Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarom de gasprijs in Nederland blijft stijgen

0 reacties

De gasprijs bereikte vandaag (donderdag) een nieuw record van 318 euro per megawattuur. Dat is omgerekend zo’n 3,08 euro per m3 en maar liefst 10 keer zo hoog als vorig jaar (!).

Maar wat is de reden dat de gasprijs alsmaar blijft stijgen en wat ga jij hier van merken?

Gaslevering door Rusland

De gasprijs blijft stijgen als gevolg van toenemende onzekerheid rondom gasleveringen vanuit Rusland. Dat land levert vijf keer zo weinig gas als vroeger het geval was.

Daar komt bij dat de al sterk verminderde gaslevering via de Nord Stream pijplijn tussen 31 augustus en 2 september tijdelijk onderbroken wordt als gevolg van onderhoud aan de gas compressor unit. Zo meldt Gazprom.

Zodra de onderhoudsbezigheden klaar zijn kan de gaslevering van 33 miljoen kuub gas per dag weer hervat worden.

Niet meer open?

De grote vrees is echter dat Nord Stream straks helemaal niet meer open gaat en de gaskraan volledig wordt dichtgedraaid als gevolg van Westerse sancties en hulp aan Oekraïne.

Er wordt daarom op grote schaal gas ingekocht om de lokale gasvoorraden tot aan de nok te vullen voor komende winter. Dit drijft de gasprijs alleen nog maar verder op. Zodra de voorraden gevuld zijn, kan de prijs mogelijk wel weer wat dalen.

Energierekening 3x duurder

Als de gasprijs tijdelijk wat hoger is, merk je daar als consument meestal weinig van. Maar inmiddels is de prijs al maandenlang op een hoog niveau. Je ziet daarom dat alle energieleveranciers in Nederland hun variabele stroom- en gasprijzen flink hebben verhoogd. Vaste contracten worden niet meer aangeboden.

Mensen die nu nog een vast contract hebben, kunnen nog even profiteren van de lage prijzen die in het verleden zijn afgesproken. Maar zodra deze contracten aflopen, belanden we collectief in dure variabele overeenkomsten tegen hoofdprijzen.

Koen Kuijper (energie-expert)

Je bent als nieuwe klant aangewezen op een modelcontract, waarvan de gemiddelde prijs inmiddels ligt op 3,379 euro per kuub gas en 0,768 euro voor stroom.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.