Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Warmtepomp immens populair door hoge gasprijs

De hoge gasprijzen van de afgelopen tijd hebben een boost gegeven aan de verkoop van de warmtepomp in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Warmtepompen.

Dit jaar alleen al zijn er 110.000 nieuwe warmtepompen geïnstalleerd, een aantal dat gelijk is aan het totaal over heel 2022. De prognose wijst uit dat dit aantal naar verwachting zal oplopen tot 170.000 eenheden aan het einde van het jaar.

Wordt de warmtepomp de nieuwe zonnepaneel in termen van populariteit?

“Overtreft alle verwachtingen”

Doekle Terpstra, de voorzitter van Techniek Nederland, is onder de indruk van de snelle opkomst van de warmtepomp. Hij ziet parallellen met de eerder explosieve groei van zonnepanelen.

De inval in Oekraïne en daaropvolgende sancties van het Westen en Rusland hebben geleid tot ongekende pieken in de gasprijzen. Dit heeft veel Nederlanders aan het denken gezet. De terugverdientijd van warmtepompen is flink verkort”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Terugverdientijd van 8 naar 18 jaar

Volgens Terpstra ligt de terugverdientijd van een warmtepomp tussen de 7 en 10 jaar, terwijl anderen uitgaan van 12 tot 18 jaar.

Een ding is zeker. Nu de energietarieven weer wat zijn gedaald, is de terugverdientijd van de hybride warmtepomp weer verlengd.

Bij een prijs van 0,38 euro per kWh en 1,36 euro per m3 en een gemiddeld stroomverbruik, bedraagt de terugverdientijd circa 18 jaar, volgens de berekentool van hier.nu. Dat was slechts 8 jaar bij de hogere prijzen van december 2022.

Huiseigenaren blijven vastberaden

Desondanks blijft de wil onder huiseigenaren om hun woningen te verduurzamen onverminderd sterk, zelfs als de terugverdientijd van hun investering in sommige gevallen is verdubbeld. Dit wordt bevestigd door recent onderzoek van energievergelijk.nl, uitgevoerd door PanelWizard.

Wegevallen prijsplafond

Voor nu blijft de gasprijs significant hoger dan twee of drie jaar geleden. Gelukkig geldt er momenteel een prijsplafond: iedereen met een energiecontract betaalt tot aan een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m3 maximaal 40 cent per kWh en 1,45 euro per kubieke meter gas.

Echter, dit prijsplafond loopt af in 2024. Daarna zijn huishoudens weer afhankelijk van de tarieven die in hun contract zijn vastgelegd. Een rondgang van deze site toont aan dat de tarieven de laatste tijd steeds vaker boven het prijsplafond uitkomen.

Elektriciteitsnet nog meer onder druk

Veel huishoudens combineren de aanschaf van een warmtepomp met zonnepanelen op het dak. Een warmtepomp gebruikt namelijk veel stroom, en de opbrengst van zonnepanelen lijkt een goede manier om dit te compenseren.

Maar dit zorgt ook voor extra druk op het elektriciteitsnet. Volgens Ceriel Thissen, woordvoerder van netbeheerder Liander, loopt het netwerk op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan.

De benodigde zwaardere elektriciteitsaansluitingen kunnen niet altijd direct worden geïnstalleerd. Dit is vooral merkbaar voor mensen die hun woning willen verduurzamen met een warmtepomp en zonnepanelen.

Subsidie

De overheid biedt subsidies voor iedereen die overgaat op een warmtepomp. De subsidiebedragen variëren afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen:

De hoogte van de subsidie hangt af van het type pomp en het vermogen:

 • Hybride warmtepomp: € 1.950 tot € 3.000
 • Volledige lucht/water warmtepomp: € 1.950 tot € 4.500
 • Bodem-warmtepomp: € 3.750 tot € 6.000

De aanschaf en installatie van een standaard hybride warmtepomp kost bij een bestaande cv-ketel circa 4.000 euro, waarbij al rekening is gehouden met de aftrek van beschikbare subsidies.

Vanaf 2026 is de (hybride) warmtepomp verplicht bij het vervangen van een cv-ketel. Er gelden echter wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor huishoudens die wonen in een appartement of monument.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

2 reacties

 • WWRM

  De centrale overheid en gemeente zouden garanties moeten verstrekken dat u gedurende economische levensduur van een warmtepomp welke wellicht niet meer dan 15 jaar is dat u niet afgesloten wordt van het gas

  Overigens denk ik nog steeds bij wegvallen van salderingsregeling en een 10.000 euro investering welke een 600 tot 700 per jaar is plus het nieuwe energieverbruik het een extreem slechte investering is waaraan alleen kosten verbonden zujn

  Reageren
 • WWRM

  Iedereen trapt er weer in

  Wie zegt dat de kabinetsplannen stand houden na een nieuwe formatie

  Wat als de gemeente per wijk het gas afsluit en u zit met uw hybride warmtepomp waar u 10.000 euro voor betaald heeft

  U gaat overigens het nooit terug verdienen in vergelijking met een partiële verwarming op basis van een airco en eventueel boven etages tijdelijk verwarmen op basis van een cv ketel ter verkoming van condensvorming

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.