Waarde woning tot 11.000 euro hoger door energielabel
De waarde van een huis kan bijna 11.000 euro hoger uitvallen door een gunstig energielabel. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoeddatabedrijf Calcasa naar alle woningen die sinds 2015 zijn verkocht.
Energiezuinige huizen leveren bij verkoop aanzienlijk meer op dan woningen waar amper in is geïnvesteerd. Een enkele stap hoger in de orde van energielabels kan zorgen voor 6.000 euro extra opbrengst bij de verkoop.
Verplicht
Sinds 2015 is het energielabel voor woningen verplicht. Er zijn zeven klassen: van A tot en met G. Hierbij is A het meest zuinig. Een energiezuinig label kan behaald worden op verschillende manieren, bijvoorbeeld:
- Goede isolatie (dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie, etc.)
- Hr-ketel en energiezuinige verwarming
- Warmtepomp
- Zonnepanelen of zonneboiler
Boete
Zonder energielabel riskeert de verkoper van de woning een boete van ruim 400 euro. Desalniettemin trekken weinig eigenaren zich iets aan van de nieuwe regels. Ongeveer 15 procent van de woningen wordt namelijk verkocht zonder definitief energielabel.
Een voorlopig energielabel kan men eenvoudig definitief maken door er een deskundige naar te laten kijken. Dit kost enkele tientjes.
Koen Kuijper
Als onderzoeker en schrijver draai ik al zo'n zes jaar mee in de energiewereld. De markt is continu in beweging en dat maakt het extra uitdagend. Het is mooi om te zien als burgers en bedrijven betere beslissingen nemen als gevolg van mijn nieuws en dossiers.