Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Verwachting energieprijzen 2025: wat brengt de toekomst?

Bij het oriënteren op een nieuw energiecontract zijn dit de twee vragen die ons het meest worden gesteld: “Wat gaan de energieprijzen doen?” En: “Is het nu slim om een vast contract te kiezen of is het beter om nog even te wachten tot de prijzen verder dalen?”

Voor een energie-expert is het niet eenvoudig om hier antwoord op te geven. We hebben namelijk (helaas) geen glazen bol. Gelukkig kunnen we wel een verwachting geven voor de toekomst.

In dit artikel vind je onze verwachting voor de energieprijzen in 2025.

Direct naar de conclusie? Klik dan hier.

Gasprijs bepalend

Voordat we ingaan op onze verwachtingen, is het belangrijk om te beseffen dat de prijs die je betaalt voor stroom en gas grotendeels wordt bepaald door de gasprijs op de beurs. Als de handelsprijs voor gas stijgt, zie je dit terug in zowel de stroom- als gastarieven van energiecontracten.

Wat heeft invloed op de handelsprijs voor gas?

Een overzicht:

  • Weersomstandigheden en temperatuur: een koude winter zorgt voor een hogere vraag naar gas en stijging van de prijzen
  • Geopolitieke spanningen, bijvoorbeeld tussen Rusland en Oekraïne en in het Midden-Oosten
  • De vraag naar gas, bijvoorbeeld vanuit de Europese en Aziatische industrie en gebouwde omgeving
  • Het aanbod van (vloeibaar) gas, bijvoorbeeld uit Qatar en de VS
  • Onderbrekingen in de gastoevoer, bijvoorbeeld door stakingen, technische storingen, onderhoud of sabotage van gaspijpleidingen
  • Marktspeculatie: de manier waarop grote beleggers en individuele handelaren reageren op nieuws en rapporten
  • De vulgraad van de Europese gasvoorraden: hoge voorraden kunnen de prijs doorgaans drukken

Ontwikkeling

Hieronder zie je hoe de gasprijs op de beurs zich dit jaar heeft ontwikkeld.

Belastingen spelen een rol voor de consument

In Nederland worden de energieprijzen die je betaalt ook voor een groot deel beïnvloed door belastingen, zoals btw en energiebelasting.

Leestip: dit betaal jij aan energiebelasting in 2024

Wat zeggen de cijfers?

Om een nauwkeurige voorspelling van de energieprijzen voor het komende jaar te kunnen maken, nemen we ook de cijfers van marktanalisten in overweging.

In de onderstaande tabel zie je bijvoorbeeld de voorspelling van de TTF-gasprijs door de economen van ING in de middelste kolom.

In de rechterkolom worden de handelsprijzen van termijncontracten voor aardgas op de Nederlandse TTF-markt weergegeven, die de verwachte prijzen (futures) van toekomstige gasleveringen aangeven.

PeriodeVoorspelling ING
(EUR/MWh)
Futures ICE Endex
(EUR/MWh)
3e kwartaal 202430,0Geen data
4e kwartaal 202435,039,5
1e kwartaal 202535,041,2
2e kwartaal 202527,039,5
3e kwartaal 2025Geen data39,0
4e kwartaal 2025Geen data40,3
1e kwartaal 2026Geen data40,0
Bronnen: ING (14 augustus) en ice.com (26 augustus)

Vooral de futures voor gas blijken vaak een belangrijke drijfveer voor de tarieven in de variabele en vaste contracten.

Analyse

De gasprijs bedraagt vandaag (27 augustus) 37,5 euro per megawattuur.

Als we afgaan op de voorspellingen van ING kunnen we begin 2025 dus een daling van de gasprijs verwachten:

  • In het tweede kwartaal komt de verwachte gasprijs uit op 27 euro per megawattuur, wat neerkomt op 26,4 cent per kuub.
  • Inclusief energiebelasting, btw en marge betekent dit een prijs van tussen de 1,10 tot 1,25 euro per kuub in de energiecontracten.

