedenken, als er nu een vereenvoudigd wordt in regels wordt het leven beter.

   Reageren
 • JJanny

  De burgers zyn niks nog meer betalen we gaan kapot zo

  Reageren
  • AAnilsheikh

   @Janny
   0687914523 voeg mij toe op WhatsApp

   Reageren
 • WWubo

  Heb hier als alleenstaande met 3 kinderen al voldoende strijd om rond te komen en wordt zo verplicht een GODSvermogen uit te geven aan iets dat ook nog eens blijkt niet beter voor het klimaat te zijn. Ze zijn niet goed in hun hoofd

  Reageren
  • RRadjin

   @Wubo
   De overheid plukt je kaal,stelletje boeven

   Reageren
 • GGerard

  die beleidsmakers worden niet gehinderd door enige kennis van zaken.

  Reageren
 • AAntonius

  Ik heb vloerverwarming aangelegd die verwarmd wordt met een elektrische ketel, de douche is aangesloten op twee boilers. De bovenverdieping wordt verwarmd met warmte panelen aan de wand. Al hadden we daar behalve op de badkamer ook nooit de kachel aan.
  En dan voldoende zonnepanelen op het dak.
  Als de saldering er af gaat dan hebben we voldoende kunnen sparen voor een thuis accu. Tijd om zelfstandig je energie te regelen. De zakkenvullers hebben genoeg gehad.

  Reageren
  • MMichel

   @Antonius
   Blijkbaar heb jij of een hele goede baan of goude handjes of een grote erfenis gehad. Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden in Nederland. Je zult maar, bijvoorbeeld, slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Daarin ben je al onterecht kaalgeplukt en mag je wachten op de rest van je eigen geld. Dus ik zou eerst nadenken voordat je je op je borst klopt van trots, er zijn veel mensen in Nederland die zich aan ergeren omdat niet dezelfde mogelijkheden hebben.

   Reageren
   • HHenk

    @Michel
    Om terug te komen op die toeslagenaffaire :
    Sommige mensen moeten tot wel €80000 terugbetalen. Dat hebben ze dus ook gehad denk ik.
    Waarom heb ik als alleenverdiener waarvan de vrouw de opvoeding voor haar rekening nam moeite met het subsidiëren van kinderen ?

    Reageren
   • HHenk

    @Michel
    Om terug te komen op die toeslagenaffaire :
    Sommige mensen moeten tot wel €80000 terugbetalen. Dat hebben ze dus ook gehad denk ik.
    Waarom heb ik als alleenverdiener waarvan de vrouw de opvoeding van onze kinderen voor haar rekening nam moeite met het subsidiëren van kinderopvang ?

    Reageren
 • MMarjolein

  Warmtepompen zorgen voor brommende en dreunende geluiden.
  Hoe meer van die apparaten, hoe erger de herrie ’s nachts. Nu al horen steeds meer mensen deze laag frequente geluiden. Het houdt mensen uit hun slaap en dat zullen er steeds meer worden als zulke apparaten nog ’s verplicht gaan worden ook.
  De energietransitie mag absoluut niet gaan ten koste van de gezondheid van mensen en dat gebeurt nu dus wel! Slechte ontwikkelingen. Dit land wordt zo onleefbaar.

  Reageren
  • GGreta

   @Marjolein
   Helemaal waar

   Reageren
  • JJoke

   @Marjolein
   Helemaal mee eens. Ik hoor dat geluid nu al. Ook bij opladen van electrische auto’s is dat geluid te horen. Moeten we straks allemaal met dopjes in de oren gaan lopen?
   Nederland wordt wakker. Accepteer niet alles en laat je niets verplichten.

   Reageren
  • CClemens

   @Marjolein ik heb een hybride warmtepomp!je hoort hem bijna niet !

   Reageren
   • CChris

    @Clemens

    En als er straks 15 in je straat staan , want u zegt “ ik hoor mijn warmte pomp bijna niet “.

    Reageren
 • BB Ruijters

  Over op waterstof idem bij auto’s en zeker geen kerncentrales. In onze buurlanden stoppen ze hiermee en gaan over op waterstof centrales. In welke tijd leven onze politici.

  Toekomst is gran en zeker geen kerncentrales hoe klein dan ook.

  Reageren
  • GGranny

   @B Ruijters
   Hoe denk je dat ze de waterstof produceren! Daar is heel veel stroom voor nodig, dan heb je zeker kerncentrale’s nodig.

   Reageren
 • GGeorge

  Echt niet , ga zeker niet van het gas af
  Koop nu al nieuwe cv ketel , en als ze mij af willen sluiten van het gas ga ik procedeerden, ik heb voor de aansluiting betaald

  Ze zijn echt geschift in denhaag

  Denk dat daar mensen zitten die hier veel aan verdienen

  Reageren
  • ZZo dacht ik er ook over ze zijn daar echt gek geworden

   @George

   Reageren
  • BBert

   @George
   Dat is een waarheid en de advocatuur zal het druk krijgen

   Reageren
 • PPoppe

  Van mijn mogen ze dood vallen in Den Haag

  Reageren
  • KKevin

   @Poppe maar het Kabinet wilt ook juist dat wij doodvallen

   Reageren
 • IInge

  Ik zou niet weten hoe wij dit moeten bekostigen, alles is al zo duur, zelfs zonnepanelen kunnen wij niet bekostigen. Ook al kun je een subsidie krijgen dan is het onbetaalbaar. Hoe kunnen ze dit nu doorzetten?

