Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Verplichte aanleg zonnepanelen in Amsterdam’

Koen Kuijper

0 reacties

De SP-fractie in Amsterdam wil alle inwoners verplichten om hun dak beschikbaar te stellen voor de aanleg van zonnepanelen door de gemeente. Dat meldt de Telegraaf.

De uitvoering van het plan is enigszins opvallend en radicaal te noemen: de panelen zouden door werklozen kunnen worden aangelegd en iedereen die toegang tot het dak weigert, krijgt een boete voor hun ‘klimaatonvriendelijke’ gedrag.

Boetes

Het initiatief is van Laurens Ivans, lijsttrekker van de SP in Amsterdam. Hij geeft aan dat het gewoon tijd wordt dat dit wordt geregeld. ‘Als mensen niet meewerken, zal dit niet worden geaccepteerd’. Als het idee realiteit wordt kan een huiseigenaar of woningcorporatie een boete krijgen als er niet wordt meegewerkt aan de verduurzaming van de stad.

De harde maatregel lijkt een inbreuk op het eigendomsrecht, maar lijsttrekker Ivans denkt dat er voldoende juridische gronden heeft. Zo vergelijkt hij de verplichting voor zonnepanelen met de leegstandboete die een gemeente kan opleggen als iemand zijn/haar pand te lang laat leegstaan.

Gemeente is eigenaar

In het plan staat verder dat de gemeente eigenaar blijft van de zonnepanelen tot het moment dat deze zijn geld heeft terugverdiend door middel van energiebesparingen. Vanaf dat moment wordt de huiseigenaar of woningcorporatie de verantwoordelijke eigenaar.

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt op 7 tot 10 jaar en is vooral afhankelijk van de hoeveelheid stroom die wordt verbruikt en hoeveelheid energie die de panelen opleveren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.