Echter, als we afgaan van de TTF futures op de ICE Endex kunnen we in 2025 juist een lichte stijging van de gasprijs verwachten:

  • In 2025 komt de gemiddelde gasprijs uit op zo’n 40 euro per megawattuur, wat neerkomt op 39,1 cent per kuub
  • Inclusief energiebelasting, btw en marge betekent dit een prijs van tussen de 1,26 tot 1,42 euro per kuub in de energiecontracten.

Wat zegt de expert?

Om onze verwachtingen voor 2025 meer kracht bij te zetten, vroegen we energie-expert Hans van Cleef van Publieke Zaken om zijn verwachting te geven voor de energieprijzen in 2025.

Volgens van Cleef is het lastig om nu al een goede inschatting te maken voor de gas- en elektriciteitsprijzen in 2025. Hij merkt op dat de prijzen momenteel oplopen als gevolg van geopolitieke spanningen.

Desondanks vindt van Cleef het opvallend dat we op nagenoeg het hoogste punt van het jaar handelen, terwijl de voorraden goed gevuld zijn en de vraag momenteel (in Europa) relatief laag is.

Een overzicht van de Europese gasvoorraden op 20 augustus 2024:

Je kunt je afvragen wat er moet gebeuren om de energieprijzen significant lager te krijgen. Denk hierbij aan een milde winter, verder afschalen van industrie of gebouwde omgeving, of een economische recessie. Die eerste twee factoren zijn al redelijk ingeprijst, waardoor het verdere neerwaartse potentieel beperkt is.”

Hans van Cleef – energie-expert bij Publieke Zaken

Welke risico’s zijn er?

Aan de andere kant zijn er wel belangrijke risico’s voor een opwaarts potentieel. Het is voor 2025 dus niet uitgesloten dat we een plotselinge (en forse) stijging van de energieprijzen krijgen.

Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen:

  • Een koude winter
  • Onverwachte onderbrekingen aan Noorse gasvoorzieningen
  • Aantrekken van economieën die zorgen voor een verhoogde vraag
  • Toename van de vraag naar vloeibaar gas (LNG) uit Azië
  • Onderbreking van de gaslevering via Oekraïense pijpleidingen
  • Geopolitieke escalatie in het Midden-Oosten die leiden tot aanbodproblemen

Volgens van Cleef zijn deze risico’s ook makkelijker in te schatten.

Iedereen verwacht een escalatie en daardoor stijgt de prijs. Maar zodra we de escalatie echt zien, is het tijd om winst te nemen en daalt de prijs, wat contrair is aan wat veel analisten verwachten. Toch blijven er nogal wat onzekerheden. Zeker in een krappe markt blijft het daarom lastig voorspellen, al blijven de opwaartse prijsrisico’s wat mij betreft overheersen.”

Hans van Cleef – energie-expert bij Publieke Zaken

Conclusie

Wat is de verwachting energieprijzen in 2025?

Onze verwachting is dat de energieprijzen in 2025 licht zullen stijgen ten opzichte van het huidige niveau, vooral omdat de risico’s voor hogere prijzen duidelijk de boventoon voeren. Geopolitieke instabiliteit blijft het grootste risico dat kan leiden tot een significante stijging van de energieprijzen.”

Koen Kuijper – expert bij energievergelijk.nl – 27 augustus 2024

De meest recente verwachtingen van de energieprijzen voor 2025 en 2026 vind je op deze pagina.

Advies

Gezien de risico’s op stijgende energieprijzen en de hoge overstapkortingen die er momenteel liggen, kan het voor veel huishoudens op dit moment (27 augustus) verstandig om een vast contract aan te gaan voor een periode van 1 jaar.

Een overzicht van de goedkoopste vaste contracten van dit moment vind je hier.

