Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarom je zonnepanelen soms minder stroom leveren dan verwacht

Op een zonovergoten dag verwacht je als eigenaar van zonnepanelen de maximale opbrengst aan kilowatturen te behalen. Helaas is dit voor vele huishoudens niet altijd het geval: er is een merkbare dip in de opbrengst op het hoogtepunt van de dag. Komt dit je bekend voor?

Ook mijn eigen zonne-installatie levert dit jaar regelmatig minder op. De omvormer werkt prima, en nee, niemand heeft de zon uitgezet.

Maar wat is er dan aan de hand, en nog belangrijker: wat betekent het voor de portemonnee?

Onverwacht lage opbrengst

Als de zon hoog aan de hemel staat en er geen wolk aan de lucht te bekennen is, is het normaal gesproken tijd voor de zonnepanelen om op vol vermogen te presteren.

Zo zag mijn opbrengst er vorig jaar (2022) uit op een volledig zonnige dag in juni: een mooie vloeiende grafiek zonder onderbrekingen.

Dit jaar moet mijn omvormer echter regelmatig terugschakelen of uitschakelen, wat resulteert in een beduidend lagere aantal opgewekte kWh’s.

Zo ziet mijn verstoorde opbrengst er dit jaar uit op een volledig zonnige dag in juni:

Zoals je kan zien, mis ik dagelijks ongeveer 7 kWh aan elektriciteit, tenminste als de zon schijnt.

Oorzaak

Het verlies in opbrengst ontstaat omdat het elektriciteitsnetwerk het aanbod van zonne-energie niet meer aan kan. In mijn omgeving hebben vele huishoudens vorig jaar zonnepanelen geïnstalleerd. Hierdoor zit de capaciteit van het netwerk aan zijn limiet. Het stroomnet piept en kraakt, zo lijkt het.

Maar wat betekent dit voor mijn totale opbrengst en uiteindelijk voor mijn portemonnee?

€ 2,50 per zonnige dag

In mijn situatie resulteert het verlies aan opbrengst in ongeveer 7 kWh per dag. Met de huidige elektriciteitsprijs in mijn contract komt dit neer op zo’n 2,50 euro per zonnige dag.

Jaarlijks verwacht ik ongeveer 10 tot 15 procent van de opbrengst te verliezen, wat neerkomt op ongeveer 500 kWh, oftewel zo’n 175 euro per jaar.

Verschilt per situatie

Uiteraard kan het verlies in rendement sterk verschillen per situatie.

Neem het onderstaande voorbeeld van Theo, die ons via de mail attendeerde op zijn verlies aan opbrengst:

 • Theo heeft 14 zonnepanelen die bij zonnig weer vanaf mei tot eind augustus gemiddeld 30 kWh per dag produceren.
 • In de piekuren van de dag (meestal tussen 12:00 en 15:00) wordt ongeveer 40% van de totale dagelijkse energie opgewekt, dat is 12 kWh.
 • De omvormer van Theo schakelt door overbelasting van het net gedurende 60 minuten per dag uit.
 • Hij verliest dan per zonnige dag ongeveer 4 kWh aan energie.
 • Als we uitgaan van de gemiddelde tarieven (0,37 euro per kWh) en salderen, betekent dat een verlies van zo’n 1,50 euro per zonnige dag.

Theo denkt dat hem dit op jaarbasis zo’n 90 tot 120 euro gaat kosten, omdat hij minder kan salderen.

Overtollige zonne-energie

Stel dat Theo een overschot zou hebben aan zonne-energie en hiervoor een terugleververgoeding krijgt. Dan zou het hem een stuk minder kosten, waarschijnlijk maar zo’n 30 tot 40 euro, omdat de vergoedingen slechts rond de 10 cent per kWh liggen.

Benieuwd waar je het meeste krijgt voor je overschot aan zonnestroom? Bekijk het hier.

Wat kun je doen? (tips)

Ervaar je zelf problemen met een verminderde opbrengst op zonnige dagen?

Het is de verwachting dat de problemen gaan afnemen, naarmate je netbeheerder de capaciteit van het netwerk in jouw omgeving gaat verbeteren.

Gelukkig zijn er ook stappen die je zelf kunt ondernemen om je verlies te minimaliseren.

Ga in elk geval niet rommelen aan de omvormer en de beveiliging tegen overbelasting die erop zit. Die zit er juist voor om te voorkomen dat het net niet overbelast raakt.

Overdag meer stroom verbruiken

De beste aanpak is om op zonnige dagen – tijdens de dipuren van je opbrengst – zoveel mogelijk stroom te verbruiken.

