Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarom het een goed idee is om de energietoeslag maandelijks uit te keren

De energietoeslag van 1.300 euro is voor veel Nederlanders met een laag inkomen een zeer welkome financiële injectie. Als het goed is, verschijnt het volledige bedrag in oktober of november (van 2023) op je rekening.

Toch roept de wijze van uitkering – eenmalig in plaats van gespreid over het jaar – een belangrijke vraag op. Waarom wordt de toeslag niet per maand uitgekeerd? De energierekening wordt immers ook in maandelijkse termijnen betaald.

Gaten opvullen

De energietoeslag is volgens gemeenten een essentieel instrument om energiearmoede te voorkomen. Maar waarom dan alles in één keer? Door de toeslag in één of twee keer uit te keren, zoals ook in 2022 is gebeurd, loop je het risico dat de armste huishoudens het geld gaan gebruiken om andere gaten op te vullen. Niet iedereen kan geld op een goede manier uitgeven.

Bovendien moet worden bedacht dat mensen met een laag inkomen vaak kampen met financiële stress. Een maandelijkse uitbetaling kan helpen om deze stress te verlichten door hen te voorzien van een regelmatig inkomen, dat kan worden gebruikt om lopende rekeningen te betalen en hun financiële situatie te stabiliseren.

De zorgtoeslag en huurtoeslag worden immers ook maandelijks uitgekeerd, en niet in één keer, voor het hele jaar.

Frustratie onder huishoudens

Ook onder bezoekers van deze site zijn er veel vragen en opmerkingen.

Waarom 1300 euro in één keer? Waarom niet iedere maand 100 euro? Ik moet tenslotte iedere maand proberen de energierekening weer te betalen. Ook al werk ik, het blijft prioriteiten stellen welke rekening echt moet.”

Babs – op energievergelijk.nl

Nu moet ik tot het einde van het jaar wachten tot ik mijn geld krijg. Ik zou liever alle toeslagen iedere maand gestort krijgen, zodat ik iedere maand mijn rekeningen kan blijven betalen.”

Henk – op energievergelijk.nl

Gemeenten mogen gespreid uitkeren

Gemeenten mogen zelf beslissen of ze een toeslag in één keer geven, of in stukjes. Echter, ze moeten zich ervan bewust zijn dat als de energietoeslag in veel termijnen wordt uitgekeerd, dit mogelijk als belastbaar inkomen kan worden beschouwd door de Belastingdienst. Dat zou dus de reden kunnen zijn dat ze dit niet doen. Over deze kwestie zijn de (juridische) meningen verdeeld.

Energievergelijk.nl heeft een aantal gemeenten gevraagd of ze de toeslag in één keer uitkeren of in delen, waaronder de gemeente Rotterdam.

Vooralsnog is het de bedoeling dat Rotterdam het bedrag in één keer uitkeert, omdat huishoudens al lang hebben moeten wachten op de energietoeslag.”

Katja Meertens (Senior communicatieadviseur Gemeente Rotterdam)

Het Rijk mikt op een inwerkingtreding van het wetsvoorstel over de energietoeslag op 1 oktober 2023.

Soms al 500 euro uitgekeerd

Sommige gemeenten hebben eerder dit jaar al een voorschot van 500 euro uitgekeerd. Dat werd gedaan aan dezelfde groep die in 2022 ook al 1.300 euro aan energietoeslag ontving. Gemeenten controleren zelf of iemand in aanmerking komt of niet.

De grens voor de energietoeslag ligt in 2023 op 120 procent van het sociaal minimum. De FNV vindt dat die grens moet worden verschoven naar 150 procent.

Wil je de energiekosten direct verlagen?

Check dan de energievergelijker voor de beste deal. Inmiddels zijn er veel vaste energiecontracten die goedkoper zijn dan het prijsplafond.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

6 reacties

  • EEl

    Voorlopig ontvang ik niks, ook inkomensafhankelijke toeslag niet, moet ik schuiven met rekeningen, dus per toerbeurt moeten anderen ook maar wachten dan…deze maand de huur, volgende maand weer energie die amg wachten enzovoorts..moet gvd ook eten

    Reageren
  • FFauzia

    Zou fijn zijn als je het elke jaar kan krijgen 1300 euro

    Reageren
  • MMokki

    Velen zijn ervan vakantie gaan vieren en vertelde dat zij ook alle andere toeslagen kregen die er maar waren,verschrikkelijk,er zijn nog steeds personen die alles krijgen maar geen rechten hebben ,vertikken om te werken,schande” goede moeten nog steeds door kwade lijden”

    .

    Reageren
    • AAOW

      @Mokki
      En de goede mensen zijn natuurlijk de mensen die het ( net ) niet krijgen Mokki?

      Reageren
  • AAOW

    Thomas van Campenhout,
    U ziet bij de reacties bij het artikel over “ Meer Nederlanders moeten de enz” dat sommige inzenders dat ook vinden!

    Reageren
  • AAOW

    Het is geen goed idee om als redacteuren elkaar de loef af te steken!
    Het is toch al zo’n beladen en emotioneel onderwerp!
    Ook al omdat de overheid niet eens in staat is de Energietoeslag 2023 in twee keer uit te betalen!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.