Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarde woning tot 11.000 euro hoger door energielabel

Koen Kuijper

0 reacties

De waarde van een huis kan bijna 11.000 euro hoger uitvallen door een gunstig energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoeddatabedrijf Calcasa naar alle woningen die sinds 2015 zijn verkocht.

Energiezuinige huizen leveren bij verkoop aanzienlijk meer op dan woningen waar amper in is geïnvesteerd. Een enkele stap hoger in de orde van energielabels kan zorgen voor 6.000 euro extra opbrengst bij de verkoop.

Verplicht

Sinds 2015 is het energielabel voor woningen verplicht. Er zijn zeven klassen: van A tot en met G. Hierbij is A het meest zuinig. Een energiezuinig label kan behaald worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • Goede isolatie (dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie, etc.)
  • Hr-ketel en energiezuinige verwarming
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen of zonneboiler

Boete

Zonder energielabel riskeert de verkoper van de woning een boete van ruim 400 euro. Desalniettemin trekken weinig eigenaren zich iets aan van de nieuwe regels. Ongeveer 15 procent van de woningen wordt namelijk verkocht zonder definitief energielabel.

Een voorlopig energielabel kan men eenvoudig definitief maken door er een deskundige naar te laten kijken. Dit kost enkele tientjes.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.