  Reageren
 • IIrene

  Sorry je kunt niemand verplichten als je iedereen wil dat ze dat hebben dan betaalt de persoon die het wil verplichten dat mensen dat moeten

  Reageren
 • MMarcel

  Dat politiek Den Haag maar eerst mee gaat naar het front en vechten voor hun oorlog.Zal een zachtere landing zijn dan hier gefileerd worden omdat ze de eigen Nederlander discrimineren. Wordt eens wakker met stemmen zou ik zeggen. Het lijkt wel de fabeltjeskrant hier

  Reageren
 • FFred Smit

  Iedereen die in 2025 nog even snel een cv ketel laat installeren. Dat vindt de politiek vast niet leuk. Dus de belastingdruk op m3 gas zal waarschijnlijk flink toenemen. Dus gas onaantrekkelijk maken.

  Reageren
 • JJurrie

  Hoe kun je het verzinnen om zo’n warmtepomp te verplichten. Laat nu gewoon je woning zo veel mogelijk isoleren en niet gelijk iedereen aan zo’n warmtepomp. Laat het aan de mensen zelf over!!!

  Reageren
  • SStan

   @Jurrie
   De installateurs hebben geen tijd en mankracht om dit op grote schaal te doen. Dus mooi bedacht maar voorlopig niet uitvoerbaar net als meer woningen bouwen gaat ook niet lukken. Er is een hele nieuwe fabriek in Groningen gebouwd en bijna af om buitenlands gas voor Nederland geschikt te maken. Dan kunnen we meer gas importeren en zakken de prijzen vanzelf. Geen paniek dus.

   Reageren
 • LLonneke

  Wat doen alle andere Europese landen of is ons land weer het braafste jongetje van de klas. Denkt dat inimini landje het verschil te kunnen maken voor de rest van de wereld waar gewoon doorgegaan wordt met stikstofuitstoot

  Reageren
  • HHarry

   @Lonneke

   Helemaal gelijk lLonneke. Dit is een voorbeeld van een van de vele niet weloverwogen keuzes van de politiek. Die tot gevolg hebben, dat Nederland op veel fronten giga aan het uitglijden. De overheid beseft niet, dat die zich op glad ijs begeeft. Internationaal, economisch, maatschappelijk, de democratie als stelsel en ga maar door.
   Al deze maatregelen is een verdienmodel voor participanten, zoals de energie leveranciers, de overheid zelf en de investeerders. Terwijl op korte termijn de werkelijke effecten minimaal zullen zijn.
   Het gedrag van de overheid en zijn maatregelen, zoals deze er een van is heeft tot gevolg dat;
   – geen waarde of vertrouwen hechten aan de democratie. Als reactie allerlei organisaties tegen de overheid van kwaad tot erger. Zelfs de politieke partijen onderling.
   -fosiele brandstof/energie of zonne energie. Beide worden de mens aangeboden door de natuur. Met de kennis en de intelligentie van de mens, hoeven er maar kleine handelingen worden verricht. ( Lees onder de vele reacties van hen, die hun woning al behoorlijk hebben aangepast)
   En nu opeens de warmtepomp, dat de burger giga veel geld gaat kosten. En de burger kan het terugverdienen in zogenaamd 7 jaar. De partijen, die vanaf dag 1, ” correctie allang dik aan het verdienen zijn, zijn de bedenkers. Dit zijn de overheid, de investeerders, de producten en de energieleveranciers. En wat rancuneus is, de burgers betalen reeds belasting voor deze plannen vanaf dag 1 dag, dat genoemde partijen elkaar de handen hebben geschud voor de uitvoering en de productie van warmtepompen.

   Reageren
   • BBert

    @Harry
    De subsidies gaan naar de producten van de pompen in China

    Reageren
  • WWerner

   @Lonneke

   Dit land wordt geregeerd door idioten. Dat is het verschil. Gestreste wormen, gekneusde pootjes van Pimpelmeesjes. Het kan niet gekker.

   Reageren
  • KKees

   @Lonneke

   Helemaal mee eens! Roep ik ook al tijden!

   Reageren
 • MMariek

  Meerdere warmtepompen op korte afstand reageren op elkaar. Er onstaat resonantie. Daar wordt je helemaal gek van. Gedaan met de nachtrust. We vechten er al jaren tegen. Vooral met kouder weer.

  Reageren
 • CCorneel

  De overheid weet niet of heeft er niet overna gedacht, dat als je in een straat meerdere warmtepompen tegelijk lopen, dit gigantische resonanties veroorzaakt. Ik weet dat uit eigen ervaring. We vechten er al jaren tegen. Het is dan gedaan met uw nachtrust.

  Reageren
  • HHenny

   @Corneel en Mariek, dat klopt helemaal. Wij hebben in ons appartementencomplex een warmtepomp. Die maakt een brommend geluid. Je kunt er de klok op gelijk zetten. S morgens om 6.15 slaat hij aan. Lekker als je constant die herrie aan je kop hebt. Het geluid is zelfs duidelijk hoorbaar boven de t.v. . Je hoort wanneer buren de cv aanzetten.
   En iedereen verplichten

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.