Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarom je nu geen vast energiecontract kunt afsluiten

Wie nu een vast energiecontract wilt afsluiten, komt van een koude kermis thuis. Er worden op de Nederlandse energiemarkt namelijk geen vaste energiecontracten meer aangeboden. Als klant ben je afhankelijk van de variabele energietarieven die de laatste tijd alleen maar verder stijgen. Ondanks de verlaging van de btw ben je toch duurder uit.

Hoe komt het toch waarom je nu geen vast stroom- en gascontract kunt kiezen?

Grote onzekerheid

De energiemarkt is op dit moment zeer onvoorspelbaar. Door de zeer onzekere situatie rondom Ukraine en Rusland is het voor een energieleverancier onmogelijk om de energieprijs over een periode van een jaar of een half jaar te voorspellen.

De conclusie is dat energiebedrijven momenteel geen goed aanbod kunnen doen aan klanten die een vast contract wensen.

“Het kan twee kanten op gaan. Als Rusland besluit de gaskraan naar Europa volledig dicht te draaien, zullen de energieprijzen nog verder stijgen. Maar mocht er een vredesverdrag komen, kan de situatie ook verbeteren. De kans dat dit gebeurt, lijkt echter klein.”

Koen Kuijper (Energievergelijk)

De vraag is het überhaupt slim is om een vast contract af te sluiten. Bij zo’n contract moet de energieleverancier namelijk enorme marges inbouwen om eventuele prijsstijgingen het hoofd te bieden. Een variabel contract lijkt dan ook de enige en slimste keus voorlopig.

Variabele tarieven wederom hoger

Ondertussen stijgen de variabele stroom- en gasprijzen verder door. Bij Vattenfall, een van de grote energieleveranciers in Nederland, bedraagt de variabele gasprijs bijvoorbeeld 2,86 euro per kubieke meter, inclusief heffingen. Voor stroom is dat circa 0,64 euro per kWh.

Een paar leveranciers bieden een lagere variabele prijs aan. Op Energievergelijk vind je een overzicht met de actuele tarieven. Overstappen van energieaanbieder kan alsnog interessant als jouw contract nu is omgezet in een variabel contract.

Heb je nog een vast contract? Stap dan vooral niet over.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.