Bijvoorbeeld door:

 • Wasjes te draaien en de droger te gebruiken
 • Een airco aan te zetten
 • Een jacuzzi aan te zetten of te laten verwarmen
 • Een elektrische auto op te laden

Doordat je zelf meer stroom verbruikt, hoeft de omvormer minder terug te schakelen of uit te schakelen. Hierdoor kan je zonnepaneelsysteem efficiënter werken en dus meer energie leveren.

Hieronder zie je hoe ik dit in mijn eigen huishouden heb toegepast. Overdag laad ik mijn auto op, zodat de omvormer langer op vol vermogen kan draaien.

Thuisbatterij

Een andere interessante oplossing om dit probleem te tackelen, is door middel van een thuisbatterij. Die kan het deel van stroom die je overdag niet kwijt kunt aan het net opslaan voor later gebruik.

Houd er echter rekening mee dat de kosten van een thuisbatterij momenteel nog vrij hoog zijn. Het is waarschijnlijk dat je de investering niet snel terugverdient. In de toekomst wordt verwacht dat de capaciteit van de accu’s verbetert en de techniek goedkoper wordt.

Meer info over de thuisbatterij vind je hier terug.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

9 reacties

 • FFrank

  Je kan ook een pv router nemen . Die stuurt overtollige stroom eerst naar mijn electrische boiler.

  Van maart tot november “gratis” warm water. Mijn cv staat helemaal uit

  Reageren
 • AAndries

  Door zelf zoveel mogelijk te verbruiken zal de omvormer niet uitvallen. Diverse systemen zijn er om dit maximaal te laten werken.
  Bij een thuis accu moet deze niet groter zijn dan het verbruik in de niet zonuren. Dan kan je namelijk elke dag dit doen. Het kost even puzzelen en de juiste instellingen dan kan je in de zomer wanneer elke dag de zon schijnt 100% zonder netaansluiting energie verbruiken zonder ook maar 1 Wattuur te hoeven opnemen uit het net.

  Reageren
  • PPedder

   @Andries nou de stroomprijs is pineuts .En ook al gebruik je niets de kosten blijven.En 34 cent normaal tarief en 32 daltarief.En stroom verbruik per maand 170 kw dus zonne panelen niet voor mij . Trouwens als de woning bouw het doet gaan ze hun gang maar.En nu 1jaar kontract .125 € per maand.. dus energie dit jaar tot 1juli 2024 vast kontract

   Reageren
   • KKoos

    @Pedder

    Als je niet zoveel verbuikt is het inderdaad te doen. Ik heb vorig jaar een contract afgesloten voor 2 jaar. Kale stroomprijs dal 39ct. en normaal tarief 46ct. Dus komt BTW en energiebelasting nog bij. Als je dan geen zonnepanelen hebt en een hoog verbruik als ik, is het minder leuk. Maar gelukkig had ik nog ruimte voor extra zonnepanelen. Nu 50 stuks en goed voor zo’n 19000kWh per jaar. Ik verbuik er 9000, dus lever er 10000 terug(alvast ter voorbereiding voor afbouw salderingsregeling). Het mooie is dat ik terug kan leveren voor de dal prijs. Laat dit in de BTW nu 47ct. zijn. Zit met smart te wachten op de jaarafrekening van volgend jaar. 🙂

    Reageren
 • AA Broers

  Hier vallen van 8 huizen op de zelfde dag en tijd de omvormers uit volgens essent licht het aan mijn installatie als ik hier voor bel ze doen er niets aan wij moeten het maar uit zoeken meer dan 13000€betaald en nu dit 7 jaar geleden was alles wel goed essent bedankt

  Reageren
  • KKoos

   @A Broers

   Hier kan Essent niets aan doen. Dan moet je contact opnemen met de netbeheerder.

   Reageren
 • SSjaak van Gastel

  Hier in de wijk 5e Verloting in Roden liggen nu op bijna alle woningen zonnepanelen. Onze opbrengst is dit jaar circa 15% tot 20% minder dan vorig jaar. Enexis geeft aan dat het nog wel jaren kan duren voordat het net kan worden aangepast. En dan straks allemaal van het gas af. Hoe dan? Stelletje fantasten in Den Haag!!

  Reageren
  • KKees

   @Sjaak van Gastel

   Je snapt het niet. Dit gaat over te veel electriciteit terugleveren. Van gas af betekent eerder meer (zelf) gebruik van electr, maar dan in voor- en najaar. In de zomer (waar het artikel over gaat) verbruik je nauwelijks gas…

   Reageren
 • KKoos

  Gelukkig heeft Stedin bij mij in de wijk alles goed op orde. Maximale netspanning dat ik tot nu toe gezien heb, is 242v op 1 van de 3 fases. Ook op mooie dagen. Vermogen dat ik dan teruglever ligt op 14-16kW, afhankelijk hoe warm het is.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.