Voor wie een slimme meter heeft en relatief veel verbruikt, kan ook een dynamisch energiecontract goedkoop uitpakken. Houd er wel rekening mee dat dit type contract wat risicovoller is, omdat deze 1-op-1 meebeweegt met de ontwikkelingen op de stroom- en gasmarkten.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

8 reacties

  • WWRM

    Mijn glazen bol doet de volgende uitspraak

    De overheid is als een multinational gericht op maximalisatie van opbrengsten

    Men is op zoek naar een soort break even point Alle argumenten als klimaatbeleid en het doomsday scenario zijn slechts voor de bühne

    Het gaat om het maximaliseren van de energie en milieu gerelateerde belastingen

    Op een bepaald moment gaan mensen de energie belasting ontwijken en ontstaat een mindere opbrengst doordat mensen een bepaalde vorm van energie gaan ontwijken

    Het is net als met tabak en accijnzen op benzine en diesel Het is helemaal niet de bedoeling dat u in de trein gaat zitten heel eenvoudig omdat dit onhaalbaar is en wat tabak kijkt men of mensen het wellicht in het buitenland gaan kopen

    Het gaat om het opvoeren van belastingopbrengsten maar niet zodanig dat mensen iets anders gaan doen

    Overigens mijn glazen bol voorspelt dat bij een restrictief beleid van deze website en het wissen van posten welke wellicht niet de main stream media volgen zal leiden dat mensen wisselende namen gaan gebruiken , wisselende ip’s , vpn en wellicht voor de die hards bots

    Ik zou willen pleiten voor een open transparant beleid

    Reageren
    • KKoen Kuijper

      @WRM

      Het wissen van reacties gebeurt alleen als deze off-topic zijn. Verder moet een reactie in onze ogen inhoudelijk ook het liefst wat toevoegen. We proberen vooral informatief te zijn. Het politieke aspect vinden wij veel minder belangrijk.

      Nogmaals mijn voorstel:

      Op onze X-pagina kun je op ieder artikel van ons reageren en blijft je reactie altijd staan.
      Dus als je een platform zoekt waar je volledig je gang kunt gaan en met iedereen en alles in discussie kunt gaan, is X (Twitter) wellicht een geschiktere plek.

      Reageren
  • HHans Donkers

    Laten we hopen op betere tijden en bidden dat het beter wordt met de mensheid voor het te laat is

    Reageren
  • MMartin

    Met het verdrag om de fossiele brandstof terug te dringen, is men vergeten dat het er om gaat om de opwarming tegen te gaan en CO2 niet altijd hetzelfde is. Als het bij de burger uit de schoorsteen komt, dan blijft het dicht bij het oppervlak, waar het snel geabsorbeerd kan worden. Bij het opwekken van stroom en andere industrieleactiviteiten, verdwijnt het naar 10 kilometer hoogte, net als vliegtuigen, die daarmee er voor zorgen, dat de CO2 mogelijk 10 maal zo lang in de atmosfeer blijft hangen, voor het op de bodem geabsorbeerd kan worden en zo 10 maal zo veel opwarming veroorzaakt. Dat wij voor ons huishouden dan met ongeveer 50% belasting worden lastig gevallen, terwijl er op kerosine nauwelijk belasting wordt geheven, als je voor je plezier even de halve wereld achter je laat. Dat je luxe goederen koopt, waarbij daar nog geen 50% belasting wordt geheven, laat zien dat er wel iets niet normaal is en lijkt het er op dat het de rijken zijn met de stevigste schouders, het probleem bij de zwakste terecht laat komen.

    Reageren
  • RRamon

    En dat terwijl energie gratis hoort te zijn en die leugens wat ze ons verteld hebben over de geschiedenis laat ze vroeger vrije energie hadden, maar we mogen niks weten van de tartariaanse beschaving bijna totaal uit de geschiedenis gewist bijna ,maar ik weet de waarheid nu en mensen neem niks voor waarheid aan en stel overal vragen over want man wat zijn we voorgelogen

    Reageren
    • AAlbert

      @Ramon
      Hoe zie jij dat gratis energie ,energie maken kost geld en kan dus nooit gratis zijn

      Reageren
  • RRoel

    De gasprijs van 35cnt per m3, stijgt door belastingen naar ongeveer €1,30.
    Ofwel, iedereen maakt zich druk om de gasprijs maar moet zich laten horen over de belastingen op een 1e levensbehoefte!

    Reageren
  • EEllen

    Maar OWee als het gas goedkoop wordt ingekocht dat zie je niet snel terug want dan heeft men zogenaamd nog teveel duur ingekochte gas.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.